Καλώς ορίζουμε το 2015. Ο κύριος λόγος που συνέταξα ετούτο το άρθρο, είναι για να διευκρινίσω μια φράση στην σελίδα 66 του περιεχομένου του βιβλίου μου Αυτό είναι το Μέλλον, -στο οποίο έχω δημοσιεύσει το 1/6 από τις αστρολογικές μου προγνώσεις για το μέλλον, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην οικολογία-. Ιδού η φράση, η οποία λέτε ότι σας προκαλεί ανησυχία: “δεν μπορώ να ανάγω στην νοόσφαιρα το ενδεχόμενο ηφαιστειακής δράσεως από το 2012 μέχρι το 2036 στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, με κατακρημνίσεις, σεισμούς…”. Διαβάστε για να μάθετε γιατί δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Παρά ταύτα, το θέμα των φυσικών καταστροφών είναι αφ’ εαυτού θλιβερό, κι αν δεν έχετε καλή διάθεση και υπομονή, καλύτερα διαβάστε κάτι άλλο. Επίσης αν δεν έχετε ενηλικιωθεί, διαβάστε κάτι άλλο.
Καταρχήν σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι στο ανωτέρω βιβλίο μου δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να επιφέρω ανησυχία σε εσάς τους αναγνώστες, γι’ αυτό και το έγραψα με όσο γινόταν πιο αλληγορικό ύφος, σχετικά με μελλοντικές τάσεις που είναι αστρολογικά πιθανές να συμβούν. Αφού το επιθυμείτε, ας διασαφηνίσω την ανωτέρω φράση μου: εξυπονοώ λοιπόν το ενδεχόμενο σεισμικής δραστηριότητας που μπορεί αστρολογικά να σημειωθεί στο Αιγαίο πέλαγος, ιδίως στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και περί του ηφαιστειακού τόξου της Θήρας (36Ν32, 25Ε31). Το οποίο ιστορικά έχει ενεργοποιηθεί στην Σαντορίνη 13 φορές στα μεταχριστιανικά χρόνια: 19, 46, 726, 1457, 1508, 1573, 27 Σεπτεμβρίου 1650(old calendars), 23/05/1707(os), 30/01/1866(os), 25/08/1925, 23/01/1928, 23/01/1939, 10/01/1950. Οι θέσεις του πλανήτη Πλούτωνα επιβεβαιώνουν τον κανόνα της παραδοσιακής αστρολογίας, αφού σε 8 από τις 13 παραπάνω περιπτώσεις εκρήξεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο Πλούτωνας βρισκόταν σε Σταθερά ζώδια, ιδίως στον άξονα Λέοντα – Υδροχόου.
Στην πραγματικότητα, η έκρηξη του 1650 δεν συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλά με ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, που έκτοτε ονομάζεται Κολούμπο (Colombo). Στα ιταλικά σημαίνει περιστέρι, γιατί καθώς αναδυόταν, οι παρατηρητές εκείνης της εποχής περιέγραψαν τον στρόβιλο των κυμάτων σαν λευκούς αφρούς στην επιφάνεια της θάλασσας που έμοιαζαν με περιστέρια. Η έκρηξη του Κολούμπο προκάλεσε τσουνάμι 10 μέτρων και η τέφρα έφτασε μέχρι την Μικρά Ασία. Αν εξετάσετε πλανητικούς κύκλους, θα δείτε ότι το Κολούμπο ευθύνεται για την τεράστια προϊστορική έκρηξη που συνέβη περί το 1613π.Χ. Εκεί οδηγούν τα στοιχεία.
Τι σημαίνουν όλα αυτά και πως ερμηνεύονται για το μέλλον; Κατά την γνώμη μου, αναλύοντας τους πλανητικούς κύκλους που παρατήρησα από ιστορικές καταγραφές των προαναφερόμενων εκδηλώσεων του ηφαιστείου της Σαντορίνης, δεν θεωρώ απίθανο να συμβεί μια νέα έκρηξη λάβας, ενδεχομένως από τον Μάρτιο και μετά, με διάρκεια περίπου 3,5 χρόνια (αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μου). Με κεντρικά έτη 2016, 2017, 2018 -αυτό στην αστρολογία ονομάζεται “εκτίμηση πιθανής χρονικής περιόδου”-. Και δεν είναι περίεργο ένα τόσο μεγάλο διάστημα, γιατί το φαινόμενο αυτό όποτε γίνεται, συνήθως διαρκεί από λίγους μήνες μέχρι αρκετά χρόνια, ώσπου να εκτονωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συσσωρευμένης ενέργειας από τα έγκατα. Όμως η ένταση των πιθανολογούμενων εκδηλώσεων, από τα συμφραζόμενα μπορείτε να φανταστείτε το γιατί ΔΕΝ θα είναι εφάμιλλη εκείνης που πριν από περίπου 3.628 έτη αφάνισε τον Μινωϊκό πολιτισμό.
Σημειωτέον ότι ο κίνδυνος από ηφαίστεια δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αφού παγκοσμίως αγγίζουν τον αριθμό των 700, ενώ τα 50 εξ αυτών εμφανίζουν κάθε χρόνο ηφαιστειακή δραστηριότητα. Και δεν έχουμε ηφαίστεια μόνο στην Θήρα, αφού υπάρχουν στα Μέθανα, στην Αίγινα, στην Μήλο, στην Νίσυρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αλλά δεν θα παραστήσω την Κασσάνδρα λέγοντας “τα ηφαίστεια θα μας απασχολήσουν πιο έντονα από το 2024 και μετά”.
Το άρθρο που διαβάζετε σκεφτόμουν να το ονομάσω “Ελλάδα, Προγνώσεις Δεκαετίας”, ή “Στατιστική Ανάλυση Σεισμών”, αλλά προτίμησα να το ορίσω όπως πραγματικά είναι: Αστρολογία και Σεισμοί – Μεγάλη Στατιστική Έρευνα. Αναφέρομαι βέβαια στην Εγκόσμια Αστρολογία (Mundane Astrology), μέσα από την οποία γνωρίζουμε πως όταν οι εξωκρόνιοι πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας) αλλάζουν ζώδιο (μέχρι +/- 1 μοίρα ανοχή), δείχνουν μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπότητα, και όποτε περνούν από Ισημερίες και Ηλιοστάσια (μέχρι +/- 1,5 μοίρες ανοχή), σηματοδοτούν κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως κοινωνικοπολιτικές αλλαγές καθεστώτων και μεγάλες οικονομικές κρίσεις (δείτε λεπτομέρειες στην “Ανοιχτή Επιστολή”).
Επίσης δείχνουν ισχυρές εκρήξεις ηφαιστείων ή σεισμούς με εκατόμβες θυμάτων (ακολουθούν παραδείγματα στην συνέχεια του άρθρου). Ειδικά για το ηφαίστειο της Θήρας, αν θέλετε να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο συνήγαγα τα αστρολογικά συμπεράσματα, προέκυψαν από ενδελεχή εξέταση που έκανα το 2009 σε κύκλους και επικύκλια περιφοράς των πλανητών με το πρόγραμμα Solar Fire, χρησιμοποιώντας την εξελιγμένη λειτουργία “Dynamic=Electional Search” (κοιτάξτε ένα δείγμα Planets_circles.pdf πατώντας ΕΔΩ).
Ακολουθώντας την μέθοδο αυτή προειδοποιώ τους αναγνώστες από την σελ. 65 του βιβλίου μου και για την επικείμενη σύρραξη που αστρολογικά διαφαίνεται στην Ευρώπη, την οποία περιγράφω πως θα εξελιχθεί από το 2018 και μετά: με έναν πόλεμο, ο οποίος μεν θα τελειώσει μέσα στο 2025 αλλά η χώρα μας στο μεταξύ, έχει πολλούς λόγους για να έχει βγεί κερδισμένη. Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω μερικούς: 1)-από απαλλαγή σκληρών μνημονίων και ελάφρυνση μεγάλου μέρους του δημοσιονομικού χρέους (με επιμήκυνση /πάγωμα /κούρεμα /εξαγορά /διαγραφή -όχι σε ισόποσα μέρη-, η απομείωση θα ισχύσει κυρίως από την Πρωτομαγιά του 2016 και μετά), 2)-από αλλαγή ή μετατροπή του νομίσματος σε νέα δραχμή (μπορεί να λέγεται και ευρωδραχμή, ή όπως αλλιώς θέλετε, μα σε κάθε περίπτωση δραχμή θα είναι), 3)-από πιθανό συμψηφισμό μέρους των κατοχικών αποζημιώσεων, 4)-από συνεκμετάλλευση ορυκτών πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγωγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου, 5)-από δημιουργία εθνικού περιουσιολόγιου, με σταδιακή φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, μεγάλου κεφαλαίου και υψηλών καταθέσεων, 6)-από σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, 7)-από επιστροφή κάποιων Ελγίνειων μαρμάρων γλυπτών του Παρθενώνα, 8)-από αθλητικές και καλλιτεχνικές διακρίσεις, 9)-από εφευρέσεις στην ιατρική και νέα συνταγογραφούμενα φάρμακα, 10)-από ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, 11)-από ολοένα φθηνότερη τηλεφωνία, αύξηση ταχυτήτων internet και μεγαλύτερη κάλυψη, 12)-από το ηλεκτρονικό εμπόριο, 13)-από αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας στα Μ.Μ.Ε., 14)-από την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, 15)-από διεθνείς διασκέψεις, 16)-από αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, 17)-από μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, 18)-από διοικητική μεταρρύθμιση με ελάττωση γραφειοκρατίας και δημοσίων θέσεων, 19)-από δομικές αλλαγές σε τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 20)-από χωροταξικούς επανασχεδιασμούς, αντιπλημμυρικά έργα, οικολογικές δράσεις, οικιστικές αναπλάσεις και επέκταση των συγκοινωνιακών δικτύων. Εξυπακούεται πως όλα αυτά είναι χωρίς ιεραρχική σειρά, τα πιθανότερα γεγονότα που κατά την γνώμη μου ενδέχεται σταδιακά να εξελιχθούν στην χώρα μας, εντός δεκαετίας, μέσα από τα οποία η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη.
Το σίγουρο πάντως είναι πως η χώρα μας εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας, καθώς σημειώνεται τάση μεταστροφής του κόσμου προς ένα νέο και διαφορετικό, πλην όμως αχαρτογράφητο οικονομικοπολιτικό τοπίο. Έτσι γεννιούνται ερωτηματικά, όπως: Αν υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με Ινδία – Ασία – Αίγυπτο – Ιράν – Αζερμπαϊτζάν – Κούβα – Λατινική Αμερική, ή και στρατηγικές συνεργασίες με την Ρωσία και την Κίνα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ισχυροποίηση της χώρας μας και άνοιγμα σε καινούργιες αγορές; Και δεύτερον: Μια ισχυρή πολιτική βούληση -δυνητικά απαγκιστρωμένη από το IMF και το ESM-, θα προωθούσε την ιδιωτική επιχειρηματικότητα σε βαθμό που η χώρα μας να έβγαινε κερδισμένη τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο σε τομείς ναυτιλίας, βιομηχανίας και ενέργειας, αλλά και από παραγωγή /τυποποίηση /εμπορία ειδών γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς και από αγροτική ανάπτυξη /μεταποίηση /εξαγωγή προϊόντων, και κυρίως, από ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών; Στις ανωτέρω απορίες, το καθιερωτικό ωροσκόπιο της πατρίδας μας δείχνει κατά πόσο μπορεί να είναι εφικτά ή σουρεαλιστικά όλα αυτά.
Ούτως ή άλλως, μακροπρόθεσμα θα βγει de facto ωφελημένη η χώρα μας, για δύο λόγους (επιτρέψτε μου να το διατυπώσω γλαφυρά, όσο οξύμωρο κι αν μοιάζει στην τωρινή συγκυρία): α)-από ξένες επενδύσεις σε ελληνικά νησιά, και β)-από ποικίλες μορφές τουρισμού. Φερ’ ειπείν από επεκτάσεις και εκσυγχρονίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελών θερέτρων και επαύλεων, από αναβαθμίσεις τουριστικών ελικοπτέρων, από κατασκευές νέων ελικοδρομίων, μέχρι και από στολίσκο υδροπλάνων (με κατάλληλες υποδομές που χρειάζονται σήμερα τα λιμάνια). Ένας συνδυασμός όλων αυτών, μπορείτε να φανταστείτε πόσο ισχυρό πλεονέκτημα θα αποτελούσε, για να μας προτιμούν ολοένα περισσότεροι φημισμένοι πολιτικοί, ηθοποιοί του Χόλιγουντ, βασιλείς, μεγιστάνες, εντάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των δημοφιλέστερων προορισμών τους;
Στο φινάλε, δεν αποκλείεται η χώρα μας να βγει κερδισμένη και από την αλλαγή σκηνικού που αστρολογικά διαφαίνεται μετά τον Ιούλιο 2019, καθώς από την Άνοιξη του 2017 κι έπειτα, οι επανειλημμένες προκλήσεις της γείτονος θα πριμοδοτήσουν ένα υποβόσκων μιλιταριστικό κλίμα στην Ελλάδα, προκαλώντας ενδεχομένως casus belli, εντείνοντας έτσι την πολιτική αστάθεια, με δύο πιθανές απόπειρες κατάληψης της εξουσίας, που αν ισχύσουν, τότε θα ανοίξουν σταδιακά δρόμο για Βασιλική διακυβέρνηση, που ίσως καταλήξει σε επέκταση των συνόρων μας προς ανατολάς.
Συνοψίζοντας όλα αυτά που διαβάσατε, όσο ακραία κι αν μοιάζουν, κατά την γνώμη μου ενδέχεται να συμβούν μέχρι τα τέλη του 2025, από αστρολογικές τάσεις που εμφανίζονται στο καθιερωτικό ωροσκόπιο της Ελλάδας (το εξηγώ παρακάτω). Μέχρι τότε επαναλαμβάνω, θα έχουμε επιστρέψει σε μια νέα μορφή δραχμής -όσοι έχετε διαβάσει το άρθρο μου για την οικονομική κρίση, γνωρίζετε από την πρωτοχρονιά του 2012 ότι έγραψα πως “είναι θέμα χρόνου η επιστροφή μας στην δραχμή”. Τώρα το διατυπώνω πιο συγκεκριμένα, αφού διαφαίνονται πρότυπα της τάσης αυτής και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, -να επιστρέψουν στα τοπικά τους νομίσματα-, όπως θα συμβεί π.χ. στην Ιταλία.
Είδατε λοιπόν ότι προσπάθησα να εκφράσω τις πιο έντονες αστρολογικές τάσεις για τα πιθανότερα γεγονότα που μπορεί να συμβούν στην χώρα μας, για μια δεκαετία. Αλλά το μέλλον είναι ρευστό και απρόβλεπτο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις. Και αντιλαμβάνομαι πως για να γίνουν σαφέστερα όλα τα παραπάνω, θα όφειλα να περιπτωσιολογήσω, αλλά δεν είναι της παρούσης, επειδή το θέμα του άρθρου είναι οι σεισμοί. Θα έχετε την δυνατότητα να δείτε ιδίοις όμμασι πόσα από τα προλεγόμενα θα επαληθευτούν, σε βάθος χρόνου.
