Το κινεζικο ετος 2016 θα αρχίσει στις 8 Φλεβάρη του 2016, η χρονια της πύρινης μαϊμούς, η οποία συγκεκριμένα θα αρχίσει στην δεύτερη νεα σελήνη του χειμερινού ηλιοστασίου και η χρονια της κόκκινης πύρινης μαϊμούς όπως λένε οι κινέζοι, θα φέρει τα πάνω κατω, και θα ταρακουνήσει τον κόσμο. Της μας περιμένει λοιπόν κατά την διάρκεια του 2016-2017; Η Κινεζική αστρολογία δείχνει να έχει συγκεκριμένες απαντήσεις γι’ αυτό και το οφείλει στα 5000 χρονια ύπαρξης της και οι απαντήσεις τις είναι ακριβής και επίκαιρες.
Η Μαϊμού η ο Πίθηκος λοιπόν , για να κατανοήσουμε για τι ακριβώς θα μιλήσουμε, είναι ενα ζώο αρκετά έξυπνο, συνεργάζεται σε ομαδικό πλαίσιο, είναι πνευματώδης και εφευρετικο, είναι λύτες προβλημάτων αλλα ταυτόχρονα καταδεικνύουν την ανεξαρτησία τους που σχετίζεται με την επίδοση. Ο ευκίνητος πίθηκος είναι παιχνιδιάρικο ζώο, με νεανικό χαρακτήρα, και μετακινείται από δραστηριότητα σε δραστηριότητα.
Ο πίθηκος συμβολίζει την ασυγκράτητη περιέργεια και δημιουργική ενέργεια.Αν και λατρευόταν σε κάποιο βαθμό από τους Βουδιστές, ο πίθηκος συνήθως θεωρείται ως το έμβλημα της πονηριάς. Στο παραδοσιακο κινεζικο μυαλό, το οποίο αντανακλάται στο αλμανάκ, ο πίθηκος είναι πολύ έξυπνος, υπερκινητικός και αποφασιστικός.
Αντιπροσωπεύει τις απεριόριστες ικανότητες του μυαλού, απελευθερωμένο από αναστολές και ενοχές. Ανακουφίζει τον εαυτό του από τα βαρέα βάρη απο μια ευαίσθητη συνείδηση, η μαϊμού δεν θα διστάσει να εξετάσει τις όποιες θεωρίες, να πειραματιστεί και να σκεφτεί το αδιανόητο. Για αυτόν, όλα είναι πιθανά. Όλα τα ζώα βέβαια έχουν μια σκοτεινή πλευρά, και ο πίθηκος δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η τάση για επίλυση προβλημάτων που έχει μπορεί να μετατρέψει τον πίθηκο σε αναξιόπιστο, να δημιουργήσει δυσκολίες και εμπόδια χρησιμοποιώντας μια πολύ πονηρή στρατηγική, είναι ευκαιριακός, η νεανικότητα του κρύβει έναν ασυνείδητο έφηβο, και η ανεξαρτησία μπορεί να μετατραπεί σε απιστία.
Έτσι λοιπόν, το 2016, όλα μπορεί να συμβούν, οπου τα γεγονότα θα κορυφωθούν, και θα απορρέουν από την προσωπικότητα της μαϊμούς, είτε είναι θετική είτε αρνητική. Θα είναι δύσκολο να αποθηκεύσει κάποιος αγαθά, η να σχεδιάσει την ζωή του. Η επιρροή του πιθήκου είναι αρκετά ρευστή. Κάποια πράγματα θα είναι δυνατόν να εκπληρωθούν μέσα από μεγάλες προσωπικές και ατομικές προσπάθειες.
Ομαδικά κινήματα, όπως πολιτικές αναταραχές η επαναστάσεις θα σηματοδοτήσουν την χρονια αυτή αλα αυτο δεν σημαινει οτι θα υπαρξει και η αναλογη επιτυχια σε αυτον τον τομεα. Αυτό το θρασύτατο ζωάκι, ξεσπά με ενθουσιασμό, φέρνοντας ένα ελαφρύ γρήγορο ρυθμό και υπέροχα κίνητρα. Η μαϊμού αυξάνει την επικοινωνία, το χιούμορ και την εξυπνάδα, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε το άγχος με χάρη και ευκολία. Οι μπίζνες ανθίζουν μέσα από το ρίσκο, το δώρο του πιθήκου είναι η ικανότητα να βρεθούν πρωτότυπες λύσεις σε παλιά προβλήματα. Τολμά να είναι διαφορετικός οπου αυτο μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.
Κάνει όμως την ομιλία γρήγορη και τον λογο φτηνό έτσι ώστε αυτό, μας βάζει σε επιφυλακή για τυχόν απάτες. Με τόση πνευματικη ενέργεια, ισως κάποιος θα έπρεπε να ξανασκεφτεί θέματα υγείας, να επαναπροσδιορίσει ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής για παράδειγμα. Η σωματική δραστηριότητα αυτή τη χρονια θα είναι αρκετά έντονη. Το σώμα έχει σχεδιαστεί για να κινείται! Τιμήστε το!
Το στρες πρέπει να καεί πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, κολύμπι, γιόγκα, αεροβική στο νερό, χορό, πολεμικές τέχνες, ομαδικά αθλήματα, τένις ή μακρινούς περιπάτους που θα το απομακρύνουν από κάθε άποψη. Αλήθεια ποτε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε τέτοια πράγματα; Παρά το γεγονός ότι θα είναι μια ζωντανή, αισιόδοξη και προοδευτική χρονια κατά το οποίο τα οικονομικά, η πολιτική, και στα περιουσιακά θα υπάρχει μια σχετική ανάκαμψη, όμως θα υπάρξει ένα παράξενο υπόγειο ρεύμα ανασφάλειας. Ωστόσο, οι επιχειρηματικές αποφάσεις που θα λαμβάνονται κατά την διάρκεια του 2016 θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα, και όχι στο συναίσθημα. Προβλήματα και στρεψοδικίες θα αφθονούν, έτσι τίποτα δεν θα πρέπει να ληφθεί φέτος δεδομένο, είτε πολιτικά, οικονομικά, επαγγελματικά, εγχώρια ή συναισθηματικά.
