ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ- 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

στις

Η 21η Ιουνίου είναι η ημέρα που σηματοδοτεί, αστρονομικά, την έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ουρανού, όπως εμείς το παρατηρούμε, στο σύνολο της ετήσιας περιστροφής της Γης γύρω από αυτόν.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας. 

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, μέχρις ότου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.
Στο ηλιοστάσιο η πανσέληνος θα ανατέλλει, καθώς ο ήλιος θα δύει. Στις 19 Ιούνιου του 2016, χτες δηλαδή – ήταν η παραμονή του θερινού ηλιοστάσιου και το φεγγάρι έλαμπε κοντά στο Κρόνο και το σταθερο αστέρι Antares το οποίο το έκανε να φαινετε σαν πανσέληνος ήδη. Αυτο το ηλιοστάσιο έχει κατι διαφορετικό, όπως είχε και η τελευταία πανσέληνος του 2015.
Η πανσέληνος και το ηλιοστάσιο πέφτουν κατά την ίδια ημερομηνία, στις 20 Ιουνίου. Όμως, για την Αμερική, στις 19 Ιούνιου το φεγγάρι είναι πιο κοντά στο ανώτατο σημείο της πανσελήνου από ότι είναι στην πανσέληνο στις 20 Ιουνίου. Παρόλο που η πανσέληνος και το ηλιοστάσιο συμβαίνουν την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι ζώνες ώρας διαφέρουν. Στο βόρειο ημισφαίριο, η πανσέληνος Ιουνίου ονομάζετε πανσέληνος της Φράουλας (Strawberry Moon), Τριαντάφυλλο Σελήνη (Rose Moon) ή λουλούδι Σελήνη (Flower Moon). Στο νότιο ημισφαίριο, θα μπορούσαμε ίσως να αποκαλούμε την πανσέληνο Ιουνίου “Πανσέληνο μακράς νύχτας”, αφού θα είναι χειμώνας εκεί, και οι νύχτες είναι μεγάλες, και το φεγγάρι κάνει τις βόλτες του ψηλά στον ουρανό.
Για ολόκληρο τον κόσμο η πανσέληνος του τρέχοντος έτους είναι κάπως ασυνήθιστη διότι είναι το τέταρτο από τα τέσσερα πλήρη φεγγάρια σε μία σεζόν. Κανονικά, υπάρχουν μόνο τρία πλήρεις φεγγάρια σε μια σεζόν. Αλλά όταν μια εποχή φιλοξενεί τέσσερα πλήρη φεγγάρια, το τρίτο από τα τέσσερα αυτά τα πλήρη φεγγάρια συχνά ονομάζεται Blue Moon.
Η πρώτη πανσέληνος ήρθε αρκετά σύντομα μετά την ισημερία του Μάρτιου, 2016 για να επιτρέψει να γίνει η τέταρτη πανσέληνος πριν από το θερινό ηλιοστάσιο του 2016:

 • Ισημερία: 20 Μάρτιου 2016
  Πανσέληνος: 23 Μάρτιου 2016
  Πανσέληνος: 22 Απριλίου 2016
  Πανσέληνος: 21 Μαΐου, 2016 (Blue Moon)
  Πανσέληνος: 20 Ιούνιου 2016 (11:02 Παγκόσμια Ώρα)
  Ηλιοστάσιο: 20 Ιουνίου 2016 (22:34 Παγκόσμια Ώρα)

Στον κύκλο των 19 χρόνων, οι φάσεις της σελήνης επαναλαμβάνονται σε, ή κοντά, στις ίδιες ημερομηνίες του ημερολογίου. Με αρκετή σιγουριά και από έγκυρες πηγές, πριν από 19 χρόνια και σε 19 χρόνια από τώρα, κατά τα έτη δηλαδή 1997 και 2035, τέσσερα πλήρη φεγγάρια λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην ισημερία του Μαρτίου και το ηλιοστάσιο Ιουνίου και έτσι η πανσέληνος Μαΐου μετράει ως Blue Moon – το τρίτο από τα τέσσερα πλήρη φεγγάρια σε μία σεζόν.

