Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ & ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ*

στις

Ο Αρης στους Διδύμους είναι σημαντικός και στους τρεις δεκανους του, θα συνδεθεί με την διχόνοια και την διαμάχη μεταξύ κληρικών και θρησκευτικών δογμάτων αλλα και πολιτικών κομμάτων, και ότι αντιπροσωπεύει το ζώδιο αυτό, επηρεάζονται ακόμα και οι δημοσιογράφοι, προκαλεί αμέλεια, μίσος και περιφρόνηση για τους νόμους του Θεού. Απειλεί με εισβολές και βιασμούς εχθρών, περιορισμούς, προκαλεί πειρατείες (πάσης φύσεως σήμερα), κλοπές (υποκλοπές), δολοφονίες, φέρνει ξαφνική κίνηση των στρατευμάτων, θα συνδεθεί με τον θάνατο κάποιου βασιλιά και σημαίνει πολλά δεινά για μία χώρα, αιτία θανάτου επιφανών ανθρώπων (10 σπαθιά), που εχει ήδη ξεκινήσει.

Στον πρώτο δεκανο, είναι ο Ερμής, βλάπτει τις αισθήσεις και τη νόηση, στον δεύτερο, είναι η Αφροδίτη, οπου δημιουργεί φυγάδες, πολιτικούς που δραπετεύουν η’ κρύβονται για να αποφύγουν την σύλληψη η’ την δίωξη από την δικαιοσύνη. Ομως το Βαθύ Κράτος και το πιόνια του παγκοσμίως θα κυνηγηθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, αν και θα προσπαθήσουν να διαφύγουν, θα κυνηγηθούν και θα παραδοθούν στην δικαιοσύνη, στο μέλλον. Ωστόσο, επανέρχονται άνθρωποι που είχαν εξαφανιστεί!;

Ο τρίτος δεκανος είναι πιο δυνατός με τον Κρονο, γιατί οι Δίδυμοι εμφανίζουν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Με αυτό το ζώδιο οι φήμες και τα κουτσομπολιά εξαπλώνονται γρήγορα σαν πυρκαγιά καθώς παίρνουν απίστευτες διαστάσεις, με πολύ γρήγορο τρόπο, ειδικά τώρα με τα social media. Ότι και να συμβαίνει, όλα γίνονται με πολύ γρήγορο τρόπο, όπως είχα πει τον Αύγουστο. Οι Δίδυμοι μιλούν πολύ γρήγορα και συνήθως επιδίδονται σε debates. Θα δούμε διαμαρτυρίες με εξαγριωμένα πλήθη και οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος συνδέονται με τους Διδύμους, ότι μεταδίδεται δια αέρος (επίσης μπορεί να έχουμε συχνά ημικρανίες, πονοκεφάλους, όμως είμαστε επιρρεπής σε φλεγμονές).

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο Αρης στους Διδύμους έκανε την εμφάνιση του κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Σκάνδαλα και αποκαλύψεις όμως αυτή την φορα μπορεί να πάρουν μια πιο σκοτεινότερη τροπή. Σήμερα, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ανάμεσα στις εταιρίες των social media η’ μεταξύ αυτών που έχουν τις εταιρίες αυτές. Επιπλέον, όπως καταλαβαίνουμε ο αστερισμός των Διδύμων καλύπτει πολύ σημαντικά σταθερά αστέρια όπως Aldebaran, Capella, Υάδες και την ζώνη του Ωρίωνα.

Ο Άρης ήταν ανάδρομος στους Διδύμους την άνοιξη του 1940, 1942, από τον Αύγουστο – Δεκέμβριο 1943, τον Ιανουάριο -Μάρτιο 1945. Κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου τον είδαμε σε ανάδρομη πορεία από τις 14 Νοεμβρίου 1943- 4 Ιανουαρίου 1944, οπου έφερε τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου αυτού, όπως το Ολοκαύτωμα, τον βομβαρδισμό του Βατικανού, την διάσκεψη της Τεχεράνης.

Το 1947 -Ρόσγουελ

Το 1949-τον Κινεζικό εμφύλιο, η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το 1984 του Όργουελ, στην Ελλάδα έχουμε τον εμφύλιο, Απαρτχάιντ, πόλεμος της Κορέας.

1950- 1953 -δοκιμή πυρηνικών οπλών στην Νεβάδα , Η Ελισάβετ Β’ στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και άλλων εδαφών και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο διεθνές γεγονός που μεταδίδεται τηλεοπτικά.

1955- Το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, που αναπτύχθηκε από τον Τζόνας Σολκ, χαρακτηρίζεται ασφαλές και αποτελεσματικό. Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Θα διαλυθεί το 1991.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποιεί το παρθενικό της ταξίδι. Υιοθετείται το ισχύον Σύνταγμα της Γαλλίας.

1959- Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου: Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960. Θιβετιανή εξέγερση: 300.000 Θιβετιανοί περιστοιχίζουν το παλάτι του Δαλάι Λάμα φοβούμενοι απόπειρα απαγωγής του από την Κίνα. Ο Τενζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα, διαφεύγει από το Θιβέτ στην Ινδία.

1960- Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κρίση στο Κονγκό: με τη βοήθεια της CIA, ο Μομπούτου Σέσε Σέκο παίρνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, αναστέλλοντας το σύνταγμα και το κοινοβούλιο. Ο Κωνσταντίνος κατακτά την πρώτη θέση στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας, στην κατηγορία “Ντράγκον”. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα ύστερα από 48 χρόνια. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ο Αμπέμπε Μπικίλα γίνεται ο πρώτος υποσαχάριος Αφρικανός που κερδίζει χρυσό μετάλλιο, τερματίζοντας πρώτος στον μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλητος.

Θεμελιώνεται στην Πτολεμαΐδα η δεύτερη μονάδα του ατμοηλεκτρικού εργοστασίου, η οποία θα παράγει 900.000.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

Ο Μοχάμεντ Άλι κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Πραγματοποιούνται οι πρώτες στην ιστορία του Θιβέτ εκλογές του κοινοβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης του Θιβέτ.

