Site icon ΑΣΤΡΟΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΠΩΣ Η ΟΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

Advertisements

Η πιο άμεση εικόνα που σχηματίστηκε από τη μεγάλη αμερικανική έκλειψη της 21ης Αυγούστου 2017, είναι ότι αν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη, θα παρατηρήσει η θα τολμήσει να πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κόβονται στα δυο – διαιρώντας κυριολεκτικά τον Βορρά από τον Νότο. Οι Αμερικανοί επανεξετάζουν τον πιο μνημειώδη διαχωρισμό στην ιστορία τους – τον Εμφύλιο Πόλεμο. Όλα αυτά, υπό το πρίσμα των γεγονότων της 12ης Αυγούστου όσο αφορά τις ταραχές στο Charlottesville, της Βιρτζίνια υπό την επιρροή μιας διαιρετικής προεδρίας.
Έχουν υπάρξει δύο προηγούμενες εκλείψεις που έδωσαν έμφαση στα παραπάνω- το 1869 και το 1918. Και υπάρχει μια συσχέτιση και με τις δύο.

Αυτές έγιναν με φόντο την Ku Klux Klan και την επικράτηση της λευκής κυριαρχίας. Ακόμα και πάλι, η έκλειψη του 2017 δείχνει ότι παγιδεύει τον Πρόεδρο, του οποίου η αντίληψη του ιστορικού «πλαισίου» φαίνεται ελάχιστη, στην καλύτερη περίπτωση επιλεκτική προς στο χειρότερο.
Το 1869 ήταν η χρονιά που ο Οδυσσέας Γκραντ έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 24 Σεπτεμβρίου – “Μαύρη Παρασκευή”: Οι τιμές του χρυσού πέφτουν κατακόρυφα μετά την εντολή του Οδυσσέα Γκραντ στο Γενικό Λογιστήριο να πουλήσει μεγάλες ποσότητες χρυσού. Διαδέχτηκε τον Andrew Johnson, ένας από τους χειρότερους προέδρους που υπήρξαν ποτέ. 

Μεταξύ αυτών οι Johnson, James Buchanan και Ulysses S Grant. Όλοι συνδέονται με τον εμφύλιο πόλεμο. Μία αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν ο Αβραάμ Λίνκολν.Ο Andrew Johnson έγινε ηγέτης στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, μετά τη δολοφονία του Λίνκολν.Ο χειρισμός του Johnson για την «Ανασυγκρότηση» της Αμερικής επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των πρώην συνομοσπονδιακών κρατών στην Ένωση,δυστυχώς όμως χωρίς να γινει καμία εξασφάλιση των αφρικανικών- αμερικανικών πολιτικών δικαιωμάτων.
Κάτω από την προεδρία Τζόνσον οι νότιες πολιτείες ξαναψήφισαν πολλούς από τους πρώην ηγέτες τους και εισήγαγαν νόμους – με το όνομα Μαύρους Κώδικες – που είχαν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις βασικές ελευθερίες των μαύρων.Ο Τζόνσον έφτασε μέχρι και να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο πολιτικών δικαιωμάτων της 9ης Απριλίου 1866. Η αξιοπιστία του Τζόνσον τελικά αμφισβητήθηκε και απομακρύνθηκε από το αξίωμα.
Ο Johnson δεν παρακολούθησε την ημέρα ορκωμοσίας του διαδόχου του. Μέχρι εκείνη την εποχή η σκοτεινή Ku Klux Klan – που ιδρύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1865 (Αιγόκερως) – είχε καθιερωθεί ως συγκαλυμμένη πολιτική δύναμη. Οι ιστορικοί τους θεωρούν υπεύθυνους για την αποτυχία του Grant να εξασφαλίσει την ασφάλεια στην Λουϊζιάνα. Περίπου 200- 300 μαύροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη Λουϊζιάνα, μετά τη σφαγή της Opelousas από τις 28 Σεπτεμβρίου.
Χάθηκαν επίσης 40 έως 50 ζωές λευκών, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1868.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan
Η οργάνωση της Ku Klux Klan είχε τρομοκρατήσει στην κυριολεξία με δολοφονίες, που λειτουργούσαν κάτω από το πρίσμα του σκότους.Το κίνημα της Ku Klux Klan εισήχθη στις 20 Απριλίου 1871.Ο Grant, επέτρεψε στην κυβέρνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταστείλει τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών ομάδων ασκώντας δίωξη στα μέλη της.
Η ηλιακή έκλειψη του 1869, η οποία διαίρεσε την αμερικανική βόρεια και νότια όπου η ορκωμοσία του Grant, περιορίζετε στη γραμμή Mason-Dixon. Εμφανίζει συμβολικά την αντίσταση των σκληρών Νότιων προσπαθώντας να διατηρήσουν το status quo. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mason%E2%80%93Dixon_line