Από ό, τι είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε (από πηγές έγκυρες) το γεγονός ότι η πανσέληνος πέφτει πάνω στο θερινό ηλιοστάσιο, έχει να συμβεί από το έτος 1967, το οποίο ονομάστηκε Summer of Love, Καλοκαιρι της Αγάπης, ως γνωστόν, και θα το αναλύσω σε διαφορετικό κείμενο, γιατί ονομάστηκε έτσι-ένα κοινωνικό φαινόμενο με επίκεντρο το Σαν Φρανσίσκο , το Λονδίνο και άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο.
Αξιόπιστα, οι φάσεις της σελήνης επαναλαμβάνονται πάνω ή κοντά στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες κάθε 19 χρόνια. Δεκαεννέα χρόνια από το ηλιοστάσιο της φετινής χρονιάς – στις 20 του Ιούνη 2035 – η πανσέληνος δεν θα πέσει την ίδια ημερομηνία με το ηλιοστάσιο του Ιουνίου. Φαίνεται, οτι η πανσέληνος και το ηλιοστάσιο του Ιουνίου θα πέσουν μαζί και πάλι στις 21, Ιουνίου, του 2062. 
Η τελευταία φορά που η πανσέληνος έπεσε πάνω σε ένα ηλιοστάσιο γενικά ήταν το 2010 – στις 21 Δεκεμβρίου, 2010. Χρονιές της Πύρινης Μαϊμούς, κατά την Κινεζική αστρολογία, και τα είχα αναφέρει στο κείμενο αυτό. Αυτο σημαίνει ότι συμβαίνουν η ενεργοποιούνται τα ιδια θέματα η γίνονται τα ιδια η αντίθετα γεγονότα.
Από αστρολογικής άποψης το θερινό ηλιοστάσιο υπολογίζετε στις 00:35 π.μ. ωρα Ελλάδος, στην 0δενικη του Καρκίνου. Ο Ηλιος θα βρίσκεται στον 4ο οικο του ηλιακού ωροσκοπίου, οποίος βέβαια κυβερνάει και την Σελήνη και το ζώδιο του Καρκίνου αλλά και τον Κρονο, διότι η Σελήνη θα είναι στον Αιγόκερω. Ενεργοποιούνται θέματα και σοβαρά προβλήματα με την ιδιοκτησία, ο 4ος οίκος αφορά επίσης την πατρίδα, το έθνος, τα σπίτια, τα κτήρια, την οικογένεια, ενεργοποιεί θέματα εδαφικά, οι καιρικές συνθήκες. Και ο Καρκίνος είναι σημαντικο ζώδιο, αφού συμβολίζει, το νερό, τα εθνικά θέματα ,τη σίτιση, το έθνος, ο Καρκίνος όμως είναι και ενωτικός.

Κατά μία έννοια είναι πολύ δυσάρεστη θέση, διότι στερεί τη βοήθεια της ηλιακής επιρροής η οποία είναι εξ αυτού του μια σταθερή ανηφορική μάχη, αλλά ξέρουμε ότι η πτώση των τελευταίων ετών θα λαμπρύνει με τον Ήλιο της επιτυχίας. θα υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις. Η αντίθεση Σελήνης /Ηλιου, τα είπαμε και στην πανσέληνο, στις 20 Ιουνίου, δημιουργεί εντάσεις, γύρω από τα θέματα αυτά, 4/10ου οίκου. Ο Ηλιος σε συνοδό με την Αφροδίτη, στον Καρκινο, αφορά την μαλθακότητα του πληθυσμού της χωρας αυτής και την καλοπέραση του, αλλα και επιζήμια η επιβλαβή επακόλουθα για τα θέματα που ενεργοποιούνται.
* Σύνοδος Ηλιου/Betelgeuse  στον Δεξιό ώμο του Ωρίωνα συνδέεται με συμφορές, κίνδυνο, βία
* Ηλιος στο μεσοδιαστημα Κρόνου / Πλούτωνα, είναι ο φυσικός μόχθος, οι μεγάλες προσπαθείες,

απειλή με απώλεια, επιβάλλεται η αλλαγή, διαχωρισμός, κακή υγεία, παραίτηση, στέρηση.