Η θιβετιανή κοινότητα τηρεί την ημέρα αυτή ως Ημέρα της Δημοκρατίας.

1962- Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η Ε.Δ.Α. και η Ένωσις Κέντρου το καταψηφίζουν – η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της. Η Τζαμάικα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1964- Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντον Τζόνσον υπογράφει νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα, με τον οποίο απαγορεύονται οι διακρίσεις σε δημόσιους χώρους.

Πρωτοφανή επεισόδια στη Βουλή από 300 περίπου οπαδούς του υποστηριζόμενου από την Ε.Ρ.Ε. υποψήφιου δημάρχου Αθηνών Γεώργιου Πλυτά. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων με επικεφαλής τον Ρένο Αποστολίδη έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου και ξυλοκόπησαν βουλευτές υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών.

1966– έναρξη πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα

Εγκαινιάζεται το Τελικό Κέντρο ή Ευγενίδειο Πλανητάριο κοντά στο Φαληρικό Δέλτα.

1968- Ο Σαρλ ντε Γκωλ επανεμφανίζεται δημόσια μετά την πτήση του προς το Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας και με ραδιοφωνικό του διάγγελμα ανακοινώνει τη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αμέσως μετά, λιγότερο από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές του βαδίζουν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Αυτό είναι το σημείο καμπής των γεγονότων του Μάη του ’68 στη Γαλλία.

Δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.

Το δεξαμενόπλοιο Παγκόσμιος Δόξα, συμφερόντων Σταύρου Νιάρχου, κόβεται στα δύο και βυθίζεται ανοικτά της Νότιας Αφρικής, εν μέσω σφοδρότατης θύελλας. Χάνονται 24 από τα 38 μέλη του πληρώματός του, όλοι Έλληνες.

Δολοφονείται από όργανα της ασφάλειας της Χούντας ο Γιώργος Τσαρουχάς, επικεφαλής της οργάνωσης Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε..

1970-πολεμος του Βιετνάμ.

Απεργία πείνας μίας εβδομάδας αρχίζει ο Μανώλης Γλέζος διαμαρτυρόμενος για τη μη απόλυση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Διαδήλωση γίνεται έξω από το προξενείο της Ελλάδας στη Ζυρίχη, από χιλιάδες αριστερούς που διαμαρτύρονται για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μίκης Θεοδωράκης από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη τονίζει ότι δεν θεωρεί απαραίτητο τον ένοπλο αγώνα και ότι υπάρχουν και άλλα μέσα για την ανατροπή της χούντας.

Διορία μίας εβδομάδας δίνει η κυβέρνηση στους χίπις που έχουν στήσει κοινότητα στα Μάταλα Ηρακλείου για να αποχωρήσουν, με το επιχείρημα ότι η περιοχή έχει αρχαιολογική αξία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει το Κ.Κ. Ιταλίας στη Ρώμη εναντίον της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ομιλητής είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με αντιπροσώπους από την Ισπανία, το Βιετνάμ και την Ανγκόλα.

1972- συγκρούσεις στην Βόρεια Ιρλανδία

1974- Λήξη του πενταμήνου εμπάργκο πετρελαίου από τα περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας που είχαν προκαλέσει την πετρελαϊκή κρίση του 1973 .

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια άτομα σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών .

Η σφαγή Kiryat Shmona λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ .

1975-1976- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ επιζεί από μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας, αυτή τη φορά από τη Σάρα Τζέιν Μουρ στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο νόμος περί φυλετικών διακρίσεων του 1975 τέθηκε σε ισχύ στην Αυστραλία . Ψήφισμα 3379 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών : Με ψήφους 72–35 (με 32 αποχές), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ένα ψήφισμα που εξισώνει τον Σιωνισμό με τον ρατσισμό . Το ψήφισμα προκαλεί κατακραυγή μεταξύ των Εβραίων σε όλο τον κόσμο. Καταργείται το 1991 .

Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρίγκαν μπαίνει στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών , αμφισβητώντας τον νυν Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ .

Έναρξη του Τρίτου Πολέμου του μπακαλιάρου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισλανδίας, ο οποίος διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 1976.

Το όνομα “Micro-soft” (για λογισμικό μικροϋπολογιστών ) χρησιμοποιείται από τον Bill Gates.

Τίθεται σε ισχύ το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν βέτο σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητά ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος .

Η Συνταγματική Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας διαλύεται επίσημα στη Βόρεια Ιρλανδία , με αποτέλεσμα την άμεση κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο.

1977- Ξεκινά ο Λιβυο -Αιγυπτιακός Πόλεμος

Ο Süleyman Demirel , του AP σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας,

Ο εκκαθαρισμένος Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ αποκαθίσταται στην εξουσία εννέα μήνες μετά την εκδίωξη της « Συμμορίας των Τεσσάρων » από την εξουσία με πραξικόπημα.

Οι αριστεροί Γερμανοί τρομοκράτες δολοφονούν τον Jürgen Ponto, πρόεδρο της Dresdner Bank στο Oberursel της Δυτικής Γερμανίας.

Διεξάγονται ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Project MKUltra.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ υπογράφει τη νομοθεσία για τη δημιουργία του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών .

1979– Η Σουηδία απαγορεύει τη σωματική τιμωρία στο σπίτι. Ο πρόεδρος της Νικαράγουας στρατηγός Αναστάσιο Σομόζα Ντεμπάιλε παραιτείται και καταφεύγει στο Μαϊάμι .

Εκκαθάριση από το Κόμμα Μπάαθ : Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν κανονίζει τη σύλληψη και αργότερα την εκτέλεση σχεδόν εβδομήντα μελών του κυβερνώντος Κόμματος Μπάαθ .

