Ο άνθρωπος με τα μαύρα ρούχα στέκεται εκστατικός μπροστά στο σύννεφο με τις επτά Κούπες. Κάθε μια περιέχει ένα σύνολο: το κεφάλι μιας όμορφης γυναίκας, την καλυμμένη μορφή που ακτινοβολεί το θείο φως, το φίδι της ζήλιας, το κάστρο, τα κοσμήματα, το στεφάνι της νίκης με την νεκροκεφαλή, τον δράκο του πειρασμού.
Όλα αυτά είναι προϊόντα της φαντασίας του ανθρώπου που έχει παρά πολλές ιδέες, επιθυμίες και μεγάλα όνειρα. Το χαρτί όμως δείχνει ότι δεν οδηγείται πουθενά με το να αναρωτιέται και να ονειρεύεται.
Η φαντασία είναι και η νόηση του έχουν αναπτυχθεί σε σημείο ώστε να μπορεί να επιδιώξει και να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Όσο αυτά μένουν μόνο σκέψεις και ιδέες μέσα στο μυαλό του, δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Το επτά Κούπα δηλώνει την πράξη που πραγματοποιεί τις σκέψεις.
Όμως μπορεί να σημαίνει ότι η φαντασία δεν είναι καθόλου δημιουργική. Το ατομο χρησιμοποιεί την θέληση του μεν αλλά θα αργήσει να πραγματοποιήσει κάποιο σχέδιο του, αλλά χωρίς έμπνευση και έξυπνες επιλογές.
Το Επτά Κούπα είναι η κάρτα της ονειροπόλησης, αλλά και των επιλογών. Η καθεμιά απ’ τις επτά Κούπες, κρύβει μέσα της μια επιθυμία. Φιλοδοξίες, όνειρα, πειρασμοί, φαντασιώσεις, προσδοκίες. Όταν εμφανίζεται το Επτά Κούπα, μπροστά μας απλώνεται ένα σύμπαν απεριόριστων δυνατοτήτων, πιθανοτήτων και επιλογών, που περιμένουν να πραγματοποιηθούν. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε όμως, είναι πως αν δεν είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές, οι πιθανότητες θα παραμείνουν πιθανότητες, τα όνειρα δε θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα.
Η φύση του Επτά Κούπα -ως κάρτα που ανήκει στο στοιχείο του νερού- είναι εξαιρετικά ασταθής. Μπορεί να έχουμε όνειρα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Θα χρειαστούμε αυτοπειθαρχία και ικανότητα να ξεχωρίζουμε το δυνατό από το ανέφικτο, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Όταν εμφανίζεται το Επτά Κούπα, είναι πολύ συχνό, να γυρίζουμε στο μυαλό μας διάφορες προοπτικές και σκέψεις και να τις μεγεθύνουμε -θετικά ή αρνητικά- πέρα από κάθε μέτρο. Έτσι μπορεί να ονειρευόμαστε νυφικά και κουφέτα με κάποιον που μόλις γνωρίσαμε, ενώ εκείνο το ασήμαντο σπυράκι που βγάλαμε μας μετατρέπεται στο μυαλό μας σε ανίατη ασθένεια, για να μην πούμε και για τους φανταστικούς διαλόγους που σκαρώνουμε στο μυαλό μας με άτομα που μας απασχολούν. Το γνωστό ανέκδοτο με το γρύλο φωτογραφίζει τις νοητικές διαδικασίες που μπορεί να φέρει το Επτά Κούπα! Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μπορεί να καταναλώσουμε τόσο χρόνο αναλογιζόμενοι το τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να συμβεί, που τελικά μένουμε άπρακτοι και η όποια ευκαιρία ή επιλογή είχαμε μπροστά μας εξατμίζεται.
Το Επτά Κούπα είναι συχνά η κάρτα της αναβλητικότητας. Ονειρευόμαστε τις πιθανότητες και το τι μπορεί να γίνει αν κάνουμε αυτό ή εκείνο, αλλά ποτέ δεν αποφασίζουμε ν’ αναλάβουμε δράση. Έτσι το μόνο που μένει στο τέλος είναι ένα αίσθημα απογοήτευσης και ανεπάρκειας.
Το Επτά Κούπα μας προσφέρει παραπάνω από μία επιλογές, αλλά συχνά η απόφαση είναι δύσκολη. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι θα μας προσφέρει η κάθε επιλογή, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγα και υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό που θα επιλέξουμε να είναι λάθος. Κάποιοι λένε πως στο Επτά Κούπα απεικονίζονται τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα ή πειρασμοί. Το Επτά Κούπα είναι η κάρτα του “multiple choice”.
Όπως η Σελήνη, έτσι και το Επτά Κούπα μπορεί να δείχνει αυταπάτες. Δεν είναι όμως οι παραλυτικοί υποσυνείδητοι φόβοι, οι τρομακτικές σκιές στο σκοτάδι ή οι εφιάλτες που μπορεί να συμβολίζονται με τη Σελήνη. Ακόμα κι αν η ενέργεια του Επτά Κούπα φέρνει παραισθήσεις, ο έλεγχος τους είναι στα χέρια μας. Σίγουρα προκαλούν συναισθήματα και μπορεί να επηρεάσουν τις επιλογές μας, αλλά δε μπορούν να μας βάλουν σε πραγματικό κίνδυνο. Είναι ευσεβείς πόθοι που μπορεί να μείνουν απλά κάστρα στην άμμο ή που μπορεί να δώσουν μια δημιουργική ώθηση και να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, στον πραγματικό κόσμο, αν είμαστε διατεθειμένοι ν’ αφήσουμε τη χώρα των ονείρων και να δούμε τα πράγματα όπως είναι.
