ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Την άνοιξη του 1988 ο κόσμος έμαθε ότι η Νάνσυ Ρέιγκαν, σύζυγος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, επέβαλλε, μερικές φορές, ορισμένες αλλαγές στο επίσημο πρόγραμμα του, ανάλογα με τις προβλέψεις ενός αστρολόγου. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι πριν από μια διάσκεψη κορυφής, ο αστρολόγος της κυρίας Ρέιγκαν κατέστρωσε το ωροσκόπιο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με σκοπο να βοηθήσει τον πρόεδρο να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις διαπραγματεύσεις με τον Σοβιετικό αρχηγό. Τα νεα κατέπληξαν τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, πολλοί μάλιστα τα αντιμετώπισαν με κάποια ειρωνεία.
 
Πως γινόταν, στην πυρηνική εποχή, ο πιο δυνατος αντρας του κόσμου να επηρεάζεται από μια ψευδοεπιστημη που έχει δυσφημιστεί και απορριφθεί από τους επιστήμονες, αιώνες πριν; Τι θα σκέφτονταν οι άνθρωποι για τους κατοίκους του Λευκού Οίκου που έδιναν τόση σημασία και αξία στις σχετικές με πλανήτες, αστρα και σημεία του ζωδιακού ανοησίες;
Στην πραγματικότητα, πολλοί Αμερικανοί και ακόμη περισσότεροι ξένοι, δεν παραξενευτήκαν καθόλου με το ενδιαφέρον του Ρέιγκαν για την αστρολογία . Η μελέτη των σχέσεων μεταξύ ουρανών και ανθρωπίνων υποθέσεων δεν είναι ανοησία ουτε ψευδοεπιστημη, αλλα ένα έγκυρο και πρακτικο πλαίσιο-για να βλέπει κανείς την ζωή-που μερικές φορές βοηθάει τον άνθρωπο να διακρίνει, σε γενικές γραμμές, τι πρέπει να περιμένει από το μέλλον. Και ολοι αυτοι που πιστεύουν στην αστρολογία συνετέλεσαν ώστε να θεωρηθεί μια πολιτικά έξυπνη πράξη η άρνηση του προέδρου Ρέιγκαν να την αποκηρύξει δημόσια (δήλωσε ότι δεν ξέρει αρκετά για το θέμα και επομένως δεν μπορεί να το κρίνει).
Η δημοτικότητα της αστρολογίας είναι πιο φανερή από την Ανατολή, οπου η αρχαία τέχνη δεν έχασε ποτε την καλή της φήμη ενώ, τουναντίον, στη Δύση μειώθηκε για αρκετο καιρο. Σε πολλές ασιατικές κοινωνίες, ακόμα και στις πιο πολιτισμένες, οι μορφωμένοι δεν ορίζουν ποτε την ημερομηνία του γάμου τους η δεν προβαίνουν σε αγορά ακινήτου αν δεν συμβουλευτούν έναν αστρολόγο ο οποίος θα τους βεβαιώσει ότι η ωρα είναι ευνοικη. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ημέρα για την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ινδίας επισπεύστηκε, γιατί η 15η Αυγούστου 1947 που είχε οριστεί αρχικά, θεωρήθηκε αρκετά δυσμενής, έτσι η τελετή έγινε στις 14 Αυγούστου του ιδιου χρόνου, ακριβώς τα μεσάνυχτα. Στην Μπανγκόκ τα στελέχη επιχειρήσεων δεν παίρνουν καμιά κρίσιμη απόφαση αν δεν συμβουλευτούν τους αστρολόγους. Όταν η Κόκα Κόλα άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο εμφιάλωσης στην Ταϊλανδή, οι διευθυντές της περίμεναν μεχρι να το “επιτρέψουν” πρώτα τα αστρα. “Άν αρνηθείς τη συμβουλή του αστρολόγου” είπε ενας επίσημος,” οι βουδιστές μοναχοί δεν θα ευλογήσουν τα μηχανήματα στα εγκαίνια- έτσι κανείς δεν θα πιει κόκα κόλα στην Ταϊλανδή .Στο βασίλειο του Σικιμ, που βρίσκεται στα Ιμαλάια, όταν ο διάδοχος του θρόνου Τοντουπ Ναμγκιαλ θέλησε να παντρευτεί την Νεοϋορκέζα Χοουπ Κουκ, με εντολή των αστρολόγων της Αυλής ο γάμος καθυστέρησε για ένα χρόνο, μεχρι το 1963.
