Δευτερόλεπτα πριν την καλυψη του Aldebaran απο την Σεληνη ακριβώς 19 χρόνια πριν, το βράδυ της 10ης Απριλίου, 1997, Λος Άντζελες, αστροφωτογραφος Michael Stecker

Την Κυριακή το απόγευμα, στις 10 Απριλίου, η αλλη πλευρά του πλανήτη, θα δει την ημισέληνο να κρέμεται ψηλά στον ηλιόλουστο γαλάζιο ουρανό και αν ο καιρός είναι τόσο καλος ασφαλώς, με ένα τηλεσκόπιο από σχεδόν οπουδήποτε στη Βόρεια Αμερική, θα μπορεί να δει την κατάλληλη στιγμή, τον Aldebaran να καλύπτεται απο την Σελήνη, όταν ο Ηλιος θα είναι πολύ χαμηλά, λίγο μετα το ηλιοβασίλεμα.
Ο Αλντεμπαράν (Aldebaran, εξελληνισμένα Αλδεβαράν) είναι η ιδιαίτερη ονομασία, προερχόμενη από τους Άραβες, του αστέρα α του αστερισμού Ταύρου, ενώ η αρχαία ονομασία αυτού από τους Έλληνες ήταν «νότιος οφθαλμός του Ταύρου». Στην Ελλάδα ονομάζεται σήμερα και Λαμπαδίας.

Στη Μαθηματική σύνταξη του Πτολεμαίου αναφέρεται ακόμη ως «ο λαμπρός των Υάδων», καθώς από τη Γη φαίνεται να ανήκει στο ανοικτό σμήνος αστέρων Υάδες ως ο λαμπρότερος αυτών. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι μέλος του σμήνους, αφού ο Αλντεμπαράν βρίσκεται τρεις φορές πιο κοντά στη Γη.

Το αραβικό όνομα Αλντεμπαράν που είναι και σήμερα σε χρήση σημαίνει «αυτός που ακολουθεί». Προφανώς οι Άραβες τον ονόμασαν έτσι επειδή ακολουθεί τις Πλειάδες (κοινώς Πούλια) που αποτελεί ομάδα αστέρων του ίδιου αστερισμού.

Ο Αλντεμπαράν είναι λαμπρός αστέρας πρώτου μεγέθους και ακριβέστερα 0,85 μεγέθους (κατά μέσο όρο). Kατά σειρά λαμπρότητας είναι ο 14ος αστέρας του ουρανού και βρίσκεται σχετικά εύκολα αν προεκταθεί η γραμμή των τριών λαμπρών αστέρων της Ζώνης του Ωρίωνα προς Βορρά, ή ακόμα αν προεκταθεί η γραμμή δ – α της Μεγάλης Άρκτου κατ’ αντίθετη διεύθυνση προς την ουρά. Τότε συναντάται στην αρχή η Αίγα και στη συνέχεια ο Αλντεμπαράν.
 Το χρώμα του Αλντεμπαράν είναι κόκκινο ή ακριβέστερα πορτοκαλί. Στον Αλντεμπαράν διαπιστώθηκε υπό του πρώτου διευθυντού του Αστεροσκοπείου Αθηνών Ι. Σμιτ μεταξύ των ετών 1841 και 1855 μία μεταβολή της λαμπρότητας, που σήμερα επιβεβαιώνεται ως περιοδική σε βραχέα διαστήματα, κατά δύο δέκατα του μεγέθους του.
 Ακόμα, μια περιοδική μεταβολή στο φάσμα του Αλντεμπαράν υποστηρίχθηκε πρόσφατα, το 1997, ότι προκαλείται από έναν συνοδό, ένα σώμα δηλαδή που περιφέρεται γύρω του, με περίοδο τροχιάς δυο ετών. Το σώμα πιθανόν να είναι ένας καφέ νάνος με μάζα 11 φορές αυτή του Δία. Η ανακάλυψη αυτή, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, θεωρείται αρκετά πιθανή, ενώ πιθανολογείται και η ύπαρξη και άλλων πλανητών γύρω απ’ το αστέρι.

Η απόστασή του από η Γη, που μετρήθηκε από τους πρώτους των αστέρων (απλανών), είναι γύρω στα 65,1 έτη φωτός. Έχει διάμετρο 38-45 φορές μεγαλύτερη του Ηλίου, κι αν τον βάζαμε στη θέση του, θα έφτανε περίπου στο μέσο της απόστασης μέχρι τον πλανήτη Ερμή, και, καθώς έχει 150 φορές τη λαμπρότητα του Ήλιου, θα έκανε τη ζωή πάνω στη Γη αδύνατη. Κατά την ταξινόμηση του Σέκι ανήκει στην κατηγορία του δικού μας Ήλιου, έχει δηλαδή περίπου την ίδια μάζα, ενώ κατά αυτή του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ συγκαταλέγεται μεταξύ των ερυθρωπών, βαθυκίτρινων αστέρων, στους οποίους δεν παρατηρείται υδρογόνο.

Πράγματι ο Αλντεμπαράν είναι ένα αστέρι το οποίο έχει εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα σε υδρογόνο και έχει αφήσει την Κύρια Ακολουθία. Έχει μετατραπεί σε ερυθρό γίγαντα και οι πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του βασίζονται πλέον στη σύντηξη του ηλίου σε άνθρακα. Η θερμοκρασία της επιφάνειάς του βρέθηκε με διάφορες μεθόδους ότι φθάνει τους 3.500 βαθμούς Κελσίου αλλά όχι άνω των 3.830.Ο Αλντεμπαράν είναι ο πρώτος αστέρας στον οποίο διαπιστώθηκε ιδία κίνηση, ότι δηλαδή δεν μένει ακίνητος στο διάστημα αλλά ότι μετατοπίζεται. Το σημαντικό αυτό γεγονός κατακρήμνισε την αντίληψη ότι οι αστέρες έμεναν ακίνητοι (εξ ου και καλούνταν «απλανείς») και συνέβη το 1718, όταν διαπιστώθηκε από τον Άγγλο αστρονόμο Έντμουντ Χάλλεϋ, όταν συνέκρινε τις δικές του παρατηρήσεις με αυτές των αρχαίων Ελλήνων αστρονόμων.

Απο αστρολογικής άποψης, την ημέρα εκείνη ο Aldebaran με την Σελήνη έχει μια αρκετά επικίνδυνη σημασία. Το φαινόμενο εξαφάνισης και η επανεμφάνισης του Aldebaran  έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς και η θέση των πόλεων,οσο παντα και η θεση του Antares.

Δίνει τιμή, ευφυΐα, ευγλωττία, σταθερότητα, ακεραιότητα, δημοτικότητα, θάρρος, την θηριωδία, μια υπεύθυνη θέση, δημόσιες τιμητικές διακρίσεις και αύξηση της δύναμης και του πλούτου μέσω άλλων, αλλά και κίνδυνο βίας και την ασθένεια. [Robson *, p.120.]
Ο Aldebaran βρισκόταν στο ζώδιο των Διδύμων από το 1286 μ.Χ., ακριβώς κατα την περίοδο των σταυροφοριών κατά του Ισλάμ, μια ενδιαφέρουσα ένδειξη σύγκρουσης μεταξύ δύο παγκοσμίων διαφορετικών ρευμάτων σκέψης. Ο Antares, απο την άλλη πλευρά κατα την διαρκεια σύγκρουσης, βρισκόταν στον θρησκευτικό Τοξότη το 1272 μ.Χ.[The Living Stars, ο Δρ Έρικ Μορς, σ.36.]

Ο Aldebaran συνδέεται με καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες, πλημμύρες, ναυάγια. Δίνει αναγνώριση και ηγετική θέση, αλλά δημιουργεί και εχθρούς μέσα από τους οποίους υπάρχει απειλητικός κινδύνος.[ Elsbeth Ebertin, 1928, σελ.30.]
Σε συνδυασμό με τη Σελήνη, δηλώνει ένα δολοφόνο. [Robson *, p.120.]
Με Σελήνη: Ευνοϊκός για τις επιχειρήσεις, αλλα στον 1ο ή στο 10ο οίκο, δείχνει κίνδυνο καταστροφή, κίνδυνος βίαιου θανάτου. Αν την ίδια στιγμή ο Αρης ή ο Κρόνος είναι με τον Antares (απέναντι) κάποιος μπορεί να κρεμαστεί ή να σκοτωθεί από σπαθί η μαχαιριά η ατυχήματα, μεγαλες απώλειες.(βεβαια σημερα δεν υπαρχουν σπαθια αλλα διαφορετικα πραγματα, ωστοσο και ο 8-7ος οικος ειναι αρκετα επικυνδυνος οπου κινειτε εκεινες τις ωρες) [Robson *, p.120.]
Αλλοι συνοδοι που σχηματιζονται* Σύζευξη: Procyon – Δία,
Λέξεις-κλειδιά: Βία, ξαφνική επιτυχία στη συνέχεια την καταστροφή, αποκρυφισμό, πολιτική, απαγωγή
Επίδραση: Ατυχής
Χαρακτήρας: Αρη-Ερμη
 
* Σύζευξη: Zuben El Chemali  – Πλούτωνα
Λέξεις-κλειδιά: Τιμητικές διακρίσεις, πλούτος, διάκριση, λαμπρό μυαλό, την επιτυχία στον αθλητισμό, την πολιτική,ο πόλεμος, τη θρησκεία, η γραφή, η τραγωδία, η βία, η μελαγχολία
Γεγονοτα του 1997  https://en.wikipedia.org/wiki/1997
 
 Μερικές ωρες και τοποθεσίες Aledebaran:
Ολοκληρος ο καταλογος των πολεων.Υπαρχουν λεπτομερής χρονοδιαγράμματα για 570 πόλεις και κωμοπόλεις, οπου συμπεριλαμβανει το Μεξικό τον Καναδα και την Καραϊβική. http://www.lunar-occultations.com/iota/bstar/0410zc692.htmo   Χάλιφαξ: εξαφάνιση 20:00, επανεμφάνιση 20:56 ADT.
o   Μόντρεαλ, d. 6:47, r. 19:48 EDT.
o   Βοστώνη, d. 6:51, r. 19:56 EDT.
o   Τορόντο, d. 6:39, r. 19:46 EDT.
o   Washington, DC, d. 6:43, r. 19:55 EDT.
o   Atlanta, d. 6:34, r. 19:49 EDT.
o   Μαϊάμι, d. 6:57, r. 19:50 EDT.
o   Σικάγο, d. 5:25, r. 18:39 CDT.
o   Kansas City, d. 5:11, r. 18:31 CDT.
o   Ώστιν, d. 5:07, r. 18:22 CDT.
o   Winnipeg, d. 5:17, r. 18:13 CDT.
o   Denver, d. 3:51, r. 17:11 MDT.
o   Έντμοντον, d. 4:12, r. 16:36 MDT.
o   Βανκούβερ, d. 2:48, r. 15:28 PDT.
o   Berkeley, d. 2:21, r. 15:37 PDT,
o   Λος Άντζελες, d. 2:21, r. 15:42 PDT
o   Χονολουλού, d. 10:29, r. 11.28 π.μ. HST.
 ~ ~ Like Share Tag Comment ~ ~

Ιστοσελίδα:http://astroephimerides.blogspot.gr/

 Email: astro.ephimerides@gmail.com