Με την ίδια αστρολογική μέθοδο των πλανητικών κύκλων συνήγαγα ότι το 2060 θα είναι το κρισιμότερο έτος για την ανθρωπότητα, διότι τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς θα αποτελέσουν διεθνώς, θρυαλλίδα για αλυσιδωτές κοινωνικές αντιδράσεις. Scripta manent. Όμως εγώ δεν θα υπάρχω για να τα σχολιάσω. Αλλά έχω διαδώσει την προγνωστική μέθοδο που μου έμαθε η αλησμόνητη Τασία Λούτα. Αναφέρομαι στην μέθοδο που έχει καταβολές από την πανάρχαια εποχή των Βαβυλωνίων, και μπορεί να λειτουργήσει εξίσου ικανοποιητικά με όλες τις υπάρχουσες προγνωστικές μεθόδους της εγκόσμιας αστρολογίας. Ονομάζεται “Αστρολογικός Χάρτης της Γης”, με βάση τον οποίο, μεταφέρουμε όλες τις ιδιότητες των 12 Ζωδίων, αποκλειστικά στους αντίστοιχους 12 Οίκους με τους οποίους συσχετίζονται. Και στην συνέχεια εξετάζουμε τις ενδείξεις των πλανητικών κύκλων για το εκάστοτε θέμα που θέλουμε να δούμε, συγκρίνοντας και κρίνοντας τα αποτελέσματα με βάση τις 144 παράγωγες έννοιες που προκύπτουν από τους 12 Οίκους. Ας δώσω ένα απλό παράδειγμα μήπως γίνει πιο κατανοητό σε όσους δεν ασχολούνται: Το ζώδιο του Τοξότη (φυσικός 9ος Οίκος), συμβολίζει τον 2ο κατά σειρά Οίκο -αν ξεκινήσουμε να μετράμε από τον 8ο Οίκο-. Στην περίπτωση αυτή ο Τοξότης δείχνει την οικονομική ρευστότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Και όσοι γνωρίζετε την συμβολική του Κρόνου, συνειδητοποιείτε πως δεν είναι τυχαίο ότι δύο μεγάλες διεθνείς οικονομικές κρίσεις του 20ου αιώνα φάνηκαν με διέλευση του transit Κρόνου στον Τοξότη, στις 24/10/1929 και στις 24/10/1987. Σήμερα που ο transit Κρόνος εισήλθε ξανά στο ζώδιο του Τοξότη και θα παραμείνει για ολόκληρη τριετία, πιστεύω ότι θα επακολουθήσει άνοδος της αξίας του χρυσού, ενώ θα επιδεινώνονται οι δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικά από τον Οκτώβριο 2015 μέχρι τον Νοέμβριο 2017 θα δούμε φαινόμενα υποτίμησης νομισμάτων, περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων, ακόμα και bail-in σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας -στην οποία δεν αποκλείεται να ισχύσει από τον Αύγουστο 2015 και μετά-, λόγω πολιτικών αποφάσεων που θα παρθούν μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα πόλωσης καθώς και έλλειψης ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. -Οι ερμηνείες του Αστρολογικού Χάρτη της Γης γίνονται πιο στοχευμένες και εξειδικευμένες, εάν στο παράδειγμα συνυπολογίσετε και τις ιδιότητες των 36 δεκανών-.
Όλα τα ανωτέρω αστρολογικά συμπεράσματα τα δημοσίευσα περιληπτικά στο βιβλίο μου “Αυτό Είναι το Μέλλον” βασιζόμενος στο σκεπτικό ότι, τα ημερολόγια όλου του κόσμου έχουν αναπτυχθεί σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης, των πλανητών και των άστρων, γι’ αυτό είναι κατά κανόνα κυκλικά. Λαμβάνοντας υπόψη και την θεωρία του κυκλικού δείκτη Barbault για την ένταση των όψεων των εξωτερικών transits πλανητών, είδα ότι πλήθος από ιστορικά γεγονότα που έχουν εκδηλωθεί ως φαινομενικές συμπτώσεις, ωθούν στο αστρολογικό συμπέρασμα ότι, έχουν μια τάση να επαναλαμβάνονται, με παραπλήσια μορφή.
Εάν μάλιστα δεχτούμε ότι η ροή του χρόνου -σαν απόλυτο μέγεθος- μας οδηγεί προς το μέλλον, τότε είναι δυνατόν με βάση μια σύνθετη αστρολογική έρευνα -σαν αυτή που προανέφερα-, να προσεγγίσουμε το χρονικό διάστημα που μπορεί να επαναληφθούν. Έτσι δημοσίευσα τις προγνώσεις μου για τα επόμενα 1000 έτη στο ανωτέρω βιβλίο μου, κυρίως βασιζόμενος στον καταλυτικό ρόλο του Κρόνου, επειδή στην εσωτερική συμβολική, ο Κρόνος φορά στον λαιμό του περιδέραιο που καταλήγει σε παγωμένη γυάλινη κλεψύδρα, η οποία περιέχει κρύα άμμο. Και αναποδογυρίζει αυτή την κλεψύδρα όποτε ξεκινά μια αντίστροφη μέτρηση για την επανεκδήλωση σημαντικών γεγονότων (Κρόνος=Χρόνος, είναι δηλαδή ο κυρίαρχος του χρόνου). Μακάρι να πέσω έξω και να μην συμβεί τίποτα αρνητικό από όσες προσωπικές εκτιμήσεις διαβάσατε. Άλλωστε το Σύμπαν έχει τον τρόπο συχνά να μας εκπλήσσει, διαφοροποιώντας τα αποτελέσματα ακόμα και των πιο ισχυρών προγνώσεων.
Ομολογώ πως σκέφτομαι να πάψω να αρθρογραφώ, επειδή από το 2011 αντικρίζω στο διαδίκτυο ιδιοτελή άτομα που καπηλεύονται την αστρολογία -δεν είναι είδηση, πάντα υπήρχαν και πληθαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς-. Θλίβομαι τα μάλα με την ανούσια ρητορική τους όταν μιλούν σαν να κατέχουν εξ αποκαλύψεως αλήθειες, διαπιστώνω ότι κατακυριεύονται από αχαλίνωτη κενοδοξία, ποντάρουν διεθνώς στις μεταφυσικές ανησυχίες του κοσμάκη και τον αποπροσανατολίζουν -errate humanum est-. Είτε ακόμη χειρότερα, επιχειρούν με παραπειστικούς τρόπους την δημιουργία εφήμερου ντόρου. Δείτε μερικά δείγματα (εξωτερικός σύνδεσμος ΕΔΩ) και (εξωτερικός σύνδεσμος ΕΔΩ).
Κι εγώ θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι η Γη θερμαίνεται ολοένα περισσότερο επειδή καταφθάνει ο Ercolobus /Nibiru. Ενίοτε στηλιτεύω περιστατικά που αμαυρώνουν το πνεύμα της αστρολογίας, το οποίο επιτάσσει να τονίζουμε στο κοινό ότι δεν κάνουμε προβλέψεις παρά μόνο προγνώσεις, μέσα από παρατηρήσεις, υπολογισμούς, συναρτήσεις και εκτιμήσεις, πιθανολογώντας για το άλφα ή βήτα θέμα, μέσα από αστρολογικές τάσεις γεγονότων, που ενδέχεται να συμβούν ή και να επαναληφθούν στο μέλλον. Σαφώς υπάρχουν δεκάδες μαντικές τέχνες που μέσα από τις ενδείξεις τους βοηθούν να εκδηλώνουμε την διαίσθηση που όλοι οι άνθρωποι έχουμε, σε κάποιο βαθμό. Αν εξαιρέσουμε τα πραγματικά μέντιουμ που υπάγονται στον τομέα της Παραψυχολογίας και ανά την υφήλιο μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού, θεωρώ ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να αποφαίνονται για το μέλλον είναι αστρολόγοι με επαρκή εκπαίδευση, διπλώματα σπουδών, μεγάλη εμπειρία επί του αντικειμένου, και καθετί που λένε να το αιτιολογούν. Είναι αδόκιμο να συνεχίσω γιατί θα έμοιαζε σαν “έκθεση ιδεών”, οπότε κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στο θέμα.
Σεισμοί γίνονται από κτίσεως κόσμου. Ο πρώτος μεγάλος σεισμός που συνέβη σε κάποια στιγμή της ζωής του αρχαιότερου ανθρώπου στον πλανήτη μας, συντάραξε συθέμελα την ύπαρξή του, προκαλώντας του υπέρτατο δέος για τις άγνωστες κοσμικές δυνάμεις που τον κυβερνούν και του επέβαλαν να καταγράψει στην συνείδησή του το τρομακτικό αυτό γεγονός. Με το πέρασμα των αιώνων και των χιλιετηρίδων, η εκδήλωση αλλεπάλληλων σεισμικών φαινομένων πέρασε σταδιακά ως δυσάρεστη πληροφορία στις καταγραφές του DNA των επόμενων και μεθεπόμενων γενεών, με τέτοιο τρόπο ώστε, ο φόβος των σεισμών είναι έμφυτος σε λαούς που ζουν σε ηφαιστειακές και σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη μας, οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν άλλοτε εφεκτικά και άλλοτε στωικά, αποδίδοντάς τους είτε στις επιταγές της Θείας Βούλησης, είτε σε ξέσπασμα της οργής της Φύσης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παραμένει δυσεξήγητο.
Γεγονός είναι ότι από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, η υδρόγειος κραδαίνεται, μετασχηματίζεται και εξελίσσεται. Έτσι ο θαυμαστός γαλάζιος μας πλανήτης παραμένει ζωντανός, μολονότι στην ανθρώπινη συνείδηση οι σεισμοί συνοδεύονται από πλήθος δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων, επειδή εκδηλώνονται απροειδοποίητα και δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης. Όλο τον 20ο αιώνα καταγράφηκαν παγκοσμίως 3.077.904 σεισμικές δονήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους. Και τώρα που διαβάζετε ετούτο το άρθρο, κάπου καταγράφεται ένας σεισμός. Από αυτό το ομολογουμένως τεράστιο πλήθος των 3.077.904 σεισμικών δονήσεων, ξεχωρίζουν 12.132 μεγάλοι σεισμοί που έγιναν παγκοσμίως μέσα στον 20ο αιώνα με ένταση από 5,5R και άνω, οι οποίοι μπορεί να έχουν στατιστικό ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι αστρολογικά αξιοποιήσιμοι (διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε το γιατί).
Ξεκινώντας την διερεύνηση του φαινομένου από τα βάθη της αρχαιότητας, ο Όμηρος και ο Ησίοδος θεωρούσαν τους σεισμούς σαν υπερφυσικά τέρατα που γεννιούνται υπό το τράνταγμα της θάλασσας που δημιουργεί ο Ποσειδώνας. Πολλοί φιλόσοφοι, αστρονόμοι, ιστορικοί και γεωγράφοι. Έλληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί, έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με την καταγραφή και διερεύνηση του φαινομένου των σεισμών: Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αναξαγόρας, Παρμενίδης, Διογένης, Αρχέλαος, Δημόκριτος, Αριστοτέλης, Λουκρήτιος, Κικέρωνας, Στράβωνας, Σένεκας, Πλίνιος, Λαέρτιος, Μαρκελλίνος, Προκόπιος, Θεοφάνης, Κεδρινός, Παχυμέρης, κ.α.
Από την ελληνική μυθολογία πληροφορούμεθα ότι ο Εγκέλαδος, που ήταν γιος του Ταρτάρου και της Γαίας, φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο κατά την γιγαντομαχία. Αλλά φονεύτηκε, είτε κατακεραυνωμένος από τον Δία, είτε από τον Σειλινό, τον ακόλουθο του Διονύσου, είτε από την Αθηνά, η οποία τον καταπλάκωσε με το όρος Αίτνα στην Σικελία <ετυμολογικά ο Εγκέλαδος αποτελεί σύντμηση του έγκειμαι+λας, που σημαίνει εγκατεστημένος στα πετρώματα, στον στερεό φλοιό της Γης>. Έκτοτε, λέει ο μύθος, στενάζοντας μέσα από τον τάφο του ο Εγκέλαδος, προκαλεί αιφνίδιες εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς.
Παρενθετικά, αν θέλετε να δούμε το θέμα και από την μεριά της εσωτερικής αστρολογίας: εν τάχει διατείνεται ότι η Γη στην οποία κατοικούμε είναι ένα ζωντανό, μεγάλο ουράνιο σώμα, στο οποίο ο κάθε τόπος αποτελεί ένα από τα κύτταρά της. Και όταν υπάρχει έντονη ανισορροπία στα φυσικά πεδία (όπου Φύση=το κοντινό μας διάστημα), η Γη αιφνιδίως πάλλεται /δονείται σε συγκεκριμένα μέρη, προσπαθώντας να επιφέρει την προγενέστερη αρμονία. Οι απότομες αυτές ταλαντώσεις χαρακτηρίζονται στην συνείδησή των όντων ως σεισμοί, οι οποίοι συχνά δημιουργούν υλικούς μετασχηματισμούς (ζημιές, απώλειες, φθορές, καταστροφές), ή και μαζικές εξαϋλώσεις (ορολογία που σημαίνει πολλούς θανάτους μέχρι και εκατόμβες νεκρών). Παράδειγμα: 12 Μαΐου 2008 Σετσουάν Κίνα 87.000 θύματα. Μολονότι μοιάζει σαν μοιραία και ρηξικέλευθη αυτή η θεώρηση στον αναγνώστη που δεν γνωρίζει την διδασκαλία της εσωτερικής αστρολογίας, στην ίδια ερμηνευτική συγκαταλέγονται εκρήξεις ηφαιστείων, όπως: 8η Μαΐου 1902 Πελέ Μαρτινίκας 30.000 θύματα, και 13 Νοεμβρίου 1985 Νεβάδο ντε Ρουίζ Κολομβία 23.000 θύματα. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα.
Αν ανατρέξουμε για λίγο πίσω στον χρόνο με την βοήθεια του cd “Εγκέλαδος”, βλέπουμε ότι βρίθει από ιστορικές αναφορές καταστροφικών σεισμών που έχουν συμβεί στον ελλαδικό χώρο, από τον 5ο π.Χ. αιώνα: Θουκυδίδης, χειμώνας 426 π.Χ. στην περιοχή της Φθιώτιδας, μέχρι και το Σωτήριο έτος 1999 μ.Χ. Χωρίς βέβαια να παραβλέψουμε το εξαίρετο βιβλίο του καθηγητή Παπαζάχου “Οι Σεισμοί της Ελλάδας”, με εκτενή λίστα καταστροφικών σεισμών στην χώρα μας, που έγιναν από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα. Όμως η δυσκολία σε όποιον επιχειρεί αστρολογική ανάλυση ιστορικών σεισμών, έγκειται στο γεγονός ότι, στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ενιαίο ημερολόγιο, αλλά οι διάφορες πόλεις-κράτη είχαν τα δικά τους, τοπικά ημερολόγια για την καταγραφή γεγονότων, σαν αυτά της Ιωνίας, της Μακεδονίας, των Δελφών, της Αθήνας, της Ρόδου, της Δήλου και της Κρήτης, τα οποία διέφεραν αναμεταξύ τους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι και τους τελευταίους αιώνες, σε άλλα μέρη της Ελλάδας ίσχυε το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο, και σε άλλα μέρη το σύγχρονο (Γρηγοριανό), ή και παράλληλα τα δύο ημερολόγια ήταν σε χρήση στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, μέχρι και το 1923, όπου τελικά επικράτησε το Γρηγοριανό που επίσημα χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.
Ας δούμε τι έχει γίνει στο παρελθόν, από τον 5ο π.Χ. αιώνα: βλέπουμε να δημιουργούνται στην Μεσοποταμία ειδικοί πύργοι/παρατηρητήρια, τα Ζιγκουράτ, από όπου οι σοφοί/ιερείς της εποχής μελετούσαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και υπολόγιζαν το μονοπάτι του Ηλίου, της Σελήνης και των πλανητών. Η επιρροή τους στον βασιλιά και στον λαό εξαρτιόνταν από την ακρίβεια των παρατηρήσεών τους, την σύγκριση των αστρικών επαναλήψεων και τα αποτελέσματά τους στους σεισμούς, στις πλημμύρες και στους πολέμους. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Διόδωρος ο Σικελός γράφει γύρω στο 40 π.Χ. ότι “οι Αιγύπτιοι ιερείς παρατηρούσαν επισταμένα τις κινήσεις, τις τροχιές και τις στάσεις κάθε πλανήτη, καθώς και την δράση του καθενός στις γενιές των έμψυχων όντων. Επίσης προανήγγειλαν κάθε γεγονός που ο κόσμος δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι επρόκειτο να συμβεί, όπως σεισμούς, πλημμύρες, εμφανίσεις κομητών, και πολλά άλλα φαινόμενα, βάσει παρατηρήσεων που είχαν κάνει από το παρελθόν”.