Ο Morarji Desai παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ινδίας και ο Charan Singh τον διαδέχεται.

Ο δικτάτορας Francisco Macías Nguema της Ισημερινής Γουινέας ανατρέπεται με ένα αιματηρό πραξικόπημα υπό τον Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας στρατηγός Αναστάσιο Σομόζα Ντεμπάιλε παραιτείται και καταφεύγει στο Μαϊάμι.

Βόμβα αυτοκινήτου καταστρέφει ένα Renault που ανήκει στους Ναζί κυνηγούς Serge και Beate Klarsfeld στο σπίτι τους στη Γαλλία.

1980-1981- Καθαιρείται ο Ιρανός πρόεδρος Abolhassan Banisadr.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι 5 ομοφυλόφιλοι άνδρες στο Λος Άντζελες έχουν μια σπάνια μορφή πνευμονίας που παρατηρείται μόνο σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τις πρώτες αναγνωρισμένες περιπτώσεις AIDS .

Ξεκινούν οι ταραχές στο Handsworth στο Μπέρμιγχαμ, ακολουθούμενες από άλλες ταραχές του 1981 στην Αγγλία σε διάφορες αστικές περιοχές, όπως το Λίβερπουλ και το Λιντς .

1983- Ο σεισμός 7,8 M w   στη Θάλασσα της Ιαπωνίας συγκλονίζει το βόρειο Χονσού με μέγιστη ένταση Mercalli VIII ( Σοβαρή ). Δημιουργείται ένα καταστροφικό τσουνάμι που αφήνει περίπου 100 νεκρούς.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας , με επικεφαλής τη Μάργκαρετ Θάτσερ , επανεκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία

1985-Το Αυστραλιανό Κόμμα Πυρηνικού Αφοπλισμού (NDP) διασπάται.

Επιστήμονες της Βρετανικής Έρευνας Ανταρκτικής ανακοινώνουν την ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος.

Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί δοκιμή πυρηνικών όπλων στο ανατολικό Καζακστάν .

1987-Οι κυβερνήσεις της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπογράφουν συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Μακάο θα επιστραφεί στην Κίνα το 1999 .

Ενέδρα Loughgall : Μια μονάδα 24 ατόμων της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του Βρετανικού Στρατού (SAS) έστησε ενέδρα σε οκτώ μέλη του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) καθώς έκαναν επίθεση σε στρατώνες Royal Ulster Constabulary (RUC). Όλα τα μέλη του IRA σκοτώθηκαν καθώς και ένας πολίτης. Ο Κλάους Μπάρμπι δικάζεται στη Λυών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1989- Μια γεωμαγνητική καταιγίδα προκαλεί την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου Hydro-Québec. 6.000.000 άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα για εννέα ώρες. Ορισμένες περιοχές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και στη Σουηδία χάνουν επίσης την ισχύ τους και οι σέλας φαίνονται μέχρι το Τέξας .

Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας ψηφίζει συνταγματικές αλλαγές που ανακαλούν την αυτονομία της Σοσιαλιστικής Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, προκαλώντας εξαήμερες ταραχές από την αλβανική πλειοψηφία, κατά τις οποίες σκοτώνονται τουλάχιστον 29 άτομα.

Σφαγή στην Τιφλίδα : Γεωργιανοί διαδηλωτές σφαγιάζονται από στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού στην κεντρική πλατεία της Τιφλίδας κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης. Σκοτώνονται 20 πολίτες, πολλοί τραυματίζονται. Αυτό προκαλεί περαιτέρω διαμαρτυρίες.

Η Πολωνική Κυβέρνηση και το συνδικάτο Solidarity υπογράφουν συμφωνία που αποκαθιστά την Αλληλεγγύη στο νομικό καθεστώς και συμφωνούν να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές στις 4 Ιουνίου (Πολωνική Συμφωνία Στρογγυλής Τραπέζης), η οποία ξεκινά την επανάσταση του 1989 και την ανατροπή του κομμουνισμού στην Κεντρική Ευρώπη.

Η καταστροφή του Χίλσμπορο, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, στοίχισε τη ζωή σε 94 οπαδούς της Λίβερπουλ FC στο Σέφιλντ της Αγγλίας, ενώ άλλοι τρεις πεθαίνουν αργότερα.

Η δημόσια αντίδραση στο θάνατό του δημιούργησε μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Φοιτητές από το Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Σιάν και τη Ναντζίνγκ διαδηλώνουν στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Ο Ζαΐντ αλ-Ριφάι παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ιορδανίας μετά τις ταραχές για τις αυξήσεις τιμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση που ξεκίνησαν στις 18 Απριλίου.

31 Αυγούστου 1990-2 Απριλίου  1991

Ο ανεμοστρόβιλος Plainfield (F5 στην κλίμακα Fujita ) χτυπά τις πόλεις Plainfield, Crest Hill και Joliet, Illinois , σκοτώνοντας 29 ανθρώπους (ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος μέχρι σήμερα που έχει χτυπήσει τη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγο).

Ψυχρός Πόλεμος : Η Υπερδνειστερία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβική ΣΣΔ . Ωστόσο, η δήλωση δεν αναγνωρίζεται από καμία κυβέρνηση.

Εμφύλιος Πόλεμος της Σρι Λάνκα, Πρώτος εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία, Πόλεμος στον περσικό Κόλπο

Τα δύο γερμανικά κράτη και οι Τέσσερις Δυνάμεις υπογράφουν τη Συνθήκη για τον Τελικό Διακανονισμό με σεβασμό στη Γερμανία στη Μόσχα, ανοίγοντας το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας.

Προσωρινή απόπειρα δολοφονίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού κατά της ζωής του Αρχηγού Αεροπορίας Σερ Πίτερ Τέρι στο σπίτι του κοντά στο Στάφορντ της Αγγλίας. Χτυπημένος από τουλάχιστον 9 σφαίρες, ο πρώην Κυβερνήτης του Γιβραλτάρ επιζεί, όπως και η σύζυγός του, Λαίδη Μπέτι Τέρι, η οποία επίσης πυροβολείται (πιθανότατα από ατύχημα).

