Ο ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018


12-Major-Hanged
Ο Κρεμασμένος είναι από τις πιο παράξενες κάρτες στην Ταρο και δεν μπορεί να βρεθεί κανένας χριστιανικός συμβολισμός σε αυτήν γεγονός που αποτελεί μια από τις ενδείξεις ότι τα χαρτιά αυτά, σχεδιάστηκαν για να απεικονίσουν κάποιο σύστημα θρησκευτικής πίστης μη χριστιανικής.
Στην ελληνική αρχαιότητα κρεμούσαν από τα δέντρα εικόνες του Διόνυσου για να εξασφαλίσουν την καρποφορία των αμπελιών και της σοδειάς. Αυτό σήμαινε ότι ο Διόνυσος πέθαινε για να ξαναγεννηθεί πάλι ως Ίακχος, όπως ο σπόρος πέφτει στη γη για να μεγαλώσει ξανά τον επόμενο χρόνο. Αυτή η αρχαία δοξασία διατηρήθηκε στην Ευρώπη με την μορφή εθίμων όπως είναι ο λιθοβολισμός κατά τη Σαρακοστή κάποιου ομοιώματος γνωστού ως Τζακ της Σαρακοστής (Jack O Lent).
Όσο και παράξενο αν σας φαίνεται το όνομα αυτό προέρχεται το Τζακ από το Ίακχος, Jacchus /Jacco. Αφού χλεύαζαν και κακομεταχειρίζονταν το ομοίωμα μιμούμενοι τη μεταχείριση των Τιτάνων προς τον Διόνυσο, συχνά το έκαιγαν, το πυροβολούσαν η το έριχναν μέσα σε μια καμινάδα. Πάντως, οι Σάξονες συνέχιζαν να το κρεμούν από δέντρο. Στα ισλανδικά έπη που γράφτηκαν το πρώτο μισό του 13ου αιώνα, ο Μεσαιωνικός θεός των Σκανδιναβών, Όντιν, περιγραφεί πως κρεμάστηκε από τον κόσμο.

 

Επί εννιά συνεχείς θυελλώδης νύχτες,
Κρεμάστηκα από το δέντρο,
Πληγωμένος από το δικό μου ξίφος
Που ήταν αφιερωμένο στον Όντιν.
Μια προσφορά του εαυτού μου,
Δέσμιου σε κείνο το Μεγάλο Δέντρο
Που τις ρίζες του οι ανθρώπου δε γνωρίζουν!
Κανένας δε μου έδωσε να φάω,
Κανένας δε μου έδωσε να πιώ.
Κάτω μέσα στην άβυσσο, περιπλανήθηκα.
Αναζητώντας τα Μαγικά Σύμβολα.
Έπειτα έπεσα μέσα στο σκοτάδι με μια τρανή κραυγή.
Έφτασα στην αναγέννηση,
Κι ακόμα στη σοφία,
Γιατί έγινα δυνατός κι εξυψώθηκα.
Έτσι από το ένα Μαγικό Σύμβολο οδηγήθηκα σ ένα δεύτερο,
Από την μια πράξη σε μια άλλη.

Τμήμα Ωδής “Χαβαμαλ”, απο το χειρόγραφο Codex Regius)

 

Στις τελετές τους οι Σουμέριοι, κρεμούσαν κάθε χρόνο το ομοίωμα του θεού Ατη, από ένα πεύκο. Το δέντρο ήταν το σύμβολο της μητέρας ως πηγή της ζωής. Για αυτό θεωρούσαν ότι όσοι πεθαίνουν πάνω στο δέντρο σμίγουν ξανά με την πηγή τους μέσω της οποίας μπορούν να γεννηθούν ξανά. Ο Κρεμασμένος, θυσιάζοντας την ζωή του, ανοίγει τον δρόμο της ίδιας του της αναγέννησης μέσω της αθανασίας του πνεύματος. Θεωρητικά, το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει αν κανείς δέσει τα άκρα του, καλύψει τα μάτια του, και τα αυτιά του και αναρτήσει όλο το κορμί του, με τρόπο ώστε να προκαλέσει μια αίσθηση αιώρησης.