Αιώνες αργότερα, σε μία περίοδο σεισμικής ακολουθίας που εκδηλωνόταν από το 551 μ.Χ. μέχρι το 557 μ.Χ., ο λαός της Αντιόχειας οργάνωσε δημόσια συζήτηση για τον φιλοσοφικό προσδιορισμό των αιτίων, μεταξύ ενός βυζαντινού αστρολόγου και του Αγίου Συμεών του Στυλίτη. Και τέλος, υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι αστρολόγοι της Περσίας (σημερινό Ιράν) επιχείρησαν να προειδοποιήσουν για δύο πολύνεκρους σεισμούς που έγιναν εκεί, κατά τα έτη 1042 μ.Χ και 1549 μ.Χ. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν, και μπορούμε να τα δούμε σαν μεμονωμένες εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι, ο σεισμός είναι και παραμένει απρόβλεπτο φυσικό φαινόμενο, μολονότι στον 21ο αιώνα χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δορυφορικά στοιχεία για την διεξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων.
Ένα γεγονός που έχει παρατηρηθεί από την αρχαιότητα, είναι διάφορα ζώα, η συμπεριφορά των οποίων αλλάζει πριν από επικείμενους μεγάλους σεισμούς. Γιατί με την 6η αίσθηση που διαθέτουν, φαίνεται σαν να «πιάνουν» ηλεκτρομαγνητικές μεταβολές /διαταραχές. Για παράδειγμα, άλογα χλιμιντρίζουν και τρέχουν, σκύλοι αλυχτούν και ψάρια πηδούν έξω από το νερό. Επίσης ζώα που δεν εμφανίζονται, όπως ποντίκια και φίδια, ξεπηδούν από τις φωλιές τους κατά δεκάδες. Τα καθαρά ύδατα της θάλασσας θολώνουν και το επίπεδο του νερού των πηγαδιών ανεβαίνει και αυξάνεται η θερμοκρασία του.
Για να επανέλθω στο ερώτημα που ίσως ακόμη πλανάται στον αναγνώστη: μπορεί κάποιος αστρολόγος να κάνει πρόγνωση κινδύνου για επερχόμενο σεισμό; Για έναν Μεσαιωνικό αστρολόγο ίσως αποτελούσε status quo καθώς θα κοίταζε και μια γυάλινη σφαίρα, αλλά ο σύγχρονος αστρολόγος κοιτά μονάχα το τζάμι της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η απάντηση λοιπόν ήταν ναι, μέσω της παρατήρησης των οιωνών που κυρίως ελάμβαναν υπόψη τους οι αστρολόγοι περασμένων αιώνων, -βάσει του διαφορετικού τρόπου σκέψης εκείνου του κόσμου-, σύμφωνα με όσα έγραφε ο μέγας αστρονόμος Κέπλερ στο βιβλίο του De Stella Nova in Pede Serpentarii: «τίποτα δεν υπάρχει ούτε συμβαίνει στον ουρανό, που να μη γίνεται αισθητό με έναν μυστικό τρόπο κάποια στιγμή, από τις δυνάμεις της Γης και της Φύσης».
Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 18 σεισμοί παγκοσμίως, μεγέθους από 7R και άνω. Το 2009 Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι αρκετά ζώα είναι σε θέση να διαισθάνονται τις χημικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στα υπόγεια ύδατα λίγο πριν από ένα μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου. Όπως έγραψαν στο “International Journal of Environmental Research and Public Health” η ενστικτώδης συμπεριφορά αρκετών ζώων θα μπορούσε να μας προειδοποιήσει για μια επερχόμενη σεισμική δόνηση. Οι ανωτέρω επιστήμονες περιέγραψαν έναν μηχανισμό που πιθανότατα λαμβάνει χώρα πριν από τον σεισμό, ως εξής: από τον φλοιό της Γης, και συγκεκριμένα από σημεία που τα πετρώματα δέχονται μεγάλες πιέσεις, διαταράσσεται το ηλεκτρομαγνητικό και βαρυτικό πεδίο. Έτσι απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια, τα οποία ευθύνονται για χημικές μεταβολές που στην συνέχεια προκαλούνται στα υπόγεια ύδατα. Και με την σειρά τους, τα ζώα που ζουν σε υδροβιότοπους ή κοντά σε αυτούς, διαθέτουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοιου είδους μεταβολές, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως, να μας προειδοποιήσουν έγκαιρα για μια ισχυρή σεισμική δόνηση.
Προσοχή: όλα όσα διαβάζετε εδώ καθώς και οι προγνώσεις μου περί πιθανών ή επικείμενων σεισμών είναι προσωπικές εκτιμήσεις και εικασίες ως αρθογράφου, και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας του αναγνωστικού κοινού. Ως blogger δικαιούμαι να δημοσιεύω τις αστρολογικές μου απόψεις στο προσωπικό μου ιστολόγιο, βάσει της ελευθερίας έκφρασης που διέπει τον παγκόσμιο ιστό. Όμως η διεθνής αστρολογική κοινότητα δεν έχει σταντάρει ουδεμία πιθανολογική φόρμουλα για την έγκαιρη προειδοποίηση των σεισμών: μέχρι σήμερα όλοι μας ερευνούμε -ευρισκόμενοι σε πειραματικό στάδιο-, τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας, και ο καθένας γνωστοποιεί την προσωπική του εκτίμηση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω ευθύνη για όσα δημοσιεύω, αφού τα διαβάζουν και εκκολαπτόμενοι αστρολόγοι, που δεν επιτρέπεται να παραπληροφορούνται.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
Επιτρέψτε μου να κάνω μια αναγκαία περίληψη των γεωλογικών και γεωφυσικών στοιχείων. Γιατί αποτελούν χρήσιμη επιτομή, με την βοήθεια της οποίας θα γνωρίσετε τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά των σεισμών, και προοδευτικά θα οδηγηθείτε στην κατανόηση των βασικών αποτελεσμάτων των στατιστικών μεθόδων που θα σας παρουσιάσω. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η επιφάνεια της Γης μεταβάλλεται συνεχώς, αλλά εμείς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε επειδή ζούμε απειροελάχιστα σε σχέση με τον γεωλογικό χρόνο. Αν ζούσαμε π.χ. για μερικές χιλιετίες, δεν θα βλέπαμε εντελώς ακίνητες τις οροσειρές στα μάτια μας, αλλά θα πάλλονταν σαν τα κύματα της θάλασσας (με εξαιρετικά αργή κίνηση). Κι όλα αυτά επειδή υπάρχουν ενδογενείς δυνάμεις από τον μανδύα του πλανήτη μας, που αναδύονται, προκαλώντας διαρκή κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών.
Η Γη περιέχει ένα στερεό εσωτερικό πυρήνα, κυρίως από λιωμένο κράμα σιδηρονικελίου, που περιβάλλεται από έναν ρευστό εξωτερικό πυρήνα, μέσα στον οποίο ρέει το λιωμένο κράμα. Πρόσφατες μελέτες από το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) υπολογίζουν ότι ο πυρήνας βρίσκεται πολύ βαθιά, γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, έχει θερμοκρασία που φτάνει μέχρι 6.000 βαθμούς Κελσίου, και πίεση που φτάνει μέχρι 3,6 εκατομμύρια ατμόσφαιρες. Από τον πυρήνα μέχρι την λιθόσφαιρα, -δηλαδή την ανώτερη στερεά κρούστα των πετρωμάτων του φλοιού της Γης-, μεσολαβεί η λεγόμενη “πυρόσφαιρα” (δεν φαίνεται στο σχήμα), η οποία αποτελείται από δύο στρώματα, τον εσωτερικό μανδύα, πάχους 1700 χιλιομέτρων, και τον εξωτερικό μανδύα, πάχους 1050 χιλιομέτρων. Όσο βυθιζόμαστε από την επιφάνεια της Γης προς τον πυρήνα, βαθμιαία αυξάνεται η θερμοκρασία, και αντιστρόφως.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η λιθόσφαιρα (δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της στερεάς Γης) που χωρίζεται σε μικρό αριθμό πλακών, τις επονομαζόμενες “τεκτονικές πλάκες”, οι οποίες επιπλέουν και ταξιδεύουν ανεξάρτητα, λόγω των θερμικών ρευμάτων που δημιουργούνται στον μανδύα της Γης. Η θεωρία αυτή που εξηγεί τις μετατοπίσεις των ηπείρων, διατυπώθηκε το 1912 από τον γεωφυσικό Alfred Wegener. Έγινε διεθνώς αποδεκτή το 1950, ενώ από το 1986 η ΝΑΣΑ παρακολουθεί τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών και των ρηγμάτων για να συμβάλλει στα στοιχεία πρόγνωσης των σεισμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας της Γης συμβαίνει στα όρια αυτών των τεκτονικών πλακών και ρηγμάτων. Σήμερα η επιφάνεια της Γης απαρτίζεται από 12 μεγάλες τεκτονικές πλάκες και από αρκετές μικρότερες. Τα όρια των τεκτονικών πλακών καθορίζονται από στενές ζώνες, μέσα στις οποίες εκδηλώνεται το 80% της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας.
Ας δούμε πως γίνεται αυτό: εξαιτίας υπερυψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, η ροή του μάγματος τείνει να ανέλθει από τον μανδύα της Γης προς την λιθόσφαιρα, συμπαρασύροντας και μετακινώντας τις τεκτονικές πλάκες -σημειωτέον ότι τα όρια των τεκτονικών πλακών μπορεί να είναι συγκλίνοντα, αποκλίνοντα ή πλευρικώς ολισθαίνοντα-. Και με την σειρά τους, η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών προκαλεί καταπονήσεις στα πετρώματα που βρίσκονται γύρω από τα όριά τους. Έτσι εκδηλώνονται σεισμικές δονήσεις -δηλαδή ταλαντώσεις του εδάφους-, που οφείλονται σε θραύση πετρωμάτων και μετακίνηση τεμαχίων στο επίπεδο του ρήγματος.
Ο ελληνικός χώρος -στον οποίο εστιάζομαι στο παρόν άρθρο-, βρίσκεται στην μεσογειακή ζώνη του ηπειρωτικού συστήματος διάρρηξης. Η Ελλάδα -λένε οι ειδικοί-, κατέχει την έκτη θέση σε παγκόσμια σεισμογενή κατάταξη, και την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το “ελληνικό τόξο” έχει μήκος περίπου 1.500 χιλιόμετρα: ξεκινά από την Κεφαλλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου, και περνώντας νότια της Κρήτης, καταλήγει στην Ρόδο. Ειδικά το Αιγαίο αποτελεί ζωντανό γεωτεκτονικό εργαστήριο, αφού το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου πελάγους μαζί με τις περιβάλλουσες παράκτιες περιοχές, βρίσκεται στα σημεία σύγκλισης (κατά 2,5 εκατοστά τον χρόνο) δύο μεγάλων λιθοσφαιρικών πλακών, της αφρικανικής και της ευρασιατικής, που αποτελούν τα πιο σεισμογενή μέρη της Γης, με έντονη και ταχύτατη παραμόρφωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλου αριθμού ρηγμάτων.
Η Ελλάδα αλλάζει σχήμα, αλλάζει μορφή, όσο γίνονται σεισμοί: η Βόρεια Πελοπόννησος ανυψώνεται, ενώ η Στερεά βυθίζεται. Η Νίσυρος ανυψώνεται και πλησιάζει την Κω. Η νοτιοδυτική Πελοπόννησος «ταξιδεύει» προς την Ιταλία, ενώ η Κρήτη απομακρύνεται προς Νότο! Οι κινήσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια της ευρύτερης μετακίνησης των ηπείρων τα τελευταία 200 εκατομμύρια χρόνια. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αν υπήρχε τρόπος να είχαμε πρόσβαση στα ωροσκόπια των 12 μεγάλων λιθοσφαιρικών /τεκτονικών πλακών πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, τότε θα ήμασταν σε θέση να προειδοποιούμε αστρολογικά τον κόσμο για μελλοντικούς σεισμούς, με μεγάλη επιτυχία. Αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς, φαντάζει terra incognita με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.
Το 2011 έγινε στην Βιέννη συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, στο οποίο ο Ιταλός καθηγητής Στέφανο Τίντι του πανεπιστημίου της Μπολόνια, εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί η Ευρώπη δεν διαθέτει επαρκείς χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενο τσουνάμι στην Μεσόγειο, το οποίο θα εξαπλώνονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα 200 μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Και δεδομένου ότι από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι το 2000 έχουν καταγραφεί γύρω στα 80 τσουνάμι στην ελληνική επικράτεια, αντιλαμβάνεστε πως εάν ξανασυμβεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποβεί καταστροφικό, αφού έχουμε πάνω από 2.500 νησιά στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο τα 150 κατοικούνται σήμερα. Αλλά η ελληνική ακτογραμμή είναι η 10η μεγαλύτερη σε μήκος στον πλανήτη!
Παραδείγματα: Απόκλιση, με δημιουργία φλοιού και άνοιγμα ωκεανού συμβαίνει κατά μήκος της “μεσωκεάνιας ράχης” του ατλαντικού, μέρος της οποίας αποτελεί η Ισλανδία, που έχει αναδυθεί από την θάλασσα. Πλευρική ολίσθηση συμβαίνει μεταξύ των πλακών του ειρηνικού και της βόρειας Αμερικής, κατά μήκος του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα (Λος Άντζελες). Σύγκλιση συμβαίνει μεταξύ ευρασιατικής και αφρικανικής πλάκας, που συνεπάγεται καταστροφή του φλοιού και δημιουργία αναγλύφου (ορογένεση), και προοδευτική αύξηση του υψομέτρου των ήδη υφιστάμενων βουνών, που σημειώνεται στην Μεσόγειο. Γι’ αυτό τον λόγο, το 80% του ελληνικού εδάφους είναι ορεινό. Έχουμε 55 μεγάλα βουνά (δείτε το αρχείο 55_Greek_mountains.pdf ΕΔΩ), και όλα τα βουνά μας συνεχίζουν να ψηλώνουν κατά μερικά εκατοστά κάθε χρόνο!
Παρόλο που η πλευρική έκταση των τεκτονικών πλακών είναι σήμερα καθορισμένη από ειδικούς, αυτό που θεωρείται αβέβαιο είναι το πάχος τους. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι λιθοσφαιρικές πλάκες έχουν μέσο πάχος 34 χιλιόμετρα κάτω από τις ηπείρους και 7 χιλιόμετρα κάτω από τους ωκεανούς, ενώ είναι πολύ σπάνιο να υπερβούν τα 145 χιλιόμετρα σε βάθος.
Όσον αφορά τον πλανήτη μας αξίζει να σημειωθεί ότι, ΚΑΘΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΡΗΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΡΗΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος ενός ρήγματος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο σεισμός τον οποίο μπορεί να προκαλέσει. Και όσο μικρότερο είναι ένα ρήγμα, τόσο ευκολότερα μπορεί να κρυφτεί κάτω από ιζήματα. Έτσι υπάρχουν μικρά ρήγματα ικανά να δώσουν μεσαίας έντασης σεισμούς, τα οποία παραμένουν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
Η Σελήνη είναι ο κοντινότερος πλανήτης μας στο διάστημα και παίζει σπουδαίο ρόλο σε ωροσκόπια κρατών, επειδή εμφανίζεται ως “διερμηνέας” ή “χρονομέτρης” των κοσμικών φαινομένων, ένα εκ των οποίων είναι οι παλίρροιες: καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από εμάς, δεν βρίσκεται συνεχώς στο ίδιο ύψος, γιατί άλλοτε πλησιάζει κοντύτερα στην Γη (αυτό ονομάζεται “Περίγειο”), και άλλοτε απομακρύνεται από την Γη (αυτό ονομάζεται “Απόγειο”).
Η αυξομείωση της απόστασης της Σελήνης σε σχέση με εμάς έχει μετρηθεί και επαληθευτεί με ακρίβεια lazer: κάθε μήνα, το περίγειο της Σελήνης πλησιάζει την Γη στα 356.410 χιλιόμετρα, ενώ το απόγειο της Σελήνης απέχει από την Γη 406.740 χιλιόμετρα. Που σημαίνει ότι η Σελήνη παλινδρομεί εις ύψος κατά 50.330 χιλιόμετρα.