Στη Δύση, η Εποχή του Διαφωτισμού (18ος αιώνας) εφερε την παρακμή της αστρολογίας, της μαγείας, της μαγγανείας και τω αλλων αποκρυφιστικων τεχνών. Αλλα σε πείσμα πολλων επιστημόνων και αλλων διανοουμένων, η αστρολογία ξαναγύρισε τον 20οαιώνα. Μονο στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες επαγγελματίες αστρολόγοι που ασκούν την τέχνη τους και υπολογίζεται ότι έχουν γύρω στα 50εκατομμύρια οπαδούς. Όμως , μπορεί ο αριθμός αυτος να είναι μεγαλύτερος σήμερα , αφού ένα γκάλοπ το 1987 απόδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί, ηλικίας 13 ως 18 ετών, πιστεύουν στην αστρολογία. 
Ενώ το 1979 το ποσοστό των εφημερίδων που δημοσίευαν ωροσκόπιο ήταν το 78%, το 1988 το ποσοστό αυτό έφτασε το 92%.Αν και οι αστρολόγοι χαρακτηρίζουν τις στήλες αυτές ρηχές και χωρίς αξία, είναι ωστόσο είναι οι πιο πολυδιαβασμένες.
Στον δυτικό κόσμο ένα στους δέκα χιλιάδες ασχολείται με την αστρολογία σαν μαθητευόμενος η επαγγελματίας-το ιδιο ποσοστό αναφέρεται και για την ψυχολογία. Υπάρχουν περίπου χίλια βιβλία που πραγματεύονται το θέμα σοβαρά και έχουν εκδοθεί στις δυτικές γλώσσες-ιδιος αριθμός, περίπου, με τα βιβλία της αστρονομίας.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρονια η αστρολογία, που αποτελεί ένα δυνατό παράγοντα στη ζωή των Αμερικάνων και Ευρωπαίων, εκτείνεται περα από τα ωροσκόπια των εφημερίδων τα οποία οι αναγνώστες διαβάζουν άπληστα για να βρουν υποσχέσεις σχετικές με τα οικονομικά η συναισθηματικά τους προβλήματα. Αντίθετα με τους αστρολόγους της Ανατολής, οι οποίοι αναφέρονται σχεδόν ολοκληρωτικά στην πρόγνωση του μέλλοντος, οι περισσότεροι επαγγελματίες στη Δύση δίνουν έμφαση στον ψυχολογικο τομέα, δηλαδή βασίζουν τις συμβουλές τους σ αυτά που λένε τα αστρα και οι πλανήτες για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του πελάτη τους, αν και τα τελευταία χρονια γίνεται μια στροφή προς το αντίθετο. Όμως, δεν αγνοούν το πεπρωμένο. 
Κάθε αναγνώστης περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας ξέρει ότι πολύ πλούσιοι άνθρωποι, ηθοποιοί για παράδειγμα, συμβουλεύονται τους αστρολόγους επαγγελματικά και σε συναισθηματικά θέματα. Είναι όμως λιγότερο γνωστό ότι και οι επιχειρηματίες καταφεύγουν στους αστρολόγους τους, τόσο συχνά μάλιστα οσο και στους χρηματιστές τους. Λέγεται ότι ο μεγιστάνας Τζ. Π. Μόργκαν είπε κάποτε :”Οι εκατομμυριούχοι δε χρησιμοποιούν αστρολόγους, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν”. Οι προβλέψεις των καλύτερων αστρολόγων που είναι ειδικευμένοι στα οικονομικά, όπως ο Αρτς Κροφορντ στις χρηματιστηριακές αξίες, τραβούν την προσοχή της Γουωλ Στρητ και αποφέρουν στους πελάτες τους υψηλά ετήσια εισοδήματα. Ακόμα και στις αγοραπωλησίες ακίνητων έχουν επιτυχία.