Ωστόσο, είναι μια ιδιαίτερα ευοίωνη στιγμή για νέες εφευρέσεις, το Έτος του πιθήκου είναι κατάλληλο για την ανάληψη ρίσκων και θα είναι επαναστατική, μια χρόνια ευμετάβλητη, οπου τα εφευρετικά μυαλά, και αυτοι που έχουν κότσια και θάρρος η και θράσος θα κερδίσουν. Τώρα είναι η ώρα του θάρρους, της δράσης, της αναρχίας, και αληθινής αφοσίωσης ,μια εποχή για να ξεκινήσουμε νέες προσπάθειες. Αυτοι που φλερτάρουν αγρια με την ζωή ,μπορεί να καταχραστούν την εμπιστοσύνη σας και να σας κοροϊδέψουν πολύ εύκολα, να μπλοφάρουν το μονοπάτι σας και να βγουν αλώβητοι. Εκείνοι που είναι πολύ συγχυσμένοι ή όχι και τόσο έξυπνοι η αργόστροφοι, δεν θα μπορέσουν να χειριστούν το άγχος και την όποια κατάσταση. Σε ατομικό επίπεδο, προχωρήστε με τη ζωή σας. Προχωρήστε μπροστά, κάνετε άλματα και επεκταθείτε. Το Έτος του πιθήκου 2016 είναι ένας χρόνος για τις επιχειρήσεις που θέλουν να πάρουν ρίσκα, και πιστεύουν στην απρόβλεπτη επιτυχία. Εφαρμοστε ιδέες, αγκαλιάστε ότι είναι επινοητικό, και μην κοιτάτε πίσω. Να θυμάστε ότι φέτος θα ανταμειφθεί η ατομική προσπάθεια αλλα εκείνοι που έχουν τοποθετήσει την εμπιστοσύνη τους σε συλλογικές ομάδες θα αντιμετωπίσουν την απογοήτευση.
Τα έθνη που δημιουργούνται μέσα σε αυτή την χρονια θα δημιουργήσουν μεγάλα μυαλά. Ακόμα κι αν ο πίθηκος είναι ανυπόμονος και έχει διάσπαρτο εγκέφαλο, έχει ένα σωρό έξυπνες ιδέες στο αποθεματικό του. Μπορείτε να αναμένετε παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο Έτος του πιθήκου. Θα δημιουργηθούν εφευρέσεις που θα μας αλλάξουν την ζωή. Το κλειδί της επιτυχίας φέτος είναι η εκπαίδευση. Αυτό δεν σημαίνει απλώς ενα κολέγιο ή ένα μεταπτυχιακό, αλλά η παρακολούθηση μαθημάτων θα συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή ζωή σας, όχι μόνο για την καριέρα ή το στάτους σας. Μην ντραπείτε να συμμετάσχετε σε ομάδες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των χρημάτων σας ή να ξεκινήσετε μια μικρή επιχείρηση. Ο πίθηκος είναι δημιουργικός και καινοτόμος με ό, τι έχετε. Το Έτος του πιθήκου 2016 είναι μια καλή χρονιά για να πάρετε υπολογισμένα ρίσκα, αλλα και η ενέργεια αυτή υποστηρίζει την αλλαγή.
Η μαϊμού είναι σκανταλιάρα και απειλητική, μπορεί εύκολα να ανατρέψει παλαιές συμβάσεις που δεν λειτουργούν πλέον. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την ανατροπή παλαιών αυτοκρατοριών ή «αφεντικά» που είναι ιδιαίτερα σκληρά στον χώρο της εργασίας και ουτε το κάθε εξής. Έτσι απλά να θυμάστε, ότι τα «αφεντικά» που έχουν ήδη εκμεταλλευτεί αυτήν την οικονομική ύφεση σύντομα θα το μετανιώσουν.
Όλα τα πράγματα θα βρουν την ισορροπία τους τελικά. Θα επηρεάσει αυτούς που γεννήθηκαν την χρονια του 1920,1932,1944,1956,1968,1980,1992,2004.Ας δούμε τι περίπου έγινε τις χρονιές εκείνες που είναι σημαντικές…αλλα και πλούσιες σε γεγονότα, στην Ελλάδα και τον Κόσμο που σίγουρα θα σας σας εκπλήξουν.
1920:
· 2 Φεβρουαρίου – Υπογράφεται η Συνθήκη του Ταρτού μεταξύ της Εσθονίας και της Ρωσίας.
· 24 Φεβρουαρίου – Ιδρύεται στο Μόναχο το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα.
· 8 Μαρτίου – Ιδρύεται το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας, το πρώτο σύγχρονο αραβικό κράτος.
· 19 Μαρτίου – Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίπτει για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
· 28 Μαρτίου – Ανεμοστρόβιλος χτυπά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και τις αμερικανικές πολιτείες του Βαθέως Νότου.
· 23 Απριλίου – Ιδρύεται στην Άγκυρα η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ και ανακοινώνει την προετοιμασία ενός προσωρινού συντάγματος.
· 30 Απριλίου – Το Περού υπογράφει τη συνθήκη πνευματικών δικαιωμάτων του Μπουένος Άιρες.
· 16 Μαΐου – Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄ ανακηρύσσει ως αγία την Ιωάννα της Λωραίνης.
· 4 Ιουνίου – Υπογράφεται η Συνθήκη του Τριανόν, με την οποία αποκαθίσταται η ειρήνη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία χάνει το 72% του εδάφους της.
· 12 Ιουλίου – Κατελήφθη η Αδριανούπολη από τον Ελληνικό Στράτο και την επομένη εισήλθε στην πόλη ο βασιλεύς Αλέξανδρος ο οποίος παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τις πολεμικές επιχειρήσεις.
· 28 Ιουλίου – Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Οθωμανική Αυτοκρατορία
· 30 Ιουλίου – Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.
· 22 Αυγούστου – Μικρασιατική Εκστρατεία: ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Τσεντίζ.
· 1 Νοεμβρίου – Ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές και εγκατέλειψε τη χώρα.
· 2 Νοεμβρίου – Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο KDKA του Πίτσμπεργκ στην Πενσυλβάνια ξεκινά την εκπομπή του ως ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός. Στην πρώτη του εκπομπή μεταδίδει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 1920.
· 15 Νοεμβρίου – Πραγματοποιείται στη Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
· 16 Νοεμβρίου – Ιδρύεται η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ως Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited.
· 5 Δεκεμβρίου – Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη διενεργεί δημοψήφισμα για την επιστροφή του Κωνσταντίνου Α’.
· 11 Δεκεμβρίου – Σε αντίποινα για ενέδρα του ΙΡΑ, βρετανικές δυνάμεις καίνε και λεηλατούν πολυάριθμα κτίρια στο Κορκ της Ιρλανδίας. Πολλοί πολίτες ανέφεραν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν, πυροβολήθηκαν, ληστεύτηκαν και εξυβρίστηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις.
· 15 Δεκεμβρίου – Οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.
· Ανακάλυψη του Πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού.
