ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

στις

Στις απεικονίσεις των κλασσικών θεών κατά τον Μεσαίωνα ο Jupiter (Δίας),ο πατέρας του ουρανού, εμφανίζεται σχεδόν πάντα ντυμένος σαν επίσκοπος η καλόγερος και πολύ συχνά σαν πάπας. Έτσι εμφανίζεται και στα χαρτιά της Ταρο. Ενώ η Αρχιέρεια αντιπροσωπεύει την Juno, (Ήρα)την επουράνια μητριά του Διονύσου, ο Ιεροφάντης απεικονίζει τον Δια γνωστός στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Δίας ως υπέρτατος θεός στο Ελληνικό Πάνθεον και αργότερα εξισώθηκε από τους Ρωμαίους με τον θεό Jupiter. Πριν από αυτόν κυριαρχούσε στο σύμπαν ο πατέρας του, ο Τιτάνας,Κρόνος ,και ακόμα πιο πριν, ο πατέρας του Κρόνου, ο Ουρανος. Αν και με διαφορετικά ονόματα οι θεοί αυτοί, είχαν παρόμοιες ιδιότητες. Εν τούτοις ο κεραυνός έγινε το αποκλειστικό σύμβολο του Δια.

Ως υπέρτατος θεός είχε στα χέρια του τη δύναμη να δεσμεύει η να απαλλάσσει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του. Έτσι οι ένοχοι μεγάλων ιεροσυλιών στρέφονταν προς αυτόν για να απελευθερωθούν από τις Ερινύες που τους καταδίωκαν για τα εγκλήματα τους. Επειδή όμως με τον Δια μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μόνο οι Ιερείς, οι ένοχοι απευθύνονταν σε εκείνους για να ζητήσουν άφεση αμαρτιών.

Η νεότερη απεικόνιση του Ιεροφάντη, είναι μια μορφή καθισμένη ανάμεσα σε δυο κολόνες, φοράει την τριπλή παπική τιάρα και στο αριστερό του χέρι κρατάει τον τριπλό πατριαρχικό σταυρό. Με το δεξί του χέρι ευλογεί ενώ στα πόδια του είναι γονατισμένοι δυο καρδινάλιοι. Στις κολόνες ξαναβρίσκουμε την έννοια της δυαδικότητας, είναι οι κολόνες του δέντρου της ζωής, της καβαλιστικής διδασκαλίας.

Η μια συμβολίζει το Έλεος και η άλλη την Αυστηρότητα. Η θα μπορούσαμε να πούμε, η δεξιά είναι ο νόμος και η αριστερή η ελευθερία της εκλογής ανάμεσα στην υποταγή και την εξέγερση. Και οι δυο αναγκαίες, γιατί ο εξαναγκασμός και η υποταγή δεν μπορούν ποτέ να οδηγήσουν στην ελευθερία. Ο άνθρωπος πρέπει να διαλέξει.Τα κιονόκρανα των στηλών είναι διακοσμημένα με μυστικά σύμβολα της σεξουαλικής ένωσης.Τα δυο κλειδιά στα πόδια του, το ένα είναι χρυσό και το άλλο ασημένιο, συμβολίζουν την ηλιακή και τη σεληνιακή ενέργεια η επίσης τα δυο μυστικά δόγματα, την Αστρολογία και την Ταρο.

Οι δυο Ιερείς που είναι γονατισμένοι μπροστά του, δέχονται την ευλογία του, και την διδασκαλία του. Επίσης, συμβολίζουν την θεωρητική αλλά και την πρακτική σκέψη. Τα λευκά κρίνα που κοσμούν το ένδυμα του και το άλλο με τριαντάφυλλα, το ένα συμβολίζει την σκέψη ενώ το αλλο την επιθυμία.

