ΕΚΛΑΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Δυστυχώς παραμένει απαραίτητο, όταν γράφει κανείς με σοβαρότητα για την αστρολογία, να υπογραμμίσει ότι το θέμα δεν έχει σχέση με τις δημοφιλείς στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών.

Έχει βέβαια γούστο η ανάγνωση αυτών των σελίδων, ενώ ενας δαιμόνιος αστρολόγος που τυχαίνει να είναι και καλός δημοσιογράφος έχει πολλές φορές την δυνατότητα να προβλέψει από την στήλη του ότι κάτι περίεργο θα συμβεί.

Για παράδειγμα, αν γράψεις ότι ενας Κριός μπορεί να χτυπήσει το κεφάλι του, έχει πολλές δυνατότητες να πέσεις μέσα. Αν και όντως μπορεί κανείς να κάνει πετυχημένες γενικεύσεις στην ηλιακή αστρολογία, δεν προτείνουμε αυτού του τύπου αστρολογία στους αναγνώστες οποιοδήποτε περιοδικού. Ούτε ασχολούμαστε με την πλευρά που ο μέσος αναγνώστης βρίσκει-και βεβαια δικαιολογημένα -ενδιαφέρουσα την πιθανότητα πρόβλεψης του μέλλοντος.

Αν δουλεύετε επαγγελματικά με την αστρολογία, σίγουρα όλοι μας εχουμε περάσει από το στάδιο αυτό στο να γράφουμε σε ιστοσελίδες, περιοδικά η εφημερίδες για λόγους αυτοπροβολής, αλλά και επειδή αυτό “πουλάει” για κατανάλωση αλλά και για επαγγελματικούς λόγους.

Ένας σοβαρός αστρολόγος δεν πρόκειται τουλάχιστον να ασχοληθεί με το ημερήσιο ωροσκόπιο, γράφοντας 12 ζώδια κάθε μέρα και να αναλωθεί γενικότητες.Τουλάχιστον το εβδομαδιαίο και το μηνιαίο είναι το πιο σωστό, σημειώνοντας της καθημερινές διελεύσεις και ενέργειες. Από εκεί και πέρα η σωστή δουλειά γίνεται από την μελέτη του προσωπικού ωροσκοπίου του καθενός.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΓΕΓΟΝΟΤΑ,ΓΝΩΜΕΣ

Οποιοσδήποτε αστρολόγος έχει πίσω του μισό αιώνα δουλειάς, μπορεί να παρουσιάσει αρχεία περιπτώσεων που πιστοποιούν επανειλημμένα ότι, στο γενέθλιο χάρτη ενός ανθρώπου, όταν ενας πλανήτης βρίσκεται σε συγκεκριμένη σχέση με ένα άλλο, εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικο στην προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου. Φυσικά, αυτό είναι ως ένα βαθμό μη επαληθεύσιμο,ακριβώς όπως στην ψυχολογία είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς, ότι για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο περιστατικό στην παιδική ηλικία έχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε έναν ενήλικα.

Όμως, αν εξεταστεί με επαρκής λεπτομέρειες, το στοιχείο αυτό είναι πειστικό. Με τον ιδιο τρόπο, η επαλήθευση της αστρολογικής θεωρίας πείθει πολλούς ανθρώπους ότι αξίζει αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα-ότι το ωροσκόπιο η ο γενέθλιος χάρτης μπορούν πράγματι να αποκαλύψουν πολλά για την φύση ενός ατόμου που γεννήθηκε μια συγκεκριμένη ώρα, σε να συγκεκριμένο τόπο.

Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι όσοι απαιτούν μετρήσιμες αποδείξεις-όπως για παράδειγμα, ότι η έκταση της Νικαράγουας είναι ακριβώς 130.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα-δεν πρόκειται να τις βρουν.