1932:
· 3 Ιανουαρίου – Οι Βρετανοί συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τον Μαχάτμα Γκάντι.
· 7 Γενάρη – Το δόγμα Stimson διακηρύσσεται, ως απάντηση στην εισβολή των Ιαπώνων στη Μαντζουρία.
· 8η, Ιανουαρίου – Στη Μεγάλη Βρετανία, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι απαγορεύει στην Αγγλικανική εκκλησία εκ νέου γάμους των διαζευγμένων ατόμων.
· Περιστατικο Sakuradamon , ο Κορέατης εθνικιστής LeeBong-Chang αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να δολοφονήσει Χιροχίτο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.
· 12 Ιανουάριος – Hattie W. Caraway γίνεται η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
· 15 του Γενάρη – Περίπου 6 εκατομμύρια είναι άνεργοι στη Γερμανία.
· 22 Γενάρη – Το 1932 στο Σαλβαδόρ η αγροτική εξέγερση ξεκινά, που καταστέλλεται από την κυβέρνηση του Maximiliano Hernández Martínez
· 28ης Γενάρη – Σύγκρουση μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας στη μάχη της Σαγκάης.
· 1η του Φεβρουαρίου –το Brave New World, ένα μυθιστόρημα από τον Aldous Huxley, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά.
· 2η Φλεβάρη-Μια γενική Παγκόσμια Διάσκεψη Αφοπλισμού αρχίζει στη Γενεύη. Το κύριο θέμα στο συνέδριο είναι η ζήτηση που υπέβαλε η Γερμανία για gleichberechtigung («ισότητα του καθεστώτος», δηλαδή την κατάργηση Μέρος V της Συνθήκης των Βερσαλλιών, η οποία είχε αφοπλιστεί Γερμανία) και το γαλλικό αίτημα για sécurité («ασφάλεια», δηλαδή τη διατήρηση Μέρος V) .
· 11η Φεβρουαρίου – ο Πάπας Πίος ΙΑ συναντά τον Μπενίτο Μουσολίνι στο Βατικανό.
· 18 Φεβρουαρίου – η Ιαπωνία διακηρύσσει Μαντζουρία ένα ανεξάρτητο κράτος και εγκαθιστά τον Puyi ως μαριονέτα αυτοκράτορα.
· 25 του Φλεβάρη – Ο Αδόλφος Χίτλερ αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα με πολιτογράφηση, ανοίγοντας την ευκαιρία γι’ ‘αυτόν να πάρει μέρος στις εκλογές του 1932.
· 27ης Φεβ. – Η εξέγερση Mantsala στη Φινλανδία οπου καταλήγει σε αποτυχία.
· Μαρτίου 21- Μια σειρά από θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους στο νότο σκοτώνει περισσότερους από 220 ανθρώπους στην Αλαμπάμα, 34 στη Γεωργία και 17 στο Τενεσί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο ημερών.
· 25 Μάρτιος – Ταρζάν, ανοίγει, ο κολυμβητής με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, Τζόνι Βαϊσμίλερ στον ομώνυμο ρόλο θα πρωταγωνιστήσει σε συνολικά δώδεκα ταινίες του Ταρζάν.
· 6 Απρίλη-Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ υποστηρίζει περιορισμούς εξοπλισμών κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη Αφοπλισμού.
· 15 Μαΐου – Ιαπωνία: Επεισόδιο 15ης Μαΐου κατά το οποίο δολοφονείται στην οικία του ο πρωθυπουργός Τσουγιόσι Ινουκάι
· Η πτώχευση της Ελλάδας το 1932 έγινε επίσημα τον Μάιο του 1932 με την κήρυξη της παύσης πληρωμών από την Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ως αποτέλεσμα της διόγκωσης του εξωτερικού χρέους της χώρας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εξαγωγών. Οι διεθνείς αιτήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την στήριξη της Ελλάδας στις δανειακές της υποχρεώσεις δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, με συνέπεια να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού, ραγδαία υποτίμηση και επακόλουθη χρεωκοπία.
· 26 Μαΐου – Παραιτείται η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου.
· 4 Ιουνίου- Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εμφανίζεται στη Χιλή. Ο πόλεμος Τσάκο αρχίζει μεταξύ Βολιβίας και Παραγουάης.
· Ιούνιος 16- Η διάσκεψη της Λωζάνης ανοίγει για να συζητηθούν οι αποζημιώσεις, τις οποίες η Γερμανία δεν είχε καταβάλλει από τον Ιούνιο του 1931.
· 24 Ιουνίου – Μετά από μια σχετικά αναίμακτη στρατιωτική εξέγερση, το Siam γίνεται μια συνταγματική μοναρχία.
· 5, Ιούλιου – Ο António de Oliveira Salazar γίνεται ο φασιστικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (για τα επόμενα 36 χρόνια).
· 8η Ιουλίου – Ο Dow Jones φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδό της, στις 41.22.
· 9, Ιουλίου-Η Συνταγματική επανάσταση ξεκινά στη Βραζιλία, με την εξέγερση του Σάο Πάολο. Η Συνδιάσκεψη της Λωζάνης τελειώνει, συμφωνεί στην ακύρωση αποζημιώσεων εναντίον της Γερμανίας.
· 17 Ιουλίου – Ταραχές σημειώνονται στο Αμβούργο μεταξύ των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ναζιστικού Κόμματος (των Σουτσστάφφελ και των Sturmabteilung) και του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
· 28 Ιουλίου – Ο Αμερικανός πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ διατάζει τον αμερικανικό στρατό να επιτεθεί και να διαλύσει με τη βία διαδήλωση βετεράνων Αμερικανών εθελοντών στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσινγκτον.
· 30 Ιουλίου- Walt Disney‘s Flowers and Trees, η πρώτη ταινία κινούμενων σχεδίων σε πλήρη Technicolor,με πρεμιέρα στο Λος Άντζελες.
· 31 Ιουλίου – Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κερδίζει το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές.
· Αύγουστος – Η Α εξέγερση αγροτών αρχίζει στο MidwesternΗνωμένες Πολιτείες.
· 2 Αυγούστου – Ο Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον ανακαλύπτει το ποζιτρόνιο (αντισωματίδιο του ηλεκτρόνιου).
· Της 6ης Αυγούστου – Το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας πραγματοποιήθηκε.
· 31 Αύγουστου – Μια ολική έκλειψη ηλίου είναι ορατή από τον βόρειο Καναδά.
· 5 Σεπτεμβρίου – Η Γαλλική Άνω Βόλτα διασπάται μεταξύ της Ακτής Ελεφαντοστού, του Γαλλικού Σουδάν και του Νίγηρα.