Η παπική κορόνα είναι σύμβολο σοφίας και γνώσης. Η πρώτη σειρά της κορώνας συμβολίζει τον κατώτερο, τον υλικό κόσμο, που αποτελείται από τριφύλλια,η μεσαία το σχηματισμό και η τελευταία στη ράβδο, που κρατεί και αποκαλύπτει τα βασίλεια του πνεύματος της ψυχής και του σώματος.

Ο Ιεροφάντης έχει τον αριθμό 5, στην ακολουθία  των Ταρο, αριθμός της πνευματικής έμπνευσης, της δημιουργικής σκέψης, του ηθικού νόμου και της διανοητικής σύνθεσης. Υπονοεί τα τέσσερα κύρια σημεία της οργάνωσης του σύμπαντος, την πεμπτουσία.

Το 5 είναι ακόμη ο αριθμός του πλανήτη Ερμή, κυβερνήτη της ευφυΐας, καθώς και ο αριθμός του Ανθρώπου ως ενδιάμεσου, μεταξύ Θεού και Σύμπαντος.Η ανθρώπινη μορφή εγγράφεται μέσα στο Πεντακτινο, γιατί το κεφάλι κυβερνάει τα τέσσερα μέλη όπως το πνεύμα εξουσιάζει την τετραπλή σύσταση των Στοιχείων. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του Άστρου του Μικρόκοσμου ,που είναι το Πεντακτινο της Θέλησης.

Όπως ακριβώς ο Αυτοκράτορας, έτσι είναι ο σύζυγος, της Αυτοκράτειράς, έτσι και ο Ιεροφάντης είναι το αρσενικό αντίστοιχο της Αρχιερειας.

Είναι ο εκπρόσωπος του θεού πάνω στη γη σε αντίστοιχα με τον ρωμαιοκαθολικό ποντίφικα. Είναι αυτός που υποστηρίζει την χριστιανική θρησκεία,ως αποδεκτό κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι κολόνες πίσω του είναι τα στηρίγματα της Εκκλησίας της οποίας είναι φύλακας και αντιπρόσωπος. Διδάσκει του ανθρώπους ότι αφορά την ζωή πέρα από τον κόσμο.

Ο Γιούνγκ σκιαγραφεί με αρκετή ακρίβεια αυτόν τον χαρακτήρα της Ταρο.

Είναι το «πνεύμα που δίνει πληροφορίες» που εισάγει τον ονειροπόλο στο νόημα της ζωής και εξηγεί τα μυστικά της, σύμφωνα με τις παλιές διδασκαλίες. Είναι αυτός που μεταδίδει την παραδοσιακή γνώση.

Την εκφράζει και είναι η δύναμη της επίσημης θρησκείας,σε αντιπαράθεση με την Αρχιέρεια που διδάσκει αποκλειστικά μυστικά και μόνο σε μυημένους.

Όπως και ο Δίας, ο Ιεροφάντης παρακολουθεί την συνείδηση έτσι ώστε να βασιλεύει στη γη την τάξη η την δικαιοσύνη, η φιλοφροσύνη, η ευμένεια και καλοσύνη. Η ικανότητα του για βαθυστόχαστη σκέψη, γεννά νέες ιδέες και στάσεις που όμως κινούνται μέσα στα παραδοσιακά πλαίσια. Οι δεσμοί του ανθρώπου με τον θεο ανανεώνονται μέσα από την έμπνευση του και επαναπροσδιορίζονται συνεχώς, έτσι ο άνθρωπος σε κάθε ηλικία παίρνει τα μηνύματα που του δείχνουν τον δρόμο.

Μέσα στην ζωή μας, συμβολίζει, τον άνθρωπο που θέλει ο κόσμος να είναι καθαρός, τακτοποιημένος και ξεκαθαρισμένος. Ζει σύμφωνα με τους κανόνες και απεχθάνεται όσους παραπαίουν μέσα στην δίνη της ζωής χωρίς συγκεκριμένους στόχους.Τείνει να πιστεύει πως είναι σωστό για τον ιδιο και για όλους τους άλλους, και θεωρεί καθήκον.