 
Τότε η συνείδηση προσλαμβάνει παραστάσεις που απορρέουν όχι από τις αισθήσεις αλλά από το πνεύμα με μορφή παραισθήσεων και φαντασιώσεων. Έτσι, όπως ακινητοποιείται το κορμί για να προσηλωθεί καλύτερα στον αστρικό κόσμο, έτσι πρέπει και αυτός ο κόσμος, που συνεχώς μεταβάλλεται, να υποταχθεί.
Όταν ο κρεμασμένος φτάσει σε αυτό το αστρικό επίπεδο, μπορεί να επιβάλλει την τάξη στις άγριες δυνάμεις του ασυνείδητου, που είναι αντικειμενικές και υποκειμενικές, και προβάλλονται μπροστά στα μάτια του σα δαίμονες που πρέπει να τους αντιμετωπίσει και να τους υποτάξει.
Στο χαρτί, αιωρείται ανάποδα, από δυο χλωρά κλωνάρια δέντρου τα οποία σχηματίζουν ένα Τ. Τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη, σχηματίζουν μαζί με το κεφάλι ένα τρίγωνο με την κορυφή προς τα κάτω. Το αριστερό του πόδι κρέμεται διπλωμένο πίσω από το δεξί (στον μεσαίωνα συνήθιζαν να θάβουν τους πεθαμένους με τα πόδια σταυρωμένα για να δείξουν υποταγή στον Χριστό.)Το πρόσωπο του έχει μια έκφραση ήρεμης αποδέσμευσης και περιβάλλεται από ένα φωτοστέφανο. Η στάση αυτή της μορφής συμβολίζει το σημείο της αλχημείας, που δηλώνει την πραγματοποίηση του Μεγάλου Έργου. Δηλαδή το ξεπέρασμα της προσωπικότητας και τη μετατροπή των κατώτερων ενστίκτων σε καθαρό χρυσάφι.

 
Ο κρεμασμένος δεν είναι γήινο ον, γιατί του διαφεύγει η υλική πραγματικότητα, ζει μέσα στο όνειρο της ιδανικότητας του, στηριγμένος από την μυστηριώδη δύναμη των κλαδιών οπό όπου είναι δεμένος. Έχει ξεχάσει τελείως τον εαυτό του, τις προσωπικές του φιλοδοξίες ακόμα και την ηρωική του θυσία.
Δεν στοχεύει όμως στον ουρανό, το κεφάλι του κατευθύνεται προς την γη, οι ανησυχίες είναι γήινες. Είναι αφοσιωμένος στο καλό των άλλων, στη λύτρωση των ανθρώπων από την άγνοια και τα εγωιστικά πάθη.
Ο αριθμός του χαρτιού είναι το 12. Ο συνδυασμός 1 και 2 σημαίνει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη μονάδα και στη διπλή υπόσταση η οποία γεννάει μια τρίτη διάσταση. Οι κίνδυνοι του αριθμού 11 έχουν ξεπεραστεί, γι αυτό είναι σύμβολο ανανέωσης και σωτήριας.
Συμβολίζει όποιον έχει πάρει την ζωή στα χέρια του, και πρώτος τολμάει να βυθιστεί στα βάθη της γνώσης. Αυτή η πράξη δεν είναι απερίσκεπτη, είναι ασφαλής καθώς κρέμεται δεμένος από το πόδι του. Η έκφραση φανερώνει έκσταση και ότι η θυσία δεν γίνεται μάταια και ότι θα ανταμειφθεί γι αυτό. Το βασανιστήριο του έχει μετατραπεί σε έκσταση.
Η παραδοσιακή ερμηνεία του χαρτιού είναι ότι για να φτάσει κανείς στην επιτυχία και την ολοκλήρωση , πρέπει να ευθυγραμμιστεί όχι τόσο με τους νόμους των ανθρώπων όσο με τους κανόνες του Σύμπαντος. Απαιτείται θάρρος, δύναμη και πίστη στις αξίες του πνεύματος. Συνδέεται με την σοφία, την ενορατική αλήθεια που κατακτάται μέσω της θυσίας.
Ο κρεμαστός μπορεί επίσης να ζει στον δικό του κόσμο, να είναι ενας νεφελώδης ιδεολόγος. Έναν κόσμο που αιωρείται ανάμεσά στη γη και τον ουρανό, σε κάποιο τόπο δικής του επινόησης. Δεν αντιλαμβάνεται τι υπάρχει γύρω του, καθώς κρέμεται από το σχοινί της άγριας φαντασίας του. Θυσία χωρίς νόημα, εσωτερική πάλη που καταλήγει σε ήττα.
Είναι αρκετά αινιγματικό χαρτί και συχνά προκαλεί διαφωνίες όσο αφορά την ερμηνεία του. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει αρνητική σημασία, ο κρεμασμένος είναι κρεμασμένος. Ίσως να συμβολίζει τις δυο αντίθετες πλευρές , σκοτάδι και φως, αλλά κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να τον τραβήξει μέσα του, διότι πρέπει να ισορροπήσει.

 

Να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση, να θυσιάσει ένα μέρος από τον εαυτό του, αλλά αυτή η θυσία απαιτεί πόνο, εξάλλου οι δοκιμασίες γίνονται για το καλό του ανθρώπου, οι αποφάσεις είναι δικές του και δεν του επιβλήθηκε από κανέναν.

Πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο, καταπιέζεται αλλά δεν πρέπει να καταβροχθιστεί από άλλες δυνάμεις. Αν ισορροπήσει, 2+1= 3 θα φανερώσει δημιουργικότητα, σύνθεση και ανανέωση.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.