Στις 27 Φεβρουαρίου 1869 ο John Willis Menard έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο.Ο αντίπαλός του αμφισβήτησε την εκλογική νίκη του Menard. Η ομιλία του απεικόνισε την καταστολή των ψηφοφόρων και τις όποιες εκτροπές. Παρόλο που έλαβε αρκετά μεγαλύτερη υποστήριξη, ούτε καν του δόθηκε η θέση.Αλλά τα πράγματα άλλαζαν.Στις 25 Φεβρουαρίου, το επόμενο έτος, ο Hiram Revels έγινε ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής. Οι νόμοι επιβολής του Grant οδήγησαν σταδιακά στην καταστολή της KKK. Αν και θα επανεμφανιστούν κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, με τις δραστηριότητές τους εκτεθειμένες κοντά σε μια άλλη ηλιακή έκλειψη , όπου διαίρεσε ομοίως την αμερικανική ήπειρο στις 8 Ιουνίου 1918.
Η αναγέννηση της Klan ήταν πολύ πιο ολοκληρωμένη στην αμερικανική κοινωνία υπό την αιγίδα του «100% αμερικανισμού». Η αναγέννηση της ήταν σε αντίθεση με τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και ανταγωνισμό για θέσεις εργασίας και την αλλαγή της εθνικής δημογραφίας. Ένας πιο περιοριστικός αμερικανικός νόμος περί μετανάστευσης τέθηκε σε ισχύ στις 6 Οκτωβρίου 1918.
Αλλά ήταν ένας άλλος νόμος που θα φώτιζε την KKK και θα σόκαρε το έθνος. 

Το λιντσάρισμα και η βίαιη δολοφονία της Mary Turner, οκτώ μηνών έγκυος, το μεσημέρι στις 19 Μαΐου 1918 στην κομητεία Lowndes της Georgia. Η Mary Turner (η οποία πέθανε στις 19 Μαΐου 1917) ήταν μια παντρεμένη μαύρη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών που λιντσαρίστηκε από λευκό όχλο στην κομητεία Lowndes της Georgia, επειδή μίλησε διαμαρτυρόμενη για το θάνατο του συζύγου της Hazel “Hayes” Turner μια ημέρα πριν, από λιντσάρισμα. 
Το αγέννητο παιδί της δολοφονήθηκε επίσης άγρια. Η κομητεία Brooks στη Γεωργία,είχε τα υψηλότερα ποσοστά λιντσαρίσματος στο έθνος. 