Αυτή η συμπεριφορά της ηθικής ανωτερότητας κάνει αδύνατη την συμβίωση μαζί του. Η φιλοσοφία του μπορεί να εμπεριέχει πολλά και προοδευτικά στοιχεία, αλλά δεν έχει ζεστασιά, αυθορμητισμό και κοινή ανθρωπιά. Ερμηνεύει το δράμα του χρησμού, εκλογικεύει το ασυνείδητο. Είναι το χαρτί της έμπνευσης και της μεγαλοφυΐας. Μπορεί να συμβολίζει ένα καλό σύμβουλο, άλλα μπορεί να απευθύνεται ήδη σε ένα αδιέξοδο σε θέματα που τον αντιπροσωπεύουν, όπως η θρησκεία.

Μπορεί να απευθύνεται στον διανοητικό καταπιεστή, τον αιρετικό,αυτόν που παρεκκλίνει από το αποδεκτό δόγμα. Επίσης να απευθύνεται σε λαθεμένες διδασκαλίες και να υποθάλπτει προλήψεις και το άγνωστο.

Αυτή είναι η κάρτα των πεποιθήσεων, τόσο θρησκευτικών όσο και άλλων, αν και τείνει να επικεντρώνεται στις θρησκευτικές και πνευματικές πλευρές της ζωής επειδή ο ίδιος ο Ιεροφάντης συχνά απεικονίζεται ως ιερός άνθρωπος.Πράγματι, αυτή η κάρτα είναι γνωστή ως Πάπας ή Αρχιερέας. Αλλά στην πραγματικότητα, ένας Ιεροφάντης, είναι άνθρωπος που έχει «απαγορευμένη» ή«μυστική» γνώση. Ενώ αυτό θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί στους κληρικούς,έχει πολύ μεγαλύτερο πεδίο από αυτό. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κάθε άνθρωπος και κάθε γυναίκα είναι Ιεροφάντης.

Ο Ιεροφάντης μπορεί μάλιστα να αντιπροσωπεύει ομάδες περισσοτέρων του ενός ατόμων και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκπροσωπείται καλύτερα από ένα ίδρυμα παρά από ένα μόνο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η δύναμη της ομάδας και της κοινωνίας, που αλλάζουν τον κόσμο για να ταιριάζουν στις πεποιθήσεις τους. Το ίδιο θέμα ελέγχου και αλλαγής που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τον Μάγο συνεχίζεται εδώ στην πέμπτη επανάληψη του.

Η φιλοσοφία του μπορεί να φαίνεται άσκοπα περιοριστική αλλά, όπως μας δίδαξε ο αυτοκράτορας, ο περιορισμός οδηγεί στην τάξη. Ο Ιεροφάντης είναι επιφορτισμένος με τη συντήρηση και την διάδοση της παράδοσης και των συμβατικών πεποιθήσεων και όποιος πάει ενάντια σε αυτές τις πεποιθήσεις αποφεύγεται. Η ισορροπία και η συμμόρφωση είναι οι στόχοι του Ιεροφάντη.

Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να έχει πράγματι πολύ αρνητικές συνέπειες (όπως διαπίστωσε ο Galileo), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχει κάποια παράδοση που ακολουθεί να είναι επωφελής. Οι παραδόσεις και οι τελετές της εκκλησίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες σε αυτή την κάρτα,είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο Ιεροφάντης είναι επίσης δάσκαλος ή μέντορας. Ένας σημαντικός ρόλος ενός πνευματικού ηγέτη είναι να μυήσει άλλους στην κοινότητα. Αν και η προσέγγισή του στη διδασκαλία είναι αυτή που επικεντρώνεται στη συμμόρφωση και αποφεύγει την ατομική έκφραση προς το παρόν,αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο.