· 20 Σεπτέμβριου – Ο Μαχάτμα Γκάντι Κ αρχίζει απεργία πείνας σε φυλακή Πούνα, Ινδία.
· 22 Σεπτεμβρίου- Ο μεγάλος λιμός (Σοβιετική Ένωση, 1932-1933)
· 10 Δεκεμβρίου – Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.
1944:
· 13 Απριλίου – Οι Γερμανοί πυρπολούν το Κωσταράζι Καστοριάς.
· 26 Απριλίου – Σχηματίζεται στο Κάιρο η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.
· 14 Μαΐου-27 Μαΐου – Συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας.
· 6 Ιουνίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 155.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, που ξεκίνησαν από την Αγγλία, πραγματοποιούν απόβαση στη Νορμανδία. Σπάνε γρήγορα το Τείχος του Ατλαντικού και προωθούνται στην ενδοχώρα, στη μεγαλύτερη αμφίβια στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία. Αυτή η επιχείρηση βοηθάει στην απελευθέρωση της Γαλλίας από τη Ναζιστική Γερμανία και αποδυναμώνει, επίσης, τη διατήρηση των θέσεων των Ναζί στην Ευρώπη.
· 10 Ιουνίου – Σφαγή του Διστόμου: Γερμανοί στρατιώτες εκτελούν στο Δίστομο 228 κατοίκους, εν των οποίων 56 παιδιά.
· 14 Ιουνίου – Ο Αδαμάντιος Λεμός και η Μαίρη Γιατρά Λεμού ιδρύουν το Θίασο Λεμού.
· 17 Ιουνίου – Η Ισλανδία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία.
· 2 Ιουλίου – Πολιτική κρίση Καΐρου (1944): Ο πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης, Γεώργιος Παπανδρέου, εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, κατά την επικείμενη απελευθέρωση, προς αποτροπή εμφυλίου πολέμου.
· 20 Ιουλίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αδόλφος Χίτλερ επιζεί από μία απόπειρα δολοφονίας με επικεφαλής τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.
· 1 Αυγούστου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ξεσπά η Εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
· 4 Σεπτεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η βρετανική 11η μεραρχία τεθωρακισμένων απελευθερώνει τη βελγική πόλη της Αμβέρσας.
· 5 Σεπτεμβρίου – Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο δημιουργούν τη Μπενελούξ.
· 5 Σεπτεμβρίου – Γερμανοί εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 50 Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τη 17χρονη Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
· 6 Σεπτεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η πόλη της Υπρ στο Βέλγιο απελευθερώνεται από τις συμμαχικές δυνάμεις.
· 6 Σεπτεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι σοβιετικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη Τάρτου στην Εσθονία.
· 7 Οκτωβρίου – Εβραίοι κρατούμενοι του στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου επαναστατούν: αφού ανατινάζουν ένα μέρος του Κρεματορίου 4 επιχειρούν μαζική διαφυγή. Οι 250 δραπέτες συλλαμβάνονται και εκτελούνται.
· 12 Οκτωβρίου – Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα. Ο ραδιοπομπός των Λιοσίων γλιτώνει από πλήρη καταστροφή. Καταστρέφονται, όμως, οι κεραίες και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών διακόπτει το πρόγραμμά του.
· 13 Οκτωβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, καταλαμβάνεται από τον Κόκκινο Στρατό.
· 13 Οκτωβρίου – Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός νικά τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής, διασώζοντας το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι.
· 18 Οκτωβρίου – Έφθασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και δύο μέρες αργότερα σχημάτισε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
· 20 Οκτωβρίου – Ο σοβιετικός στρατός και οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι απελευθερώνουν το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας.
· 20 Οκτωβρίου – Υγρό φυσικό αέριο διαρρέει από τις δεξαμενές αποθήκευσης στο Κλίβελαντ και εκρήγνυται. Η έκρηξη και η επακόλουθη πυρκαγιά ισοπεδώνουν τριάντα οικοδομικά τετράγωνα και σκοτώνουν 130 άτομα.
· 20 Οκτωβρίου – Ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ εκπληρώνει την υπόσχεσή του να επιστρέψει στις Φιλιππίνες, όταν διατάζει συμμαχική επίθεση στο Λέιτε, διεκδικώντας τα νησιά από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
· 21 Οκτωβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η πρώτη επίθεση καμικάζε. Ένα ιαπωνικό πολεμικό αεροπλάνο που μετέφερε βόμβα 200 κιλών επιτίθεται στο HMAS Australia στα ανοικτά του νησιού Λέιτε.
· 21 Οκτωβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Άαχεν. Μετά από μάχη τριών εβδομάδων η πόλη του Άαχεν πέφτει στις αμερικανικές δυνάμεις, καθιστώντας την την πρώτη γερμανική πόλη που καταλαμβάνεται από τους συμμάχους.
· 25 Οκτωβρίου – Οι Γερμανοί φεύγουν από το χωριό Γρίβα Νομού Κιλκίς, αφήνοντας πίσω τους 10 νεκρούς, ανάμεσά τους τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και έναν έφεδρο υπολοχαγό.
· 27 Οκτωβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βέρμαχτ καταλαμβάνει τη Μπάνσκα Μπίστριτσα δίνοντας έτσι τέλος στη σλοβακική εθνική εξέγερση.
· 6 Νοεμβρίου – Στο Χάνφορντ των Η.Π.Α. παράγεται για πρώτη φορά πλουτώνιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στην ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι.
· 7 Νοεμβρίου – Ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ύστερα από τη συνεργασία που είχε με τον στρατηγό Σκόμπι (επικεφαλής των Βρετανικών Δυνάμεων στην Ελλάδα), ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα αποστρατεύονταν ως τις 10 Δεκεμβρίου.
· 7 Νοεμβρίου – Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται για 4η φορά ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε 4 θητείες ελέω 2ου Παγκοσμίου Πολέμου). Ο Χάρι Τρούμαν αναλαμβάνει αντιπρόεδρος.
· 12 Νοεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 29 βομβαρδιστικά της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας βυθίζουν το γερμανικό θωρηκτό Tirpitz.
· 20 Νοεμβρίου – Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ πήρε την απόφαση να αντιπαρατεθεί με τις αστικές δυνάμεις και τους Άγγλους.
· 28 Νοεμβρίου – Οι διαπραγματεύσεις για την αποστράτευση του ΕΛΑΣ ναυάγησαν
· 29 Νοεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: απελευθέρωση της Αλβανίας.
· 1 Δεκεμβρίου – Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα «Δεκεμβριανά».