Αυτό δεν είναι και τόσο μεγάλο μειονέκτημα, όσο ίσως φαίνεται εκ πρώτης όψης- έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε τρία διαφορετικά μεγέθη για την έκταση της Νικαράγουας,με τη  διαφορά αυτή να αγγίζει τα 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι όποιος ζητά βεβαιότητες στον κόσμο μας, θα πρέπει να μάθει να ζει με την αμφιβολία.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Οι περισσότεροι αστρολόγοι θα συμφωνήσουν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί με αξιοπιστία ένα μελλοντικό γεγονός.

Η αστρολογία, ωστόσο, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να εξετάσει κανείς αυτό το αντικείμενο. Με αφετηρία, την αστρολογία, ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ ανέπτυξε την θεωρία της συγχρονικοτητας,που αφορά σημαντικά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν την ίδια στιγμή.

Αν η ζωή έχει ένα σχέδιο, τότε ο χρόνος είναι αναπόσπαστη πλευρά αυτού του σχεδίου και οτιδήποτε συμβαίνει σχετίζεται με κάθε τι άλλο που λαμβάνει χώρα κατά τον ιδιο χρόνο.

Η ιστορία είναι γεμάτη από αποτυχημένες προβλέψεις και-όσο και αν εντυπωσιάζουν- οι λίγες που αποδείχθηκαν ακριβείς κατέδειξαν ότι δεν μπορούν να γίνουν επαρκώς συγκεκριμένες  ώστε να αποδειχθούν χρήσιμες.

Για παράδειγμα, ενας Βρετανός αστρολόγος πρόβλεψε σοβαρό κίνδυνο για την ναυτιλία στις 6 Μαρτίου 1987, την ημέρα που βυθίστηκε έξω από τις βελγικές ακτές το φεριμπότ Herald of free Enterprise, παρασέρνοντας στο θάνατο 187 ψυχές. Όμως, μια τέτοια πρόβλεψη δεν θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε αυτούς τους ανθρώπους, εκτός και να ήταν δυνατό να συγκεκριμενοποιήσει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της καταστροφής, την ώρα της αναχώρησης κ.ο.κ.

Η μορφή πρόβλεψης που φαίνεται πιο αξιόπιστη μπορεί να συγκριθεί περισσότερο με ένα δελτίο καιρού η με μια οικονομική “έκθεση”…υπάρχει πιθανότητα να βρέξει σήμερα;” η  «την άνοιξη θα σταματήσει η ύφεση”. Όσο για προβλέψεις του τύπου “τη Δευτέρα 11 Αυγούστου θα γνωρίσετε τον ιδανικό σύντροφο” αυτό καλύτερα να το ξεχάσετε.

Το συναρπαστικό με την αστρολογία και η δύναμη της είναι η εξήγηση που δίνει για το πώς και γιατί ενας άντρας η μια γυναίκα διαφέρουν ο ενας από τον άλλο. Η αστρολογία απαντά στο αν τα βαθεια ριζωμένα γνωρίσματα της προσωπικότητας ενός ατόμου είναι επίκτητα η αν υπάρχουν εκ γενετής.

Αυτη η θέση των πραγμάτων μας απομακρύνει από το “τι ζώδιο είσαι;” η το “ τα άστρα σήμερα”. Με αυτό δεδομένο, είναι αξιοσημείωτο ότι η αστρολογία λειτουργεί και γίνεται κατανοητή και σε συναισθηματικο αλλά και σε βαθεια εσωτερικό επίπεδο. Αγκαλιάζει όχι μόνο σχετικά στρυφνά ζητήματα, όπως ανάδρομες κινήσεις πλανητών, υποθετικούς πλανήτες και μεσουρανήματα, αλλά και την ερμηνεία των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών, η οποία αποτελεί και την πιο δημοφιλή πλευρά της ηλιακής αστρολογίας.