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε ότι, η αυξομειούμενη βαρυτική έλξη της Σελήνης επάνω στην Γη είναι η αιτία των παλιρροιών, όπως παραδέχονται οι ειδικοί. Γιατί στην επίδραση της Σελήνης οφείλεται περίπου το 69% των παλιρροϊκών δυνάμεων, ενώ στην επίδραση του Ηλίου μόνο το 31%. Και είναι τόσο ισχυρή αυτή η Σεληνιακή βαρυτική έλξη που δημιουργεί κυκλική άμπωτη και πλημμυρίδα, κατά 50 περίπου λεπτά πιο αργά σε σχέση με κάθε προηγούμενη μέρα. Έτσι το σχήμα της Γης διαμορφώνεται από την μέση στάθμη των υδάτων των ωκεανών, και την επέκτασή του διάμεσου των ηπείρων. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι η καθημερινή “παραμόρφωση” του γήινου σχήματος προκαλείται από τεράστια μετατόπιση υδάτινων φορτίων. Έτσι τα παλιρροϊκά φαινόμενα ερμηνεύουν τις παραμορφώσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου.
Αν επιχειρήσετε να εφαρμόσετε τον νόμο του Νεύτωνα θα δείτε ότι, σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς, στο περίγειο της Σελήνης το βαρυτικό κέντρο καταβυθίζεται προς τον πυρήνα της Γης, ενώ στο απόγειο της Σελήνης το βαρυτικό κέντρο ανυψώνεται φτάνοντας μέχρι τα άνω άκρα της πυρόσφαιρας. Όμως αυτοί οι μαθηματικοί υπολογισμοί θα έμοιαζαν αρκετά χονδροειδείς για να γίνουν επιστημονικά δεκτοί, αφού πρέπει να συνυπολογίσετε την μεταβλητή συνιστώσα της αδιαμφισβήτητης βαρυτικής έλξης που ασκεί καθημερινά και ο Ήλιος στην Γη, ειδικά τους μήνες που ο πλανήτης μας, κατά την ετήσια περιστροφή του, βρίσκεται κοντύτερα στον Ήλιο. Δείτε το άρθρο eclipses_influence.pdf πατώντας ΕΔΩ
Ο αστρονόμος James Berkland, συγγραφέας του “SYZYGY- En Earthquake Newsletter”, αναφέρει ότι η βαρυτική έλξη Ηλίου-Σελήνης, σε συνδυασμό και με κινήσεις άλλων πλανητών, διεγείρουν την σεισμική δραστηριότητα της Γης. Αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια επιστημονική βάση, όπως ισχυρίζεται και ο αστρονόμος Chester, διότι οι γήινες λιθοσφαιρικές / τεκτονικές πλάκες επιπλέουν.
Προτείνω λοιπόν να μείνουμε την ουσία για να μην εστιαστούμε στο δένδρο και χάσουμε το δάσος. Κατά την προσωπική μου γνώμη, όλα αυτά σημαίνουν επιγραμματικά ότι, ειδικά σε περιόδους Ηλιακών εκλείψεων, αμφότερες αστρικές δυνάμεις που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αναδεύουν και διαταράσσουν το γήινο μάγμα της καυτής λάβας που με την σειρά του παράγει αέριες ουσίες υπερυψηλής πίεσης, οι οποίες ανέρχονται κατά καιρούς από τον μανδύα προς τον φλοιό και βιαίως εκτονώνονται, προκαλώντας άλλοτε ηφαιστειακές εκρήξεις, άλλοτε σεισμικές δονήσεις, άλλοτε τσουνάμι, ο βαθμός των οποίων εξαρτάται από την ισχύ του φαινομένου, που μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και μια εβδομάδα αργότερα -μέχρι την ολοκλήρωση του αμέσως επόμενου τετραγωνισμού της Σελήνης (το κοινώς επονομαζόμενο Τέταρτο της Σελήνης)-.
Η καταστροφική επίπτωση που ορισμένες Ηλιακές εκλείψεις παρουσιάζουν κατά καιρούς σε γήινα φαινόμενα και συμβάντα, όπως σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, κατακρημνίσεις /κατολισθήσεις, πλημμύρες, τσουνάμι, καταποντισμούς, με όλα τα τυχόν επακόλουθα που ενδέχεται να επιφέρουν στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως λιμούς, ασθένειες, πολέμους ή εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, έχουν παρατηρηθεί από την πανάρχαια εποχή των Ορφικών, και έχουν περάσει στην λαϊκή παράδοση και στην θρησκεία, όχι μόνο της δικής μας πατρίδας, αλλά και όλων των εθνών. Επίσης χρονολογικά μεταγενέστερες αναφορές για την καταστροφική επίπτωση των εκλείψεων έχουν διασωθεί από Σουμέριους, Ασσύριους, Χαλδαίους και Αιγυπτίους, μέχρι τον Όμηρο, τον Θαλή τον Μιλήσιο, τον Αναξαγόρα, τον Πίνδαρο, τον Πρόκλο, τον Θουκυδίδη, τον Πλούταρχο, τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και πάρα πολλούς άλλους. Ο κατάλογος γίνεται μακρύς όσο φτάνουμε στον αιώνα μας για να τους αναφέρω όλους μέχρι τις μέρες μας. Τους έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου με τίτλο “η Ιστορία, το Έργο, η Γνώση και η Εξέλιξη της Αστρολογίας” το οποίο δημοσίευσα το 2005.
Κοντολογίς, ο σημερινός αστρολόγος έχει στην κατοχή του μια παρακαταθήκη από ιστορικές αναφορές εκλείψεων, στις οποίες μπορεί να ανατρέξει προκειμένου να βγάλει τα δικά του, προσωπικά συμπεράσματα. Γιατί κάθε έκλειψη που πρόκειται να συμβεί σήμερα σε οποιαδήποτε από τις 360 μοίρες του ζωδιακού κύκλου, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αρκετές μάλιστα φορές, και υπάρχει καταγεγραμμένη εμπειρία από παρατήρηση αντίστοιχων παλαιότερων θέσεων. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, έχουν δημοσιευτεί κανόνες και συμπεράσματα από έρευνες κορυφαίων αστρολόγων ανά τον κόσμο, που συσχετίζουν τα δυσαρμονικά φαινόμενα των εκλείψεων με την εκδήλωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων, και όχι μόνο. Επιτρέψτε μου επικουρικά να παρουσιάσω πέντε ενδεικτικά παραδείγματα καταστροφικών σεισμών:
α)- Ηλιακή Έκλειψη 09 Αυγούστου 1953, τρεις ημέρες μετά εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 7,5R που κατέστρεψε την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.
β)- Ηλιακή Έκλειψη 08 Ιουνίου 1956, δύο ημέρες μετά εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 7,7R που σκότωσε 2.000 άτομα στο Αφγανιστάν.
γ)- Ηλιακή Έκλειψη 20 Ιουλίου 1963, έξι ημέρες μετά εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 6,1R που σκότωσε 1.100 άτομα στα Σκόπια.
δ)- Ηλιακή Έκλειψη 29 Απριλίου 1976, επτά ημέρες μετά εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 6,5R που σκότωσε 945 άτομα στην βορειοανατολική Ιταλία.
ε)- Ηλιακή Έκλειψη 11 Αυγούστου 1999, έξι ημέρες μετά εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 7,4R που σκότωσε 40.000 άτομα στην Νικομήδεια της Τουρκίας.
Σημείωση 1η: σεισμοί γίνονται κάθε μέρα και εκλείψεις συμβαίνουν κάθε χρόνο. Συνεπώς, στο μυαλό ενός σκεπτικιστή, δεν αποτελούν σημαντικά στατιστικό δείγμα οι ιστορικές αναφορές των εκλείψεων, ούτε αυτά τα μεμονωμένα παραδείγματα καταστροφικών σεισμικών δονήσεων. Παρά ταύτα, τα ανωτέρω παραδείγματα αποκτούν ειδικό βάρος όταν υπεισέρχονται κι άλλοι αστρολογικοί παράγοντες (δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ).
Σημείωση 2η: στην αστρολογία ο κανόνας λέει ότι, κάθε έκλειψη που γίνεται, είναι σημαντική μόνο εάν δημιουργεί Κύρια Δυσαρμονική Όψη, π.χ. είτε με γενεθλιακό πλανήτη ενός ατόμου, είτε με ιδρυτικό πλανήτη ενός τόπου, μέρους, κράτους, χώρας ή περιοχής. Και όταν γίνει μια τέτοια έκλειψη, θα εκδηλωθεί δυσοίωνο γεγονός τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συμβούν Κύριες Δυσαρμονικές Όψεις (δηλαδή ενεργοποιήσεις) με την μοίρα αυτής της έκλειψης -συμπεριλαμβανομένων των ορίων των ανοχών-, από διελεύσεις (transits) γρήγορων /εσωτερικών πλανητών, όπως του Ερμή, ή της Αφροδίτης, ή ιδίως του Άρη. Τότε αναμένουμε βάσει πιθανοτήτων, να είναι ανάλογης πλανητικής φύσεως το δυσοίωνο γεγονός που θα εκδηλωθεί. Και αν τύχει το ίδιο χρονικό διάστημα να συμμετάσχει στις ανωτέρω Κύριες Δυσαρμονικές Όψεις ένας αργός /εξωτερικός πλανήτης, όπως Δίας, ή Κρόνος, ή Ουρανός, ή Ποσειδώνας, ή Πλούτωνας, τότε το δυσοίωνο γεγονός θα εκδηλωθεί πολύ εντονότερα, έως καταλυτικά (ανάλογα με τις ιδιότητες του αργού πλανήτη).
Σημείωση 3η: αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αστρολογική ορολογία που βλέπετε, διαβάστε πρώτα το άρθρο μου περί Ψυχολογικής Αστρολογίας για αποσαφήνιση των εννοιών. Και αφού μιλώ για εκλείψεις, λέω σε όσους μπορεί να τους ενδιαφέρει, πως έχει παρατηρηθεί ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που γεννιούνται σε έκλειψη, τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής τους θα συμβούν ξανά σε έκλειψη.
Σημείωση 4η: πέρα από τους σεισμούς, στο βιβλίο μου για τις Εκλείψεις έκανα αυτόνομη έρευνα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψω πόση αλήθεια ενδέχεται να υπάρχει σε δοξασίες και προκαταλήψεις που είναι ριζωμένες στο υποσυνείδητο παλαιότερων γενεών, τις παραδόσεις των οποίων κληρονομήσαμε. Έτσι συγκέντρωσα μαρτυρίες ανθρώπων όλων των ηλικιών, που θυμούνται είτε οι ίδιοι, είτε οι γονείς ή οι παππούδες τους, ότι οι εκλείψεις προκάλεσαν δεινά στον κόσμο. Στην συνέχεια κατέστρωσα και συμπεριέλαβα έναν κατάλογο με συγκλονιστικά πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που συνέβησαν τον 20ο αιώνα, ύστερα από Ηλιακές εκλείψεις. Αλλά για να μην δώσω λάθος εντύπωση στους αναγνώστες, παραδέχομαι ότι μέσα στον 20ο αιώνα συνέβησαν δεκάδες άλλα, εξίσου σημαντικά γεγονότα, που δεν σχετίζονταν με εκλείψεις, αλλά με άλλους αστρολογικούς δείκτες. Βέβαια ως θιασώτης της ανωτέρω προσέγγισης δεν αμφισβητώ τα υπόλοιπα ιστορικά γεγονότα -που ούτως ή άλλως έχουν συμβεί-, απλώς διερωτώμαι: τα γεγονότα του συγκεκριμένου καταλόγου που συμπεριέλαβα και δημοσίευσα θα γινόντουσαν εάν δεν υπήρχε η επίδραση εκείνων των εκλείψεων;
Σημείωση 5η: αφού αναφέρθηκα στην επίδραση των εκλείψεων, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αυθεντίες του 19ου αιώνα, τον Theodor Ritter von Oppolzer, που, ως εξαίρετος μαθηματικός και γεωδαίτης, έμεινε στην ιστορία λόγω του τεράστιου καταλόγου εκλείψεων που συνέταξε, τον λεγόμενο “Canon der Finsternisse”. Στο τιτάνιο αυτό έργο του κατέγραψε 8.000 Ηλιακές εκλείψεις και 5.200 Σεληνιακές, από το 1.208 π.Χ. μέχρι το 2.161 μ.Χ. Μέσα από τις χιλιάδες καταγραφές του Oppolzer μπορεί κανείς να παρατηρήσει την πορεία που ακολουθούν επάνω στην Γη τα κέντρα της σκιάς των Ηλιακών εκλείψεων, σε σχέση με κορυφαία ιστορικά γεγονότα.
Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ
Η αστρολογία είναι παγκόσμια γλώσσα ουράνιων συμβόλων, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να ερμηνεύσει οτιδήποτε επιστητό. Στον αντίποδα αυτής της κοσμοθεώρησης, ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται ότι ΔΕΝ μπορεί να γίνει αστρολογικά επιτυχημένη πρόγνωση σεισμών. Αυτό πάγια υποστήριζε ο αξέχαστος Παύλος Κυράγγελος, ερευνητής αρχαίας ελληνικής γραμματείας, εναλλακτικής θεραπευτικής, εσωτερισμού, μεταφυσικής και παραψυχολογίας, ο οποίος προώθησε στην χώρα μας την πυθαγόρεια αριθμοσοφία, την εσωτέρα ονοματολογία, την δελφική και ινδουιστική αστρολογία, την καμπαλιστική φιλοσοφία, την εξελικτική φυσιογνωμική, την αυρογραφία και την γραφολογία. Ο Παύλος Κυράγγελος υποστήριζε ότι “η αστρολογία είναι μία εσωτερική επιστήμη που οντολογικά αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας/αυτοεξέλιξης και αυτοπραγμάτωσης/αυτοτελείωσής μας”. Και έλεγε ότι “ακόμη και τα πιο ισχυρά μέντιουμ στον κόσμο δεν μπορούν να προβλέψουν επιτυχώς, κατ’ επανάληψη, τους επόμενους μεγάλους σεισμούς που θα συμβούν, ούτε ως προς την ένταση, ούτε ως προς το επίκεντρο, ούτε ως προς τις καταστροφές που θα προκαλέσουν”.
Αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι την περασμένη δεκαετία, ο Παύλος Κυράγγελος, μου εμπιστεύτηκε την συνδρομή ενός από τα σημαντικότερα έργα του, με τίτλο: “Λεξικό Αριθμογραμματικών και Γραμματαριθμικών Αντιστοιχιών της Ελληνικής”. Στο εν λόγω έργο του, στο λήμμα “Σεισμός” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, το γράμμα Σίγμα προβάλλει την αρνητική χροιά της πλανητικής συσχέτισης Άρη/Ουρανού, γιατί συμβολίζει γεγονότα που είναι ξαφνικά, απότομα, αναπάντεχα, απρόβλεπτα, και η αιφνίδια εκδήλωσή τους προκαλεί δυσαρέσκεια, ανησυχία, τρόμο, πανικό, ατυχήματα. Πόσο μάλλον η λέξη σεισμός που εμπεριέχει 3 γράμματα από Σίγμα “είναι σαν τον ανατριχιαστικό συριγμό των δένδρων που ακούς όταν βρεθείς σε δάσος την στιγμή ενός σεισμού”, έλεγε, και “η ακίδα του σεισμογράφου που ταλαντώνεται καταγράφοντας επάλληλα κυματοειδή Σίγμα”.
Είναι σύνηθες πλανητικό πρότυπο να γίνονται σεισμοί κάθε 24ωρο, γιατί συμβάλλουν στην εξελικτική πορεία της Γης. Και η αλήθεια είναι ότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την σειρά των επόμενων τριών μεγάλων σεισμών, άνω των 5R, για το που και πότε ακριβώς θα γίνουν, ή και για τις ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσουν -όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, καλύτερα να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη-. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν δεν είναι εφικτή μια στατιστικά επιτυχημένη πρόγνωση σεισμών, πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να προσπαθούμε, και διαμέσου της αστρολογίας. Γιατί όλη η καταγεγραμμένη γνώση που έχουμε αποκτήσει για τους σεισμούς, από τα βάθη της αρχαιότητας -με την οιωνοσκοπία-, μέχρι και σήμερα -με την επιστημονική έρευνα-, προσθέτουν ολοένα περισσότερο φως σε αυτόν τον δυσεπίλυτο γρίφο, που με την βοήθεια της τεχνολογίας, από άλυτο μυστήριο, σταδιακά μετατράπηκε σε μετρήσιμο φυσικό φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, αποτελεί πλέον στερεότυπο, αστρολόγοι, επώνυμοι και μη, να ακολουθούν την πεπατημένη, λαμβάνοντας υπόψη δυο-τρεις παράγοντες όταν κάνουν στο διαδίκτυο προβλέψεις περί μελλοντικών σεισμών. Επειδή η εκδήλωση των σεισμών είναι αναμφισβήτητα περίπλοκο γεωφυσικό φαινόμενο, θα επιχειρήσω να σας το παρουσιάσω όσο μπορώ πιο εκλαϊκευμένα.
Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που ομολογουμένως θα συναντήσει οποιοσδήποτε επιχειρήσει να κάνει αστρολογική έρευνα για πρόγνωση σεισμών, είναι καταρχήν το είδος του ωροσκοπίου που θα λάβει υπόψη του ως καταλληλότερου για την έρευνά του, κρίνοντας και επιλέγοντας με βάση τον βαθμό της ερμηνευτικής εμπειρίας που διαθέτει. Είναι σύνηθες τα κράτη να έχουν πάνω από ένα ωροσκόπια, τα οποία αντικατοπτρίζουν ποικίλες στιγμές της ιστορίας τους και αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους τομείς -είναι χρήσιμο να έχουν αρκετά ωροσκόπια τα κράτη, γιατί έτσι ο αστρολόγος μπορεί να εστιάσει καλύτερα την έρευνά του στα εκάστοτε θέματα με τα οποία σχετίζονται-. Και υπάρχουν έγκριτοι αστρολόγοι που έχουν κατά καιρούς προτείνει για την χώρα μας διάφορες ημερομηνίες, όπως:
1)-Το Απελευθερωτικό ωροσκόπιο της 25ης Μαρτίου 1821 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), που όποιος διαβάσει ιστορία, ξέρει ότι σίγουρα δεν ξεκίνησε εκείνη την ημέρα η ελληνική επανάσταση (δείτε το αρχείο 25_March.pdf ΕΔΩ). Αλλά, όση αξία κι αν έχουν τα πραγματικά γεγονότα, αυτοί που δέχονται να χρησιμοποιούν το ωροσκόπιο της 25ης Μαρτίου 1821, στηρίζονται στο σκεπτικό ότι, επειδή η αστρολογία είναι συμβολική γλώσσα, όταν μια ημερομηνία έχει εντυπωθεί τόσο έντονα στην συνείδηση ενός λαού, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Η αστρολογία όταν είναι κάτι να μας δείξει, θα μας το δείξει με χίλιους τρόπους. Όμως το Απελευθερωτικό “ωροσκόπιο” της χώρας μας δεν είναι πραγματικό ωροσκόπιο και με βάση αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία έρευνα για γεωφυσικά φαινόμενα.
2)-Το Εθνικό ωροσκόπιο της 1ης Ιανουαρίου 1822 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), που την ημερομηνία εκείνη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος συγκέντρωσε στην Νέα Επίδαυρο αντιπροσώπους διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, δημιουργώντας την πρώτη εθνοσυνέλευση, με σκοπό να διακηρύξουν την ανεξαρτησία του αγωνιζόμενου έθνους μας, και να συντάξουν έτσι το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα. Όμως η εν λόγω εθνοσυνέλευση έλαβε ουσιαστικά τοπικό χαρακτήρα και η ισχύς της παρέμεινε στα χαρτιά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί, αφού οι μάχες συνεχίζονταν, και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Κιουταχής με τον Ιμπραήμ έπνιξαν στο αίμα το Μεσολόγγι. Πέραν τούτων, ακολούθησαν τρεις εθνοσυνελεύσεις με στόχο την προώθηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας (1823 στο Άστρος, 1827 στην Τροιζήνα και 1828 στο Άργος). Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ακατάλληλοι αστρολογικοί χάρτες αν ψάχναμε σε αυτούς για γεωφυσικά συμβάντα.
3)-Το Ιδρυτικό /καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο της 23 Ιανουαρίου 1830 (άγνωστη ώρα, παλαιό ημερολόγιο), υπεγράφη με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου από τους πληρεξούσιους των τριών προστάτιδων δυνάμεων εκείνης της εποχής (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας). Όλα τα σημαντικά γεγονότα της χώρας μας από το 1830 μέχρι σήμερα, ότι συμβαίνει στο παρόν και ότι θα γίνει στο μέλλον, αντικατοπτρίζονται σε αυτό τον αστρολογικό χάρτη. Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι το οριστικό ωροσκόπιο της σύγχρονης πατρίδας μας, θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: αναλογιστείτε τι γίνεται με το ωροσκόπιο των Σκοπίων, που επί χιλιάδες χρόνια ονομάζονταν Σκοποί, όπως καταμαρτυρεί τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο Κλαύδιος Πτολεμαίος.
Με δυο λόγια, τα Σκόπια, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), προέβαλλαν την ανεξαρτησία τους και αυτο-ανακηρύχθηκαν σε “Ύπατη Μακεδονία” στις 25/01/1991. Τότε δημιούργησαν το σύγχρονο ωροσκόπιο του έθνους τους. Και ερωτώ: μπορείτε να θυμηθείτε τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές αναγνωρίστηκε η αυτονομία τους με την πολλαπλή ονομασία τους; Που θέλω λοιπόν να καταλήξω: ναι μεν υφίστανται ως κρατίδιο, αλλά από την στιγμή που η σημερινή υπερδύναμη που λέγεται ΟΗΕ-ΝΑΤΟ-(βλέπε ΕΕ-ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ) θα τους αναγνωρίσουν επίσημα ως “Μακεδονία”, τότε και μόνο τότε θα συγκροτήσουν ως έθνος Καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο και θα αποκτήσουν εφεξής ισότιμη υπόσταση στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.
4)-Όσον αφορά το θέμα με τους αστρολογικούς χάρτες της Ελλάδας, υπάρχει και το λεγόμενο Πολιτειακό /θεσμικό ωροσκόπιο στις 24 Ιουλίου 1974, Αθήνα 04:30ΠΜ, το οποίο σχετίζεται με την καθιέρωση Εθνικού Συντάγματος από τις 11 Ιουνίου 1975 Αθήνα 00:00ΠΜ, και με το εν ισχύ πολίτευμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (παρά τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του). Επίσης σχετίζεται με την διασπορά του φάσματος κομματικών εδρών εντός Βουλής, με την πρόθεση ψήφου των Βουλευτών, με την παραγωγή νομοσχεδίων και τον βαθμό απήχησης που έχουν στους πολίτες, με ψηφοφορίες για ανάδειξη προσώπου στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και με την ανακοίνωση ημερομηνίας εθνικών εκλογών, όποτε γίνονται [(σε συνδυασμό και με τον 6ο Οίκο στο καθιερωτικό ωροσκόπιο της πατρίδας μας, ο οποίος δείχνει την λαϊκή ετυμηγορία στις εθνικές εκλογές). Και όσοι γνωρίζουν αστρολογία, βλέποντας στις 25/01/2015 την transit Σελήνη στον Κριό να ενεργοποιεί το κοσμικό Τετράγωνο Ουρανού-Πλούτωνα, αντιλαμβάνονται την ύστατη προσπάθεια των εξουσιαστών για εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας μέσα από την νέα πολυκομματική σύνθεση που θα προκύψει, ο οποίος να εξακολουθήσει να συνυπογράφει νομοθετικές πράξεις μνημονίων και εφαρμοστικών μέτρων]. Η φετινή χρονιά θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγάλα αντιμνημονιακά γεγονότα, που θα φανούν από την Άνοιξη 2016 και μετά. Τέλος, ο πολιτειακός χάρτης δείχνει ότι έφθασε ο καιρός που ηλικιωμένοι βουλευτές θα αρχίσουν να παραχωρούν έδρανα σε νεότερες γενιές πολιτευτών. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί το Πολιτειακό ωροσκόπιο είναι ακατάλληλο για να ερευνήσουμε γεωφυσικά συμβάντα.
5)-Τέλος, η Ελλάδα έχει και το λεγόμενο Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο, την στιγμή που η χώρα μας στις 28 Μαΐου 1979 Αθήνα 06:31ΜΜ υπέγραψε την συνθήκη ένταξης στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.), νυν Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το ωροσκόπιο αυτό βρίσκεται σε πλήρη και αδιάλειπτη ισχύ από την 01/01/1981 Αθήνα 00:00ΠΜ και σε γενικές γραμμές δείχνει όλες τις έννομες σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., την εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας στην Κοινοπολιτεία, καθώς και την πρόθεση ψήφου του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές, όποτε γίνονται. Επίσης παρατηρούμε το πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε εμείς ως Έλληνες (βλέπε Νοτιοευρωπαίοι) την Ε.Ε., σε σχέση με το πως μας αντιμετωπίζει εκείνη, και κατ’ επέκταση τις ανισότητες που προκύπτουν, όχι μόνο σε οικονομικά ζητήματα. Το Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο της Ελλάδας (ενταγμένο στην ΟΝΕ από τις 19 Ιουνίου 2000 Lisbon, Portugal 01:10ΜΜ), γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον για όποιον το εξετάσει σε συνάρτηση με την Νέα Εποχή του Υδροχόου. Το Ευρωπαϊκό ωροσκόπιο της Ελλάδας αναμφίβολα είναι το πλέον ακατάλληλο για αστρολογική έρευνα σεισμών, και κάθε περαιτέρω αναφορά σε αυτό θα έβγαινε εκτός θέματος του παρόντος άρθρου.
Για να συνοψίσω όσα διαβάσατε, το ιδρυτικό /καθιερωτικό /οριστικό ωροσκόπιο της Ελλάδας που προανέφερα, είναι ένας συνδυασμός συμβολισμών που φανερώνουν την ουσία του έθνους μας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τους θεσμούς του. Έτσι, ο χάρτης αυτός, αν μετατραπεί στο σύγχρονο ημερολόγιο (03 Φεβρουαρίου 1830, rectification time 11:30ΠΜ, rASC 23 Ταύρου), δείχνει τα μεγαλύτερα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 180 ετών που συνέβησαν στην χώρα μας. Για παράδειγμα, στις 25/01/2015 ο transit Ερμής ανάδρομος από τις 15 Υδροχόου δείχνει να διενεργούνται πρόωρες εκλογές στην χώρα μας -με ποσοστό αποχής στις κάλπες άνω του 20%-, επειδή ενεργοποιεί (από Αντίθεση) τον secondary Ήλιο που βρίσκεται ήδη στις 14 Λέοντα, ο οποίος με την σειρά του έχει ενεργοποιήσει τους τελευταίους μήνες την καθιερωτική Αντίθεση Ήλιου-Κρόνου στον άξονα των Σταθερών ζωδίων και ανάμεσα στον 4ο & 10ο Οίκο της πατρίδας μας. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει προκύψει συνταγματικό θέμα από την μη εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου Δημοκρατίας. Τις ενδείξεις του transit Ερμή ανάδρομου που προανέφερα, συνεπικουρεί και η transit Αφροδίτη (κυβερνήτης 6ου Οίκου = εθνικές εκλογές), από τις 27 Υδροχόου, σχηματίζοντας δυσαρμονική πλοκή με τον Ουρανό-Πλούτωνα. Άφησα για το τέλος την πιο ισχυρή ένδειξη, το secondary MC που έχει φτάσει στις 05 Λέοντα, σχηματίζοντας σιγά-σιγά Αντίθεση με τον καθιερωτικό Ουρανό στον 10ο οίκο, και στις 25/01/2015 ενεργοποιείται από τον transit Ήλιο. Με απλά λόγια, οι εκλογές αυτές θα σηματοδοτήσουν σταδιακή αλλαγή πολιτικής και κυβερνητικού έργου.
Κατά συνέπεια με όλα αυτά που διαβάσατε, το καθιερωτικό ωροσκόπιο της Ελλάδας θα έπρεπε να δείχνει και φυσικές καταστροφές, όταν προξενούν ζημιές ή θύματα, θα μου πείτε. Αυτό ισχύει, αλλά η ερμηνευτική δυσκολία κάθε αστρολόγου έγκειται στο ιδίωμα των πλανητικών όψεων, λόγω του μεγάλου φάσματος πιθανοτήτων που παρουσιάζουν. Όταν παραδείγματος χάρη βλέπουμε τον διελαύνοντα Άρη να σχηματίζει Τετράγωνο με τον ιδρυτικό πλανήτη Ουρανό μιας χώρας, φερ’ ειπείν της δικής μας, περιμένουμε εκείνες τις μέρες να συμβεί κάποιο αιφνίδιο δυσαρμονικό γεγονός, που άπτεται τέτοιας φύσεως στην εκτίμηση πιθανού κινδύνου: μπορεί να είναι είτε πτώση αεροσκάφους, είτε πυρκαγιά σε δάσος, είτε έκρηξη υγραερίου ή αποθήκης πυρομαχικών, είτε τραυματισμοί από κροτίδες, είτε προκλήσεις στο Αιγαίο, είτε σύγκρουση αμαξοστοιχίας, είτε καραμπόλα στην εθνική, είτε χουλιγκανισμοί σε γήπεδο ή αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε επεισόδια με διαδηλωτές, είτε αστυνομική βία, είτε καταστροφική σεισμική δόνηση, είτε κατολίσθηση, κλπ. Γιατί όλα αυτά εμπεριέχονται στην γκάμα ερμηνειών της συγκεκριμένης αστρολογικής όψης -χωρίς να σημαίνει ότι θα συμβούν όλα αυτά μαζί, οσάκις σχηματίζεται ετούτη η Όψη-. Επομένως αντιλαμβάνεστε για ποιο λόγο ο ιδρυτικός χάρτης ενός κράτους δεν προσφέρεται για πρόγνωση σεισμικών δονήσεων.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα στην αστρολογία: δεν υπάρχει ευθεία σύνδεση μεταξύ αίτιου-αποτελέσματος. Δηλαδή όταν βλέπουμε Άρη σε Τετράγωνο με Ουρανό, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η όψη για τα δυσαρμονικά συμβάντα που προανέφερα. Απλά, όταν υπάρχει ο Άρης σε Τετράγωνο με τον Ουρανό παρατηρούνται πιο συχνά τα ανωτέρω. Αυτή είναι η αρχή της συγχρονικότητας που ανέπτυξε ο Καρλ Γιουνγκ, που λέει ότι, όταν δυο συμβάντα εμφανίζονται μαζί, το ένα δεν αποτελεί αίτιο του άλλου, απλώς συνυπάρχουν, και το ένα είναι σημειοδότης του άλλου. Για παράδειγμα, όταν σημειώνονται σεισμοί με τον παραπάνω πλανητικό συνδυασμό, όταν ξαναδούμε αυτό τον συνδυασμό, γνωρίζουμε πως έχει συσχετιστεί με φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, δεν είναι το πλανητικό συμβάν που παράγει την καταστροφή, απλώς το πλανητικό συμβάν λειτουργεί ως αστρολογικός σημειοδότης. Η αρχή της συγχρονικότητας ισχύει πάντα, για όλα τα σετ αστρολογικών όψεων, με οποιονδήποτε τρόπο, σύστημα ή μέθοδο εξετάζουμε ένα ωροσκόπιο.
Υπάρχουν μεμονωμένα παραδείγματα ωροσκοπίων σεισμών, που στο παρόν άρθρο θα μπορούσα να σας δείξω για να σας πείσω για τα λεγόμενά μου. Δείτε ένα παράδειγμα για 4 φονικούς σεισμούς στην γραφική εφημερίδα του έτους 1965.
Όμως αυτό δεν είναι ούτε πρόγνωση, ούτε στατιστική επαλήθευση μεγάλου δείγματος τυχαίων αποτελεσμάτων. Σφάλλουν όσοι ισχυρίζονται -ακόμη και καλοπροαίρετα-, ότι από δεκάδες ισχυρούς σεισμούς που έγιναν στην χώρα μας μέσα στους δύο τελευταίους αιώνες, εξ αυτών διακρίνονται π.χ. πέντε περιπτώσεις με το ίδιο πλανητικό μοτίβο. Ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό, χωρίς κατ’ ανάγκη να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, παρουσιάζοντας επιλεκτικό δείγμα για να στηρίξει μια άποψη που πιστεύει.
