Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η γεωπολιτική έχει διαμορφωθεί από το «στρατηγικό τρίγωνο» μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Αμερικής. Ο συντονισμός μεταξύ του Μάο Τσε Τουνγκ και του Γιόζεφ Στάλιν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 τροφοδότησε την αμερικανική αποφασιστικότητα να σταματήσει την εξάπλωση του κομμουνισμού. Αυτό οδήγησε την Αμερική να διεξάγει πολέμους στην Κορέα και το Βιετνάμ, τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί την Ταιβαν και πολλαπλές συγκρούσεις δι’ αντιπροσώπων αλλού.
Μια δεκαετία αργότερα το σχίσμα του Μάο με τον Νικίτα Χρουστσόφ έθεσε τις βάσεις για μια αμερικανική προσέγγιση με την Κίνα. Αυτό έφερε συγκαλυμμένη κινεζική βοήθεια στον αγώνα κατά των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η οποία βοήθησε στον τερματισμό του ψυχρού πολέμου. Υποστήριξε επίσης την οικονομική ανάπτυξη δεκαετιών που έχει μετατρέψει την Κίνα σε παγκόσμια δύναμη και γεωπολιτικό αντίπαλο της Αμερικής. Τώρα μια άλλη μετατόπιση της τριάδας καραδοκεί.
Ο Σι Τζινπίνγκ, πήγε στη Μόσχα στις 20 Μαρτίου, την πρώτη του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Τουλάχιστον θα είναι μια εμφατική επίδειξη αλληλεγγύης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας. Μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο: Ίσως, ο Σι ζυγίζει το αίτημα της Ρωσίας να την προμηθεύσει με όπλα, και επιθετικά drones, για χρήση στην Ουκρανία. Πολύ πιθανό ο κ. Σι να συμφωνήσει, παρασύροντας την Κίνα σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ.


Ό Σι κατευθύνεται στη Μόσχα ως ειρηνοποιός. Χρησιμοποιεί το ταξίδι του για να επαναλάβει την έκκλησή του για τερματισμό του πολέμου και να προωθήσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προτάθηκε τον Φεβρουάριο. Ο κ. Σι επαναλαμβάνει τις πρόσφατες κινεζικές δηλώσεις που ζητούν σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρήση –ή συζήτηση για χρήση– πυρηνικών όπλων. Ως απόδειξη, οι Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τον ρόλο της χώρας τους στη διαμεσολάβηση για την συμφωνία στις 10 Μαρτίου για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών Κίνα για συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας: «Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr) Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Ωστόσο, οι πραγματικές προθέσεις του κ. Σι κρύβονται. Ενώ διακηρύσσει ουδετερότητα, εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας. Και ακόμη και αν ο κ. Σι σταματήσει να στέλνει ρωσικά όπλα, πιθανότατα θα προσφέρει περισσότερη μη στρατιωτική υποστήριξη για να βοηθήσει στη διατήρηση του πολέμου του κ. Πούτιν. Αν και η Κίνα αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό να παραβιάσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχει προσχωρήσει σε αυτές. Πράγματι, όμως βοηθά τη Ρωσία να αντισταθμίσει τον αντίκτυπό τους αγοράζοντας περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο και πουλώντας της περισσότερα ηλεκτρονικά και άλλα αγαθά.
Τάσσεται υπέρ του τερματισμού των δυτικών κυρώσεων χωρίς να απαιτείται από τη Ρωσία να αποσυρθεί από το ουκρανικό έδαφος. Η στάση του κ. Σι αναστατώνει την ελίτ της Κίνας. Τεμαχίζει τον ισχυρισμό της χώρας, ότι ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που έχει τις ρίζες της στον σεβασμό της κυριαρχίας και υπονομεύει μια εγγύηση που έδωσε το 2013 για να βοηθήσει την Ουκρανία εάν απειλούνταν με πυρηνική επίθεση.
Οι Κινέζοι είναι ξεκάθαροι για την απρόβλεπτη πολιτική και τις οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας. Ο εξοπλισμός του θα εξέθετε την Κίνα σε αυστηρές κυρώσεις από την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομίας της. Η συζήτηση για έναν νέο ψυχρό πόλεμο θα σκληρύνει στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, οι υπολογισμοί του Σι κυριαρχούνται από την πεποίθησή του ότι η Κίνα είναι εγκλωβισμένη σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Αμερική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο για την Ταϊβάν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία θα εξακολουθεί να αποτελεί απαραίτητη πηγή ενέργειας, στρατιωτικής τεχνολογίας και διπλωματικής υποστήριξης.