Οι δολοφονίες των Turner ακολούθησαν τη δολοφονία ενός λευκού ιδιοκτήτη φυτειών από έναν από τους μαύρους εργάτες του και συνδέονταν με τους θανάτους 11 άλλων μαύρων ανδρών κατά τη διάρκεια ενός ανθρωποκυνηγητού και λιντσαρίσματος από τους λευκούς. Αυτοί οι θάνατοι είναι παραδείγματα της φυλετικής βίας από όπλα κατά των μαύρων στον αμερικανικό νότο, ιδιαίτερα στην εποχή 1880-1930. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_TurnerΑν και ο διοικητής της Georgia, έλαβε μια λίστα από ονόματα και μάρτυρες, δεν έγιναν ποτέ συλλήψεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναβίωσης της KKK ,χτίστηκαν αγάλματα, όπως το αμφιλεγόμενο του στρατηγού Ρόμπερτ Ε Λι στο Σαρλότσεβιλ (21 Μαΐου 1924). Συχνά τοποθετημένα έξω από τα κυβερνητικά κτίρια και τις αίθουσες δικαστηρίων ήταν μια έντονη υπενθύμιση των άδικων νόμων διαχωρισμού του Jim Crow. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Crow_laws
Η ατελής και παραπλανητική κατανόηση της αμερικανικής ιστορίας από τον Πρόεδρο Donald Trump παραβλέπει αυτό το γεγονός.
Όταν μέλη λευκών υπερεθνικών οργανώσεων κατέβηκαν στο Charlottesville, της Βιρτζίνια, για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση αγάλματος του Robert E Lee (ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και καταγόταν από την Βιρτζίνια.Ήταν εναντίον της δουλείας και δεν είχε δούλους), ήταν ημέρες εκλείψεων μεταξύ της σεληνιακής έκλειψης στον Υδροχόο, στις 7 Αυγούστου 2017, οδηγώντας στην ηλιακή έκλειψη της 21ης Αυγούστου, που χωρίζει γεωγραφικά τις ΗΠΑ στα δυο. 

Η ίδια έκλειψη όμως λειτουργεί ήδη και για τον πρόεδρο Trump. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Lee
Η έκλειψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο,το φυλετικό ζήτημα. Ο Πρόεδρος έχει επίσης τον διελαυνων Κρόνο που διέρχεται σε σύνοδο με τη Σελήνη του και εναντιώνεται στον Ήλιο του, μια ψυχρή τοποθέτηση της συναισθηματικής αφαίρεσης και απομόνωσης.

Όμως, η έκλειψη επηρεάζει όλη την Αμερική και φαίνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση, απο ένα άλλο διαχωρισμό Βορρά / Νότου, ρατσισμού και λευκής υπεροχής. Μαζί με τις αναμνήσεις του εμφυλίου πολέμου έρχονται στο φως σήμερα νεα προβλήματα.
Υπάρχει ένας άλλος τρόπος να εξεταστούν οι κύκλοι έκλειψης. 

Ο κύκλος Saros επαναλαμβάνει το θέμα των Πολιτικών Δικαιωμάτων επισης πολύ έντονα στο σημαντικό έτος του 1963.
Η Μεγάλη Αμερικάνικη έκλειψη του 2017 ανήκει στη σειρά Saros 145. Αυτό συνδέεται με το 1963, πρωταρχικό έτος για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αμερική. Ξεκίνησε με τον νέο κυβερνήτη της Αλαμπάμα George Wallace και την εναρκτήρια ομιλία του στις 14 Ιανουαρίου, που δηλώνει “τώρα διαχωρισμός, αύριο διαχωρισμός και διαχωρισμό για πάντα!”
Συνέχισε με τις πορείες της Αλαμπάμα, τη φυλάκιση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την αναμέτρηση μεταξύ του κυβερνήτη Wallace και του αμερικανικού προέδρου John F. Kennedy, ο οποίος έδωσε μια νέα κατεύθυνση για τα πολιτικά δικαιώματα υποσχόμενος ένα νέο νομοσχέδιο. 
Επιταχύνθηκε με την τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην ιστορία των ΗΠΑ και την ομιλία «I have a dream» από τον Martin Luther King της 28ης Αυγούστου στην Ουάσινγκτον για Εργασία και Ελευθερία.

Η δολοφονία του JFK στις 22 Νοεμβρίου θρηνήθηκε ευρέως και ιδιαίτερα από τους υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων. Το 1963 ήταν ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις ΗΠΑ.
Η ίδια σειρά Σάρος συνδέεται με το 1945, ένα άλλο βασικό έτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την εναρκτήρια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών στις 24 Οκτωβρίου. 

