ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ ΝΩΡΊΣ

στις

ΤΟ SOLAR MAX ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ ΝΩΡΊΣ: Πληθαίνουν τα στοιχεία ότι ο ηλιακός κύκλος 25 μπορεί να κορυφωθεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Νέα έρευνα από μια κορυφαία ομάδα ηλιακών φυσικών προβλέπει μέγιστη δραστηριότητα ηλιακών κηλίδων στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 με μια κορυφή που θα μπορούσε να είναι διπλάσια από τον προηγούμενο ηλιακό κύκλο. «Αυτό βασίζεται στη δουλειά μας με το Γεγονός Τερματισμού», εξηγεί ο Scott McIntosh, επικεφαλής συγγραφέας που περιγράφει την πρόβλεψη, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Ιανουαρίου 2023 του Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

Το “Γεγονός Τερματισμού” είναι μια σχετικά νέα έννοια στην ηλιακή φυσική. Είναι μια χρονική περίοδος στον ήλιο τόσο σύντομη όσο ένας μήνας, όταν τα μαγνητικά πεδία από έναν ηλιακό κύκλο πεθαίνουν απότομα («τερματίζονται») επιτρέποντας στα μαγνητικά πεδία από τον επόμενο ηλιακό κύκλο να αναλάβουν. Μετά από ένα Γεγονός Τερματισμού, ο νέος ηλιακός κύκλος εκτοξεύεται στα ύψη.

Ο McIntosh και οι συνεργάτες του έχουν μελετήσει γεγονότα τερματισμού για πολλούς ηλιακούς κύκλους και έχουν ανακαλύψει ότι ο χρόνος τους μπορεί να προβλέψει το μέλλον. «Η τελευταία μας εργασία εντοπίζει το Συμβάν Τερματισμού μεταξύ του Ηλιακού Κύκλου 24 και του Ηλιακού Κύκλου 25 στα μέσα Δεκεμβρίου. 2021», εξηγεί ο McIntosh. «Αυτό μας λέει για το μέγεθος και την ημερομηνία του επόμενου ηλιακού μέγιστου».

Σύμφωνα με την εργασία τους, το Solar Max έρχεται μεταξύ των τελών του 2023 και των μέσων του 2024, με μέγιστο συνολικό μηνιαίο αριθμό ηλιακών κηλίδων 184±63 (95% εμπιστοσύνη). Αυτό σημαίνει ότι ο Ηλιακός Κύκλος 25 θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο ισχυρός από τον παλιό Ηλιακό Κύκλο 24, ο οποίος κορυφώθηκε το 2014.

Η πρόβλεψή τους ταιριάζει με ένα άλλο μεγάλο γεγονός που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Το παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο του ήλιου πρόκειται να αντιστραφεί. Αυτό συμβαίνει κοντά στην κορυφή κάθε ηλιακού κύκλου. Τα μαγνητικά πεδία κοντά στους πόλους του ήλιου εξασθενούν, αλλάζουν ζώδιο και αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι σαν να παίρνετε έναν μαγνήτη ράβδων από το ψυγείο σας και να τον αναποδογυρίζετε – μόνο που αυτός ο μαγνήτης ράβδων είναι τόσο μεγάλος όσο ένα αστέρι.


Οι μετρήσεις από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Wilcox του Στάνφορντ επιβεβαιώνουν ότι η εξασθένηση βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα, με τα πολικά μαγνητικά πεδία να διασχίζουν πιθανώς το μηδέν σε λίγους μήνες. “Ιστορικά, η μηδενική διέλευση προηγείται του πραγματικού αριθμού ηλιακών κηλίδων κατά 6 έως 12 μήνες”, λέει ο McIntosh, “οπότε αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψή μας για ένα πρώιμο ηλιακό μέγιστο”.

Αυτή η πρόβλεψη πρόκειται να δοκιμαστεί, με επιβεβαίωση μόλις 6 έως 12 μήνες μακριά. Μείνετε συντονισμένοι για το Solar Max.

πηγή: Spaceweather.com Time Machine

Απάντηση