Ο Θεός Γεωμέτρης ~ Νωρίς η επιστήμη, ιδιαίτερα η γεωμετρία και την αστρονομία / αστρολογία (Astronomia), συνδέθηκε με το θείο για τους περισσότερους μεσαιωνικούς μελετητές. Η πυξίδα σε αυτό το χειρόγραφο του 13ου αιώνα, είναι ένα σύμβολο της πράξης του Θεού της δημιουργίας, όπως πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε κάτι εγγενώς θεϊκό ή τέλειο που θα μπορούσε να βρεθεί σε κύκλους.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν γνωρίζουμε πότε η ανθρωπότητα είχε για πρώτη φορά την ιδέα ότι οι κινήσεις των πλανητών μπορεί να έχουν επίδραση στην ζωή των ανθρώπων. Πάντως, περί το 1500 πχ. Υπήρχαν πίνακες με τις ώρες της ανατολής και της δύσης των άστρων, και το 1000 π.χ. οι αστρολόγοι πίστευαν ότι ο Ουρανος ήταν ενας μεγάλος κύκλος, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα ουράνια σώματα.

ΑΣΤΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΙΚΑ ΖΩΑ

Η επίδραση του Ηλίου στη Γη είναι πολύ προφανής, στο φως και τη θερμότητα που προσφέρει, ενώ και της Σελήνης, είναι σχετικά φανερή. Για παράδειγμα, δημιουργεί τις παλίρροιες, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και τον κύκλο της εμμηνόρροιας στις γυναίκες. Δεν είμαστε βέβαιοι, όμως μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε ότι αυτές οι επιδράσεις είχαν παρατηρηθεί πολύ πριν την ανακάλυψη της γραφής και ότι πιο διακριτικές επιρροές από άλλους πλανήτες παρατηρήθηκαν και μελετήθηκαν σταδιακά.

Ο Κικέρωνας έδωσε τον 1ο αιώνα μ.Χ. μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για την ανάπτυξη της αστρολογίας: ”Οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι διαβούν σε απέραντες κοιλάδες, όπου δεν υπάρχουν βουνά να εμποδίζουν τη θεά όλου του ημισφαιρίου ,οπότε υιοθέτησαν αυτού του είδους τη μαντεία που ονομάζεται αστρολογία”.

Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Άπω Ανατολή, καθώς και στους πολιτισμούς των Ίνκας και των Μάγια. Οι πλανήτες που ήταν ορατοί με γυμνό μάτι- Ερμής, Αφροδίτη, Αρης, Δίας, και Κρόνος- αναγνωρίζονταν ως σημαντικοί θεοί.

Εικόνα αριστερα:αστρικος χαρτης

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ

Οι πρώτοι αστρονόμοι—αστρολόγοι (για πολλούς αιώνες, ενας όρος περιέγραφε και τους δυο) παρατηρούσαν τους μυστήριους τρόπους με τους οποίους συμπεριφέρονταν οι πλανήτες: άλλοτε έμεναν σταθεροί , άλλοτε έδειχναν να κινούνται προς τα πίσω, κάποιες φορές να συναντώνται και μετά να απομακρύνονται.

Άρχισαν λοιπόν να αναπτύσσουν μια θεωρία βασισμένη σε αυτές τις κινήσεις, καθώς και στις μυστηριώδης όσο και τρομακτικές εκλείψεις Ήλιου και της Σελήνης.

Οι πρώτοι αστρολόγοι των οποίων και ονόματα γνωρίζουμε, έζησαν τον 7ο αιώνα π.χ. κατά τη βασιλεία των Εσαραδων της Βαβυλώνας (681-668 π.χ.) και του διαδόχου του, Ασουρμπανιπαλ. Αστρολόγοι όπως οι Ακουλανου, Μπαλασι και Ναμπουα- χεριμπα εργάζονταν σε δωμάτια δίπλα στο ναό του θεού Εα (ο θεός των χρησμών) και συμβούλευαν βασιλείς για σημαντικά γεγονότα. Δε υπερεκτιμούμε την επιρροή τους: ο βασιλιάς δεν έκανε καμία σημαντικη κίνηση αν δεν συμβουλευόταν πρώτα τους αστρολόγους του.