Να επενθυμιζω ότι ο άξονας Κρόνου/Πλούτωνα που αφορά την δικτατορία, τον ομαδικό περιορισμό, την κατάλυση εξουσίας, ισως όχι σαν το 1967, βέβαια αλλα με διαφορετικό τρόπο, αυτό γίνετε ακριβώς και τώρα, και είναι κατι που το λέω εδώ και μήνες, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει και το Σύνταγμα της χωρας και το κείμενο που είχα γράψει γι’ αυτό, με τον Κρόνο στον Τοξότη τυχαίο δεν ήταν. Σαφώς δε, μπορεί να έρχεται το τέλος του, αλλα το θέμα είναι τη ζημιά θα προκαλέσει στη χωρα αυτή πριν φύγει. Εγώ θα το χαρακτήριζα ως «μαζική δολοφονία ενός ολοκλήρου λαού».
Η Σελήνη θα βρίσκεται στο ζώδιο του Αιγόκερω (ηγέτες, ιεραρχία, πολιτική, κυβέρνηση, κανόνες, πρωτόκολλα,) σε σύνοδο με τον Πλούτωνα (εξουσία, επιβολή, εθνικο χρέος, ατομική ενέργεια, οργανωμένο έγκλημα, ο πλούτος, οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές, φανατισμός και δικτατορία) στον 10ο οικο. 
Η σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη, σηματοδοτεί συγκρούσεις, αδυναμία, φτώχεια. Παρόλα ταύτα η Σελήνη στο μεσοδιάστημα Δια/Ουρανού, μου δείχνει καλή διάθεση, αισιόδοξη στάση, ξαφνική χαρά, όσο να ναι καλοκαιρι είναι. Μια καλή διαίσθηση, μια αισιόδοξη προοπτική, σύνεση. Μια ξαφνική αίσθηση της ευτυχίας, κοιτάζοντας μπροστά στην επιτυχία. Και αυτό σχετικό είναι αφού ο Ερμής τετραγωνίζει τον Δια, σχηματίζει αντίθεση με τον Κρονο, και τετραγωνίζει τον Πωσειδωνα. Όψεις που εξήγησα μέσα από τα σεληνιακά φαινόμενα του Ιουνίου.
* Σύνοδος Propus -Αφροδίτη συνδέεται με  την υπερηφάνεια, τη βία 
Δεν έχει και μεγαλη διαφορά, * Σύνοδος Mizar – Δία συνδέεται με τις πυρκαγιές μιας καταστροφικής έκτασης και τις μαζικές καταστροφές, που ήδη άρχισαν. Τις υπόλοιπες όψεις με τον Κρόνο, Δια και Ουρανο τις ξέρετε, τις εχουμε γράψει παρα πολλές φορές.
* Ο Ποσειδώνας στο μεσοδιαστημα Ηλιου / Αρη, έχει να κάνει με την αποστροφή, την έλλειψη ενέργειας, την αντιπάθεια για την εργασία, την ανέντιμη δραστηριότητα,  την ασθένεια, απογοήτευση, απάτη.
* Ο Ποσειδώνας στο μεσοδιαστημα Ερμή- Κρόνου συνδέεται με μια κατάσταση της κατάθλιψης, δυσπιστία, συναισθηματική σύγχυση. Ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή με πλοίο, η λαχτάρα για πολύ και μακρινά μέρη, το σπίτι-ασθένεια, χωρίς καμία προοπτική υλοποίησης.

Το ηλιοστάσιο επηρεάζει την οικονομία της Ελλάδος, και την εξωτερική πολιτική στον χάρτη ανεξαρτησίας ενώ στον χάρτη Μεταπολίτευσης θα επηρεάσει τον μεταναστευτικό και τις συνθήκες διαβίωσης.

 

Η Πανσέληνος στον Τοξότη, είναι αρκετά κρίσιμη, καθώς αφορά άμεσα το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη 23 Ιουνίου, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Με ενεργοποιημένο τον άξονα 3ου-9ου Οίκου τα νέα από το εξωτερικό θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και εδώ. Το σίγουρο είναι πως η επόμενη ημέρα θα βρει μία καινούργια Ευρώπη, και κατ ‘επέκτασή ισως μία καινούργια Ελλάδα. Αυτά βέβαια δεν θα γίνουν από τη μια μερα στην άλλη.

Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση έχει το μυαλό της στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Τυχόν έξοδος, θα προκαλέσει τρομακτική αναστάτωση καθώς όλα όσα έλεγε στον λαό θα αποδειχθούν ψέματα, όπως είχα και στο κείμενο για το Brexit. Διότι δεν είναι μόνο η καρέκλα που θέλει η κυβέρνηση να διατηρήσει, είναι και η φοροδοτική ικανότητα του κόσμου. Μία ραγδαία υποτίμηση του Ευρώ, θα διαλύσει περαιτέρω την ήδη διαλυμένη οικονομία μας και θα τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό του κράτους. Μην ξεχνάμε πως η Βρετανία είναι από τις βασικές χώρες που τροφοδοτούν το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα.
Ο Λαός από την άλλη, έχει το βλέμμα του στις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του μία ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όμως αυτό που τον απασχολεί, είναι το πώς θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα που έχει τα καλά του, δυστυχώς όμως μέσα από άκρως επώδυνη προσαρμογή. Πρακτικά, αυτό που θέλει ο λαός είναι να αναβιώσει το χαμένο παρελθόν του, αυτό που τόσο εύκολα παρέδωσε ώστε να ενταχθεί στην Ε.Ε.
Η Αντιπολίτευση κυριολεκτικά τρέμει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας, καθώς και αυτή έχει συντελέσει στον εγκλωβισμό της χώρας στο μνημόνιο και τις επιταγές της Ευρώπης. Δύο είναι τα κερδισμένα κόμματα από την επικείμενη κρίση που θα προκαλέσει η συζήτηση και το μέσα-έξω της Βρετανίας, η Χρυσή Αυγή και το Κ.Κ.Ε. Η Χρυσή Αυγή κερδίζει τον ρόλο της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης ενώ το Κ.Κ.Ε κερδίζει ολοένα και περισσότερους απογοητευμένους από το εργατικό κίνημα που ψήφισε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η σελήνη θα είναι στο τόξο του Τοξότη και ο ήλιος στον Ωρίωνα. Όλα φαίνονται να είναι σε θέση μάχης και σύγκρουσης. Το Brexit είναι και αυτό ένα θέμα που φέρνει συγκρούσεις, το Euro δημιουργεί όπως βλέπουμε συγκρούσεις και αυτό. Η ισημερία αυτή δείχνει να είναι πολύ σημαντικη, ειδικά για το Brexit.
Ας πάμε να δούμε λίγο τα γεγονότα στην ιστορία, και έχει θα δούμε πολλά και θα καταλάβουμε..