Αυτή είναι η αστρολογία. Την έχουν περιγράψει σαν τέχνη, επιστήμη, γλώσσα, σύστημα, φιλοσοφία ακόμα και απατη. Την χρησιμοποιών ως εργαλείο στο χρηματιστήριο, στην ψυχολογία, στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου, στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Παρόλα αυτά, είναι να αρχαίο δημιούργημα, ένα εξαιρετικά παλιό επινόημα που η επίδραση του γίνεται αισθητή στις ανθρώπινες σχέσεις εδώ και χιλιάδες χρονια. Το ποσο αρχαία είναι αποκαλύφθηκε στον σύγχρονο κόσμο από ένα νέο Ιρακινό αρχαιολόγο εκπαιδευμένο στην Οξφόρδη, τον Χορμουζντ Ρασαμ ο οποίος από οτι ξέρουμε, δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για αυτή την τέχνη.
Το 1853 ο Ρασαμ άρχισε ανασκαφές σ ένα σωρό αρχαίων ερειπίων κοντά στο σπίτι του, στον Τίγρη ποταμό. Οι άνθρωποι του και αυτος δουλεύαν τη νυχτα οσο πιο ήσυχα μπορούσαν, γιατί μια γαλλική ανταγωνιστική ομάδα είχε ήδη εξασφαλίσει δικαιώματα για το σημείο εκείνο. 
Η πιστη του ότι θα αποκάλυπτε τα μυστικά της μεγάλης Ασσυριακής αυτοκρατορίας που κυριαρχούσε κάποτε στην περιοχή τον έκανε να διακινδυνέψει την οργή των συνάδελφων του αρχαιολόγων. Όταν λοιπόν, στα τέλη Δεκεμβρίου, οι άντρες του ξέθαψαν τα ερείπια ενός κτηρίου, τον κατέλαβε μεγάλος ενθουσιασμός. Καθάρισέ το χωμα που είχε μαζευτεί με τους αιώνες και βρέθηκε σε μια γαλαρία. Οι σκαλισμένοι με υπέροχα ανάγλυφα τοίχοι της απεικόνιζαν ένα βασιλικό κυνηγι λιονταριών. Επίσης, στη μέση του χώρου, κατω από μπάζα και άμμο, βρισκόταν χιλιάδες μικρές πήλινες πλάκες με σφηνοειδή γραφή.Ο Ρασαμ, είχε βρει τη βιβλιοθήκη του ανάκτορου της Νινευή, της αρχαίας πρωτεύουσας των Ασσυριων, η οποία χτίστηκε μεταξύ 668 και 627 π.χ. από τον βασιλιά Ασσουρμπανιμπαλ, τον δυνατότερο από ολους τους Ασσυριους αρχηγούς, και περιλάμβανε την πλουσιότερη συλλογή έργων αρχαίας σοφίας που βρέθηκε ποτε στην Μέση Ανατολή.
Καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν τις περισσότερες από 25.000 δελτους και προβληματίζονταν πάνω στην σημασία των κειμένων- ήταν γραμμένα στην ακαδικη γλώσσα της αρχαίας Βαβυλώνας και Ασσυρίας- διαπιστώθηκε η πραγματική σημασία της ανακάλυψης του Ρασαμ. Ιστορίες κρατων, θρησκευτικά έγγραφα, βασιλικά διατάγματα, αλληλογραφία, λογοτεχνικά κείμενα, λεξικά ,γραμματικές, όλος αυτος ο πλούτος ήταν καταγραμμένος εδώ. Μερικα χρονια πριν την βασιλεία του Ασσουρμπανιμπαλ. Και ανάμεσα στα πιο παλιά και πιο μυστηριώδη ευρήματα ήταν μια σειρά από αστρονομικές δελτους που περιείχαν διάφορες προφητείες.
Οι πρώτοι σωζόμενοι κατάλογοι κοσμικών οιωνών -ανάμεσα στους οποίους και οι δελτοι της βιβλιοθήκης του Ασσουρμπανιμπαλ- περιλαμβάνουν αστρολογία, αστρονομία, θρησκευτικά έθιμα, πρόγνωση του καιρού και γενικά οτιδήποτε μπορούσαν να σκεφτούν αυτοι που τις συνέταξαν. Σε μια πρόγνωση καιρού διαβάζουμε ότι: “αν ο ουρανός είναι φωτεινός όταν εχουμε Νεα Σελήνη και αν τη χαιρετήσουμε με αλαλαγμούς χαράς τότε η χρονια θα πάει καλά”.Μια άλλη παλι λέει, βασισμένη στην μεγάλη πείρα που είχαν αποκτήσει για τις ακρίδες και τις καταιγίδες λέει :”Αν μπουμπουνίσει το μηνα Σεμπατ, θα υποστούμε τη μάστιγα των ακριδων”.