· 3 Δεκεμβρίου – Το ΕΑΜ διοργανώνει μεγάλο παναθηναϊκό συλλαλητήριο. Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 άνθρωποι. Το συλλαλητήριο βάφτηκε στο αίμα, καθώς οι διαδηλωτές δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 άτομα και να τραυματισθούν 148.
· 4 Δεκεμβρίου – Δεκεμβριανά: Τη νύχτα της 4ης προς 5η Δεκεμβρίου, ξέσπασαν μάχες στην Αθήνα μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τον βρετανικό στρατό.
· 5 Δεκεμβρίου – Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιχείρησαν την κατάληψη των φυλακών Συγγρού. Η επίθεση ανακόπηκε μετά από παρέμβαση των Βρετανών που χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα οχήματα.
· 9 Δεκεμβρίου – Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ διέταξε αποστολή νέων ενισχύσεων στην Ελλάδα.
· 10 Δεκεμβρίου – Οι Βρετανοί ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη του Πειραιά.
· 11 Δεκεμβρίου – Σκληρές μάχες δόθηκαν στην περιοχή Μακρυγιάννη για τον έλεγχο του Συντάγματος Χωροφυλακής που έδρευε εκεί . Τελικά, οι αμυνόμενοι άντεξαν και από τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάσταση άρχισε να αλλάζει υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.
· 14 Δεκεμβρίου – Η 5η Ινδική Μεραρχία, έπειτα από σκληρή μάχη, στην οποία είχαν σημαντικές απώλειες, κατέλαβαν την Καστέλα.
· 16 Δεκεμβρίου – Αποβιβάστηκαν στο Φάληρο νέες Βρετανικές ενισχύσεις και ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των περιοχών της Αθήνας που βρίσκονταν στον έλεγχο του ΕΛΑΣ.
· 17 Δεκεμβρίου – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη των Αρδεννών. Σφαγή στο Μαλμεντύ. Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου πυροβολούνται από τα Waffen–SS του Γιόαχιμ Πάιπερ.
· 17 Δεκεμβρίου – Δυνάμεις του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη επιχείρηση καταλαμβάνοντας τα ξενοδοχεία της Κηφισιάς Σεσίλ, Απέργη και Πεντελικόν, στα οποία διέμενε το προσωπικό της RAF. Συνολικά 50 αξιωματικοί και 500 σμηνίτες της RAF αιχμαλωτίστηκαν.
· 18 Δεκεμβρίου – Βρετανικές Δυνάμεις κατέλαβαν τον Λυκαβηττό.
· 21 Δεκεμβρίου – Δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθεται στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ που εδρεύουν στην Άρτα.
· 25 Δεκεμβρίου – Ήλθε στην Αθήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.
· 27 Δεκεμβρίου – Οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν γενική επίθεση κατά του ΕΛΑΣ.
· 30 Δεκεμβρίου – Ο βασιλιάς Γεώργιο Β’ ανακοίνωσε το διορισμό του Δαμασκηνού ως Αντιβασιλέα και την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ελλάδα, μόνο αν το θελήσει ο λαός.
1956:
· Η σοβιετική εισβολή στην Βουδαπέστη, στις 4 Νοεμβρίου του 1956, αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορία των σοσιαλιστικών κινημάτων και κρίσιμη καμπή σε ιδεολογικό επίπεδο για τους σοσιαλιστές του 20ου αι. Προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης, στους κόλπους των οποίων εντάθηκε η κριτική κατά του σοβιετικού καθεστώτος. Η ουγγρική επανάσταση του 1956, που εκτυλίχθηκε το διάστημα μεταξύ 23 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 1956, στράφηκε ενάντια στη σταλινική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Η εξέγερση εκδηλώθηκε με αφορμή φοιτητική διαδήλωση αλλά μαζικοποιήθηκε από την παρουσία χιλιάδων που ενώθηκαν μαζί τους και κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.
· Ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision
· Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σε χώρα της Ωκεανίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου.
· Τα Σοβιετικά στρατεύματα παρελαύνουν στην Ουγγαρία
· Τυνησία και το Μαρόκο γίνονται ανεξάρτητα
· Το Σουδάν έγινε ανεξάρτητο
· Σουέζ Καμπάνια
o Παρουσιάζεται το Tupelov TU-104
· Πρώτη υπερατλαντική τηλεφωνική κλίση
· Στις 9 Μαΐου 1956 χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ομονοίας για να καταδικάσουν τα σκληρά μέτρα του άγγλου κυβερνήτη Χάρντινγκ στην Κύπρο. Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος βρισκόταν εξόριστος στις Σεϋχέλλες, η ΕΟΚΑ είχε ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα στη Μεγαλόνησο και την επομένη ήταν προγραμματισμένη από τις κατοχικές αρχές η εκτέλεση των αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Την Ελλάδα κυβερνούσε ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
· 3 Ιανουαρίου – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει κόμμα, την ΕΡΕ.
· 27 Ιανουαρίου, κυκλοφορεί το Heartbreak Hotel του Elvis Presley
· 29 Μαρτίου ο Μητροπολίτης Λαρίσσης και Πλαταμώνα Δωρόθεος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
· 2 Απριλίου – Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα «Ένωσις», έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα.
· 10 Μαΐου – Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλονταν τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.
· 13 Μαΐου – Διαδηλώσεις μαθητών διοργανώνονται στη Λευκωσία υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές ρίχνουν τρεις βόμβες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Άγγλος στρατιώτης και να τραυματιστούν πέντε.
· 9 Ιουλίου Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την Σαντορίνη. Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956 κι έπληξε, κυρίως, τη Σαντορίνη. Συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων και προκάλεσε θύματα και σημαντικές καταστροφές.
· 26 Ιουλίου – Αίγυπτος: Ο Νάσερ εθνικοποιεί την Διώρυγα του Σουέζ.
· 30 Ιουλίου – Αίγυπτος: Η Αγγλία και η Γαλλία επιδίδουν τελεσίγραφο στο Κάιρο και το Τελ-Αβίβ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε. Την επομένη Άγγλο-γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούν βομβαρδισμούς αιγυπτιακών αεροδρομίων.
· 15 Νοεμβρίου – Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
· Δεκέμβριος – Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1956 – Μελβούρνη
· Ξεκινά στη Κίνα η Εκστρατεία των Εκατό Λουλουδιών, που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι του 1957, όπου ενθαρρύνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας η ποικιλία απόψεων και λύσεων πάνω στην πολιτική για τα εθνικά θέματα.
