O Κύριος του κάτω κόσμου, ο Πλούτωνας, είναι το αποθετήριο των μυστικών της ζωής και του θανάτου. Ο υπόκοσμος είναι ένα σκοτεινό μέρος, η πηγή της ανθρώπινης εξαχρείωσης, της σκληρότητας, των βασανιστηρίων, των δολοφονιών, της απληστίας, του κακού και της βίας. Η δύναμη του είναι έντονη και επίμονη. Ο σκοτεινός αυτος πλανήτης ταξιδεύει τον ζωδιακο σε μια αργή εκλειπτική τροχιά 248 ετών, ξοδεύοντας από 13 έως 30 ετη σε κάθε ζώδιο. Στις 26 Ιανουαρίου 2008, ο Πλούτωνας άφησε τον Τοξότη πισω του (υπερβολή, χρήμα, κατάχρηση, ψυχικη και θρησκευτικη μεταμορφωση, αλλαγη πίστης), όπως γνωρίζουμε και άρχισε να κινείται μέσω του Αιγόκερω (λιτότητα και πτωση πολιτικο-οικονομικου συστήματος). Πρόκειται για μια επική στιγμή οπου, σίγουρα προοιώνιζει δραματικές αναταραχές και αλλαγες για τα επόμενα χρόνια. Ενώ ο Πλούτωνας κινούταν μέσα από τον πνευματικά ελεύθερο Τοξότη, είδαμε στην ιστορία, την σκοτεινή του πλευρά, οπου του δόθηκε η ευκαιρία να κρατάει τα ηνία, σε ευρύ πεδίο εφαρμογής. Έχουμε γίνει μάρτυρες της εξαπλωμένης τρομοκρατίας που ξεκίνησε ενας πόλεμος χωρίς σύνορα. Τα βασανιστήρια έχουν γίνει αποδεκτή πρακτική και άτομα έχουν φυλακιστεί χωρίς δίκη. Επίσης έχουμε δει την αύξηση φονταμενταλιστικών θρησκειών.

Η ισχύς του Πλούτωνα, όμως αυτή τη φορά ,εκφράζεται μέσα από το ζώδιο του Αιγόκερω, οπου είναι πολύ πιο εστιασμένη και με αρκετο περιεχόμενο. Ο Κρόνος, κυβερνήτης του Αιγόκερω, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Και τότεθα αρχίσουμε να ξυπνάμε. Με τον καιρο, το ρολόι του χρόνου θα χτυπάει ολο και πιο δυνατά, ανα δεκανό, οπου ολο και θα μεγαλώνει η ισχύς του. Ίσως εμείς εδώ, θα πρέπει να σταματήσουμε για μια στιγμή να εξετάσουμε το δικο μας προσωπικο ρόλο για όλα τα “κακά” του κόσμου που συμβαίνουν και να δούμε πώς οι ενέργειες μας συμβάλλουν στην απληστία, βία, μισαλλοδοξία και την καταστροφή του πλανήτη μας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε στο κατώφλι μιας τεράστιας μεταμόρφωσης, οπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια πραγματικότητα. Εμείς οι «εκπολιτισμένοι» άνθρωποι που έχουμε τραφεί λαίμαργα με τους πόρους της γης και όπου εχουμε σκορπίσει, τα προηγούμενα χρονια, τώρα πρέπει να βρούμε κι αλλα αποθέματα. Μεταρρυθμίσεις, ή αλλιώς τα χάνουμε ολα. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το μήνυμα του Πλούτωνα, αλλα τώρα εμείς όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

Σε αυτό το σταυροδρόμι, καλούμαστε να σταματήσουμε. Τα “σήματα κυκλοφορίας” έχουν αλλάξει απο το πράσινο στο κόκκινο, δίνοντάς μια ευκαιρία για να σκεφτούμε, όλα αυτα για μια στιγμή. Σε αυτό το σταυροδρόμι, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».  Κατά ποσο οι δικές μας επιμέρους ενέργειες (και παραλείψεις) συμβάλλουν στην καταστροφή του πλανήτη; Πώς οι επιλογές μας συμβάλλουν στην υποδούλωση των άλλων και την εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας; για παράδειγμα, και τόσα αλλα.