Το επαναστατικό Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα εισβάλλει στη Ρουάντα από την Ουγκάντα , σηματοδοτώντας την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου της Ρουάντα .

Σύμφωνα με την Πολιτική Αεροπορία της Κίνας, δύο εμπορικά αεροπλάνα συγκρούονται στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Baiyun της Guangzhou, στην επαρχία Guangdong, στην Κίνα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 128. 53 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 97 διασώθηκαν.

Ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση : Στην Ιερουσαλήμ , η ισραηλινή αστυνομία σκοτώνει 17 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 κοντά στο τέμενος Dome of the Rock στο Όρος του Ναού .

Σύγκρουση στο Μόρο : Οι δυνάμεις των ανταρτών καταλαμβάνουν δύο στρατιωτικές θέσεις στο νησί Μιντανάο , Φιλιππίνες πριν παραδοθούν στις 6 Οκτωβρίου

Παγκοσμιοποίηση : Το πρώτο εστιατόριο McDonald’s άνοιξε στην ηπειρωτική Κίνα στο Shenzhen , κοντά στο Χονγκ Κονγκ. Από το 1979, το Shenzhen είναι ειδική οικονομική ζώνη .

Το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο οπτικών ινών TAT -8 αποτυγχάνει, προκαλώντας επιβράδυνση της κίνησης στο Διαδίκτυο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης

Γράφτηκε η πρώτη ιστοσελίδα

Υπεγράφη η Χάρτα του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη.

Εργάτες της σήραγγας της Μάγχης από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία συναντώνται 40 μέτρα κάτω από τον βυθό της Μάγχης , δημιουργώντας την πρώτη χερσαία σύνδεση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης για περίπου 8.000 χρόνια.

Πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία

Η πολωνική εξόριστη κυβέρνηση διαλύεται στο Λονδίνο αφού βρίσκεται στην εξορία από το 1939.

Η Τσεχοσλοβακία γίνεται η δεύτερη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που εγκαταλείπει την οικονομία της

Γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται στο Τσκινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας , ξεκινώντας τον πόλεμο της Νότιας Οσετίας το 1991-92

Πραξικόπημα της Αϊτής

Τραγουδώντας Επανάσταση: Σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Βίλνιους για να σταματήσουν την ανεξαρτησία της Λιθουανίας , σκοτώνοντας 14 αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 702. Στη Λετονία , μια σειρά από αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Λετονίας και της σοβιετικής κυβέρνησης λαμβάνουν χώρα στη Ρίγα.

Πόλεμος του Κόλπου: Η Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου ξεκινά με αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ .

Η Eastern Air Lines κλείνει μετά από 62 χρόνια λειτουργίας, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου, η Pan American World Airways σταματά τις δραστηριότητές της.

Στη Νότια Αφρική, ο Nelson Mandela του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ο Mangosuthu Buthelezi του Inkatha Freedom Party συμφωνούν να τερματίσουν τη βία μεταξύ των δύο οργανώσεων

Ο Προσωρινός Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός εξαπολύει επίθεση με όλμους στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

Υπογράφεται από τους ηγέτες της Τσεχοσλοβακίας , της Ουγγαρίας και της Πολωνίας η Συμφωνία του Βίσεγκραντ , η οποία καθιερώνει τη συνεργασία για τη μετάβαση σε συστήματα ελεύθερης αγοράς .

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι . δύο άνθρωποι σκοτώνονται και τανκς αναπτύσσονται στους δρόμους

Εμφύλιος Πόλεμος του Σαλβαδόρ

Η συνθήκη για την όξινη βροχή του 1991 υπογράφεται μεταξύ της αμερικανικής και της καναδικής κυβέρνησης

Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης: Σε ένα εθνικό δημοψήφισμα , το 77% των ψηφοφόρων στη Σοβιετική Ένωση ψηφίζει υπέρ της διατήρησης των 15 σοβιετικών δημοκρατιών μαζί. έξι Δημοκρατίες της Ένωσης μποϊκοτάρουν ουσιαστικά το δημοψήφισμα.

Οι τιμές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν το κόστος των καταναλωτικών αγαθών στη Σοβιετική Ένωση

26 Ιουλίου 1992-11 Σεπτεμβρίου 1992

Το Ιράκ συμφωνεί να επιτρέψει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ να ερευνήσουν το κτίριο του ιρακινού υπουργείου Γεωργίας στη Βαγδάτη. Όταν οι επιθεωρητές φτάνουν στις 28 και 29 Ιουλίου, δεν βρίσκουν τίποτα και εκφράζουν υποψίες ότι τα αρχεία του Ιράκ έχουν αφαιρεθεί.

Η διεθνής πτήση 311 της Thai Airways , ένα Airbus A310-300, συντρίβεται σε βουνό βόρεια του Κατμαντού, στο Νεπάλ , σκοτώνοντας και τους 113 επιβαίνοντες.

Η πτήση 7552 της China General Aviation με προορισμό το Xiamen συντρίβεται αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Nanjing Dajiaochang , σκοτώνοντας 108 από τους 116 επιβαίνοντες.

Ο τυφώνας Andrew χτυπά τη νότια Φλόριντα και τη Λουιζιάνα και εξαφανίζεται πάνω από την κοιλάδα του Τενεσί όταν συγχωνεύεται με ένα σύστημα καταιγίδων. 23 σκοτώνονται.

Στο Ρόστοκ της Γερμανίας, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για τις νεοναζιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν στις 22 Αυγούστου.

Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής

Ο τυφώνας Ινίκι πλήττει τα νησιά της Χαβάης , το Καουάι και το Οάχου .

4 Ιουλίου -16 Αυγούστου 1994

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ρουάντα, Ο Τζεφ Μπέζος ιδρύει την Amazon, εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη

Πεθαίνει ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ , αλλά επίσημα συνεχίζει να κατέχει τα καθήκοντά του.

Βομβιστική επίθεση στην ΑΜΙΑ : Στο Μπουένος Άιρες , μια τρομοκρατική επίθεση καταστρέφει ένα κτίριο που στεγάζει πολλές εβραϊκές οργανώσεις, σκοτώνοντας 85 και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Τα στρατεύματα του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντα καταλαμβάνουν το Gisenyi , αναγκάζοντας την προσωρινή κυβέρνηση στο Ζαΐρ και τερματίζοντας τη γενοκτονία της Ρουάντα .

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπογράφουν τη Διακήρυξη της Ουάσιγκτον ως προκαταρκτική υπογραφή στις 25 Οκτωβρίου της ειρηνευτικής συνθήκης Ισραήλ-Ιορδανίας , η οποία τερματίζει επίσημα την κατάσταση πολέμου που υπάρχει μεταξύ των εθνών από το 1948.

Ομάδες διαδηλωτών εξαπλώθηκαν από την Αβάνα , το Castillo de la Punta της Κούβας (“Κάστρο του Σημείου”), δημιουργώντας τις πρώτες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο από το 1959.

Ο σχηματισμός του τυφώνα Τζον , ο οποίος θα γίνει ο μακροβιότερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως. Θα διαλυόταν στις 13 Σεπτεμβρίου, διαρκώντας λίγο περισσότερο από 31 ημέρες.

Το Woodstock ’94 ξεκινά στο Saugerties της Νέας Υόρκης . Είναι η 25η επέτειος του Woodstock το 1969.

Κυκλοφορεί το smartphone της IBM Simon , που είναι το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο smartphone.

12 Ιουνίου- 25 Ιουλίου 1996

Μια νέα κυβέρνηση σχηματίζεται στην Τουρκία , με τον Necmettin Erbakan του Refah Partisi να γίνεται Πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού και ο αναπληρωτής/υπουργός Εξωτερικών Tansu Çiller του Κόμματος True Path να τον διαδέχεται μετά από δύο χρόνια.

Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ελλάδας.

Κρίση αφοπλισμού στο Ιράκ : Ο επιθεωρητής του ΟΗΕ Σκοτ ​​Ρίτερ επιχειρεί να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο αεροδρόμιο, αλλά εμποδίζεται από Ιρακινούς αξιωματούχου

Η μεταρρύθμιση της γερμανικής ορθογραφίας του 1996 συμφωνήθηκε διεθνώς.

Η Βόρεια Επικράτεια στην Αυστραλία νομιμοποιεί την εθελοντική ευθανασία .

Ο Μπόρις Γέλτσιν επανεκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε επιτυχώς από ενήλικο κύτταρο , γεννιέται στο Ινστιτούτο Ρόσλιν στο Μίντλοθιαν, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο .

Ένα ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης από E. coli στην Ιαπωνία έχει ως αποτέλεσμα 6.000 παιδιά να αρρωστήσουν, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων, αφού μια ομάδα παιδιών σχολικής ηλικίας τρώνε μολυσμένα γεύματα.

Ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς παραιτείται από το δημόσιο αξίωμα στη Δημοκρατία Σέρπσκα μετά από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ο στρατός του Μπουρούντι υπό την ηγεσία των Τούτσι πραγματοποιεί πραξικόπημα και επανεγκαθιστά τον προηγούμενο πρόεδρο Pierre Buyoya, εκδιώκοντας τον σημερινό πρόεδρο Sylvestre Ntibantunganya .

24 Μαΐου -5 Ιουλίου 1998

Πυρηνικές δοκιμές : Ως απάντηση σε μια σειρά ινδικών πυρηνικών δοκιμών, το Πακιστάν εκρήγνυται πέντε δικές του πυρηνικές συσκευές στους λόφους Chaghai του Μπαλουχιστάν, με την κωδική ονομασία Chagai-I , ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλα έθνη να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν , σκοτώνοντας έως και 5.000.

Μια δεύτερη πυρηνική δοκιμή, με την κωδική ονομασία Chagai-II , διεξάγεται και εποπτεύεται από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Πακιστάν (PAEC).

Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η οποία αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο .

Ο πρώην ταξίαρχος Ansumane Mané καταλαμβάνει τον έλεγχο των στρατιωτικών στρατώνων στο Μπισάου , σηματοδοτώντας την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου της Γουινέας-Μπισάου (1998–99).

Ανοίγει επίσημα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ , καθιστώντας τη νέα διεθνή πύλη στη Μαλαισία.

Καταστροφή τρένου Eschede : τρένο υψηλής ταχύτητας Intercity-Express εκτροχιάζεται μεταξύ Ανόβερου και Αμβούργου, Γερμανία, προκαλώντας 101 θανάτους.

Η Ιαπωνία εκτοξεύει μια ανιχνευτή στον Άρη , ενώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ως ένα έθνος που εξερευνά το διάστημα.

3 Μαιου-16 Ιουνίου 2000

Αφού προέρχεται από τις Φιλιππίνες , ο ιός υπολογιστή ILOVEYOU εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Μια σπάνια σύνοδος επτά ουράνιων σωμάτων (Ήλιος, Σελήνη, πλανήτες Ερμής – Κρόνος ) συμβαίνει κατά τη νέα σελήνη

Ο πληθυσμός της Ινδίας φτάνει το 1 δισεκατομμύριο

Ο σεισμός 7,9 M w  Enggano συγκλονίζει τη νοτιοδυτική Σουμάτρα με μέγιστη ένταση Mercalli VI ( Ισχυρή ), σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και τραυματίζοντας 2.174–2.585.

405 Κυκλοφορεί η ταινία The Movie, η πρώτη μικρού μήκους ταινία που διαδόθηκε ευρέως στο Διαδίκτυο.

Ένας σεισμός εκατονταετίας (6,5 της κλίμακας Ρίχτερ ) πλήττει την Ισλανδία την εθνική της ημέρα.

13 Απριλίου -28 Μαΐου 2002

Η πτήση 129 της Air China συντρίβεται σε πλαγιά λόφου κατά τη διάρκεια δυνατής βροχής και ομίχλης κοντά στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας , σκοτώνοντας 129 άτομα.

25 Απριλίου – Ο Νοτιοαφρικανός Mark Shuttleworth εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Soyuz TM-34 , και γίνεται ο πρώτος Αφρικανός διαστημικός τουρίστας.

Το Ανατολικό Τιμόρ ανακτά την ανεξαρτησία του μετά από δυόμισι χρόνια διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και 26 χρόνια κατοχής από την Ινδονησία από το 1975

Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράφουν τη Συνθήκη Στρατηγικών Επιθετικών Μειώσεων για να αντικαταστήσει τη Συνθήκη κατά των Βαλλιστικών Πυραύλων του 1972 και τη Συνθήκη START II του 1993

Ένα Boeing 747 που εκτελούσε την πτήση 611 της China Airlines καταρρέει και συντρίβεται στα στενά της Ταϊβάν , σκοτώνοντας και τους 225 επιβάτες και το πλήρωμα.

21 Μαρτίου -6 Μαΐου 2004

Ο τυφώνας Catarina, ο πρώτος τροπικός κυκλώνας του Νότιου Ατλαντικού που έχει καταγραφεί ποτέ , φτάνει στη Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας

Η Βουλγαρία , η Εσθονία , η Λετονία , η Λιθουανία , η Ρουμανία , η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​γίνονται δεκτές στο ΝΑΤΟ τη μεγαλύτερη επέκταση του οργανισμού

Δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο , το οποίο προτείνει την επανένωση του νησιού, γίνονται τόσο στο ελεγχόμενο από την Ελλάδα όσο και στο ελεγχόμενο από την Τουρκία τμήμα. Αν και οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν υπέρ, οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν την πρόταση.

Υπογράφεται η ανθρωπιστική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τη σουδανική κυβέρνηση και δύο ομάδες ανταρτών, προκειμένου να τεθεί μια παύση στον πόλεμο στο Νταρφούρ .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνεται κατά 10 νέα κράτη μέλη: Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία

18 Φλεβάρη-13 Απριλίου 2006

2006 βομβιστική επίθεση στο τέμενος al-Askari : Εκρήξεις σημειώθηκαν στο ιερό al-Askari στη Σαμάρα του Ιράκ . Η επίθεση στο ιερό, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του σιιτικού Ισλάμ , προκάλεσε την κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας στο Ιράκ σε πόλεμο πλήρους κλίμακας ( Ιρακινός Εμφύλιος Πόλεμος 2006-2008 ).

Το διαστημικό σκάφος Cassini–Huygens της NASA ανακοινώνει μια εκπομπή ατμού, σκόνης και μικρών κρυστάλλων πάγου στο φεγγάρι του Κρόνου , που πιθανώς υποδηλώνει την παρουσία νερού.

Η Michelle Bachelet γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής .

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία τη σύσταση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών .

Κυκλοφορεί ο ιστότοπος Twitter για microblogging και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης .

Οι αδελφοί Faddoul, που απήχθησαν στις 23 Φεβρουαρίου 2006 στο Καράκας της Βενεζουέλας, βρέθηκαν νεκροί, προκαλώντας οργή και μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην ανασφάλεια στη χώρα.

Το διαστημόπλοιο Venus Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εισέρχεται στην τροχιά της Αφροδίτης .

7 Αυγουστου-28 Σεπτεμβρίου 2007

Η γαλλική παγκόσμια τράπεζα BNP Paribas στο Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει τις αναλήψεις από τρία hedge funds που δεσμεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε στεγαστικά δάνεια sub-prime , σηματοδοτώντας την οικονομική κρίση του 2007–2008

Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σκοτώνουν 572 άτομα στην Qahtaniya, στο βόρειο Ιράκ

Σεισμός 8 Ρίχτερ χτυπά το Περού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 519 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.300 και προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το διαστημόπλοιο Phoenix εκτοξεύεται προς τον Άρη για να μελετήσει τον βόρειο πόλο του

Αεροπλάνα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας επιτίθενται σε έναν ύποπτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία σε αεροπορική επιδρομή.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών .

1 Ιανουαρίου -3 Μαρτίου 2008

Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το νόμισμα του ευρώ

Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βυθίζονται εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ , που τροφοδοτείται από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime του 2007 .

Η διαδικτυακή ομάδα ακτιβιστών Anonymous ξεκινά το Project Chanology , μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Τομ Κρουζ από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας που διέρρευσε στο YouTube και η Εκκλησία της Σαηεντολογίας εξέδωσε έναν ισχυρισμό “παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων”. Σε απάντηση, οι υποστηρικτές των Anonymous βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν έξω από την εκκλησία (μετά τις 10 Φεβρουαρίου), ενώ οι ιστότοποι και τα κέντρα της εκκλησίας δέχονταν επιθέσεις DoS , πυρηνικά όπλα τηλεφωνικών γραμμών και μαύρα φαξ .

Υπογράφεται ειρηνευτική συμφωνία στη Γκόμα , Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , τερματίζοντας τη σύγκρουση στο Κίβου

Το Κοσσυφοπέδιο κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία από τη Σερβία , σε μια μικτή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Το WikiLeaks δημοσιεύει καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το υποκατάστημα των Νήσων Κέιμαν της ελβετικής τραπεζικής εταιρείας Julius Baer. μια επακόλουθη μήνυση κατά του WikiLeaks οδηγεί σε προσωρινή αναστολή του ιστότοπου, αλλά ο σάλος για παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου προκαλεί την επαναφορά του WikiLeaks στο διαδίκτυο.