1968:
Το 1968 μοιάζει περισσότερο σαν μία αφετηρία για τον ελεύθερο άνθρωπο που αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό και τη δικτατορία, που προσπαθούν να τον υποδουλώσουν, και λιγότερο σαν μια χρονιά υλικών και καθαρά οικονομικών διεκδικήσεων. Το ξέσπασμα του ’68 δεν αφορούσε τόσο τις χώρες με χαμηλό οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, όπως η Γαλλία, όπου ένα από τα χαρακτηριστικά που της απέδιδαν οι ειδικοί της εποχής ήταν «η πλήξη”. Έτσι, κάπως αναπάντεχα, «ο Μάης του ’68 δίδαξε ότι τα κοινωνικά γεγονότα επέρχονται όταν εδραιώνεται η πεποίθηση πως κάθε πιθανότητα επανεμφάνισής τους έχει πλέον οριστικά εκλείψει».
Ο γαλλικός Μάης, που ξεκίνησε από τους φοιτητές, για ν’ ακολουθήσει και να ενωθεί μαζί τους ο εργαζόμενος κόσμος, «αποτέλεσε τη μεγαλύτερη γενική εργατική απεργία της Ιστορίας». Το διεθνές πλαίσιο την ίδια περίοδο είναι εκρηκτικό στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Στο Βιετνάμ οι επιθέσεις των Βιετκόνγκ, ακόμη και στη Σαϊγκόν, και οι αντεπιθέσεις των Αμερικανών δίνουν και παίρνουν. Στην Κίνα διεξάγεται η Πολιτιστική Επανάσταση, με αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά. Την άνοιξη του 1968 δολοφονείται στις ΗΠΑ ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, και δύο μήνες αργότερα ο Ρόμπερτ Κένεντι, αντίπαλος του προέδρου Τζόνσον για την πολιτική του στο Βιετνάμ.
Η Άνοιξη της Πράγας
Τα γεγονότα κατακλύζουν και το ανατολικό μπλοκ με την Άνοιξη της Πράγας και τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του ’68. Βαθύτερα, αν και τα αιτήματα έχουν σοβαρές ποιοτικές διαφορές, σε Δύση και Ανατολή μιλούν για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και εκδηλώνονται κατά του ηγεμονισμού. Αλλά στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν μπορεί να «ζήσει» τα γεγονότα της αμφισβήτησης και των διεκδικήσεων των λαών. Από τον Απρίλιο του 1967 η χώρα βιώνει τη στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών και ζει στο δικό της ρυθμό.
Η σιωπηρή πλειοψηφία
Αλλά τον Ιούνιο «η σιωπηλή πλειοψηφία» συνασπίζεται περί το στρατηγό Ντε Γκολ, που κυβερνάει τη χώρα από το 1958. Στις εκλογές που προκηρύσσονται οι γκολικοί θριαμβεύουν, ενώ η Αριστερά υποχωρεί. Αλλά περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Ντε Γκολ ηττάται σ’ ένα δημοψήφισμα και παραιτείται. Παρά την επιστροφή στην τάξη, η Γαλλία δεν είναι πλέον εκείνη που ήταν. Ο Μάης του ’68 θεωρείται από όλους τους Γάλλους ιστορικούς κεντρικό σημείο της σύγχρονης γαλλικής Ιστορίας. Ισως το πιο σημαντικό κοινωνικό κίνημα στην ιστορία της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Εφερε στην καθημερινή ζωή της χώρας καινούργια πολιτιστικά, πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία και άλλαξε τη μέχρι τότε επικρατούσα παραδοσιακή γαλλική κοινωνία. Αλλά και οι ιδέες της Αριστεράς, προερχόμενες από διάφορες πλευρές, συμπλέχτηκαν και οπωσδήποτε μακροχρόνια αλληλοεπηρεάστηκαν.
Τα αιτήματα και τα συνθήματα του Μάη έρχονταν σε αντίθεση με τα δικτατορικά καθεστώτα, που επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους. Επομένως και κατά της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας. Το σύνθημα του Μάη «απαγορεύεται ν’ απαγορεύεις» ήταν ενδεικτικό, όπως και «η φαντασία παίρνει την εξουσία».
Στην Ελλάδα, όμως, τα τανκς και όχι η φαντασία είχαν καταλάβει την εξουσία. Το 1968, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι καταδίκες από στρατοδικεία ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο. Ο Μάης του ’68 ήταν ένα άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα, αλλά το πνεύμα της αμφισβήτησης δεν είχε χαθεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, διατηρήθηκε υπόγεια και παρουσιάστηκε πολύ καθαρά από το 1973 και μετά, δημιουργώντας από τότε τη δική της παράδοση.
Στις 26 και 27 του Αυγούστου συνεχίζονται οι βιαιότητες στο Σικάγο με εκατοντάδες συλληφθέντες, τραυματίες και μερικούς νεκρούς. Στις 27 στο Μεξικό 200.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας.
ΟΚΤΩΒΡΗΣ. Οι ταραχές στο Μεξικό συνεχίζονται και στις 3 του Οκτώβρη. Στρατός και αστυνομία σκοτώνουν πολλούς από όσους διαμαρτύρονταν ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα δε πτώματα μεταφέρονται με στρατιωτικά οχήματα κι εξαφανίζονται.
Στις 20 Αυγούστου στρατός και τανκς των Σοβιετικών εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία βάζοντας βίαιο τέλος στους φιλελευθέρους νεωτερισμούς του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Στις 23 αρχίζει το «Φεστιβάλ Ζωής» με be-in στο Λίνκολ Πάρκ, ενώ στις 25 η αστυνομία αιματοκυλάει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου.
Στις 15 Ιούνη οι «Ζεγκακούρεν» υποκινούν βίαιες διαδηλώσεις σε Τόκυο και Οζάκα με εκατοντάδες τραυματίες. Στις 19 Ιούνη, ξεσπούν βιαιότατες ταραχές στο Ρίο της Βραζιλίας ενάντια στην κρατική κουλτούρα.
ΙΟΥΛΗΣ. Τον Ιούλη του 1968 στις 24 του μήνα αρχίζουν τριήμερες ταραχές στο Μεξικό ενάντια στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για τους…Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια στιγμή που ο μεξικανικός λαός πεινούσε.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. Ο Αύγουστος μπαίνει με εκτεταμένη φοιτητική εξέγερση στην Κοπακαμπάνα της Βολιβίας στις 2 του μήνα. Στις 7 Αυγούστου ξεσπούν ταραχές στο Μαϊάμι των ΗΠΑ στην διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων. Στις 14 Αυγούστου εξεγείρονται οι φοιτητές στην Νότιο Αφρική και καταλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο του Κέϊπ Τάουν. ]Στις 15 Αυγούστου, οι επικεφαλής του κινήματος Υippie! φθάνουν στο Σικάγο των ΗΠΑ με σκοπό να διοργανώσουν ένα «Φεστιβάλ Ζωής» ως διαμαρτυρία ενάντια στο Συνέδριο των Δημοκρατικών που διεξάγεται εκεί και κατεβάζουν για υποψήφιο Πρόεδρο ΗΠΑ ένα γουρούνι, τον “Πήγασο”.