Ανακεφαλαιώνοντας, μέχρι στιγμής έχουμε δει τους λόγους για τους οποίους τα ωροσκόπια μιας χώρας δεν αρκούν για να κάνουμε ασφαλή πρόγνωση σεισμικού κινδύνου. Επιπλέον, κάθε σοβαρή προσπάθεια αστρολογικής πρόγνωσης ενός μελλοντικού σεισμού γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε και το πιθανό επίκεντρο, γιατί υπάρχουν γύρω στα 5.400 ρήγματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, από πολύ μικρά, μέχρι πολύ μεγάλα. Φανταστείτε σαν να ζούμε μέσα σε ένα τεράστιο σπίτι, που το πάτωμα του υπογείου έχει σχεδόν 5.400 ρωγμές. Και αν συνυπολογίσουμε την άποψη του Καθηγητή Παπαζάχου, ότι γεννιούνται γύρω στους 180 νέοι ισχυροί σεισμοί ανά αιώνα, αντιλαμβάνεστε ότι το πλήθος των ρηγμάτων μεγαλώνει δραματικά. Το μόνο που απομένει λοιπόν για την αστρολογική έρευνά μας, είναι να βασιστούμε στον κανόνα που λέει πως, ότι συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εμπεριέχει όλες τις δυνατότητες αυτής της χρονικής στιγμής. Που σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να εξετάσουμε χιλιάδες ωροσκόπια σεισμών τις στιγμές που συνέβησαν, σε συγκεκριμένους τόπους και χρόνους, για την διεξαγωγή αστρολογικών συμπερασμάτων.
Παρενθετικά, το 1993 ένας φημισμένος κοσμοβιολόγος, ευγενικά μου παραχώρησε χιλιάδες κληρώσεις του γερμανικού Λόττο, για να κάνω αστρολογική έρευνα. Και επειδή δίσταζα να αποτολμήσω ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, η αλησμόνητη Τασία Λούτα, μου είπε για να με εμψυχώσει: “βάλε στόχο το φεγγάρι. Ακόμα κι αν δεν το φτάσεις, θα βρεθείς κοντά στ’ αστέρια”. Στην έρευνα του γερμανικού Λόττο επικεντρώθηκα σε Ζώδια, Οίκους και Όψεις της Σελήνης κατά τις ώρες των κληρώσεων και την εμφάνιση τυχερών αριθμών. Η έρευνα του γερμανικού Λόττο με βοήθησε να αποκτήσω την στοιχειώδη εμπειρία στο να επεξεργάζομαι μεγάλο όγκο ωροσκοπιακών δεδομένων με την βοήθεια συνδυασμού ποικίλων αστρολογικών προγραμμάτων, για να φτάνω σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Παρόλα αυτά, θα ήταν μνημειώδες λάθος αν επιχειρούσα -με βάση τα 12.132 ωροσκόπια πολύ ισχυρών σεισμικών δονήσεων διεθνώς, που διαθέτω σε data base-, να εξισώσω όλους τους αστρολογικούς δείκτες των σεισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί κάθε τεκτονική πλάκα παρουσιάζει την δική της δυναμική, και κατά συνέπεια, έχει τα δικά της αστρολογικά χαρακτηριστικά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το 1986 η Διεθνής Εταιρεία Αστρολογικής Έρευνας ISAR (International Society for Astrological Research), με βάση την μονογραφία του διακεκριμένου Brian Johnston, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, ερεύνησαν με την στατιστική μέθοδο T-test εκατοντάδες περιπτώσεις ισχυρών σεισμών για έναν αιώνα, τα στοιχεία των οποίων προέρχονταν από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Η εργασία του Johnston έχει περιληπτικά δημοσιευτεί στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Αστρολογικής Έρευνας C.U.R.A. (Centre Universitaire de Recherche en Astrologie) και αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα (υπάρχει παραπομπή ΕΔΩ ).
Υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι για μια αστρολογική έρευνα. Η πρώτη μέθοδος -που είναι η παλαιότερη-, ονομάζεται Αστροδύνες (Astrodynes) ή Κοσμοδύνες (Cosmodynes) και δημιουργήθηκε το 1946 από τον Elbert Benjamine (γνωστό ως C.C. Zain). Για να υπολογίσουμε Astrodynes κάνουμε κλασματική βαθμονόμηση -με βάση τους κανόνες της παραδοσιακής αστρολογίας-, μετρώντας την ισχύ που έχουν οι πλανήτες ανάλογα με το Ζώδιο που βρίσκονται, τον Οίκο που βρίσκονται και τις Όψεις που σχηματίζουν σε κάθε ωροσκόπιο. Αν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για τις Astrodynes, κοιτάξτε ΕΔΩ
Όλοι οι άλλοι μέθοδοι που υπάρχουν για την αστρολογία βασίζονται καθαρά σε στατιστική ανάλυση. Ο όρος στατιστική ανάγεται από την εποχή του Ομήρου και ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα ίστημι και από του εξ αυτού παραγώγου ρήματος στατίζω που σημαίνει τοποθετώ, ταξινομώ, συμπεραίνω. Γι’ αυτό με την στατιστική συλλέγουμε, επεξεργαζόμαστε, ταξινομούμε, αναλύουμε και ερμηνεύουμε διάφορα δεδομένα, με στόχο την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Σήμερα υπάρχουν 92 μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης, αλλά δεν κάνουν όλες για την αστρολογία.
Η πρώτη στατιστική μέθοδος με την οποία υπολόγιζα το σύνολο των αναμενόμενων τιμών σε μελέτη κατανομής συχνοτήτων των πλανητιικών όψεων, έχει πια εγκαταλειφθεί. Την χρησιμοποίησα το 1987 για να κάνω την πρώτη μου στατιστική έρευνα επί αστρολογικών δεδομένων. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν βοηθήματα γι’ αυτή την μέθοδο, παρά μόνο ο οδηγός των Vail-Pottenger “Tables for Aspect Research”. Με αυτή την στατιστική μέθοδο έπρεπε να δημιουργήσω το στοιχείο ελέγχου, με το να μετρώ τις μέσες ποσότητες χρόνου που δαπανούν οι πλανήτες για κάθε όψη. Και σε γενικές γραμμές, η προκατάληψη δειγματοληψίας, η έλλειψη των κατάλληλων ελέγχων και τα λάθη στην ερμηνεία ήταν αναπόφευκτα.
Την δεύτερη, τωρινή στατιστική μέθοδο, ξεκίνησα να την χρησιμοποιώ λίγα χρόνια αργότερα. Έκτοτε την προτιμώ, γιατί επιτρέπει να λαμβάνω ένα επαρκώς μεγάλο τυχαίο δείγμα από τον γενικό πληθυσμό, το οποίο αποτελεί το στοιχείο ελέγχου, ανάλογα με το εκάστοτε θέμα που εξετάζω. Αυτή η στατιστική μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής και ονομάζεται Χί εις το Τετράγωνο (Chi-squared test). Δείτε πως λειτουργεί (X2_example_statistic_method.pdf πατώντας ΕΔΩ). Φυσικά υπάρχουν κι άλλες στατιστικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σε αστρολογικές έρευνες, όπως το T-test που προείπα, ο μετασχηματισμός Fisher, η Διωνυμική Κατανομή, κ.α. Η θεωρία των πιθανοτήτων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε όλες τις στατιστικές, αλλά ο τρόπος δειγματοληψίας διαφέρει ανάλογα με την μέθοδο που ακολουθούμε.
Ο Γκωγκλέν είχε πει πως σε κάθε αστρολογική έρευνα, μικρή ή μεγάλη, αν τα αποτελέσματά της δεν τα υποβάλλουμε σε στατιστική ανάλυση -με βάση κανόνες θεσπισμένους από την στατιστική μεθοδολογία-, μοιάζει σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής με θολή οθόνη ή με μαύρη οθόνη (δηλαδή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα).
Η ιδέα να κάνω μεγάλη αστρολογική έρευνα για σεισμούς ξεκίνησε αυθόρμητα στις 25 Φεβρουαρίου 2014. Και τα στοιχεία που επεξεργάστηκα για την έρευνα που σας παρουσιάζω, προέρχονται από μια λίστα 175.426 σεισμών που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 50 χρόνια (από τις 24 Φεβρουαρίου 1964 μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου 2014). Η ακρίβεια της λίστας αγγίζει το δέκατο του δευτερολέπτου τοπικής ώρας EET και EDT (BAT). Και τα δεδομένα έχουν παραλληλιστεί με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο από το 1964 έχει εγκαταστήσει εθνικό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών. Από αυτή την λίστα των 175.426 σεισμικών δονήσεων, ξεχώρισα 6.418 σεισμούς μεγέθους από 4R και άνω, -γιατί οι μικρότερης εντάσεως δεν έχουν αστρολογική σημασία-, και τους διερεύνησα με φίλτρα Ptolemy Aspects, Geocentric, Tropical, Koch Houses. Για όσους ενδιαφέρονται παρουσιάζω όλο το μεγάλο αρχείο, κατάλληλα τροποποιημένο με αλγόριθμο για να “τρέχει” στο αστρολογικό πρόγραμμα Kepler, και μέσω αυτού, στο Solar Fire, ταξινομημένο κατά μέγεθος (6418_Earthquakes_Kepler.txt ΕΔΩ), κατά πλάτος (6418_Latitudes_Kepler.txt ΕΔΩ), και κατά μήκος (6418_Longitudes_Kepler.txt ΕΔΩ). Για οδηγίες χρήσεως δείτε(shortly_directions_for_KEPLER_program.pdf ΕΔΩ).
Βλέπετε, η στατιστική χαρακτηρίζεται από τις ιδιότητες του ζωδίου του Ζυγού. Κι εγώ ως Ζυγός, μου αρέσει να χρησιμοποιώ αλγόριθμους -αυτό κάνει και η Google, που είναι Ζυγός, αφού εορτάζει τα γενέθλιά της στην μηχανή αναζήτησης από τις 27 Σεπτεμβρίου 1998-. Αλλά διαισθάνομαι ότι μερικοί θα διαφωνήσουν με την λίστα των 6.418 σεισμών που χρησιμοποιώ, -σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν τα πορίσματα-, επικεντρωμένοι στο γεγονός ότι εξετάζω σεισμούς μοναχά μισού αιώνα. Σε αντιστάθμισμα θα τους πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω στοιχεία ακριβή, πολύ πυκνά και άκρως αναλυτικά για την έρευνά μου. Και όπως θα δείτε παρακάτω, μέσα σε 50 χρόνια εμφανίζονται χιλιάδες δεδομένα σεισμικών δονήσεων για να κάνω επαρκή αξιολόγηση.
Δείτε όλο το αρχείο, περιέχει πάνω από 650 σελίδες καταγραφής αποτελεσμάτων των τριών φάσεων της αστρολογικής μου έρευνας (το my_results.xls για προεπισκόπηση είναι μεγάλο αρχείο. Κάντε Save πατώντας ΕΔΩ).
Και μετά δείτε το στο Excel. Αν δεν έχετε εγκατεστημένο το πρόγραμμα excel μπορείτε να κατεβάσετε το Excel Viewer δωρεάν από ΕΔΩ Αυτό είναι το πιο σημαντικό αρχείο των στατιστικών αποτελεσμάτων. Και αστρολογικά, η προσπάθειά μου αποτελεί παγκόσμια καινοτομία, όχι μόνο για τα χιλιάδες δεδομένα που εξετάζω με στατιστική μεθοδολογία. Ούτε επειδή κατατάσσω τους σεισμούς ανάλογα και με την έντασή τους. Αλλά γιατί σας δίνω τα πηγαία αρχεία, ούτως ώστε να μπορέσετε να ερευνήσετε αμερόληπτα όλα τα στοιχεία, αρκεί να τα εισάγετε σε μια data base του “Kepler” ή του “Solar Fire”. Και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, ελάχιστοι έχουν πράξει κάτι παρόμοιο, σαν το Ίδρυμα Gauguelin, την A.F.A., την Lois Rodden, τον Edward Steinbrecher και τον David Cochrane (ας με συγχωρήσει κάποιος αν εκ παραδρομής τον ξεχνώ).
Σε πρώτο πλάνο παρατήρησα την εν λόγω λίστα των 6.418 σεισμών στον ελλαδικό χώρο, όσον αφορά τις φάσεις της Σελήνης, και βρήκα ότι μόνο 38 είναι οι περισσότεροι σεισμοί που έγιναν σε Πανσέληνο, γεγονός που δεν στηρίζει την θεωρία των βαρυτικών αυξομειώσεων λόγω της Σελήνης. Και από τους 6.418 σεισμούς, οι 598 από αυτούς έχουν συμβεί Ιούλιο μήνα, ενώ μόνο 468 από αυτούς έχουν συμβεί Νοέμβριο μήνα. Που σημαίνει ότι οι σεισμοί εμφανίζουν μεγαλύτερη έξαρση το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα, κάτι που έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Αριστοτέλη και αναφέρεται στην λαϊκή μας παράδοση. Επίσης από τις 6.418 σεισμικές δονήσεις, οι περισσότερες έχουν γίνει περί τις 01-02 την νύχτα (δηλαδή Ήλιος στον 3ο Οίκο).
Παρατηρώντας την λίστα των 6.418 σεισμών στον ελλαδικό χώρο με χρονολογική σειρά, διαπίστωσα επίσης ότι το έτος 1996 καταγράφηκαν 297 δονήσεις άνω των 4R, ενώ το έτος 2011 καταγράφηκαν μόνο 46 δονήσεις άνω των 4R. Που σημαίνει ότι οι δονήσεις το 2011 ήταν κατά 1/6 λιγότερες σε ποσοτική ισχύ. Αυτό είναι οφθαλμοφανές σημαντικό; Σε μια προσπάθεια να δω που οφείλεται αυτή η μεγάλη ποσοτική διαφορά σεισμικής ισχύος, χρησιμοποίησα το πρόγραμμα Winstar με την επιλογή search=Transit to Transit. Έτσι ερεύνησα το πλήθος των πλανητικών όψεων που συνέβησαν από όλους τους πλανήτες στις ανωτέρω χρονιές, συμπεριλαμβανομένου του Χείρωνα. Πλην όμως, δεν βρήκα ουδεμία αξιόλογη ποσοτική διαφορά στις αστρολογικές όψεις. Το 1996 είχαμε παρουσία του Κρόνου στον Κριό, ενώ το 2011 είχαμε τον Κρόνο στο αντιδιαμετρικό ζώδιο, στον Ζυγό, και την θέση του στον Κριό την είχε καταλάβει ο Ουρανός. Δύο στοιχεία τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως αστρολογικά ενδιαφέροντα, είναι η μεγάλη ποσότητα όψεων που σχημάτισε ο Δίας όλο το 2011, ή και η σπάνια παρουσία της Αφροδίτης για τέσσερις συνεχόμενους μήνες στο ζώδιο των Διδύμων το 1996, κάτι που επαναλαμβάνεται επακριβώς κάθε 8 χρόνια (1972, 1980, 1988, 1996, 2004, 2012).
Ο λόγος για την μακροσκελή παράθεση των αποτελεσμάτων, είναι επειδή ξεκινώ από μηδενική βάση, θεωρώντας ότι δεν γνωρίζω κανέναν αστρολογικό δείκτη που θα μπορούσε να είναι σημαντικός στην έρευνα των σεισμών, έτσι ώστε να είμαι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτος. Στην πορεία της έρευνας ξεχώρισε η όψη Ήλιος Ημιτετράγωνο (45 μοίρες) με Αφροδίτη, κι έτσι την συμπεριέλαβα στα αποτελέσματα για περαιτέρω εξέταση (δείτε το αρχείο ASPECT_Sun_45_Venus.pdf πατώντας ΕΔΩ). Επίσης συμπεριέλαβα το Ενάμισι Τετράγωνο (135 μοίρες), δηλαδή την πολικότητα του Ημιτετραγώνου, αφού είναι το αντιδιαμετρικό του σημείο, για να δω μήπως είναι και αυτό σημαντικό.