Το 1997,που είχαμε το ιδιο φαινόμενο παλι ,εχουμε τα εξής:
Ξεκινάει στο ΣΕΦ το Συνέδριο της ΝΔ όπου με ψηφοφορία θα αναδείξει νέο Πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή; (νομίζω ότι κατι ετοιμάζετε παρασκηνιακά, να θυμίσω ότι ο Καραμανλής έχει Δια στην Παρθένο, οπότε δεν θα μου φαινότανε καθόλου παράξενο)
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητάει την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν).
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραχωρεί στην Κίνα το Χονγκ Κονγκ, την τελευταία του αποικία βαρύνουσας σημασίας. Η Κίνα υποσχέθηκε ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει μεγάλη αυτονομία για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια, κάτι που εξυπηρετεί κυρίως οικονομικούς λόγους. Το γεγονός αυτό θεωρείται από τους περισσότερους ως το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Κατά αυτό τον τρόπο, ύστερα από συζητήσεις, σκεφτήκαμε ότι όπως και τότε ,τώρα να λήξει η συνεργασία ΕΕ και Βρετανίας. Την ανεξαρτησία του θέλει ξαφνικά και η πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας από ότι διαβάζω σήμερα, με γενέθλιο Ουρανο στον Κριο, και Ηλιο στους Δίδυμους, μην σας φαινετε παράξενο. Ο Δίδυμος αλλωστε είναι ένα ζώδιο που διασπά, χωρίζει.
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα Σπένσερ χάνει την ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στους δρόμους του Παρισιού, που προκλήθηκε από αχαλίνωτη καταδίωξη δημοσιογράφων και φωτογράφων. 
Συνετρίβη στα Πιέρια Όρη αεροσκάφος Γιάκοβλεφ που εκτελούσε το δρομολόγιο Κίεβο – Θεσσαλονίκη με απολογισμό 74 νεκρούς.
Το σημαντικότερο γεγονός αυτής της χρονιάς ήταν η γέννηση δυο αρνιών, της Ντόλυ και Πόλυ με κλωνοποίηση. Αυτή η γέννηση έγινε χωρίς η μητέρα τους να ζευγαρώσει με αρσενικό. Η γονιμοποίηση τους έγινε στο εργαστήριο.
Ένα αισιόδοξο γεγονός της χρονιάς αυτής είναι η ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού από την Ελληνοαυστραλέζα ερευνήτρια, Βάσω Αποστολοπούλου.
Το 1997 είχαμε κι ένα άλλο πολύ ευχάριστο γεγονός. Ήταν η ανάληψη από την Ελλάδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οπότε θ’ αρχίσουν να γίνονται μεγάλα έργα υποδομής. Βέβαια, αυτό πληρώνουμε, βλέπε και Βραζιλία που κήρυξε το Ρίο εκτατη ανάγκη χτες εν οψη Ζίκα, με κίνδυνο οι Ολυμπιακοί να τιναχτούν στο αερα. Και εκεί είπα στο κείμενο για την Βραζιλία, ότι πολύ φοβάμαι κατά την περίοδο Ιουλίου –Αυγούστου, με τις διελεύσεις που θα υπάρξουν. Ήδη 6 από τις 8 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Στην οικονομία μεγάλες ζημιές έγιναν στα χρηματιστήρια της Ασίας με αντίκτυπο σ’ όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα.
Η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997.
Σημαντικό και το 1978… Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα καταλήγουν σε ναυάγιο.- Διαπραγματεύσεις Καραμανλή – Ετσεβίτ αποβαίνουν άκαρπες. Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια. Ισχυρός σεισμός 6,5R στη Θεσσαλονίκη 35 νεκροί. 
Στρατιωτικός νόμος στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Την ίδια ημέρα ο στρατός στράφηκε με πυρά εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Τζαλέχ, γεγονός που καταγράφεται ιστορικά και ως η σφαγή της «Μαύρης Παρασκευής»
Ο Τζιμ Τζόουνς, ιδρυτής της αίρεσης Peoples Temple, οδηγεί 918 μέλη της αίρεσης σε ομαδική αυτοκτονία στη Γουιάνα (Σφαγή του Τζοουνστάουν, αν θυμάστε).
Το 1967-68 είναι γνωστά τα γεγονότα, εχουμε τον πόλεμο των 6 ημερών, το Βιετνάμ, την εκλογή του Νίξον που στηρίζει την Χούντα, το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, το αντικινημα του βασιλιά, και αλλα τραγικά περιστατικά  https://el.wikipedia.org/wiki/1967
Το 2010 σημαντικο ετος για την Ελλάδα:
Αναμφισβήτητα το 2010 αποτελεί ένα έτος – σταθμό για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι εικόνες των βίαιων διαδηλώσεων στην Αθήνα έκαναν το γύρο του κόσμου πολλές φορές. Αυτές οι εικόνες συμπεριλαμβάνονται και στις ανασκοπήσεις άλλων πρακτορείων, όπως το Ρόιτερς, που σε εξήντα δευτερόλεπτα δείχνει τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010.
Η Ελλάδα πατάει το κουμπί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Με φόντο το ακριτικό και πανέμορφο Καστελόριζο, το οποίο εκείνη την ημέρα, στις 23 Απριλίου 2010, λουζόταν στο φως του ανοιξιάτικου ήλιου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε στους Έλληνες την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Πόλεμος Αθήνας – Βερολίνου- Στα άκρα οδηγήθηκαν το 2010 οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου με αφορμή την οικονομική κρίση.
Το «ναι», η «συμμαχία των προθύμων» και ο επίτιμος-Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η ψηφοφορία στη Βουλή, τον Μάιο του 2010, για την επικύρωση των έκτακτων μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το τεταμένο κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδείνωσαν οι παρεμβάσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Στηρίζω τον Γ. Παπανδρέου γιατί στηρίζω την Ελλάδα» είπε, έχοντας προηγουμένως χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ «λαϊκιστή» και αφού είχε προβλέψει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός. Η απάντηση κύκλων της Ρηγίλλης κατέληγε με τη φράση «καλή σας νύχτα κ. Μητσοτάκη».