Ο Ιεροφάντης μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει ομάδες δραστηριοτήτων και πεποιθήσεις και σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται η υποστήριξη του κατεστημένου και ο σεβασμός των κανόνων. Επομένως, αν σχεδιάζετε κάτι επαναστατικό, η εμφάνιση του Ιεροφάντη είναι ένα καλό σημάδι για να ξεχάσετε μια τέτοια ενέργεια και να πάτε με τη ροή των πραγμάτων.

Ο παραδοσιακός τρόπος των πράξεων πρέπει να δουλεύει τις περισσότερες φορές, αλλιώς δεν θα ήταν αρκετό για να γίνει η παράδοση! Ωστόσο,όταν μια ιδέα αποδεικνύεται λανθασμένη, είναι σίγουρα ώρα για μια αλλαγή. Ο αληθινός Ιεροφάντης είναι αυτός που έχει βαθύ σεβασμό στις πεποιθήσεις του,αλλά και αυτός που δεν θα τα ακολουθήσει τυφλά στην δική του καταστροφή.

Ο Ιεροφάντης συμβολίζει την Εκκλησία, τον θρησκευτικό ηγέτη, τον συντηρητισμό, την παράδοση, οι κοινωνικές συμβάσεις, ο συμβατικός τρόπος, αυτό σημαίνει ότι δεν ρισκάρουμε διότι θα είναι επικίνδυνο. Το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος είναι ενας θρησκευτικός μήνας, που απευθύνεται σε μια σημαντικη παράδοση.

Ο Δεκέμβριος, πάντως, όπως κι αν το δει κάποιος, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 του μήνα. Ο κύριος, μάλιστα, λόγος που έκανε την Εκκλησία να προσδιορίσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είναι η προσπάθεια των Πατέρων, όπως αναφέρει ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ «να μετατραπούν βαθμιαίως αι εορταί των εθνικών εις Χριστιανικάς», αφού η 25η Δεκεμβρίου ήταν για τη Ρώμη η κεντρική εορτή των Σατουρναλίων και της γέννησης του «αήττητου ηλίου», η γνωστή ως Dies Natalis InvictiSolis. Παράλληλα οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα Κρόνια (αφιερωμένα στον Κρόνο)και τα Διονύσια, καθώς επίσης και τα Θεοφάνια ή επιφάνεια του ηλιακού θεού Φοίβου-Απόλλωνα.

Τα Σατουρνάλια ήταν η αρχαιότερη γιορτή των Ρωμαίων και την απέδιδαν στον Ρωμύλο ή στους Πελασγούς. Ξεχώρισε όμως από τις άλλες αγροτικές γιορτές τους το 217 π.Χ. Οι γιορτές αυτές έπαιρναν πανηγυρικό χαρακτήρα και είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Άρχιζαν με τα Βρουμάλια από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου και ακολουθούσαν τα Σατουρνάλια από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Κατά την κεντρική ημέρα της γιορτής του «αήττητου ηλίου»στις 25 Δεκεμβρίου, εορταζόταν το γεγονός της τροπής του ηλίου, που άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό, να μεγαλώνουν οι ημέρες, και μαζί τους οι ζωογόνες ακτίνες του ήλιου ξανάκαναν τη Γη να καρποφορήσει.

Ο Ιεροφάντης αναφέρεται στις αξίες του ανθρώπου, την βαθιά σκέψη, την ανάπτυξη της ηθικής, την ηρεμία και την γαλήνη, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις. την τάξη, την οργάνωση, την τυπικότητα, και φυσικά συνδέεται με τον Πατριάρχη, τον Πάπα, τον Επίσκοπο και με άλλες θρησκευτικές προσωπικότητες.

Ίσως κατά κάποιο τρόπο να συνδέεται με την καρτ της Νέας Σελήνης τους 9 Ράβδους όπου είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα και αδιέξοδο σε θέματα θρησκείας η ότι αντιπροσωπεύει ο Δίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.