Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ* ΟΙΩΝΟΙ & ΕΡΜΗΝΕΙΑ

στις

Γενικά, η λαογραφία συνέδεε το βόρειο σέλας (Βόρειο Σέλας) με πνεύματα και συχνά θεωρούνταν κακός οιωνός.

«Για τους Σάμι, τους αυτόχθονες Φιννο-Ουγγρικούς λαούς της βόρειας Σκανδιναβίας, τα φώτα δεν έλεγαν ιστορίες ηρωισμού και γενναιότητας. Αντίθετα, έπρεπε να τους φοβούνται και να τους σεβόμαστε εξίσου. Η εμφάνιση του Βόρειου Σέλας ήταν κακός οιωνός».

«Στο Ουισκόνσιν, οι Ινδιάνοι Φοξ νόμιζαν ότι το Βόρειο Σέλας ήταν τα ανήσυχα πνεύματα των σκοτωμένων εχθρών τους που προσπαθούσαν να ξανασηκωθούν για εκδίκηση – και ήταν οιωνός λοιμού και πολέμου. Στην Αλάσκα, οι κοινότητες των Ινουίτ φοβούνταν επίσης τα φώτα και έφερναν μαχαίρια για να προστατευτούν από τα κακά πνεύματα του σέλας.»

«Όταν το σέλας εμφανίζεται νοτιότερα στην Ευρώπη, τα φώτα παίρνουν συχνά μια βαθιά, κοκκινωπή απόχρωση. Αυτό θα εξηγούσε γιατί, στην ηπειρωτική Ευρώπη, πολλοί θεωρούσαν ότι ο χορός, οι κατακόκκινες ραβδώσεις του σέλας ήταν κακός οιωνός, προμήνυμα πολέμου ή άλλους κινδύνους».

«Για παράδειγμα, στα τέλη του 18ου αιώνα, η έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης έριξε τη χώρα σε αναταραχή. Τις εβδομάδες πριν από την ανατροπή της μοναρχίας, ένα φωτεινό κόκκινο σέλας εμφανίστηκε στους ουρανούς πάνω από την Αγγλία και τη Σκωτία και οι ντόπιοι ανέφεραν ότι άκουγαν τεράστιους στρατούς να μάχονται στους ουρανούς. Οι φοβισμένοι θεατές πίστεψαν ότι προείπε για επικείμενο πόλεμο και θάνατο».

Διαφορετικά φαινόμενα της φύσης έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για μαντεία. Στην εβραϊκή αστρολογία, αν ακουγόταν βροντή όταν η Σελήνη ήταν στους Διδύμους, έδειχνε «απειλή από ξένους».

Κατά τη διάρκεια του σημερινού βόρειου σέλας στην Ευρώπη, η Σελήνη βρισκόταν στο τροπικό ζώδιο του Λέοντα, ένα ζώδιο που συνδέεται με τη φωτιά, τη ζέστη, τα «ένδοξα άτομα.. τύραννοι και βασιλιάδες» (Valens).

Ο Λέων, όπως και ο Ταύρος, μπορούν επίσης να συνδεθούν με τη θρησκεία με παραδοσιακή έννοια. Ενώ τα ζώδια απέναντι είναι αθεϊστικά ή «άθεα». Έτσι, το βόρειο σέλας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υποδηλώνει μια έξαρση φανατισμού (σχεδόν θρησκευτικού) λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ή μια εξέγερση κατά των ηγετών στην Ευρώπη.

Η Αφροδίτη (πολιτισμός) που είναι αναρετική στην τελευταία μοίρα του Υδροχόου τη στιγμή του «εσωτερικού νέου έτους» ταιριάζει καλά στην προοπτική μιας τέτοιας αναταραχής το 2024.

Απάντηση