· 7 Ιανουαρίου – Πρόγραμμα Surveyor: το Surveyor 7, το τελευταίο διαστημικό σκάφος της σειράς Surveyor, απογειώνεται από το συγκρότημα εκτοξεύσεων 36 του Κέιπ Κανάβεραλ.
· 15 Ιανουαρίου – Μετά από διεθνείς πιέσεις αποφυλακίζεται ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ»
· 6 Φεβρουαρίου – Προσάραξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού BACHE τύπου “Φλέτσερ” στην ακτή Μανδράκι στη Ρόδο όπου και επήλθε ολική καταστροφή του πλοίου. Πλήρωμα διασώθηκε.
· 19 Φεβρουαρίου – Άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για το τραγικό ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα στο Κακουργιοδικείο Πειραιά.
· 21 Μαρτίου – Εξεδόθη η απόφαση του δικαστηρίου για το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον». Με ποινές φυλάκισης από πέντε ως και επτά έτη τιμωρήθηκαν ο εκ των ιδιοκτητών του «Ηράκλειον» Xαράλαμπος Τυπάλδος, ο διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Κόκκινος και δύο αξιωματικοί του πλοίου.
· 10 Μαΐου – Πεθαίνει μετά από φρικτά βασανιστήρια ο βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς- ΕΔΑ, Γιώργος Τσαρουχάς.
· Μάιος – Ταραχώδη επεισόδια στο Παρίσι. Διαδηλώσεις, κατάληψη πολλών Πανεπιστημίων από φοιτητές. Άνοιξη της Πράγας
· 13 Αυγούστου – Απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη στην παραλιακή Αθηνών- Σουνίου.
· 29 Σεπτεμβρίου – Η χούντα προκατασκευάζει δημοψήφισμα για νέο «σύνταγμα» και αποσπά το 91,87%.
· 20 Οκτωβρίου – Παντρεύεται ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο ιδιόκτητο νησί του Σκορπιός, την τέως πρώτη κυρία των Η.Π.Α, Τζάκυ Κέννεντυ.
· 1 Νοεμβρίου – Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου και 2 μέρες μετά, η κηδεία του μετατρέπεται σε μια μεγαλειώδη διαδήλωση του δημοκρατικού λαού κατά της Χούντας.
· 7 Νοεμβρίου – Ο Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον. Η ποινή του θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.
1980:
· Απόφαση για συνεργασία μεταξύ Ε.Ο.Κ. και Ανατολικών χωρών, Ρουμανίας και Γιουγκοσλαβίας
· Ανεξάρτητη η Ροδεσία και μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε
· Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με 183 ψήφους. Πρωθυπουργός της χώρας ο Γεώργιος Ράλλης.
· Πνίγεται στο αίμα φοιτητική εξέγερση στη Ν. Κορέα με 600 νεκρούς.
· Κηδεύεται ο ηγέτης και πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο.
· Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.
· Ξεσπάει ο πόλεμος Ιράκ- Ιράν.
· Τρομερός σεισμός στην Ιταλία εξαφανίζει 97 χωριά.
· Το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 1 φθάνει στον Κρόνο.
· Στο Πεκίνο γίνεται η δίκη της “Συμμορίας των τεσσάρων”.
· Το γεγονός που επισκίασε όλα τ’ άλλα μέσα στο 1980 ήρθε λίγες μέρες πριν τη δύση του. Στις 19 Δεκεμβρίου δύο μεγάλα πολυκαταστήματα καίγονται, στο κέντρο της Αθήνας. Εμπρηστές βάζουν φωτιά στον “Κατράντζο”, στη Σταδίου και στο “Μινιόν”, στην Πατησίων.
· Δολοφονείται στο Μανχάταν ο διάσημος τραγουδιστής του ροκ και πρώην μέλος των Μπιτλς, Τζον Λένον
· 1η Ιανουαρίου – Με τροποποιήσεις στην Σουηδική Πράξη Διαδοχής του Θρόνου, η Βικτωρία ορίζεται διάδοχος του Βασιλιά, μπροστά από τον νεότερο αδερφό της.
· 4 Ιανουαρίου – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ κηρύσσει εμπάργκο στα σιτηρά της ΕΣΣΔ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
· 6 Ιανουαρίου-Αρχίζει η εποχή του Συστήματος Παγκόσμιας Γεωγραφικής Θέσης ή GPS (Global Positioning System) στις 00:00 UTC.
· 7 Ιανουαρίου – Με απόφαση του Προέδρου Κάρτερ των ΗΠΑ εγκρίνεται η χορήγηση εγγυητικού δανείου ύψους 1,5 δισ.$ για την εξαγορά του Ομίλου Κράισλερ.
· 9 Ιανουαρίου – Στη Σαουδική Αραβία, 63 φανατικοί Μουσουλμάνοι αποκεφαλίζονται για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη του Μεγάλου Μουσουλμανικού Τεμένους στη Μέκκα το Νοέμβριο του 1979.
· 11 Ιανουαρίου – Ο Nάιτζελ Σορτ, σε ηλικία 14 χρόνων, γίνεται ο μικρότερος σκακιστής, που κατακτά το βαθμό του Διεθνούς Μάστερ.
· 20 Ιανουαρίου –Η Κούβα αναγνωρίζει την Δυτική Σαχάρα (SADR).
· 21 Ιανουαρίου- Τουλάχιστον 200 άτομα σκοτώνονται από την κατάρρευση αρένας για ταυρομαχίες στην πόλη Σινκελέχο της Κολομβίας.
· 22 Ιανουαρίου – Ο Σοβιετικός επιστήμονας και ακτιβιστής Αντρέι Ζαχάροφ, συλλαμβάνεται στη Μόσχα.
· 26 Ιανουαρίου –Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις..
· 31 Ιανουαρίου – Πυρπολείται η ισπανική πρεσβεία στη Γουατεμάλα, με απολογισμό 36 νεκρούς.
· 1 Απριλίου – Οι Γάλλοι Φρανσουάζ και Κλοντ Ερβέ ξεκινούν το γύρο του πλανήτη με ποδήλατο.
· 8 Μαΐου – O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
· 12 Μαΐου – Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.