Εάν οι πολυεθνικές παραβιάσεις διεγείρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους εργαζομένους, ή καταστρέφουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα, γιατί ακόμα αγοράζουμε τις μετοχές των εταιριών τους, ή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτούς; Που είναι επενδυμένες οι συνταξιοδοτήσεις μας; Μήπως πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε αυτά τα πράγματα; Έχουμε χρόνο; Πόσο χρόνο έχουμε πραγματικά; Έχουμε την πολυτέλεια να πληρώσουμε το τίμημα για την αλλαγή της υποδομή μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε σε ένα βιώσιμο κόσμο; Ποιο θα είναι το κόστος αν δεν το κάνουμε;

Η ανάληψη προσωπικής ευθύνης συναδει με το γεγονος ότι παίρνουμε την εξουσια μακριά από αυτούς που θα την καταχραστούν. Φυσικά, υπάρχουν πράγματα στη ζωή, όπου παραμένουμε αδύναμοι στο να ασκήσουμε επιρροή, αλλά υπάρχουν πολλά που κάθε άτομο μπορεί να κάνει. Είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε; Η πραγματική δύναμη βρίσκεται μέσα μας.Τα βουνά είναι το Βασίλειο του Κρόνου και του Αιγόκερω. Είναι ανάμεσα στον υπόκοσμο του Πλούτωνα και στις κορυφές του Κρόνου που κατοικεί η ανθρωπότητα. Είναι στην επίγεια υλική πραγματικότητα μας, στις αίθουσες του πολιτισμού, εντός των στρωμάτων της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων, όπου η ισχύς του Πλούτωνα ξεδιπλώνεται. Παραδοσιακά, ο Αιγόκερως είναι συνδεδεμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μια άγονη εποχή του σκότους. Το πέρασμα του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω είναι το χαμηλό σημείο στον φυσικό κύκλο, μια στιγμή απόσυρσης, εσωτερικής εστίασης και αδρανοποίησης.

Αυτός ο κύκλος σηματοδοτεί την εντατικοποίηση των άκρων της θερμότητας και του κρύου που συναντάμε συνήθως κατά τη στιγμή του ηλιοστασίου. Όπως συμβαίνει με την “κλιματική αλλαγή”, έτσι και ο Πλούτωνας μας υπενθυμίζει ακριβώς πόσο ισχυρός είναι πραγματικά, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτόμαστε σχετικά με την πλανητική ιεραρχία. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να γίνει αισθητή και έντονη εντός των κυβερνητικών κέντρων και ισχυρών θεσμικών οργάνων. Ποιοι μονόλιθοι του σημερινού κόσμου θα καταστραφούν, ή θα αλλάξουν; Εμείς μπορεί να μοιραστούμε μερικές σκληρές πραγματικότητες, ειδικότερα το γεγονός ότι εξαντλούνται πολύ γρήγορα οι πόροι της γης. Ο Αιγόκερως είναι ζώδιο της γης, που σχετίζετε με την ύλη, αλλα και με πολλά συστήματα και δομές του κόσμου που ζούμε. Ποια απο αυτα, όμως θα υποβληθούν σε μια επανάσταση; πράγματι η τελική μας επιβίωση εξαρτάται από αυτό.

Αυτή η ισχυρή ενέργεια μπορεί επίσης να απελευθερωθεί υπό την μορφή γήινων αλλαγών, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί. Αν η ιστορία είναι οδηγός, της ανθρωποτητας, τότε οι επιπτώσεις είναι πιθανόν να είναι εκτεταμένες. Ο Carl Jung ήταν της άποψης ότι το καταστροφικό “υλικό σκίασης ” ξεσπά όταν το ασυνείδητο δεν εκτιμάτε, δεν χορηγείται ο κατάλληλος χωρος ώστε να λειτουργήσει σωστά, ή καταστέλλεται. Όταν είμαστε συνεχώς εν κινήσει και το συνειδητό μυαλό είναι στριμωγμένο σε μια πλήρη καθημερινή δραστηριότητα, υπάρχει η επακόλουθη άγνοια της εσωτερικής ζωής και τότε εχουμε ανισόρροπα η καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Jung θεώρησε ότι αυτό το συσσωρευμένο υλικό σκιάσης, ξεσπά σε καταστροφικά γεγονότα, όπως ενας πόλεμος ή γενοκτονία.

Η διαρκώς άγνοια της εσωτερικής ζωής, η έλλειψη ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας, θα μπορούσε επομένως να τροφοδοτούν αυτά τα σκοτεινά σημεία, αναπαράγοντας ακόμη και μαζικές καταστροφές που φθάνουν απευθείας από τη φύση. Αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν προσωπική ευθύνη για τις αλλαγές στις ζωές τους και κατά αυτόν τον τρόπο, τιμούν το ασυνείδητο και κάνουν ό, τι μπορούν για να αλλάξουν τον κόσμο μας, απευθύνοντας εκκλήσεις για μεταρρύθμισεις, μπορούμε να μετριάσουμε μερικές από τις διαφαινόμενες κακουχίες που τώρα φαίνονται αναπόφευκτες.

Αν και ο Πλούτωνας συνδέεται με μια σειρά από σκοτεινές εικόνες και θέματα στην ιστορία, μέσω της ανθρώπινης δράσης έρχεται ένας πνευματικός πλούτος, βεβαίωση της ευπάθειας μας αλλα και της κοινής ανθρώπινης φύσης μας. Ο Θάνατος και ο πόνος φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Αν και μια συνάντηση με τον Πλούτωνα συχνά σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε επώδυνα και μοιραία γεγονότα, που σχετίζονται με την αναγέννηση και την ανανέωση. Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ

Ο πλανήτης της αναστάτωσης, της μεταρρύθμισης και της αναγέννησης σημαίνει την συνολική μεταβολή πολλων θεμελιωδών δομών.

532-551- Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΥΣ -ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

 Μεσαίωνας (476 – 1492 μ.Χ) ονομάζεται η χρονική περίοδος της Ευρωπαϊκής ιστορίας, από τον 5ο μέχρι το 15ο αιώνα μ.Χ.Ξεκίνησε με την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους (476 μ.Χ.) ή κατ’ άλλους με το θάνατο του Ιουστινιανού Α΄ (565 μ.Χ.), του αυτοκράτορα υπό τον οποίο αναβίωσε η παλαιά ισχύς και έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τελείωσε συμβατικά το 1492 μ.Χ., με την ανακάλυψη της Αμερικής. Ο Μεσαίωνας είναι η μεσαία από τις τρεις παραδοσιακές διαιρέσεις της Δυτικής ΙστορίαςΑρχαία, Μεσαιωνική και Νεότερη. Ο Μεσαίωνας με τη σειρά του παραδοσιακά διαιρείται σε τρεις υποπεριόδους, τον Πρώιμο, τον Ώριμο ή Μέσο και τον Ύστερο Μεσαίωνα.

Μια πρόσφατη επιστημονική εξέταση των δακτυλίων ενός δέντρου, μαζί με δείγματα από τον πυρήνα πάγου, από τις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, δείχνει ότι ο πλανήτης μας γνώρισε μια εξαιρετικά κρύα περίοδο που άρχισε περίπου το 535, η οποία διήρκεσε ίσως είκοσι χρόνια ή και περισσότερο.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απο το 535-536 ήταν τα πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα και τα πιο παρατεταμένα βραχυπρόθεσμα κλιματικής ψύξης στο Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία 2.000 χρόνια. Το γεγονός ότι είχε προκληθεί από ένα εκτεταμένο ατμοσφαιρικό πέπλο σκόνης που κάλυψε τη Γη, πιθανώς ναι ήταν αποτέλεσμα μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στον Ισημερινό ή και απο συντρίμμια μετεωριτών στο διάστημα. Τα αποτελέσματά τους ήταν ευρέως διαδεδομένα, προκαλώντας εκτός εποχής κατατστροφικες καιρικές συνθήκες, καταστροφές των καλλιεργειών, και υπηρχαν λιμοι σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η περίοδος ονομάζεται «Μεσαίωνας» λόγω επίσης της κατάρρευσης του πολιτισμού που συντελέστηκε εκείνη τη στιγμή, αλλά μια πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ήταν κυριολεκτικά «σκοτάδι» γιατί ο Ηλιος είχε σταματήσει να λάμπει. Οι καλλιέργειες απέτυχαν, υπήρχε πείνα και η εξάπλωση της πανούκλας. Ο πληθυσμός του πλανήτη μας δεν είχε καμία ιδέα για το τι συνέβαινε, ούτε οι άνθρωποι ήξεραν αν το κλίμα θα επιστρέψει στο φυσιολογικό. Άκμασε η δεισιδαιμονία. Αυτοκρατορίες κατέρρευσαν, ενώ επισης ορδές βάρβαρων σάρωναν καλλιεργημένους πολιτισμούς.

Η Πανώλη του Ιουστινιανού (541-542) ήταν μια πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα της, την Κωνσταντινούπολη, επίσης την αυτοκρατορία των Σασσανιδών, και της παραθαλάσσιες πόλεις σε όλη την λεκάνη της Μεσόγειου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στην ιστορία, αυτή η καταστροφική πανδημία οπου προκάλεσε το θάνατο περίπου 25 εκατομμύριων ανθρώπων (πρώτο κρούσμα) με 50.000.000 μετά από δύο αιώνες από το πρώτο κρούσμα.Αυτή ήταν και η εποχή του βασιλιά  Αρθούρου, μια ιστορία που άρχισε με φόντο την ανεκμετάλλευτη γη. Για να επαναφέρουν τη γη (και τον βασιλιά),οι Ιππότες του έψαξαν για το Άγιο Δισκοπότηρο. Η μυθική δύναμη αυτού του παραμυθιού είναι τέτοια οπου συνεχίζει να μας γοητεύει ακόμα και σήμερα.

Έχουν καταγραφεί βεβαια πολύ λίγα στην ιστορία από αυτήν την περίοδο. Ο David Keys πέρασε πολλά χρόνια αναζητώντας την αιτία και τις επιπτώσεις της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής. Στο βιβλίο του “Καταστροφή”, η οποία έγινε επίσης και τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, εξηγεί ότι αυτή η παρατεταμένη κρύα περίοδος άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Ο Keys ισχυρίζεται ότι η πιο πιθανή αιτία των «Σκοτεινών αιώνων» ήταν η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα που μπλόκαρε τις ακτίνες του Ηλιου με αποτέλεσμα να εχουμε ενα μίνι-παγετώνα. Αυτή η έκρηξη (η οποία πιστεύεται ότι ήταν τόσο ισχυρό γεγονός που θα χώριζε την γη στα δύο, δημιούργησε τα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, είχε τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις σε όλη την υδρόγειο.

Ο Πλούτωνας τότε είχε εισέλθει στον Αιγόκερω τον Φεβρουάριο του 532, συμβολίζοντας τις καταστροφικές δυνάμεις ηφαιστείων ενω συμβολιζε και τον “υπόκοσμο”. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Πωσειδωνας βρισκόταν τότε στον Υδροχόο,λιγο πριν μπει τους Ιχθείς, οπως εγινε και παλι το 2011.Τώρα είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με μια παγκόσμια καταστροφική κλιματική αλλαγή που μεταβάλλει τον πολιτισμό μας. Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι το οικονομικό κόστος της αλλαγής του κλίματος θα μπορούσε να φέρει σχετικά μια παγκόσμια οικονομική ύφεση που δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια. Θα πρέπει να υπομείνουμε μια παρόμοια παγκόσμια καταστροφή, όπως συνέβη στον Μεσαίωνα, και αυτό θα είναι μια φυσική καταστροφή, ή κατι που εμείς δημιουργήσαμε από μόνοι μας;

778-796- ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ

Το πολιτικό ισοζύγιο της Ευρώπης αναδιαρθρώθηκε εκείνη την εποχή όταν ο Καρλομάγνος, ηγέτης των Φράγκων (τρέχουσα ημέρα Γαλλία και Γερμανία) ανήλθε στην εξουσία. Κατέκτησε πολλούς φυλετικούς πολιτισμούς σε όλη την Ευρώπη. Το 800 έγινε ο πρώτος κυβερνήτης που ένωσε την Δυτική Ευρώπη, τόσο θρησκευτικά και πολιτικά, από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τοn Μεσαίωνα. Εχουμε την Καρολίγγεια Αναγέννηση και προχώρησε σε πολλές ανακατατάξεις.Ο Καρλομάγνος ίδρυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που θα διαρκούσε για χίλια χρόνια, αν και η δύναμή της μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και ανασχηματίστηκε όταν ο Πλούτωνας ήταν επίσης και παλι στον Αιγόκερω. Είναι πιθανο, λοιπόν ένα νέο είδος «Αυτοκρατορίας» ή ενας ισχυρός ηγέτης να προκύψει, όπου θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας, για τα επόμενα χρονια.

1024-1041

Ο Σκανδιναβικός πολιτισμός διαδίδονταν εκείνη την περίοδο. Αυτό οφειλόταν στην αύξηση της υπερθέρμανσης σε μεγάλο βαθμό. Τώρα, οι Βίκινγκς (που έκαναν επιδρομές σε Ιρλανδία και Αγγλία κατά την περίοδο 778-796) εγκαταστάθηκαν στη Γροιλανδία. Επίσης, αυξήθηκε ο πληθυσμός της Ευρώπης. Με ένα πιο ζεστό κλίμα, ήρθε η αύξηση του εμπορίου που οδήγησε σε μεγαλύτερη ευημερία. Οι Βίκινγκς ήταν γνωστοί για την απίστευτη ανταγωνιστικότητα τους. Δεν φοβούνταν το θάνατο, και πίστευαν ότι εκείνοι που είχαν πολεμήσει γενναία πήγαιναν στη Βαλχάλλα, όπου και πάλι θα πολεμούσαν με θάρρος. Προικισμένοι με υπερφυσικές δυνάμεις, ο Thor ήταν ο σκανδιναβικός Θεός του κεραυνού.

Τα βουνά έτρεμαν καθώς πλησίαζε. Δύο τράγοι έσερναν το άρμα του στον ουρανό. Όταν ήταν πεινασμένος, ο Thor έτρωγε τις κατσίκες τους και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τα οστά τους για να τις επαναφέρει πίσω στη ζωή με το σφυρί του, που ήταν διαποτισμένο με δημιουργική αλλα και καταστροφική δύναμη. Ο μεγαλύτερος εχθρός του Thor είναι ο Jormugand (το ερπετό της Μέσης Γής). Την ημέρα του Ragnarok (Τελική αναμέτρηση των Θεών ) ο Thor θα σκοτώσει το ερπετό αλλά θα πεθάνει από το δηλητήριό του. Οι γιοί του θα είναι εκείνοι που θα κληρονομήσουν το “Σφυρί”. Το Ragnarok ονομάζεται επίσης και Gotterdammerung που επισης σημαίνει το τέλος του κόσμου στην Σκανδιναβική μυθολογία.