Εικόνα αριστερα:Ιερή Γεωμετρία και Fibonacci – παγκόσμια γλώσσα της ίδιας της ζωής… αν μόνο οι άνθρωποι ήξεραν και κατανοούσαν αυτή τη γλώσσα ….

Η θέση της αστρολογίας στον κόσμο δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Πρόκειται άραγε για μια μορφή επιστημονικής μελέτης η για ένα σύστημα δοξασιών πιο συγγενές στη θρησκεία η τη φιλοσοφία ; Σίγουρα, δεν αντιμετωπίζεται ως επιστήμη, με το νόημα που δίνουν σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες στον όρο, όμως αν ανατρέξουμε στην αρχική σημασία της λέξης “επιστήμη”(scientia=γνώση), ίσως βρούμε έναν ορισμό πιο φιλικό προς το βασίλειο της αστρολογίας.

Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, που διψά για γνώση, κάνει κάποια προσπάθεια να συνδέσει τις εμπειρίες της ζωής του με το ευρύτερο σύμπαν-να συσχετίσει τις πράξεις, τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα και τις διαδρομές της σκέψης του με το σύμπαν έξω από αυτόν.

Και αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της αστρολογίας: προτείνει έναν τρόπο συσχετισμού της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης, των πλανητών και των άλλων ουράνιων σωμάτων, με την ζωή στη Γη και συγκεκριμένα με την ζωή του καθενός από εμάς.

Περσικός αστρολάβος (από το ελληνικό: ἀστρολάβον, “αστέρι-κτήτορας»), Muhammad Mahdi al-Khadim al-Yazdi, c.1659-1660 

Ίσως αυτό κάνει την αστρολογία, να πλησιάζει περισσότερο την θρησκεία, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κάνεις ότι η θρησκεία συχνά αντιμετωπίζεται σαν ανταγωνιστής της επιστήμης,στην προσπάθεια του ανθρώπου να βρει νόημα για την φύση της ζωής. Ωστόσο, σε αντίθεση με την θρησκεία, η αστρολογία βασίζεται σε παρατηρήσιμα και μετρήσιμα γεγονότα.

Επίσης, αν δεχτούμε ότι η επιστήμη είναι ενας “κλάδος της γνώσης που σχετίζεται με την συστηματική παρατήρηση και τον πειραματισμό”ο όρος περιγραφεί με ακρίβεια την αστρολογία.

Καμία δήλωση ενός σύγχρονου αστρολόγου, δεν αποτελεί δική του επινόηση—είναι το αποτέλεσμα επισταμένης παρατήρησης και πειραμάτων που σχηματοποιήθηκαν είτε πριν 1400 χρόνια από τον Βαβυλώνιο λόγιο Ακουλανου, είτε από τον Άγγλο αστρολόγο Τζων Αντει τη δεκαετία του 1970.Και αν κάποιος σύγχρονος αστρολόγος επιχειρήσει να διευρύνει τη γνώση σε αυτό το αντικείμενο διατυπώνοντας μια θέση που φαίνεται καινούργια, αυτή η θέση θα είναι σίγουρα αποτέλεσμα παρατήρησης και ανάλυσης.

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, τα τελευταία 30 χρόνια με τις μελέτες περί της αστρολογικής επιρροής του πλανήτη Χείρωνα,ο οποίος πλέον είναι γνωστός ως ο “πληγωμένος θεραπευτής”. Ο Χείρωνας παρατηρήθηκε ότι έχει ειδική επιρροή σε όσους έχουν υποφέρει και των οποίων η εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλους πληγωμένους ανθρώπους. Όμως, πόσο πειστικές είναι αυτές οι παρατηρήσεις;

ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Ανάμεσα στον 7ο και τον 5ο αιώνα π.χ. η φαινομενική διαδρομή του Ηλίου γύρω από την Γη διαιρέθηκε σε 12 τμήματα, με το καθένα να καλύπτει 30 μοίρες από τις 360. Κάθε τμήμα σημαδεύτηκε από ένα συγκεκριμένο αστερισμό και αντιστοιχήθηκε με ένα μήνα του χρόνου. Κατά τον 5ο αιώνα π.χ.οι αστρονόμοι άρχισαν να βρίσκουν μεθόδους για να μετρούν τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, και έτσι έγινε δυνατό να αναπτυχθεί ολόκληρο το σύστημα της αστρολογίας.

Από την Βαβυλώνα η μελέτη του ουρανού εξαπλώθηκε στην Ελλάδα, όπου οι μαθηματικοί ανέπτυξαν περαιτέρω. Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. είχε πάρει την μορφή που γνωρίζουμε και σήμερα-οι αστρολόγοι του 21ου αιώνα ακόμη χρησιμοποιούν στον ένα η στον άλλο βαθμό τους κανόνες των αρχαίων συναδέλφων τους για να σχεδιάσουν και να ερμηνεύσουν ένα ωροσκόπιο.

Εικονα: Βαβυλώνιοι ιερείς ανέπτυξαν το ζωδιακό κύκλο των δώδεκα ζωδίων και μερικά από τα πρώτα ωροσκόπια του κόσμου τα οποία στη συνέχεια να οδήγησαν στην ανάπτυξη της αστρολογίας. 

Η τεχνολογία της Μεσοποταμίας ήταν τόσο προηγμένη ώστε διαίρεσε τον χρόνο, σε 12 μήνες το μήνα σε 30 ημέρες, την ημέρα σε 2 * 12 ώρες, την ώρα σε 60 λεπτά και το λεπτό σε 60 δευτερόλεπτα.

Άγνωστο παραμένει πως γεννήθηκαν τα μυθικά ζώα του ζωδιακού κύκλου: Ο Κριός, η Παρθένος,οι Ιχθείς κτλ. Οι αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι έγιναν εμπειρικά συσχετίσεις πλανητών, ζωδίων και συγκεκριμένων ανθρώπινων χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ανάπτυξη των αστρολογικών τεχνικών δεν έγινε με υποθέσεις, ούτε με υπερβατική ενόραση, η έστω μέσω του συμβολικού ασυνείδητου, παρά όπως και στην επιστήμη, προέκυψε από την παρατήρηση και τη σχολιαστική τήρηση αρχείων.

Η ανάπτυξη της αστρολογίας πέρα από την Βαβυλώνα και την Ασσυρία χάραξε πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Το ενδιαφέρον των Περσών για τους πλανήτες ήταν πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με την Δυτική Αστρολογία, ενώ η Ισλαμική Αστρολογία, διέφερε ακόμη περισσότερο, καθώς είχε ελληνικές, ινδικές και περσικές πηγές.

Οι μουσουλμάνοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το αντικείμενο και είχαν μάλιστα και την ενθάρρυνση του Κορανίου :”Εκείνος είναι Αυτός που όρισε τα αστέρια για σένα να οδηγήσουν την πορεία σου μέσα στο σκοτάδι της ξηράς και της θάλασσας”.

Παράλληλα, οι Κινέζοι ανέπτυξαν την δική τους εκδοχή του ζωδιακού κύκλου, κατά την οποία 12 ζώα αναπαριστούν 12 συνεχόμενες χρονιές. Η αλήθεια είναι πως λίγοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν χωρίς την βοήθεια εκείνων που ισχυρίζονταν πως μπορούσαν να διακρίνουν το παρόν και το μέλλον στην συμπεριφορά των αστεριών.

Βιβλιογραφία/πηγές:

Η Ιστορία της Αστρολογίας-Η Επιστήμη και τα Μυστικά της Μελέτης των Άστρων-Julia & Derek Parker.