Στο Δικαστικό Συμβούλιο τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ για το Βατοπαίδι.
Αυτοδιοικητικές εκλογές με άρωμα Μνημονίου
Ο Καλλικράτης και άλλες μεταρρυθμίσεις
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια.
«Ναυμαχία» στο λιμάνι του Πειραιά-Παραταγμένοι σε «θέσεις μάχης» στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού ναυτεργάτες και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ. Το λιμάνι του Πειραιά τέθηκε υπό αστυνομικό κλοιό για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ χιλιάδες επιβάτες έζησαν ώρες ταλαιπωρίας, καθώς οι κάβοι δεν λύνονταν. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις «έδιωξαν» από τον Πειραιά και το κρουαζιερόπλοιο Zenith και μαζί με αυτό χιλιάδες τουρίστες.
Ο Αγ. Παντελεήμονας έβραζε και ξεχείλισε…Το λουκέτο που έβαλαν οι ακροδεξιές οργανώσεις, για χάρη των «οργισμένων κατοίκων» της περιοχής και υπό την ανοχή του κράτους, στην παιδική χαρά που σύχναζαν και τα παιδιά παράνομων μεταναστών ήταν μόνο η αρχή. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε με συγκεντρώσεις και πορείες ακροδεξιών, πυρπολήσεις αποθηκευτικών χώρων της εκκλησίας, όπου ο παπάς της ενορίας έχει προσφέρει καταφύγιο σε μερικούς άπορους μετανάστες, και κορυφώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο
Δημόσια προσευχή-Χρόνια τώρα η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί για την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα.
Μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός-Τα σενάρια και οι φημολογίες για επικείμενο ανασχηματισμό πυροδοτήθηκαν με διάφορες αφορμές έως ότου αυτός πραγματοποιηθεί τελικά, μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων και μάλιστα μεταμεσονύχτια, στις 7 Σεπτεμβρίου.
Λαϊκή οργή-Με το έλλειμμα και το χρέος εκτός ελέγχου και τις αγορές να σπρώχνουν τη χώρα στο γκρεμό της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προωθήσει μέτρα λιτότητας με σοβαρό αντίκτυπο σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Διαδηλωτές προπηλάκισαν, πέταξαν γιαούρτια και κυνήγησαν με άγριες διαθέσεις εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και του επιχειρηματικού κόσμου.
Μυστικά και ψέματα-Πολλή δουλειά για την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, που παίρνει παράταση στην παράταση για την κατάθεση του πορίσματός της, προσπαθώντας να ανακαλύψει νέα στοιχεία.
Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση-Η κρίση οδήγησε πολλούς να μείνουν στο δρόμο, κυριολεκτικά.
Επίθεση «συνεργασίας» από την Τουρκία-Κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση παρατηρήθηκαν στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτήν την χρονιά. Η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει τη λύση των διαφορών και στο πλαίσιο αυτό πιέζει διά της συνεργασίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα έφερε μαζί του το μισό υπουργικό συμβούλιο και υπέγραψε 21 συμφωνίες. Την ίδια ώρα, Τούρκοι υπουργοί έκαναν λόγο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου όσον αφορά σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθαν στοιχεία για μυστικές συνομιλίες των δύο πλευρών σχετικά με την μείωση της έντασης στο Αιγαίο.
Αθώοι οι καταδικασθέντες της «Δίκης των Έξι» 88 χρόνια μετά-Ένα κεφάλαιο της Ιστορίας. που είχε κλείσει τον Νοέμβριο του 1922 στου Γουδή με την εκτέλεση των Έξι ως υπαίτιων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, «ξανάγραψε» ο Άρειος Πάγος.
Η πιο αιματηρή χρονιά της νέας γενιάς τρομοκρατών-Ο θάνατος του Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή της Δάφνης οδήγησε την Αντιτρομοκρατική να βρει άλλη μια άκρη του νήματος της τρομοκρατίας. Έξι άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, ενώ εντοπίστηκαν οι γιάφκες με τον βαρύ οπλισμό και τα χρήματα της οργάνωσης.
Η ώρα του αποχωρισμού-Η συγκρουσιακή κατάσταση που σοβούσε για πολύ καιρό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μεταξύ του κυρίαρχου Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας, κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν ο Φώτης Κουβέλης, ο Νίκος Τσούκαλης, ο Θανάσης Λεβέντης και ο Γρηγόρης Ψαριανός -δηλαδή οι Ανανεωτικοί- ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου, ρίχνοντας τη συνολική ευθύνη για τη διάσπαση στον Αλέξη Τσίπρα. 
Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς με αρχηγό τον Φώτη Κουβέλη. Εν τω μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος έγραψαν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κόντρας τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Αλέκος Αλαβάνος αποφάσισε να μην συνταχθεί με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση. Το γεγονός αυτό έφερε μεγάλη ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Αλαβάνου, όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα σε εκδήλωση: «Βρισκόμαστε εδώ μέσα αριστεροί σύντροφοι και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο».
Εγώ εύχομαι σε ολους Καλό καλοκαιρι!

ღ~ Like Share Tag Comment ~ ~

Email: astro.ephimerides@gmail.com