Ο Thor ήταν πολύ γνωστός για την ταχύτητά και το πάθος του. Αυτό το βλέπουμε στις μάχες με τους Γίγαντες (τους κύριους εχθρούς των Θεών) που συνθλίβει τα κεφάλια τους με το πανίσχυρο σφυρί του. Για να χειριστεί αυτό το όπλο ο Thor θα πρέπει να φορά την ζώνη της δύναμης και ένα ζευγάρι σιδερένια γάντια. Το σφυρί του Thor γυρίζει πάντα στο χέρι του μετά από μια ρίψη. Επίσης η ρίψη του σφυριού συμβολίζει την αστραπή.Αυτά τα σύμβολα και θέματα που διαβάζουμε (αίγες, βουνά, φίδια, αναγέννηση, δημιουργία και καταστροφή) επίσης συνδέονται με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Το ερώτημα είναι, ομως, αν θα παραμένουμε στάσιμοι μεταξύ Κρόνου και Πλούτωνα; αναρωτιέμαι αν θα βρούμε μέσα στον εαυτό μας, κατι από την δύναμη και το κουράγιο του Thor.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ

Κατα το έτος, 1024, οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το χάρτινο νόμισμα. Στην Ευρώπη, τα εργαστήρια Χρυσοχοΐας άρχισαν να συσσωρεύουν χρυσό και ασήμι άλλων ανθρώπων στα θησαυροφυλάκιά τους, και παρείχαν στους πελάτες τους μια απόδειξη ως αντάλλαγμα. Αυτές οι χάρτινες αποδείξεις ανταλλάσσονταν και χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα. Οι χρυσοχόοι σύντομα παρατηρήσαν ότι μόνο λίγοι καταθέτες ήθελαν το χρυσό τους την ίδια στιγμή, έτσι αυτοί άρχισαν να φτιάχνουν τα δάνεια, τα οποία κέρδισαν αρκετά το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα, οτι το χρέος πλεον έχει φτάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Τώρα θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε κάποια οικονομικά συστήματα, και να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατάρρευσης ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ή χρηματιστηριακών αγορών. Η ανισότητα διανομής του πλούτου, θα οδηγήσει σε επαναστάσεις ή εξεγέρσεις, ή θα υπάρξει ακόμη πιο σκληρή διαίρεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών; με κάποιο τρόπο θα υποχρεωθούμε να αρχίζουμε ενα διαφορετικό τρόπο διαβίωσης, ή οι άπληστες εταιρείες θα συνεχίζουν να λεηλατούν τους πόρους του πλανήτη, ακόμη και δεδομένου ότι αυτά εξαντλούνται; Θα βιώσουμε μια περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, είναι το πιο πιθανο.

1269-1287

Σήμερα η Κίνα είναι μια παγκόσμια δύναμη που αναπτύσσεται. Η οικονομία τους ανθεί. Στο πιο πυκνοκατοικημένο έθνος στη γη, όπως ακριβώς και το υπόλοιπο του κόσμου, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να είναι ένα σοβαρο ζήτημα. Σε αυτόν τον κύκλο, η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων θα συνεχίσει να μετατοπίζετε από δύση προς Ανατολή αλλα και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού; Θα γινουμε μάρτυρες γεγονότων περιορισμού του ιλιγγιώδους υπερ-πληθυσμού στη γη, και αν όχι, πώς η ίδια η γη θα μπορέσει να παρέχει αρκετά, σε όλους ώστε να επιζήσουμε και να ευημερήσουμε; Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, κατα τα ετη, 1269-1287, η διχόνοια στο εσωτερικό της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οδήγησε στην ίδρυση της δυναστείας των Αψβούργων. Αυτη η ισχυρή Δυναστεία κυβέρνησε έως το 1918, φτάνοντας στο ζενίθ της, με τον Κάρολο τον 5ο, κατά τον επόμενο κύκλο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.

1516-1533-ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Αυτός ο κύκλος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, ήταν μία από τις πιο κορυφαίες περιόδους κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δελεασμένοι από το χρυσό, Ισπανοί εισβολείς υπό την ηγεσία του Κορτέζ κατέστρεψαν την αυτοκρατορία των Αζτέκων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1532 ο Ισπανός διοικητής Πιζάρο, ήταν Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής (κονκισταδόρ),έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως κατακτητής της Αυτοκρατορία των Ίνκας, ενός από τους πιο προηγμένους πολιτισμούς στην προκολομβιανή Αμερική, στο σημερινό Περού.