· 18 Μαΐου – Το όρος της Αγίας Ελένης στις Ηνωμένες Πολιτείες εκρήγνειται βιαίως. Η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση της βόρειας πλευράς του βουνού και το θάνατο 57 ανθρώπων.
· 28 Ιουνίου – Πρώτη πτήση αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, πρόκειται για το αεροσκάφος “Γκοσάμερ Πέγκουιν” με χειριστή τον Μακ-Γκρήντυ.
· 18 Ιουλίου – Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της νέας μεταλλικής γέφυρας στη Λεωφόρο Αθηνών (στη συμβολή της με τη Λεωφόρο Κηφισού).
· 23 Αυγούστου – Ξεκινά την λειτουργία της η ΕΥΔΑΠ.
· 29 Αυγούστου – Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της οδικής παράκαμψης Αχλαδόκαμπου.
1992:
· 3 Ιανουαρίου – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοινώνει την άρση των εμπορικών κυρώσεων εναντίον της Καμπότζης, που ισχύουν επί 17 χρόνια.
· 3 Ιανουαρίου – Στο Τσαντ, στρατιώτες σκοτώνουν 400 αντάρτες και ανακαταλαμβάνουν δύο σημαντικές πόλεις.
· 11 Ιανουαρίου – Ο Πολ Σάιμον, είναι ο πρώτος δυτικός καλλιτέχνης, που κάνει τουρνέ στη δυτική Αφρική, μετά τη λήξη του πολιτιστικού μποϊκοτάζ.
· 23 Ιανουαρίου – Αεροσκάφος HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, σκοτώνοντας τα τρία μέλη του πληρώματος.
· 10 Φεβρουαρίου – Συγκαλείτε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
· 23 Μαρτίου – Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη 17 Νοέμβρη, αλλά τελικά τη χάνει.
· 25 Μαρτίου – Επιστρέφει στη Γη ο κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικάλεφ ο οποίος είχε βρεθεί στο διάστημα τη στιγμή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.
· 5 Μαΐου – Κατά την διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Γαλλίας μεταξύ Μπαστιά και Ολιμπίκ Μαρσέιγ, στο στάδιο Αρμάντ Σεζαρί στο Φουριάνι, 18 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ύστερα από κατάρρευση μιας πρόχειρης εξέδρας.
· 15 Ιουνίου – Η Μαρίνα Τσιντικίδου στέφεται Μις Ευρώπη.
· 26 Ιουνίου – Η Δανία κερδίζει στον τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την Γερμανία με σκορ 2-0 και στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.
· 14 Ιουλίου – Απόπειρα δολοφονίας της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», στην πλατεία Συντάγματος, εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Παλαιοκρασσά, σκοτώνεται ο περαστικός Αθανάσιος Αξαρλιάν.
· 7 Αυγούστου – Παραδίδεται στην κυκλοφορία από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Αχ. Καραμανλή το τμήμα Άγιος Πρόδρομος-Πολύγυρος, μήκους 12,5 χιλιομέτρων καθώς και το τμήμα Νέας Καλλικράτειας-Σωζόπολης, μήκους 6 χιλιομέτρων.
· 13 Αυγούστου – Σεισμός 6.8R στα Μάλια, στη Ζάκρο, στο Ηράκλειο, στην Σαντορίνη και τη Νάξο. Παραδόξως προκάλεσε ελαφρές ζημιές.
· Στην Ιαπωνία, επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι, πριν 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός υποχρέωνε γυναίκες να γίνονται πόρνες, προς διασκέδαση των στρατιωτών του.
· 9 Νοεμβρίου – Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν.
· 20 Νοεμβρίου – Σε πύρινο πεδίο μετατράπηκε το βασιλικό ανάκτορο Ουίνδσορ στο Λονδίνο, όταν για άγνωστους λόγους ξέσπασε πυρκαγιά, καταστρέφοντας μία πτέρυγα 100 δωματίων, καθώς και αντικείμενα πολύτιμης αξίας.
· 9 Δεκεμβρίου – Ο Τζων Μέιτζορ εκφωνεί στο βρετανικό κοινοβούλιο την απόφαση διαζυγίου του βασιλικού πριγκιπικού ζεύγους Νταϊάνα και Κάρολου.
2004:
· 7 Μαρτίου – Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικητής η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 45.4%. Η Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,36%, έλαβε 165 έδρες (από σύνολο 300) της Βουλής και σχημάτισε κυβέρνηση τερματίζοντας την ενδεκάχρονη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
· 11 Μαρτίου – Ισπανία Πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, που αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, προκαλούν το θάνατο 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.460.
· 14 Μαρτίου – Αθήνα, ο Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της Citibank της Λ. Κηφισίας.
· 5 Μαΐου – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
· 13 Ιουνίου – Διεξάγονται οι Ευρωεκλογές.
· 1 – 3 Σεπτεμβρίου – Σφαγή στο Μπεσλάν: Πάνω από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, χάνουν την ζωή τους. Τα γεγονότα ξεκίνησαν ύστερα από εισβολή ένοπλών Τσετσένων και Οσέτιων ανταρτών σε δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, κατά την τελετή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι ένοπλοι κρατούσαν ομήρους καθηγητές, μαθητές και γονείς μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν και επενέβησαν οι ρωσικές Αρχές.
· 11 Σεπτεμβρίου: Πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ στα ανοιχτά του Αγίου Όρους, όπου είχε ξεκινήσει από το στρατόπεδο Σακέτα του Καρέα Αττικής με προορισμό της Καρυές Χαλκιδικής. Νεκροί όλοι οι επιβένοντες μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πέτρος Ζ΄.
· 26 Σεπτεμβρίου – Σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα γύρω στις 10 το πρωί, όταν λεωφορείο των ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με φορτηγό στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Καμένων Βούρλων, στο «πέταλο» του Μαλιακού Κόλπου. Απολογισμός, 7 μαθητές νεκροί και άλλοι 27 τραυματίες.
· 29 Σεπτεμβρίου – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε βομβιστική επίθεση με στόχο δύο λεωφορεία των ΜΑΤ στην αερογέφυρα της Π. Ράλλη.
· 14 Οκτωβρίου: Δύο ακόμα μαχητικά αεροσκάφη προσέκρουσαν στο Πήλιο παίρνοντας μαζί τους 4 πιλότους τους, που μέχρι αργά τη νύχτα αγνοούνταν.
· 26 Δεκεμβρίου – Σεισμός 2004 Ινδικού ωκεανού. Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες καθώς τουλάχιστον 300.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους έπειτα από ισχυρά παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι).