Σύγκρουση στο Σουδάν 2023

στις

Οι πλανητικές διελεύσεις δείχνουν ότι οι σκληρές μάχες σε όλο το Σουδάν εξαφανίζουν τις ελπίδες για μια ειρηνική μετάβαση στην πολιτική εξουσία. Οι κοσμικοί χάρτες για το Σουδάν, οι προοδευτικοί χάρτες και οι διελεύσεις αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την ένταση των μαχών καθώς φαίνεται ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές σε δύο αντίπαλους στρατηγούς συναγωνίζονται για τον έλεγχο. Και στη μέση -ως συνήθως- βρίσκονται αθώοι άνθρωποι και πολίτες που έχουν υποφέρει περισσότερο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο χάρτης του Σουδάν (1 Ιανουαρίου 1956) επισυνάπτεται , όπως και οι δευτερεύουσες πρόοδοι και η συναστρία μεταξύ των δύο, μαζί με τις διελεύσεις. Η προοδευμένη Σελήνη, Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας του Σουδάν βρίσκονται όλες σε αναιρετικές μοίρες – 00 μοίρες – των σταθερών ζωδίων του τροπικού Υδροχόου, Ταύρου και του Σκορπιού – υποδεικνύοντας μια μακράν και θανατηφόρα σύγκρουση που θα καταλήξει σε έναν βαθύτερο εμφύλιο πόλεμο, εάν δεν αρχίσουν αμέσως οι ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η προοδευμένη Σελήνη του Σουδάν στις 00 μοίρες στον Υδροχόο σε σύνοδο με τον Πλούτωνα στις 00 μοίρες Υδροχόου – υποδηλώνει τα δικτατορικά πάθη και την αναστροφή του Πλούτωνα μόνο στην επίτευξη «εξουσίας» στις ζωές των άλλων.
Το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σουδάν διακόπηκε, ζωντανά στον αέρα, σε στούντιο στην πόλη Omdurman. Οι ακροατές είπαν ότι ήταν δυνατοί πυροβολισμοί.
Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών.

Οργανώσεις γιατρών και αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται με στρατιωτικές επιθέσεις σε στοχευμένες επιθέσεις, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών εντείνονται για τρίτη ημέρα.
Αργότερα και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν στους δημοσιογράφους ότι βομβάρδισαν νοσοκομεία.
Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκονται δύο άνδρες: ο στρατιωτικός ηγέτης του Σουδάν Abdel Fattah al-Burhan και ο διοικητής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo.

Μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχοι. Και οι δυο συνεργάστηκαν για την ανατροπή του ανατραπέντος Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Πρόεδρος της χώρας ήταν επί 30 χρόνια, από το 1989 ως το 2019, οπότε ανατράπηκε σε πραξικόπημα του στρατού, ο Ομάρ Μπασίρ. Έπειτα από συμφωνία και με βάση την Προσωρινή Συνταγματική Διακήρυξη του 2019, την αρχηγία του κράτους ασκεί συλλογικά από τις 21 Αυγούστου 2019 το Συμβούλιο Κυριαρχίας του Σουδάν, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν. Από τον Απρίλιο του 2019 τη νομοθετική εξουσία ασκεί Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο. Στις 5 Ιουλίου του 2005 επικυρώθηκε, με βάση ειρηνευτική συμφωνία, ένα προσωρινό Σύνταγμα, το οποίο ανεστάλη το 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2005 υπογράφτηκε το Σύνταγμα του Νοτίου Σουδάν, το οποίο αποσχίστηκε από το Σουδάν στις 9 Ιουλίου 2011 και έγινε ανεξάρτητο. Το Σουδάν αναγνώρισε το νέο κράτος. Ωστόσο, εντάσεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των RSF στο στρατό της χώρας ως μέρος των σχεδίων για την αποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας. Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί πόσο σεισμική ήταν η ανατροπή του Μπασίρ. Είχε ηγηθεί της χώρας για σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν οι λαϊκές διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν για την άνοδο των τιμών του ψωμιού τον ανέτρεψαν από την εξουσία.Μετά την ανατροπή του Μπασίρ, το Σουδάν κυβερνήθηκε από μια δυσάρεστη συμμαχία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ του Σουδάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ήταν ο ηγέτης των διαβόητων δυνάμεων Janjaweed του Σουδάν, που εμπλέκονταν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες.
Μια διεθνής κατακραυγή είδε τον Μπασίρ να επισημοποιεί την ομάδα σε παραστρατιωτικές δυνάμεις γνωστές ως Μονάδες Πληροφοριών Συνόρων.
Το 2007, τα στρατεύματά της έγιναν μέρος των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και, το 2013, ο Μπασίρ δημιούργησε την RSF, μια παραστρατιωτική ομάδα υπό την επίβλεψή του και υπό την ηγεσία του Νταγκάλο.
Ο Νταγκάλο στράφηκε εναντίον του Μπασίρ το 2019, αλλά όχι πριν οι δυνάμεις του ανοίξουν πυρ σε μια κατά του Μπασίρ, υπέρ της δημοκρατίας καθιστική οργάνωση στο Χαρτούμ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 118 ανθρώπους.
Αργότερα διορίστηκε

αναπληρωτής του μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου που κυβερνούσε το Σουδάν σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.
Ο Burhan είναι ουσιαστικά ο ηγέτης του Σουδάν. Την εποχή της ανατροπής του Μπασίρ, ο Μπουρχάν ήταν ο γενικός επιθεωρητής του στρατού.
Η καριέρα του έχει σχεδόν παράλληλη πορεία με αυτή του Dagalo.
Έγινε επίσης γνωστός στη δεκαετία του 2000 για τον ρόλο του στις σκοτεινές μέρες της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, όπου οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή.
Ο Al-Burhan και ο Dagalo εδραίωσαν την άνοδό τους στην εξουσία αποσπώντας την εύνοια των δυνάμεων του Κόλπου.
Διοικούσαν ξεχωριστά τάγματα σουδανικών δυνάμεων, που στάλθηκαν να υπηρετήσουν με τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν αγώνα εξουσίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Burhan χαρακτήρισε την επίθεση των RSF ως «απόπειρα πραξικοπήματος».
«Πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος και εξέγερση κατά του κράτους», είπε ο Μπουρχάν από το μεγάφωνο.
Είπε ότι ο ηγέτης των RSF Νταγκάλο είχε «ανταρτήσει» εναντίον του κράτους και εάν συλληφθεί, θα δικαστεί στο δικαστήριο.
Ο Burhan ισχυρίστηκε ότι οι RSF προσπάθησαν «να με αιχμαλωτίσουν και να με σκοτώσουν».
Όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον ισχυρισμό, ένας εκπρόσωπος της RSF είπε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα «επιδιώκει να τον συλλάβει» και να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η afroditihatzis λέει:

    Ένοπλοι κατέλαβαν εργαστήριο με μολυσματικούς ιούς στο Σουδάν – Για Yψηλό βιολογικό κίνδυνο κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Μιας και ο Πλουτωνας φετος επιστρεφει σε αυτο που λεγεται Αιγοκερως!

Απάντηση