Εκείνη, τη στιγμή η Ισπανία προχώρησε και στην κατάκτηση των Μάγιας. Οι Ισπανοί έκλεψαν τεράστιες ποσότητες χρυσού από την Αμερική, η οποία βοήθησε να καθιερώσει την Ισπανία ως ένα από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία επίσης έφθασε στο απόγειο της δύναμής της κάτω από τον Σουλεϊμάν τον Α. Ήταν και αυτος ανάμεσα σε μια σειρά από εξέχοντες ηγέτες της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Καρόλου Ε ‘, βασιλιάς της Ισπανίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1519-1556), του Φραγκίσκου Α της Γαλλίας (1515-1547) και του Ερρίκου Η, της Αγγλίας(1509-1547).

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τον 16ο αιώνα, η καθολική εκκλησία ήταν το πιο ισχυρότερο από όλα τα θεσμικά όργανα, του οποίου οι ηγέτες ήταν συχνά διεφθαρμένοι. Σε ολόκληρη την διάρκεια διέλευσης του Πλούτωνα στον Αιγόκερω από το 1517 και το 1533, η ιστορία ήταν μάρτυρας της κατάρρευση της Ρώμης. Η Οικογένεια των Μεδίκων, πλούσιοι προστάτες των τεχνών ποθούσε την εξουσία. Αρκετά μέλη της οικογένειας των Μεδίκων που κατείχαν ισχυρές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Πάπα, αλλά βέβαια η απληστία, σήμανε τελικά την ιδια τους την ανατροπή.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1517, ο Μαρτίνος Λούθηρος, και ενώ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε κάθε σχέση με τις πρακτικές της Καθολικής Εκκλησίας στους φοιτητές του, θυροκόλλησε στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης τις 95 Θέσεις του, που αποτέλεσαν μια ανοιχτή πλέον επίθεση εναντίον του Παπισμού. Οι 95 Θέσεις, μεταφράστηκαν στα γερμανικά και διαδόθηκαν από τους φίλους του. Σύντομα ο Λούθηρος κλήθηκε σε απολογία στην Αυγούστα, ενώπιον του επιτετραμμένου του Πάπα στη Γερμανία. Εκεί αρνήθηκε να ανακαλέσει και φυγαδεύτηκε νύχτα από φίλους του.

Οι αντι-Θέσεις που κυκλοφόρησε ο Γιόχαν Τέτσελ δεν είχαν καμιά απήχηση, και μάλιστα οι φοιτητές τις έκαιγαν δημόσια. Με τα επόμενα έργα του ο Λούθηρος μεγάλωσε το χάσμα που τον χώριζε από την Καθολική Εκκλησία, ενώ βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της βόρειας, κυρίως, Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, ο πάπας Λέων Ι΄ εξέδωσε τη βούλα Exsurge Domine, καταδικάζοντας ως αιρετικές 41 από τις 95 Θέσεις του Λούθηρου, τον οποίο κάλεσε να αποκηρύξει δημόσια τις Θέσεις του μέσα σε 60 μέρες, ενώ οι απανταχού πιστοί διατάχθηκαν να κάψουν όλα τα βιβλία του, ώστε να μην αφοριστούν, συλληφθούν, και τιμωρηθούν ως αμετανόητοι αιρετικοί. Αντιδρώντας στην είδηση, πως στα πανεπιστήμια του Παρισίου και της Κολωνίας κάηκαν τα βιβλία του, στις 10 Δεκεμβρίου ο Λούθηρος έκαψε δημόσια την παπική βούλα και απάντησε γράφοντας το βιβλίο Ενάντια στη Βλάσφημη Βούλα του Αντίχριστου. Στις 3 Ιανουαρίου 1521, ο Λέων Ι’ εκδίδει δεύτερη Βούλα, με την οποία ο Λούθηρος αφορίζεται.

Κατά την περίοδο του 1517-1534 ,είναι σημαντικο αναφέρουμε, τον ανασχηματισμό της αγγλικής εκκλησίας, το σπάσιμο των δεσμών της, απο τον Ερρίκο τον ο 8ο , προκειμένου να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν. Από το 1517-1521 ο Ποσειδώνας ήταν πάλι στον Υδροχόο. Θα είμαστε σύντομα μάρτυρες ενός άλλου είδους «Μετασχηματισμού» ,δηλαδή να δούμε να αλλάζει σημαντικά ενα από τα πιο ισχυρά καθεστώτα του κόσμου να αλλάζει;