Στην ουσία, ολες οι πρώτες προγνώσεις αναφέρονταν στην ευημερία του κράτους. Η ιδέα ενός ατομικού ωροσκοπίου βασισμένου στην προσωπική ημερομηνία γέννησης θα έπαιρνε σάρκα και οστά μετα από πολλούς αιώνες. Τότε μοναδικός πελάτης του αστρολόγου ήταν ο βασιλιάς, και κυριότερο έργο του πρώτου να διακρίνει τη θέληση των θεων με σκοπο να βοηθήσει τον κυβερνήτη στην πολιτική του.

Επιφορτισμένοι με την ευθύνη να προβλέπουν οι βασιλικοί μάντεις της Βαβυλωνίας και της Ασσυρίας χρησιμοποιούσαν κάθε μεσο για τις προγνώσεις τους.Εκτός από την μελέτη των αστρων, ανέλυαν τους σχηματισμούς με τους οποίους πετούσαν τα πουλιά, εξηγούσαν τα βασιλικά όνειρα, αποκρυπτογραφούσαν τα σχήματα που δημιουργούσε μια σταγόνα λαδιού σε ένα κύπελλο με νερό. Ακόμη και τους αλλόκοτους τοκετούς χρησιμοποιούσαν για τις προβλέψεις τους: “Αν μια γυναίκα γεννήσει ένα χοίρο, ο θρόνος θα καταληφθεί από γυναίκα, αν γεννήσει ελέφαντα, η Γη θα ερημώσει”. Είναι δύσκολο να ξέρουμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε τέτοιου είδους προφητείες. 

Η τέχνη της ερμηνείας των σπλάχνων των ζωών απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, γιατί πίστευαν ότι όταν το μαχαίρι του ιερέα, έμπαινε στο θυσιαζομενο αρνί η κατσίκι, πάγωνε για μια στιγμή στον κοσμικο χρόνο και έτσι αντανακλούσε τη  κατάσταση ολόκληρου του σύμπαντος. Συγκέντρωναν την προσοχή τους στο συκώτι επειδή ήταν το μεγαλύτερο όργανο. Μερικοί μάντεις αφιερώνονταν ολοκληρωτικά στην υπατοσκοπία, την τέχνη δηλαδή της ανάλυσης των οιωνών από αυτό το όργανο.

Αλλα η πιο δυνατή και  άμεση σχέση μεταξύ των κατοίκων της Μεσοποταμίας και των θεων τους παρέμειναν τα “φώτα”στον ουρανο. Σαν μέρος των προσπαθειών τους να ευχαριστούν και να παρατηρούν τις θεότητες τους, οι κύριοι της Βαβυλώνας και της Νινευή, έκτισαν ναούς στις κορυφές κλιμακωτών πυραμίδων που ονομαζόταν ζιγκουράτ. Ο Πύργος της Βαβέλ της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο πιο ονομαστός σ ολους. Σύμφωνα με ένα Βαβυλωνιακό μύθο, στην αρχή κάθε χρόνοι, οι θεοί συγκεντρώνονταν στην κορυφή των ζιγκουράτ και αποφάσιζαν για την τύχη του λαού. Τον υπόλοιπο χρόνο οι ιερείς χρησιμοποιούσαν τους πύργους σαν αστεροσκοπεία. Και οσα περισσότερα ανακάλυπταν τόσο πιο δύσκολο αποδεικνυόταν το έργο παρακολούθησης και ερμηνείας των ουράνιων σωμάτων.
Η πολύπλοκη γεωμετρία των ουρανών υπήρξε πάντα μια πηγή απορίας και απογοήτευσης. Όταν ενας μάντης παρακολουθούσε τα αστρα από μια πυραμίδα, του φαινόταν ότι τα περισσότερα γύριζαν πάνω από το κεφάλι του σε μια σταθερή σειρά. Ανέτειλαν στην ανατολή, έδυαν στην δύση….. κανονικοί ταξιδιώτες του ουρανού. 

Πηγη: Η Αληθεια για την Αστρολογια-Time Life Books Inc.Εκδοσεις Αλκυων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.