12 Ιουλιου-25 Αυγούστου 2009

Δύο βόμβες εξερράγησαν χωριστά στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz-Carlton στην Τζακάρτα της Ινδονησίας , σκοτώνοντας 9 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 2 βομβιστές αυτοκτονίας) και τραυματίζοντας 53

Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα , που διαρκεί έως και 6 λεπτά και 38,86 δευτερόλεπτα (0,14 δευτερόλεπτα μικρότερη από 6 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα), συμβαίνει σε μέρη της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού

Η ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ ξεκινά μια εξέγερση στην Πολιτεία Μπάουτσι της Νιγηρίας και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Βολιβία γίνεται η πρώτη χώρα της Νότιας Αμερικής που διακηρύσσει το δικαίωμα των ιθαγενών να αυτοκυβερνούνται.

Ο τυφώνας Μορακότ πλήττει την Ταϊβάν , σκοτώνοντας 673 και καθηλώνοντας περισσότερους από 1.000 λόγω της χειρότερης πλημμύρας στο νησί εδώ και μισό αιώνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει την άμεση κυριαρχία στα νησιά Τερκς και Κάικος μετά από έρευνα που βρήκε στοιχεία κυβερνητικής διαφθοράς .

21 Ιουνιου-2 Αυγούστου 2011

Ο πλανήτης Ποσειδώνας ολοκληρώνει την πρώτη του τροχιά από τότε που ανακαλύφθηκε το 1846

Τα Ηνωμένα Έθνη κηρύσσουν λιμό στη νότια Σομαλία , τον πρώτο εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 12,8 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από σοβαρές πλημμύρες . Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τις ζημιές σε 1.440 δισεκατομμύρια μπατ (45 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). [50] Ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να είναι έξι πόδια κάτω από το νερό, και πολλές περιοχές εργοστασίων παραμένουν κλειστές στο τέλος του έτους. 815 [51] άνθρωποι σκοτώνονται, με 58 από τις 77 επαρχίες της χώρας να επηρεάζονται.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως υφίστανται μεγάλες απώλειες λόγω των φόβων μετάδοσης της κρίσης του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους και της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας ως αποτέλεσμα της κρίσης ανώτατου ορίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών .

Η NASA ανακοινώνει ότι το Mars Reconnaissance Orbiter της έχει καταγράψει φωτογραφικά στοιχεία πιθανού υγρού νερού στον Άρη κατά τις θερμές εποχές.

Το Juno , το πρώτο διαστημόπλοιο με ηλιακή ενέργεια σε αποστολή στον Δία , εκτοξεύεται από τον Πολεμικό Αεροπορικό Σταθμό του Cape Canaveral.

31 Μαιου-13 Ιουλίου 2013

Ο πρώην υπάλληλος της CIA , Έντουαρντ Σνόουντεν , αποκαλύπτει σε ειδησεογραφικά έντυπα τις επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκεται ένα πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εγκαταλείπει τη χώρα, λαμβάνοντας αργότερα προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι παραιτείται από το θρόνο και ο γιος του Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι αναλαμβάνει την εξουσία.

Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων σε όλη την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καθαιρείται με στρατιωτικό πραξικόπημα , που οδηγεί σε εκτεταμένη βία .

Ο Φίλιππος ορκίζεται βασιλιάς των Βελγών , μετά την παραίτηση του Αλβέρτου Β’ .

12 Μαιου-24 Ιουνίου 2015

Ένας δεύτερος μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ , μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ , έχει ως αποτέλεσμα 153 θανάτους στο Νεπάλ,62 στην Ινδία , 1 στην Κίνα και 2 στο Μπαγκλαντές με συνολικά 218 θάνατοι.

Το ISIS καταλαμβάνει την αρχαία πόλη Παλμύρα στη Συρία.

Ο Πρόεδρος της FIFA , Σεπ Μπλάτερ , ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί εν μέσω έρευνας για διαφθορά υπό την ηγεσία του FBI και ζητά ένα έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου το συντομότερο δυνατό.

Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Μπαγκλαντές επικυρώνουν επίσημα τη συμφωνία τους του 1974 για την ανταλλαγή θυλάκων κατά μήκος των συνόρων τους.

21 Απριλιου-4 Ιούνιου 2017

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ , οδηγώντας σε αυξημένες εκκλήσεις για διορισμό ειδικού εισαγγελέα .

Επίθεση ransomware WannaCry : Οι υπολογιστές σε όλο τον κόσμο πλήττονται από μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση ransomware, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει τουλάχιστον 150 χώρες

Μια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε συναυλία της Ariana Grande στο Μάντσεστερ της Αγγλίας , σκοτώνει 22 ανθρώπους και τραυματίζει περισσότερους από 500 άλλους.

Εν μέσω ευρείας κριτικής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα σε εύθετο χρόνο

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου : Οκτώ άνθρωποι δολοφονούνται και δεκάδες πολίτες τραυματίζονται από ισλαμιστές τρομοκράτες. Τρεις από τους δράστες πυροβολούνται από την αστυνομία. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

2017 ταραχή στο Τορίνο : Κατά τη διάρκεια του τελικού του UEFA Champions League του 2017 , ένας τραμπούκος χρησιμοποίησε ένα τσιμπημένο σπρέι για να προκαλέσει πανικό στο πλήθος που παρακολουθούσε τον αγώνα. Υπήρξαν 1.672 τραυματίες και 3 νεκροί

31 Μαρτιου-15 Μάϊου 2019

Η Ταϊβάν ανακατεύει το μαχητικό της αεροσκάφος αφού δύο κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο εθνών . Μόλις την προηγούμενη μέρα, η Ιαπωνία είχε ανακατέψει τα τζετ της με παρόμοιο τρόπο αφού κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν μεταξύ Miyako και Okinawa.