1762-1778 ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ

Την τελευταία φορά που ο Πλούτωνας κινήθηκε μέσω του Αιγόκερω ήταν κατά τα χρόνια του 1762-1778, οπου έλαβε χώρα η αμερικανική επανάσταση, τότε ήρθε και η διακήρυξη ανεξαρτησίας της. Στη Γαλλία, η Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο XVI το 1770. Ανερχόμενοι στο θρόνο το 1774, ο Γάλλος βασιλιάς και η βασίλισσα δεν ήταν καθόλου δημοφιλής λόγω των υπερβολών τους και την έλλειψη δεξιοτήτων στη διαχείριση της γαλλικής οικονομίας. Οι έντονες διαιρέσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών θα οδηγούσε τελικά στην Γαλλική επανάσταση.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή αποικιοκρατική δύναμη είχε φτάσει σε νέα ύψη. Η Βρετανία πήρε τον έλεγχο της Ινδίας, και βάδισε προς τον Καναδά το 1763. Οι Γάλλοι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Πολυνησίας και η άφιξη του Captain Cook στην Αυστραλία θα οδηγούσε στην καταστροφή ενός άλλου αυτόχθονα πληθυσμού από εισβολή των Ευρωπαίων. Αν και η σκλαβιά καταργήθηκε στη Βρετανία το 1772, το αφρικανικό δουλεμπόριο αυξήθηκε δραματικά την εποχή εκείνη, ιδιαίτερα στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Η Αφρική λεηλατήθηκε αδυσώπητα, καθώς η λευκή φυλή πρόβαλλε για μια ακόμη φορά την ανεπανάληπτη σκοτεινή πλευρά της και γι’ αυτό και αποκαλείται «σκοτεινή ήπειρος».

2008-Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από άλλα πιεστικά ζητήματα. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα. Το χαμηλο ποσοστό των γεννήσεων σε συνδυασμό με τη μακροζωία, έχουν οδηγήσει σε μια δημογραφική μετατόπιση τεράστιων διαστάσεων οπου έχει  δαγκώσει τις τσέπες μας και αυτοι που γεννήθηκαν από το 1946-1964 (με τον Πλούτωνα στον Λεοντα) αρχίζουν να αποσύρονται από το εργατικό δυναμικό.

Στα τέλη του 2004 οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι στην Αυστραλία, το έλλειμμα θα είναι κάπου της τάξεως των 2.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα. Ενώ οι άνθρωποι στον τρίτο κόσμο πεθαίνουν από την πείνα, στελέχη εταιρειών δρέπουν εκατομμύρια πακέτα αποδοχών και πληρωμές. Ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω μπορεί να σηματοδοτήσει ενδεχομένως μια οικονομική επανάσταση που θα αποκαταστήσει αυτήν την ανισορροπία.

Από οικονομικής άποψης, η Κίνα και η Ινδία βουίζουν. Η ισορροπία της παγκόσμιας δύναμης θα είναι πιθανό να συνεχίσει να επιταχύνετε μακριά από τη Δύση υπέρ των Ασιατικών Εθνών. Αλλά αυτό σημαίνει περισσότερη χρήση των πόρων της γης, κυρίως σε ορυκτά και καύσιμα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, συμβάλλοντας περισσότερο στις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το 2023-2024 ο Πλούτωνας θα επιστρέψει στην ιδια θέση που είχε καταλάβει τις ΗΠΑ κατά την ίδρυση της. Αυτό πολύ πιθανο τότε είναι μια αρκετά κρίσιμη στιγμή για τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα για την οικονομία της.

Ο Πλούτωνας επιστρέφει πάντα για καρμικους λογους. Οι ΗΠΑ είναι το πιο ισχυρό έθνος στη γη, αλλά θα συνεχίσει να είναι; Στο ωροσκόπιο των ΗΠΑ, ο Πλούτωνας βρίσκεται στο δεύτερο οίκο των χρημάτων και των πόρων. «Αυτό είναι μια ιδιαίτερα σημαντική θέση για ενα νέο έθνος που βρέθηκε σε μια γη τεράστιων πόρων οπου ανηλεώς και αδυσώπητα καταχράστηκε, και οτι μπορεί να αξιοποιήσει, ειναι λόγω της εταιρικής της απληστίας και προσωπικής φιλοδοξίας.»

Τα τελευταία χρόνια η ύφεση της αξίας του δολαρίου έχει περιγραφεί από οικονομικούς αναλυτές ακριβως ως μια «ωρολογιακή βόμβα». Το 2004, το ποσό του χρέους των ΗΠΑ που μεταφέρεται από ασιατικές κεντρικές τράπεζες έχει φτάσει το $US1 τρισεκατομμύρια. Κάποια στιγμή αυτές οι τράπεζες είναι πιθανο να σταματήσουν να αγοράζουν το χρέος των ΗΠΑ και να αρχίσουν τις πωλήσεις, που θα κατακρημνίσει μια ακόμα πιο γρήγορη πτώση της αξίας του δολαρίου. Οι οικονομολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι για να λύσουν το πρόβλημα του ελλείμματος, η κυβέρνηση Μπους προτίμησε να αφήσει το δολάριο να κατρακυλά, αντί να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα. Η Αμερική, και αυτή, ήδη ζει με δανεικό χρόνο.