Και πάλι είχαμε αλλαγές στις ΗΠΑ,καθώς ο Ρούσβελτ εισήγαγε τον Χάρι Τρούμαν στο αξίωμα.Η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας στις 16 Ιουλίου, ξεκινώντας πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου τελειώνει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλύοντας τη σύνδεση του κύκλου Σάρος βοηθάμε να εντοπίσουμε μερικά πολιτικά θέματα που θα επανεμφανιστούν ξανά το 2017.

Στην πολιτική αστρολογία υπάρχει πληθώρα από τέτοιες συγκρίσεις και γι αυτό αναφέρουμε τα γεγονότα με τις διελεύσεις μεγάλων πλανητών η άλλων σημαντικών φαινομένων. Στην ιδανική περίπτωση οι κύκλοι αυτοί αντιμετωπίζονται καλύτερα τη δεύτερη ή την τρίτη φορά. Δίνεται η ευκαιρία για νέα και διαφορετικά βήματα. Η ιδέα είναι να εμπλέξει και να επιλύσει το θέμα, επιτρέποντάς του να εξελιχθεί.Σε αυτή την προσπάθεια, η ιστορία και, κυρίως, η λογική κατανόηση της, καθίσταται απαραίτητη η διασφάλιση ότι δεν θα παρασυρθούμε σε κάποια ρομποτική χρονική στρέβλωση. 

Η ιστορία δεν είναι καραμέλα,για να εντυπωσιάζουμε τους άλλους με δήθεν γνώσεις. Η ιστορία,δεν αποτελεί απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά ειναι μια προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος,με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος.
Αντικείμενο της ιστορίας είναι η ζωή των λαών και της ανθρωπότητας.Το να συλλάβει κανείς άμεσα και να εκφράσει με λέξεις, δηλαδή να περιγράψει τη ζωή όχι μόνο ολόκληρης της ανθρωπότητας η ενός μόνο λαού,μας φαίνεται όμως ακατόρθωτο.
««ἡ δὲ οὐκ ἂν τι ψεῦδος ἐμπεσὸν ἡ ἱστορία, οὐδὲ ἀκαριαῖον ἀνάσχοιτο, οὐ μᾶλλον ἢ τὴν ἀρτηρίαν τὴν τραχεῖαν παραδέξασθαι ἄν τι ἐς αὐτὴν καταποθέν». 

Η ιστορία όμως δεν ανέχεται να πέσει μέσα της το παραμικρό ψέμα, όπως και η τραχεία αρτηρία καθώς δεν θα ανέχονταν να μπει μέσα της το παραμικρό κατά την κατάποση. –

Λουκιανός, Πῶς δεῖ ἱστορίαν συγγράφειν
Η συνειδητοποίηση είναι ο τελικός μηχανισμός της αλλαγής.Να γνωρίζουμε πώς και γιατί φτάσαμε εκεί. Καταλάβετε από πού προέρχεται, προτού αποφασίσετε πού πρέπει να πάτε. 

Η προεδρία Trump ωθεί όλο και περισσότερο κάτω από τον μεγεθυντικό φακό, χάρη στις πολλαπλές συνδέσεις του ωροσκοπίου του με αυτή την έκλειψη του Αυγούστου.Το ίδιο ισχύει και για τη διαίρεση της Κορέας,του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής,όπως επισης συμπεριλαμβανομένων και του Ιράκ / Ιράν και ακόμη και της Αιγύπτιου, όταν θεωρείται ότι η δολοφονία του Σαντάτ, ήρθε απο τον Σάρος κύκλο 145. 

Τονίζει επίσης ιστορικά την αμερικανική επιρροή στην πολιτική της Μέσης και Λατινικής Αμερικής .Αλλά θα έχουν προτεραιότητα τα Πολιτικά Δικαιώματα όμως και το Charlottesville ήταν ο καταλύτης.Βεβαιωθείτε όμως ότι αυτό δεν θα τελειώσει εκεί.
Εννοείται βεβαια ότι πολλά ειναι αυτά που θα επηρεάσουν τις ΗΠΑ,όπως είδατε και στην ανάλυση της ηλιακής έκλειψης της 21ης Αυγουστου,και βεβαια ένα απο τα πολλά ειναι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα καιρικές συνθήκες.

 

Exit mobile version