Δεύτερος εμφύλιος πόλεμος της Λιβύης : Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) εξαπολύει μια αιφνιδιαστική επίθεση στη δυτική Λιβύη , μετακινώντας μονάδες προς την πρωτεύουσα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας την Τρίπολη και καταλαμβάνοντας το Gharyan .

Οι επιστήμονες από το έργο του Event Horizon Telescope ανακοινώνουν την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας , που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία M87 .

Ο συνιδρυτής του WikiLeaks , Τζούλιαν Ασάνζ , συλλαμβάνεται μετά από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μια μεγάλη πυρκαγιά τυλίγει τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή και το κύριο κωδωνοστάσιο.

Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων , ο Ομάρ αλ Μπασίρ καθαιρείται από Πρόεδρος του Σουδάν με πραξικόπημα , μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Μια σειρά ισλαμιστικών βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκαν σε οκτώ τοποθεσίες στη Σρι Λάνκα , συμπεριλαμβανομένων τριών εκκλησιών, τεσσάρων ξενοδοχείων και ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Κολόμπο , την Κυριακή του Πάσχα , αφήνοντας 259 νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες. Είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση στη χώρα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου της Σρι Λάνκα το 2009

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο της Ιαπωνίας παραιτείται από τον θρόνο του , η πρώτη παραίτηση από Ιάπωνα μονάρχη εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Η παραίτηση τερματίζει την εποχή Heisei της Ιαπωνίας και εγκαινιάζει την εποχή Reiwa με τον νέο αυτοκράτορα Naruhito να ανεβαίνει στον θρόνο την 1η Μαΐου

Προεδρική κρίση στη Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αμφισβητούμενος μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ηγείται μιας απόπειρας εξέγερσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράφει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το « κυρίαρχο Διαδίκτυο » που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να παρακολουθούν καλύτερα τη δρομολόγηση του Διαδικτύου και να κατευθύνουν τη ρωσική διαδικτυακή κίνηση μακριά από ξένους διακομιστές.

Μάιος 2019 Συγκρούσεις Γάζας-Ισραήλ : Η σύγκρουση Γάζας-Ισραήλ κλιμακώνεται αφότου ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σκοτώνοντας περισσότερους από 20 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα και ένα μικρό παιδί, μετά τον τραυματισμό δύο στρατιωτών από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή της Γάζας.

Εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, τίθεται σε ισχύ η αύξηση των δασμών κατά 25% των ΗΠΑ σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων , κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών

Μαΐου 2019 Συμβάν στον Κόλπο του Ομάν : Τέσσερα εμπορικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο πετρελαιοφόρων της Saudi Aramco , έχουν υποστεί ζημιές κοντά στη Φουτζάιρα στον Κόλπο του Ομάν . Τα ΗΑΕ το ισχυρίζονται ως «επίθεση δολιοφθοράς», ενώ μια πρώιμη εκτίμηση των ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν . Το περιστατικό συμβαίνει μετά από αυξημένες εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν που προκλήθηκαν από την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού στον Περσικό Κόλπο ως απάντηση σε μια υποτιθέμενη συνωμοσία του Ιράν για επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις .

4 Μαρτιου-23 Απριλίου 2021

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντά τον Μέγα Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι στη Νατζάφ του Ιράκ . Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός Πάπα και ενός μεγάλου αγιατολάχ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει την αποχώρηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης , την πρώτη χώρα που το έκανε

Πραγματοποιούνται οι γενικές εκλογές στο Ισραήλ , οι τέταρτες εκλογές για την Κνεσέτ μέσα σε δύο χρόνια

Το Ever Given , ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, προσάραξε και εμποδίζει τη διώρυγα του Σουέζ , διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο. Το πλοίο απελευθερώνεται στις 29 Μαρτίου

25 Μαρτίου – Πανδημία COVID-19: Ο αριθμός των εμβολιασμών που χορηγούνται παγκοσμίως ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια.

Η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να μην στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία, εν μέσω αναφορών για μεγάλη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορά της

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για «πυρηνική τρομοκρατία» και ορκίζεται εκδίκηση μετά από μια μεγάλη έκρηξη που καταστρέφει το εσωτερικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου Natanz

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εγκρίνει την απόρριψη ραδιενεργού νερού του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό για 30 χρόνια, με την πλήρη υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας . Στην απόφαση αντιτίθενται η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.

Οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι ενέθηκαν με επιτυχία ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυα πιθήκων, δημιουργώντας χίμαιρα -έμβρυα.

Πανδημία COVID-19: Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από τον COVID-19 ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.

Δώδεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, συμπεριλαμβανομένων τριών από τη La Liga και κορυφαίων συλλόγων από την Premier League και τη Serie A , συμφωνούν να ενταχθούν σε μια νέα αποσχισθείσα ευρωπαϊκή Super League , προκαλώντας διεθνή καταδίκη. [66] Δύο ημέρες αργότερα, μετά από μεγάλες διαμαρτυρίες από υποστηρικτές, άλλους συλλόγους και πολιτικούς, η Μάντσεστερ Σίτι αποσύρεται από το πρωτάθλημα. Αυτό ωθεί όλους τους υπόλοιπους συλλόγους της Premier League και τρεις άλλους να κάνουν το ίδιο.

Ο Ραούλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του Πρώτου Γραμματέα του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος , δίνοντας τέλος σε περισσότερα από 62 χρόνια διακυβέρνησης των αδελφών Κάστρο στην Κούβα.

Ο Idriss Déby , Πρόεδρος του Τσαντ , σκοτώνεται σε συγκρούσεις με δυνάμεις ανταρτών μετά από 30 χρόνια στην εξουσία. Το σύνταγμα αναστέλλεται και ιδρύεται Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο που θα κυβερνά τη χώρα για 18 μήνες

Οι παγκόσμιοι ηγέτες γιορτάζουν την Ημέρα της Γης φιλοξενώντας μια εικονική σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή , κατά την οποία προτείνονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 40% έως το 2030 για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απάντηση