Κοιτάξτε όλο το αρχείο των αποτελεσμάτων: καταρχήν εξετάζω τι όψεις σχηματίζουν οι γρήγοροι (εσωτερικοί) πλανήτες, από Ήλιο μέχρι και Άρη, ύστερα βλέπετε το πως κατανέμονται οι γρήγοροι πλανήτες μέσα στα 12 ζώδια, στην συνέχεια βλέπετε το πως κατανέμονται όλοι οι πλανήτες μέσα στους 12 Οίκους, και τέλος βλέπετε το πως κατανέμονται τα ωριαία σημεία (δηλαδή ο Ωροσκόπος και το Μεσουράνημα). Κοιτάζοντας όλο το αρχείο my_results.xls θα διαπιστώσετε ότι οι μικρές παρουσίες πλανητικών όψεων -σε σχέση με τον μέσο αναμενόμενο όρο-, δεν δείχνουν πολλούς σεισμούς. Επίσης θα συνειδητοποιήσετε ότι πλήθη σεισμών συμβαίνουν εξίσου με αρμονικές όψεις, οι οποίες υποδεικνύουν την εκτόνωση της γεωσεισμικότητας του ελλαδικού χώρου. Κοντολογίς πιστεύω ότι δεν θα είχαμε αμφιβολίες για την διασύνδεση των αποτελεσμάτων, εάν με κάποιο τρόπο υπήρχε η δυνατότητα να γνωρίζαμε τα ωροσκόπια των τεκτονικών πλακών της περιοχής μας, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Γιατί τότε θα ήμασταν σε θέση να μεταχειριστούμε άλλες μεθόδους.
Για να προχωρήσω στην στατιστική ανάλυση όφειλα να δημιουργήσω το δείγμα ελέγχου. Γι’ αυτό τεμάχισα την λίστα των 6.418 σεισμών σε ισάριθμες τυχαίες συντεταγμένες (εντός της ελληνικής επικράτειας). Επίσης μετέφερα ένα προς ένα, όλα τα δεδομένα 61 χρόνια, πολλές ημέρες, αρκετές ώρες και μερικά λεπτά πίσω, όχι μόνο για να μην συμπίπτουν με υπάρχουσες ημερομηνίες, αλλά και για να μην εμφανίζονται περιοδικές επαναλήψεις κύκλων και επικυκλίων πλανητών, σε σχέση με το αρχικό δείγμα. Με αυτή την πολυπαραγοντική διασπορά δημιούργησα την τελική λίστα του δείγματος ελέγχου, για 51 χρόνια (από 1η Ιανουαρίου 1903 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1953), αποτελούμενη από χιλιάδες νέα ωροσκόπια, κι έτσι εξασφάλισα τον υψηλότερο βαθμό τυχαιότητας. Αναφέρω τα στατιστικά αποτελέσματα, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, αλλά επιτρέψτε μου να μην δημοσιεύσω την τελική λίστα του δείγματος ελέγχου, γιατί αφενός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσω τα πνευματικά δικαιώματα του παρόντος άρθρου, -μέσω της μοναδικότητας της έρευνας-, και αφετέρου να κρατήσω αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον -παρουσιάζοντας την σε μελλοντικό συνέδριο του εξωτερικού-.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πέρα από όσα έχετε διαβάσει, είναι ότι από την λίστα των 6.418 σεισμών ξεχωρίζουν 343 δονήσεις που συνέβησαν στην χώρα μας με ισχύ από 5R και άνω. Πιο συγκεκριμένα, η λίστα των σεισμών που σας παρουσίασα περιλαμβάνει επακριβώς 6.075 καταγεγραμμένους σεισμούς άνω των 4R, οι οποίοι συμπεριφέρονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τους 343 ισχυρότερους σεισμούς εντάσεως άνω των 5R που έχουν συμβεί στην χώρα μας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι σεισμοί της τάξεως μέχρι 5R είθισται να μην αποβαίνουν καταστροφικοί, μολονότι είναι εκατοντάδες φορές περισσότεροι σε σύγκριση με τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό εξηγείται επειδή το μοντέλο μέτρησης της έντασης ενός σεισμού αντιπροσωπεύει λογαριθμική κλίμακα, που συνεπάγεται ότι, κάθε σεισμός μεγέθους ενός βαθμού παραπάνω, είναι 10 φορές πιο έντονος από τον προηγούμενο.
Γεγονός είναι ότι κάθε 24ωρο που περνά καταγράφονται ανά την υδρόγειο εκατοντάδες σεισμοί εντάσεως μέχρι 4R. Όμως θα μου επιτρέψετε να εξετάσω λεπτομερώς τις 343 πιο έντονες σεισμικές ταλαντώσεις, -από 5,0R μέχρι 7,1R-, οι οποίες από καιρού εις καιρόν ταλανίζουν το έθνος μας, προκαλώντας αιφνίδιους θανάτους και σοβαρές υλικές ζημιές. Γιατί η αστρολογία είναι πάνω από όλα ανθρωποκεντρική, ενδιαφέρεται δηλαδή για τον άνθρωπο, για την ζωή του και την εξέλιξή του.
Σημείωση 1η: για να γίνει ένας σεισμός καταστροφικός δεν αρκεί μόνο η έντασή του. Υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες, όπως το εστιακό βάθος, η διεύθυνση, η φορά, η ταχύτητα που αναπτύσσει, η γειτνίαση του επικέντρου, και όλα αυτά βεβαίως σε συνάρτηση με την τοπική μορφολογία του εδάφους και με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή. Και εδώ πρέπει να επαναλάβω ότι η αστρολογία έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα: αν για παράδειγμα εξετάζαμε το μετεωρολογικό φαινόμενο της βροχής, δεν θα μας ενδιέφερε να απαριθμούμε πόσες ψιχάλες πέφτουν συνολικά, αλλά να εστιαστούμε στα καταστροφικά αποτελέσματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε μια πλημμύρα στις ζωές των πολιτών.
Σημείωση 2η: δεν συμπεριλαμβάνω αναφορές σεισμών που συνέβησαν μετά την καταλυτική ημερομηνία της 25ης Φεβρουαρίου 2014, επειδή είχα ξεκινήσει την παρούσα έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες μέχρι να αποκτήσει την τελική της μορφή. Και ανάλωσα 1500 ώρες μέχρι να την δημοσιεύσω στο διαδίκτυο όπως την βλέπετε, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι μια τόσο εκτεταμένη έρευνα δεν μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο!
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ
1)- Το παρόν άρθρο του συγγραφέα και νόμιμου δημιουργού, Μιχάλη Βροντάκη, αποτελεί ακέραιο ερευνητικό πόρισμα του ιδίου, και αυτούσια δημοσιεύεται στο προσωπικό του ιστολόγιο Vrontakis-net.blogspot.com
2)- Το παρόν άρθρο συμπεριλαμβανομένων αρχείων και κειμένων, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και νόμιμου δημιουργού, Μιχάλη Βροντάκη και προστατεύεται από σχετικές διατάξεις του ελληνικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και διεθνών συμβάσεων και συνθηκών. Μπορείτε ελεύθερα να αντιγράψετε μέρος ή όλο το περιεχόμενο αποκλειστικά για προσωπική χρήση και αυστηρά για μη κερδοσκοπικούς λόγους, αρκεί να αναφέρετε ευκρινώς την πηγή και τον συντάκτη, που είναι ο Μιχάλης Βροντάκης. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση ή παράφραση ή διασκευή (ολική, μερική ή περιληπτική) της απόδοσης του περιεχομένου, με οιονδήποτε τρόπο ή μορφή, βάσει των όρων που αναρτώνται.
3)- Στο παρόν άρθρο ο συγγραφέας και νόμιμος δημιουργός, Μιχάλης Βροντάκης, δεν εφαρμόζει επιστημονικές μεθόδους για να υποστηρίξει την επιστημονικότητα της αστρολογικής τέχνης. Εξετάζει μεν ένα φάσμα αστρολογικών τάσεων που εμφανίζονται για πιθανή εκδήλωση μελλοντικών σεισμών, στις οποίες υπάρχει στατιστικό ενδεχόμενο να επαναληφθούν, με βάση αμιγώς δικές του εκτιμήσεις, χωρίς να είναι σε θέση να προβεί σε εγγυήσεις ή διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα, την πληρότητα ή την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχει. Τοιουτοτρόπως αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη σχετική με το σύνολο του περιεχομένου και δεν προτρέπει τους αναγνώστες σε δημιουργία εντυπώσεων, ούτε εκφράζει βάσιμους λόγους ανησυχίας για το μέλλον. Σε μέγιστο βαθμό και σύμφωνα με το νόμο, δεν προτρέπει σε επιφυλακή την κοινή γνώμη, αρνούμενος ρητά και κατηγορηματικά όλες τις εγγυήσεις, εκπεφρασμένες ή και συνεπαγόμενες ως προς την καταλληλότητα της παρούσας έρευνας, αρχής γενομένης από την ημερομηνία δημοσίευσής της στο διαδίκτυο (1η Ιανουαρίου 2015).
4)- Οι αναγνώστες κατανοούν και αποδέχονται πλήρως όλα τα ανωτέρω, και σύμφωνα με την παρούσα ρήτρα, καθίστανται αποκλειστικά υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογήσουν, θα διαχειριστούν, ή θα μεταδώσουν προς τρίτους τυχόν πληροφορίες μέρους ή όλου του περιεχομένου.
5)- Οι ως άνω τέσσερις όροι έννομης χρήσης κατισχύουν και τυγχάνουν εφαρμογής για το παρόν άρθρο και για όλα ανεξαιρέτως τα συνδεόμενα αρχεία με το παρόν άρθρο. Κάθε επισκέπτης /αναγνώστης που επέλεξε να διαβάσει μέρος ή όλο το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, τεκμαίρεται πως αποδέχεται ανεπιφύλακτα τους όρους αυτούς. Τυχόν παρέκκλιση ενδέχεται να εγείρει αστικές αξιώσεις.
Όλη αυτή η έρευνα που έκανα με δύο διπλές στατιστικές αξιολογήσεις, θα έμοιαζε μονοσήμαντη, αν έλλειπε η 3η φάση της. Φτάνουμε λοιπόν στην 3η και τελευταία φάση, στην οποία δεν ελέγχω για πιθανή στατιστική σημαντικότητα, επειδή αναλύω τα τελικά αποτελέσματα των προηγούμενων φάσεων, που κατέδειξαν ως σημαντικούς δείκτες σεισμών 18 ζωδιακές θέσεις και 11 πλανητικές όψεις (6 κύριες, 5 δευτερεύουσες). Αλλά τώρα αναλύω τα αποτελέσματα με πολύ διαφορετικό τρόπο: στην 3η φάση εξετάζω χρονοτόπους και σεισμοσειρές. Οι ειδικοί όταν λένε “σεισμοσειρές”, αναφέρονται στους μετασεισμούς που ακολουθούν τον κύριο σεισμό σε μια περιοχή. Εγώ με τον όρο “σεισμοσειρές” χαρακτηρίζω τις σεισμικές δονήσεις που έχουν ξανασυμβεί στους χρονοτόπους, τα τελευταία 50 χρόνια που εξετάζω. Και με την φράση μου “χρονοτόποι” αναφέρομαι στα επίκεντρα των γεωγραφικών συντεταγμένων των γεωσεισμικών ρηγμάτων. Αν εξετάσετε τα σεισμικά επίκεντρα με χρονική αλληλουχία σεισμικών εντάσεων, θα παρατηρήσετε ότι έχουν την τάση να μετακινούνται προς τα βορειοανατολικά (περισσότερα θα εξηγήσω στο συνέδριο).
Ας δούμε εν συντομία πως καθορίζονται οι χρονοτόποι: η Γη έχει σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας, γι’ αυτό η κάθε γεωγραφική μοίρα μήκους Longitude έχει απόσταση στους πόλους 110,574 χλμ και στον Ισημερινό 111,694 χλμ (δηλαδή διαφέρει κατά ένα περίπου χιλιόμετρο). Η προβολή της επιφάνειας του ελλειψοειδούς σχήματος του πλανήτη μας μετριέται με γραμμικές συντεταγμένες ορθοκανονικού συστήματος αξόνων, που ονομάζονται “Καρτεσιανές”. Και υπάρχει μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται η απόσταση σε χιλιόμετρα από τον Ισημερινό προς τους πόλους: η κάθε γεωγραφική μοίρα πολλαπλασιάζεται με το συνημίτονο του γεωγραφικού πλάτους, μειώνοντας βαθμιαία την απόσταση, ώσπου να να μηδενιστεί στον πόλο.
Με απλά λόγια, στον ελλαδικό χώρο που μας ενδιαφέρει, η κάθε γεωγραφική μοίρα (από τις 180º συνολικού μήκους), αντιστοιχεί σε σχεδόν σταθερή απόσταση 111 χιλιομέτρων ανατολικού μήκους, ήτοι από 19Ε00 μέχρι 29Ε00 Longitude. Αλλά οι γεωγραφικές μοίρες (από τις 90º συνολικού πλάτους), αντιστοιχούν σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 84 μέχρι 91 χιλιόμετρα βόρειου πλάτους (από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη). Έτσι, υπολογίζοντας χονδρικά, έχουμε: απόσταση 91 χιλιόμετρα στις 35Ν00 Latitude, 90 χιλιόμετρα στις 36Ν00 Latitude, 89 χιλιόμετρα στις 37Ν00 Latitude, 88 χιλιόμετρα στις 38Ν00 Latitude, 87 χιλιόμετρα στις 39Ν00 Latitude, 86 χιλιόμετρα στις 40Ν00 Latitude, 85 χιλιόμετρα στις 41Ν00 Latitude και 84 χιλιόμετρα στις 42Ν00 Latitude.
Αν συμπεριλάβουμε στην όλη έρευνα για τα ελληνικά δεδομένα και αυτή την αποκλειστικά δική μου, εντελώς πειραματική μέθοδο -που θα αναπτύξω στο συνέδριο-, τότε εμφανίζονται επιπλέον αποκλίσεις σε κάθε προσπάθεια πρόγνωσης ενός χρονοτόπου (δηλαδή μπορεί να μας ρίξει έξω και κατά εμβαδόν), σε μια ευρεία περιοχή, που μπορεί να κυμαίνεται από 3 μέχρι 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα Να το ξεκαθαρίζω ακόμα μια φορά: τα γράφω όλα αυτά χωρίς να είμαι σε θέση να κάνω οποιαδήποτε πρόγνωση για μελλοντικό σεισμικό κίνδυνο.
Οι παραδοσιακοί κανόνες της αστρολογίας λένε πως όταν στο κοσμικό ρολόι των διελεύσεων βλέπουμε αστρολογικούς δείκτες για ενδεχόμενους μεγάλους σεισμούς, άνω των 6R, φερ’ ειπείν ωροδείκτες όπως Κρόνος σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση, ή σε Τετράγωνο με Ουρανό, λεπτοδείκτες όπως Άρης σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση ή σε Τετράγωνο με Ουρανό, είτε Άρης σε Σύνοδο, ή σε Αντίθεση ή σε Τετράγωνο με Κρόνο, τότε θα μπορούσαμε να φανταστούμε γύρω από ποιες ημερομηνίες είναι πιθανότερο να συμβούν τόσο μεγάλοι σεισμοί, μολονότι θεωρείται αντιδεοντολογικό να ανησυχούσαμε τον κόσμο, λέγοντας εκ προοιμίου ότι θα γίνουν στις 09 Απριλίου 2020 ή στις 29 Ιουνίου 2021 (ανέφερα δύο τυχαίες ημερομηνίες, χάρη παραδείγματος). Αυτό που απομένει να κάνουμε, είναι να προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα πιθανότερα επίκεντρα μεγάλων σεισμών, εξετάζοντας τα γενεσιουργά ρήγματα. Αλλά για να το πετύχουμε πρέπει προηγουμένως να έχουμε μελετήσει το αστρολογικό προφίλ κάθε ρήγματος, με όσο το δυνατόν πιο ακριβή ιστορικά δεδομένα (στα 5.400 ρήγματα είναι αδύνατον, γι’ αυτό εξυπονοώ τα μεγαλύτερα ρήγματα, σαν αυτά του σχήματος), ούτως ώστε να ξέρουμε κάθε μεγάλο ρήγμα με ποιους αστρολογικούς δείκτες είχε εμφανίσει έντονες σεισμικές δονήσεις κατά το παρελθόν.
