Ένα προειδοποιητικό σημάδι σουπερνόβα: Όταν τα τεράστια αστέρια χαμηλώνουν

στις

Η δραματική εξασθένιση είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι σουπερνόβα

Οι σουπερνόβα – ή τα αστέρια που εκρήγνυνται – είναι σπάνια στην κλίμακα της ανθρώπινης διάρκειας ζωής. Ο Γαλαξίας μας πιστεύεται ότι έχει μια σουπερνόβα που αναδύεται ίσως μερικές φορές κάθε αιώνα. Και εμείς στη Γη βλέπουμε τα αστέρια του Γαλαξία να εκρήγνυνται ως σουπερνόβα – και έτσι να λαμπρύνουν στον ουρανό μας – πολύ πιο σπάνια από αυτό. Αλλά οι σουπερνόβα παίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των άστρων. Και είναι κρίσιμα για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, αφού απελευθέρωσαν τα άτομα άνθρακα, αζώτου και οξυγόνου στο σώμα μας στο διάστημα, πολύ πριν γεννηθούν ο ήλιος και η Γη μας. Είμαστε, πράγματι, αστέρια. Και έτσι οι αστρονόμοι μελετούν σουπερνόβα. Και μια ομάδα αστρονόμων είπε αυτή την εβδομάδα (13 Οκτωβρίου 2022) ότι η εξασθένιση ενός τεράστιου αστεριού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται να συμβεί ένα σουπερνόβα. Ονόμασαν τη μείωση της φωτεινότητας ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τους σουπερνόβα.

Η ιδέα του καλλιτέχνη για το παλιό κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι Betelgeuse όπως θα εμφανιστεί όταν κάποια μέρα γίνει σουπερνόβα. Οι επιστήμονες βρήκαν ένα προειδοποιητικό σημάδι σουπερνόβα για αστέρια όπως ο Μπετελγκέζ: Θαμπώνουν δραματικά πριν εκραγούν. Εικόνα μέσω Royal Astronomical Society/ ESO/ L. Calçada/ CC BY 4.0.

Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society στις 13 Οκτωβρίου 2022.

Κόκκινα υπεργίγαντα αστέρια

Όταν αστέρια μεγάλης μάζας μεταξύ οκτώ και 20 ηλιακών μαζών πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, εισέρχονται στη φάση του κόκκινου υπεργίγαντα. Ένας κόκκινος υπεργίγαντας είναι σαν ένα κόκκινο αστέρι γίγαντας μόνο μεγαλύτερο. Ο Antares στον Σκορπιό και ο Betelgeuse στον Ωρίωνα είναι παραδείγματα κόκκινων υπεργιγάντων αστέρων.

Οι κόκκινοι υπεργίγαντες αστέρες θα εξασθενήσουν δραματικά τους τελευταίους μήνες τους, και θα γίνουν περίπου 100 φορές πιο αμυδροί στο ορατό φως. Η εξασθένιση συμβαίνει επειδή τα αστέρια συσσωρεύουν ξαφνικά υλικό γύρω τους, εμποδίζοντας το αστρικό φως τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το σκονισμένο κουκούλι συσσωρεύεται αρκετά γρήγορα, σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο. Οι ερευνητές έκαναν τις πρώτες προσομοιώσεις για να δείξουν πώς θα έμοιαζαν οι κόκκινοι υπεργίγαντες μέσα σε αυτά τα καλυμμένα πέπλα σκόνης.

Επιβεβαίωση σε παλιές εικόνες προειδοποιητικού σήματος σουπερνόβα

Αρχειακές εικόνες δείχνουν τα αστέρια που εξερράγησαν φαίνονται φυσιολογικά και στη συνέχεια, μέσα σε ένα χρόνο, έχουν συσσωρεύσει αρκετή σκόνη για να εξαφανιστούν δραματικά ή ακόμα και να εξαφανιστούν. Ο Benjamin Davies του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ είπε:

Το πυκνό υλικό κρύβει σχεδόν εντελώς το αστέρι, καθιστώντας το 100 φορές πιο αχνό στο ορατό τμήμα του φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι, την ημέρα πριν από την έκρηξη του αστεριού, πιθανότατα δεν θα μπορούσατε να δείτε ότι ήταν εκεί. Μέχρι τώρα, ήμασταν σε θέση να λάβουμε λεπτομερείς παρατηρήσεις των σουπερνόβα μόνο ώρες αφότου έχουν ήδη συμβεί. Με αυτό το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούμε να ετοιμαστούμε να τα παρατηρήσουμε σε πραγματικό χρόνο, να δείξουμε τα καλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου στα πρόδρομα αστέρια και να τα παρακολουθήσουμε να ξεσκίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

Ο Betelgeuse ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ και φθίνει

Ο Betelgeuse είναι ίσως ο πιο διάσημος κόκκινος υπεργίγαντας. Το αστέρι πέρασε μια περίοδο εξασθένισης το 2019 και το 2020. Αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει. Ο Betelgeuse κηρώνει τακτικά και μειώνεται σε φωτεινότητα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον λογαριασμό Twitter “Betelgeuse Status” @betelbot για να δείτε πώς είναι σήμερα. Θα εξασθενίσει δραματικά σύντομα στο δρόμο του προς μια σουπερνόβα; Κανείς δεν ξέρει. Συνεχίστε να παρακολουθείτε για να δείτε!

Συμπέρασμα: Οι επιστήμονες βρήκαν ένα προειδοποιητικό σημάδι σουπερνόβα. Αστέρια τεράστιας μάζας, από οκτώ έως 20 ηλιακές μάζες, εξασθενούν δραματικά πριν γίνουν σουπερνόβα.

Ο τρόπος με τον οποίο σκοτείνιασε ο Betelgeuse το 2019,αυτο σημαίνει προφανώς ότι ο χαμός του θα έρθει νωριτερα παρά αργότερα. Πιστεύεται ότι η μερική εξασθένιση από τη σκόνη μπορεί να συμβαίνει επειδή ο Betelgeuse ετοιμάζεται να εκραγεί. Το ιδιο φαινομενο συμβαινει και με τον Antares. Νομιζω οτι στο μελλον ,εκτος απο τους αστρονομους, οι αστρολογοι θα πρεπει να παρακολουθησουν, να καταγραψουν τον θανατο αυτων των σημαντικων αστεριων, και να τον αντικαταστησουν,

source:Source: Explosion imminent: the appearance of red supergiants at the point of core-collapse

Via Royal Astronomical Society

Υπερκαινοφανής αστέρας

picture source:Artist’s concept of the old red supergiant star Betelgeuse as it will appear when it someday goes supernova. Scientists have found a supernova warning sign for stars like Betelgeuse: They dim dramatically before exploding. Image via Royal Astronomical Society/ ESO/ L. Calçada/ CC BY 4.0.

Απάντηση