Μια ρωσική ήττα στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε την Αμερική και τους συμμάχους της. Εάν ο έλεγχος της εξουσίας από τον Πούτιν διολισθήσει, θα μπορούσε να ακολουθήσει αστάθεια στα τεράστια βόρεια σύνορα της Κίνας με τη Ρωσία. Αυτός είναι ο εφιάλτης για την Κίνα.
H Αμερική αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πιθανή απειλή και η Κίνα δεν έχει άλλη μεγάλη δύναμη για να βοηθήσει στην αντίσταση στις δυτικές οικονομικές ή στρατιωτικές πιέσεις. Η Ρωσία είναι η μόνη επιλογή. Είναι η ίδια λογική όπως στον ψυχρό πόλεμο, όταν ο Μάο είδε τη Σοβιετική Ένωση ως τον νούμερο ένα εχθρό της Κίνας και αποφάσισε να επιδιώξει προσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά η ήσυχη προσέγγιση έχει όρια. Για να αλλάξει πραγματικά η πορεία του πολέμου μπορεί να απαιτήσει η Κίνα να προμηθεύσει μεγαλύτερα, πιο εξελιγμένα όπλα, όπως επιθετικά drones. Θα ήταν πιο δύσκολο να κρυφτούν, ειδικά αν έπεφταν στα χέρια της Ουκρανίας. Και η δημόσια έκθεση θα υπονόμευε σημαντικά τις προσπάθειες του κ. Xi να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ειρηνοποιό και να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Στο τέλος, η απόφαση του Xi θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος, και ειδικά από το αποτέλεσμα της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης τους επόμενους μήνες. Θα μπορούσε επίσης να εξαρτάται από το επίπεδο των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Αμερικής για την Ταϊβάν.
Και με τις υπάρχουσες πλανητικές διελεύσεις, προειδοποιώ σαφώς ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες θα καταρρεύσουν. H συμφωνία Ιράν- Σαουδικής Αραβίας, τείνει να παραβιαστεί κατα κάποιο τρόπο η’ να είναι ασταθής.

Και πάλι, υπενθυμίζω σε όλους ότι με τους Σεληνιακούς Δεσμούς στον άξονα Ταύρου-Σκορπιού έως τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο – συμβουλεύω ανεπιφύλακτα σε όλους να σκεφτούν μπροστά και να σχεδιάσουν το μέλλον .
Και υπάρχουν πολλά ακόμη που θα έρθουν, με την είσοδο των Δεσμών στον άξονα Κριου-Ζυγου. Γεωγραφικές περιοχές σε κίνδυνο: Βραζιλία, Βόρεια Κορέα, Ρωσία, Ινδία, Ανατολική Αφρική, Ιράν, Τσεχία.
Εξάλλου, αν θυμάστε και η συμφωνία aukus δεν είναι τίποτα άλλο παρα η παράνομη μεταφορά υλικών πυρηνικών όπλων. Είναι απίθανο, η Κίνα να γίνει ένας νέος περιφερειακός ειρηνοποιός. Τίποτα από αυτά δεν προαναγγέλλει την σταθερή φιλία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Οι ιδεολογικές τους διαμάχες χρονολογούνται από την ισλαμική επανάσταση του Ιράν το 1979, όπου εκεί θα παίξει μεγάλο ρόλο ο Πλουτωνας στον Υδροχόο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο μεγαλύτερος αγοραστής εξαγωγών πετρελαίου στον κόσμο. Μετά από δύο ψυχρά χρόνια με τον Μπάιντεν, να υπενθυμίσουμε στους Αμερικανούς ότι το βασίλειο έχει άλλους ισχυρούς φίλους. Όλοι μπορούν να ωφεληθούν για λίγο. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με έναν αδίστακτο γείτονα. Το αρχισυντηρητικό καθεστώς του Ιράν μπορεί να φανεί ανοιχτό στη διπλωματία. Η Κίνα μπορεί να διεκδικήσει μια διπλωματική νίκη. Αλλά τα υποκείμενα ζητήματα παραμένουν. Αυτή η συμφωνία αφορά περισσότερο την αντίληψη παρά την πραγματικότητα.