Τόσο στα ερωτικά όσο και στα επαγγελματικά, το Επτά Κούπα θα μας προσφέρει πολλαπλές επιλογές. Έτσι θα έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο – ή παραπάνω- συντρόφων ή προσφορών εργασίας.
Το Επτά Κούπα συμβολίζει την αταξία, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Έτσι μπορεί να δείχνει ότι η ζωή μας είναι σε αναστάτωση ή ότι μας λείπει η οργάνωση.
Μία άσχημη εκδήλωση του Επτά Κούπα είναι οι εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, αλλά και πιο ειδικά ο αλκοολισμός. Μία άλλη μορφή εξάρτησης που μπορεί να φέρει το Επτά Κούπα είναι η αλόγιστη ενασχόληση με τεχνικές που μας οδηγούν μακριά απ’ το φυσικό κόσμο, όπως πνευματισμός ή σαμανισμός.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως το Επτά Κούπα εμφανίζεται όταν έρχεται η στιγμή που θα κάνουμε έναν απολογισμό. Συχνά μετά από κάτι σοβαρό που συνέβη στη ζωή μας κι έχουμε φτάσει σ’ ένα στάδιο μεγάλης δυσαρέσκειας, ξέρουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Κι εδώ έρχεται το Επτά Κούπα, που με μία φράση μας ρωτάει: “Τί είναι αυτό που πραγματικά θέλεις απ’ τη ζωή σου;”
Το φρούριο δεν έχει θεμέλια και θα πέσει με την πρώτη επίθεση του εχθρού. Κάποια επιτυχία είναι πράγματι δυνατή, αλλά όπως το σπαθί του Δαμοκλή, το αναπόφευκτο της ήττας παραμένει πάνω από το κεφάλι σας, περιμένοντας να πέσει και να καταστρέψει όλα εκείνα τα κάστρα που έχετε χτίσει στα σύννεφα.
Εν ολίγοις, τα Επτά Κύπελλα είναι ένα σημάδι που πρέπει να επαγρυπνούμε στην καθημερινή ζωή. Να είστε προσεκτικοί με τους διάφορους πειρασμούς και πριν λάβετε οποιεσδήποτε προσφορές θα πρέπει να σκεφτείτε και να γνωρίζετε όλες τις πιθανές συνέπειες. Εξετάστε προσεκτικά τα όνειρά σας, ώστε να μην είναι πάρα πολύ μακρινά και φανταστικά. Όταν αντιμετωπίζετε πολλές επιλογές, που όλα φαίνονται εξίσου ελκυστικά, στραφείτε προς την διαίσθησή σας για καθοδήγηση. Αν ακόμα δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, ίσως είναι πιο ασφαλές να μην επιλέξετε κανένα από αυτά! Εάν η ηθική σας αμφισβητηθεί, μην τα στραφείτε εναντίον τους, αλλά να είστε πιστοί προς τις πεποιθήσεις σας. Κρατήστε τα πόδια σας στο έδαφος και το κεφάλι σας έξω από τα σύννεφα.
Δαμόκλειος Σπάθη
Μία ημέρα ο Διονύσιος προσεγγίζοντας τον Δαμοκλή τον ρώτησε αν ήθελε ο ίδιος να πάρει τη θέση του απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια του άρχοντα αλλά μόνο για μία ημέρα. Ο Δαμοκλής δέχθηκε με χαρά αυτήν την απρόσμενη πρόσκληση, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια. Με διαταγή του ίδιου του Διονυσίου του φόρεσαν τη βασιλική ενδυμασία και τον συνόδευσαν στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. Ο Δαμοκλής απολάμβανε τη βασιλική μεταχείριση περιεργαζόμενος το χώρο γύρω του, όταν παρατήρησε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί το οποίο συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.
Όταν ο Δαμοκλής εξέφρασε την απορία του σχετικά με το σπαθί στον Διονύσιο εκείνος του απάντησε: “Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά”. Ο Δαμοκλής όταν άκουσε την εξήγηση του Διονυσίου, πανικοβλήθηκε, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα συγκριτικά με αυτό που πίστευε. Για αυτό το λόγο άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα αδιαφορώντας για τα μεγαλεία τις αξιώσεις και τις τιμές και ζήτησε να μεταφερθεί στη παλαιά ταπεινή του θέση.
Η φράση αυτή χρησιμοποιείται συμβολικά για να δηλώσει είτε μία επικείμενη μεγάλη καταστροφή, είτε την απειλή τιμωρίας μεγάλου μεγέθους. Η φράση χαρακτηρίζει τον συνεχή φοβερό και θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί τον άνθρωπο κάθε στιγμή, όταν αυτός θέτει ως προτεραιότητα της ζωής του την προσωπική ευημερία, τη ματαιοδοξία και τον υλισμό. Όπως ο αυλοκόλακας Δαμοκλής, υπό το φόβο της τιμωρίας, άλλαξε και έγινε ταπεινός, έτσι και αυτή η φράση είναι και μια προειδοποίηση για αλλαγή σε όσους ακολουθούν στη ζωή τους το δρόμο του εγωκεντρισμού, του υπερκαταναλωτισμού και αυτού της προσωπικής και εφήμερης απόλαυσης έναντι του κοινού καλού.
ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΑΡΩ ΣΤΟ 6944205021
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.