Τα επόμενα 16 χρόνια μπορούμε να δούμε επίσης, που ήδη βλέπουμε, με 50 ηφαίστεια να έχουν ενεργοποιηθεί, ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα να αυξάνεται κατα πολύ περισσότερο. Εάν όμως ξεσπάσει το Yellowstone, οπως παρατηρούν οι επιστήμονες, τον τελευταίο καιρο, ολόκληρος ο πλανήτης μας θα αντιμετωπίσει άλλη μια “Σκοτεινή περίοδο”. Τα αποκαλυπτικά οράματα για το τέλος του κόσμου είναι τόσο αρχαία όσο και η ζωή. Οι Μάγιας πίστευαν ότι ο κόσμος είχε δημιουργηθεί και καταστραφεί πολλές φορές. Το ημερολόγιο των Μάγια στις 21 Δεκεμβρίου 2012 έδειχνε το τέλος του κόσμου. Οι Μάγιας πίστευαν ότι αυτό ήταν μια περίοδος αναγέννησης, ότι ενας νέος κύκλος θα ξεκινήσει.

Το 2012 έληξε και το πρωτόκολλο του Κιότο, που αποτελεί έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο περιλαμβάνονται τα απαραίτητα βήματα για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη που το έχουν συνυπογράψει δεσμεύονται να ελαττώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου την πρώτη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων (2008-2012) κατά ένα συγκεκριμένο στόχο σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 (ή του 1995 για ορισμένα αέρια). Καθώς ο Πλούτωνας ήρθε σε επαφή με τον γενέθλιο Ηλιο της Αυστραλίας μπορεί να εγκρίνει την πυρηνική ενέργεια, να δημιουργήσει τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Η φετινή χρονια είναι κρίσιμη διότι μπορεί να προαναγγέλλει μια αλλαγή στην Αυστραλιανή Δημοκρατία, ενώ ένα νέο σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει τη συμφωνία του Κιότο, και αυτό να αποτελέσει την απαρχή.

«Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο για να θριαμβεύσει το κακό, είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι.» Βρετανός πολιτικός και φιλόσοφος (1729-1797)

Είναι καιρός να αλλάξουμε ταχύτητες και να κατευθυνθούμε προς μια νέα πορεία. Αν και υπάρχουν πολλά και δύσκολα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δούμε το τέλος του κόσμου, αλλά μάλλον, το τέλος ενός τρόπου της ζωής. Ακόμα και έτσι, κάποιοι  κάτοικοι της γης απειλούνται με εξαφάνιση, και προκειμένου να επιβιώσουν, πολλά είδη, συμπεριλαμβάνοντας και το ανθρώπινο είδος, θα πρέπει να κάνουν σημαντικές προσαρμογές και αλλαγές. Για καλύτερα ή χειρότερα, ανάμεσα στα βουνά και τον υπόκοσμο, αυτές οι δυνάμεις αλλαγής δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ίσους όρους, να εξαλείψουμε την πολλή απληστία, και τη φτώχεια, και να ανανεώσουμε την ζωή προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ομως, αυτή είναι μια διαδικασία εκκαθάρισης. Είναι μια στιγμή για να γονιμοποιήσουμε τη γη και να φτιάξουμε καινούργια πράγματα.

Αυτός ο κύκλος σφυρηλατεί περισσότερη ευαισθητοποίηση του δικού μας προσωπικού ρόλου στο μεγαλύτερο σχέδιο των πραγμάτων, μας δίνεται μια ευκαιρία να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη ως προστάτες της γης και τη βιοποικιλότητά της. Η ζωή είναι ευπροσάρμοστη. Οι άνθρωποι είναι πολυμήχανοι. Κάθε άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ζωή στη γη έχει επιζήσει μέχρι σήμερα, ακόμη και μέσα από το κλιματικό χάος του 6ου αιώνα. Ενώ οι πολιτικοί-ηγετες και επιχειρηματιες θα αντιμετωπίζουν τους καρμικους νόμους του Πλούτωνα, μαζι τους και εμεις επιπλέον σκληρές πραγματικότητες και προκλήσεις.

Βιβλιογραφια:

http://www.wikipedia.org

Willis Roy, Editor, World Mythology, Duncan Baird Publications, London, 1993

Keys David, Catastrophe, Arrow Books, Random House, London, 1999

Cotterell Arthur, Classical Mythology, Lorenz Books, Anness Publishing Limited, New York, USA, 1996

Jung C.J., Collected Works Vol 9, Part 1, Routledge & Kegan Paul Ltd, London, 1959

Rudhyar Dane, The Galactic Dimension of Astrology, Aurora Press, Santa Fe, New Mexico, 1982

Beloff Max, Editor, History; Mankind and His Story, Odhams Books Ltd, London, 1963

Hanks Patrick, Pearsall Judy and Trumble Bill, Editors, Oxford English Reference Dictionary, Second Edition, Revised, Oxford University Press, 2003