Ας μιλήσουμε για το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης (38N34, 23E15) που έχει μήκος 34 χιλιόμετρα και εμφανίζει καταγεγραμμένους σεισμούς από την Άνοιξη 551 π.Χ. Ο Διόδωρος ο Σικελός και ο Θουκιδίδης αναφέρουν ότι προκάλεσε φονικούς σεισμούς το Καλοκαίρι 426π.Χ. και το 396π.Χ. οι οποίοι κατέστρεψαν την Λοκρίδα και σκότωσαν πάνω από 3.000 ανθρώπους. Επόμενοι φονικοί σεισμοί από το ρήγμα της Αταλάντης καταγράφηκαν στις 22/04/1544(os), στις 04/10/1740(os), τον Μάιο 1758 (6,8R), στις 01/08/1870(os), στις 08 Απριλίου 1894(os) και την Μεγάλη Παρασκευή 15 Απριλίου 1894(os) με ανθρώπινες απώλειες που το 1894 έφτασαν συνολικά τους 253 νεκρούς. Όμως λόγω αλλαγής των ημερολογίων, τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία αμφιβάλλω αν είναι αστρολογικά αξιοποιήσιμα, πέρα των θέσεων, των όψεων και των κύκλων των πολύ αργών πλανητών. Τέλος, στον 20ο αιώνα σημειώθηκαν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις: στις 22/09/1916(os) στα 5,9R, στις 28/07/1935 στα 5,1R, ενώ από το 1964 μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός άνω των 5R από αυτό το ρήγμα. Αν θέλετε να κάνετε αστρολογική εξάσκηση θα σας βοηθήσουν πολύ τα μεγάλα αρχεία των 6.418 σεισμών (6418_Longitudes_Kepler.txt και 6418_Latitudes_Kepler.txt) για να δείτε π.χ. γύρω από τις συντεταγμένες του ρήγματος της Αταλάντης, πότε εκδηλώθηκαν και μικρότερης εντάσεως σεισμοί, όπως:
01/02/2014=4,5R στις 10:14 ΕΕΤ (αριθμός ταξινόμησης σεισμικής δόνησης 6396)
06/02/2014=4,3R στις 09:58 ΕΕΤ (αριθμός ταξινόμησης σεισμικής δόνησης 6401)
Σημείωση: εάν θέλετε να μελετήσετε μια μεγάλη λίστα από 100 ελληνικούς φονικούς σεισμούς (με γεωγραφικές συντετεγμένες, με μεγέθη Ρίχτερ, με πλήρεις χρονολογίες και ημερομηνίες -αλλά χωρίς διόρθωση ημερολογίων και χωρίς ώρες-) που συνέβησαν από τον 15ο αιώνα μέχρι και το 1999 μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλίο του Καθηγητή Παπαζάχου, σελ. 110 (βιβλιοδετημένη έκδοση 2003). Και το σπουδαιότερο -χωρίς να κάνω διαφήμιση-, στο βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις Ζήτη, στην σελ. 151 μπορείτε να δείτε και πίνακες 110 ελληνικών ρηγμάτων, -με ομαδοποιημένους σεισμούς ανά ρήγμα-, από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 21ο αιώνα!
Τέλος, για την 3η φάση της έρευνας των 343 ισχυρών σεισμών (υπάρχει το αρχείο 343_Earthquakes_Kepler.txt πατώντας ΕΔΩ). Όμως δεν σταματώ σε αυτό. Σας προσφέρω ακόμη δύο πηγαία αρχεία -εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας-, που θεωρώ ότι θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την αστρολογική κατανόησή σας. Τα έχω ταξινομήσει για τις εξής συντεταγμένες: γεωγραφικό μήκος από την βορειοδυτική νήσο Οθωνοί μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο (δείτε το αρχείο 343_Longitudes_Kepler.txt πατώντας ΕΔΩ), και γεωγραφικό πλάτος από την νήσο Γαύδο μέχρι το Ορμένιο Έβρου (δείτε το αρχείο 343_Latitudes_Kepler.txt πατώντας ΕΔΩ). Θα βοηθούσε και η μέθοδος της αστρογεωγραφίας με ένα τροποποιημένο χάρτη για τον ελλαδικό χώρο, εάν έδειχνε και τα ρήγματα.
Τέλος, όσοι θέλετε να μελετήσετε αστρολογικά μόνο τους 56 ισχυρότερους σεισμούς, προσφέρω το αρχείο (56_Earthquakes_Kepler.txt πατώντας ΕΔΩ) ή αν θέλετε να δείτε αποκλειστικά τους 17 φονικούς σεισμούς, δίνω το αρχείο (17_Earthquakes_Kepler.txt πατώντας ΕΔΩ).
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με βάση την συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία, το 1986-89 σχεδιάστηκε από ειδικούς, χάρτης με τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας για την Ελλάδα, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το 1995 από τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). Δείτε τον αναθεωρημένο αυτόν χάρτη, σχεδόν 15 χρόνια αργότερα. Θα παρατηρήσετε ότι τα Ιόνια νησιά εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στην κόκκινη ζώνη υψηλού κινδύνου. Εντούτοις, η Σαντορίνη βρίσκεται στα όρια ανάμεσα στην κίτρινη ζώνη και στην χαλαρή μπλε ζώνη. Ενόσω τρέφω απεριόριστη εκτίμηση για τους ειδικούς, ας μου επιτρέψουν να εκφράζω διαφορετική άποψη. Ομολογουμένως μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι πολύ σπανιότερη σε σύγκριση ακόμη και με τις πιο φονικές σεισμικές δονήσεις, και δεν υπάρχουν επαρκή πρόδρομα φαινόμενα που θα προδιέθεταν τους ειδικούς, στο να υποψιαστούν κάτι τέτοιο. Μακάρι να πέσω έξω και να μην συμβεί τίποτα αρνητικό από όσα διαβάσατε. Και εύχομαι σε βάθος χρόνου να συμπεριλάβετε κι εμένα σε ετούτη την λίστα (failure_forecasts_for_earthquakes.pdf) ΕΔΩ
Ένα είναι βέβαιο: μέχρις εδώ έχετε πάρει μια γεύση για το πως θα μπορούσε να είναι η αστρολογία του μέλλοντος, συνδυάζοντας παραδοσιακές αρχές με σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους. Και επειδή πολλοί από εσάς με ρωτήσατε να σας πω τι θα γίνει, συμπεριέλαβα μια παράγραφο με μελλοντικά γεγονότα της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή αστρολογία εξελίσσεται πέρα από μια παραδοσιακή μεταφυσική τέχνη που αναλώνεται σε επιφανειακές ζωδιακές αναλύσεις. Γιατί αποτελείται από ένα πολυποίκιλο σύστημα γνώσεων, που περιέχει στοιχεία από αριθμοσοφία, αριθμολογία, φιλοσοφία, μυθολογία, συμβολική, ιστορία, φυσική, ιατρική, ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομικά, μαθηματικά, γεωμετρία, αστρονομία, τριγωνομετρία, και βεβαίως στατιστική έρευνα. Ο σύγχρονος αστρολόγος οφείλει να συνδυάζει μεθοδολογικά όλες αυτές τις γνώσεις μεταξύ τους, σε σχέση με την διαίσθησή του, για κάθε σοβαρή υπόθεση που αναλαμβάνει. Και μολονότι διαθέτει σχετική υποδομή για να εκφέρει γνώμη και για σεισμούς, τίποτε δεν εγγυάται πως η επιτυχία του θα ξεπερνά ένα βαθμό τυχαιότητας, αφού από μόνος του ο αστρολόγος, δεν διαθέτει τα εφόδια για να ξεκλειδώσει τα μυστικά της Φύσης.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 ξεκίνησα την έρευνα των 6.418 σεισμών στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω τι αποτελέσματα θα βρω, και αν θα βρω, καθώς υπήρχε το ρίσκο όλος αυτός ο κόπος να μην οδηγούσε πουθενά. Και όπως είδατε μέσα από το παρόν άρθρο, προσέφερα σε κάθε αναγνώστη, όχι μόνο τα αποτελέσματα της πολυδιάστατης έρευνας που έκανα. Προσέφερα και τα αρχικά δεδομένα, για να υπάρχει διαφάνεια ώστε να μπορεί όποιος θέλει να την αξιολογήσει μόνος του. Είναι μια κίνηση που έλειπε από την αστρολογική πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, αν έλεγα ότι με την έρευνά μου κάλυψα τα πιθανά σενάρια, η δήλωση αυτή θα απείχε πολύ από την αλήθεια. Γιατί η έρευνα που έκανα μοιάζει σαν ένα πρελούδιο. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που προσέφερα τα δεδομένα, αφού ενδέχεται κάποιος αστρολόγος να θέλει -ειδικά στην 3η φάση της έρευνας- να τα επανεξετάσει, φερ’ ειπείν με ανάδρομους, νέα σελήνη, πανσέληνο, εκλείψεις, αντισκιές, μεσοδιαστήματα, αρμονικές, αστρογεωγραφία, γραφικές εφημερίδες, κ.α.
Όσοι έχετε επαρκή αστρολογική κατάρτιση και παρατηρήσετε ωροσκόπια σεισμών, -ιδιαίτερα των φονικών-, θα διακρίνετε ιδιαιτερότητες στην ποικιλομορφία των πλανητικών θέσεων και σχηματισμών, οι οποίοι αντανακλούν στα διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά που είχε ο κάθε σεισμός όταν εκδηλώθηκε. Αυτή η τακτική καλείται Μεταγνωμία και βοηθά στην εμβάθυνση της αστρολογικής συνειδητότητας μέσω επαύξησης της εμπειρίας, με ανάπτυξη της κρίσεως και βελτίωση του τρόπου ανάγνωσης και ερμηνείας τέτοιων χαρτών, σε μια ενδελεχή έρευνα για τον προσδιορισμό των δεικτών τέτοιων φαινομένων.
Εύχομαι το παρόν άρθρο να αποτελέσει κίνητρο για τους κατασκευαστές μεγάλων αστρολογικών προγραμμάτων, ώστε να συμπεριλάβουν κατάλληλες παραμέτρους στα επόμενα software updates που να υπολογίζουν και ποιοι ωροσκοπιακοί παράγοντες είναι στατιστικά σημαντικοί. Αυτή η νέα δυνατότητα θα βοηθήσει τα μέγιστα τους αυριανούς αστρολόγους, στο να συνειδητοποιήσουν ποια από τα στοιχεία μεταξύ ωροσκοπίων που θα συγκρίνουν κάθε φορά, είναι πραγματικά σημαντικά, ανάλογα με το προς εξέταση θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα συνάγουν ορθότερα πορίσματα.
Με το παρόν άρθρο κατέδειξα σε πόσο σεισμογενή χώρα ζούμε, και αν μη τι άλλο, θεωρώ ότι συνέβαλα στην συνειδητοποίηση του σεισμικού κινδύνου που δυνητικά όλοι οι Έλληνες διατρέχουμε, γιατί οσονούπω θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά σεισμούς -λογικό συμπέρασμα που απορρέει από γνώμες σεισμολόγων που κατά καιρούς δημοσιεύουν τα ΜΜΕ-. Είναι θέμα χρόνου, και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τέτοια εκδοχή. Παρά ταύτα, το άρθρο μου μοιάζει σαν σταγόνα στον ωκεανό, αφού ένας “κούκος” δεν φτάνει για να φέρει την Άνοιξη. Γι΄ αυτό υπερθεματίζω την αναγκαιότητα σύστασης ενός εκλεκτού επιτελείου Αστρογεωλογικών Ερευνών, -στα πρότυπα της Καλιφόρνιας-, το οποίο να στελεχωθεί, όχι από ζωδιολόγους, ούτε από αργυρώνητες βεντέτες, αλλά από φάρους φωτεινούς που κρατούν άσβεστη την φλόγα της αστρολογίας. Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι αστρολόγοι, που έχουν αποδείξει με ερευνητικές δημοσιεύσεις τους ότι διαθέτουν επαρκές γνωσιακό υπόβαθρο και κατάλληλη εμπειρία, και είναι ικανοί να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.
Όσοι θέλετε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των στοιχείων της αστρολογικής μου έρευνας πρέπει να ενημερώνεστε τακτικά από τον ιστότοπο του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (εξωτερικός σύνδεσμος ΕΔΩ ) γιατί αρκετοί σεισμοί, ισχυροί, γίνονται σε θαλάσσιες περιοχές, και δεν αναφέρονται από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων.
Να ξεκαθαρίσω ότι ο ρόλος του αστρολόγου είναι και παραμένει διακριτός, αφού δεν σκοπεύει να παρεισφρήσει στην επιστήμη της σεισμολογίας -θα ήταν ουτοπικό αν ισχυριστούμε κάτι τέτοιο-. Δικαιούται όμως ο αστρολόγος να διερευνά τα φυσικά φαινόμενα από την δική του σκοπιά, και να ευελπιστεί σε μια απρόσκοπτη συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, -χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις-. Με αυτή την συλλογιστική πιστεύω ότι θα έχουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, μέσα από ομαδική αστρολογική προσπάθεια που σε βάθος χρόνου θα τελεσφορήσει.
Τέλος, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ανησυχία μου με τεκμηριωμένους φόβους για ενδεχόμενη αύξηση της συχνότητας των σεισμικών δονήσεων, λόγω της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων, υπό μορφή πετρελαίου ή φυσικού αερίου που αναμένεται σε οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και στην Μεσόγειο (νότια της Κρήτης), με το μέλλον να προοιωνίζεται σχετικά δυσοίωνο. Και εξηγούμαι: σε παραδοσιακά μη σεισμογενείς χώρες όπως η Ολλανδία, ήδη παρατηρούνται δονήσεις στο βόρειο τμήμα της, οι οποίες οφείλονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες στο Λόπερσαμ (πηγές: εφημερίδα Ναυτεμπορική 28/03/2013 και ΑΝΤ1 tv ειδήσεις 13/02/2014). Άλλο παράδειγμα είναι η Οκλαχόμα στην οποία οι σεισμοί αυξήθηκαν κατά 40 φορές το διάστημα 2008-2013, σε σχέση με την περίοδο 1976-2007 (στοιχεία από το περιοδικό Science και ανάρτηση είδησης στο in.gr 05/07/2014).
Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια η Οκλαχόμα ξεπέρασε την Καλιφόρνια ως πιο σεισμογενή πολιτεία των ΗΠΑ. Παρόλο που η Καλιφόρνια φιλοξενεί το διαβόητο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, η Οκλαχόμα το 2014 έγινε πρωταθλήτρια με 190 δονήσεις άνω των 3R έναντι 71 της Καλιφόρνιας, επειδή υπάρχουν τέσσερις μεγάλες γεωτρήσεις πετρελαίου στην Οκλαχόμα που συνδέονται με σεισμούς, επισημαίνουν οι ερευνητές. Η εν λόγω μελέτη συνδέει ένα “σμήνος” 2.547 ασθενών δονήσεων με τις λεγόμενες γεωτρήσεις έκχυσης, στις οποίες διοχετεύεται νερό υπό υψηλή πίεση για να σπάσει τα πετρώματα και να απελευθερώσει το παγιδευμένο σχιστολιθικό αέριο ή πετρέλαιο (μια πρακτική που ονομάζεται υδραυλική ρηγμάτωση).
Για να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ, όταν τοποθετούμε ένα γεωτρύπανο, καθώς προχωρά εις βάθος, δονεί υπόγεια πετρώματα, τα οποία κλυδωνίζονται, διαρρηγνύονται στα πιο αδύναμα σημεία τους, θρυμματίζονται και τελικά υποχωρούν, προκαλώντας ποικίλες σεισμικές δονήσεις.
Ανέκαθεν γινόντουσαν σεισμοί ανά την υδρόγειο, και θα εξακολουθήσουν να γίνονται εσαεί. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για τους σεισμούς, τόσο καλύτερα μπορούμε να τους αντιμετωπίζουμε. Γιατί η Γνώση είναι Δύναμη. Και με αυτόν τον στοχασμό κλείνω το τελευταίο μου άρθρο.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Η θεωρία του Ηλία Τσιάπα
Γεωτεκτονικά στοιχεία
Η μέθοδος ΒΑΝ
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Εργαστήριο Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Τμήμα Γεωλογίας – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σας ευχαριστώ.
Αθήνα, 1η Ιανουαρίου 2015
© Μιχάλης Βροντάκης