Στην Ταρώ, η Ιέρεια αντιπροσωπεύει τον αριθμό 2, δυο φορές υπάρχει ήδη μέσα στο 2023, όπως και ο αριθμός 3 που αντιστοιχεί στην Αυτοκράτειρα. Το 2 είναι θηλυκός αριθμός, είναι η δυαδικότητα, εμφανίζει διπολισμό, η σχέση με τον άλλον άνθρωπο. Υποδηλώνει, δυσκολίες και αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Συνειδητοποιούμε, ότι υπάρχουμε αλλά και ότι διαφέρουμε από τους άλλους, είναι η διάσταση ανάμεσα στο Εγώ και το Εσύ. Ο άνθρωπος επηρεάζεται από τους άλλους όπως η Σελήνη από τον Ήλιο. Διαισθανόμαστε περισσότερο και αντιλαμβανόμαστε περισσότερο, πιο πέρα από την συνείδηση μας, απλώνεται στο ασυνείδητο. Έμπνευσή και διαίσθηση θα είναι οι σύμμαχοι στο πνευματικό μας ταξίδι μέσα στο 2023. Η Ιέρεια είναι η εικόνα της γυναίκας στον άνδρα, συνδέεται με την θεά Ίσιδα, την Σελήνη, το ζώδιο των Ιχθύων. Ακόμα και η θέση της Ιέρειας στο Δέντρο της ζωής είναι μοναδική, «είναι ο μοναδικός σύνδεσμος μεταξύ του αρχετυπικού και του διαμορφωτικού κόσμου».
Η άβυσσος που διασχίζει είναι, κυριολεκτικά, η έρημος της ψυχής, και όπως η καμήλα της ερήμου, είναι το μόνο όχημα ικανός να διασχίσει εκείνη την τρομερή ερημιά. Οι κύριες θεότητες που συνδέονται με αυτήν την κάρτα είναι εκείνες που, κατά παράδοση, αντιπροσωπεύουν τη σεληνιακή θεά, την παρθένα ιέρεια, την κυνηγό και, το πιο σημαντικό, τις δυνάμεις και τα μυστήρια της γυναίκας ως την πιο πνευματική μορφή της Ίσιδας της Αιώνιας Παρθένου. Η Άρτεμις των Ελλήνων. Είναι ντυμένη μόνο με το φωτεινό πέπλο του φωτός. Είναι σημαντικό για την υψηλή μύηση να θεωρείται το Φως όχι ως η τέλεια εκδήλωση του Αιώνιου Πνεύματος, αλλά μάλλον ως το πέπλο που κρύβει αυτό το Πνεύμα. Η εκθαμβωτική λάμψη του είναι εκθαμβωτική. Έτσι είναι το φως και σώμα φωτός. Η αιώνια Παρθένος. Το αιώνιο Πνεύμα. Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από το Πέπλο του Φωτός. Είναι η ψυχή του φωτός. Είναι ο πνευματικός Νόμος. Η Αρχιέρεια είναι μυητική. Μύηση σημαίνει «αρχή». Τα αντικείμενα που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της κάρτας δεν είναι σεληνιακά σύμβολα από μόνα τους. Η καμήλα είναι, φυσικά, ενδεικτική του εβραϊκού γράμματος Gimel (το εβραϊκό γράμμα που αποδίδεται στην Αρχιέρεια), αλλά τα άλλα αντικείμενα, οι κρύσταλλοι και οι σπόροι, υποδηλώνουν τα κρυμμένα και μυστηριώδη μυστικά της αρχής της ζωής.
Είναι η « γυναίκα ιερέας». Για πολλές θρησκείες και παραδόσεις συμβολίζει τον οίκο του Θεού και του ανθρώπου, το ιερό, ο νόμος, η γνώση, η Καμπάλα, η απόκρυφη εκκλησία, η γυναίκα ή η μητέρα. Η γνώση. Επιστήμη, σοφία, παιδεία. Η ιέρεια του αργυρού αστεριού. Υψηλή πίεση. Αλλαγή, αύξηση και μείωση. Διακύμανση. Αρχιέρεια. Φύση, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της αναπαραγωγής, της γονιμότητας, της αλλαγής. Μυστικά, μυστήριο, το άγνωστο μέλλον. Η έρευνα. Ηθική. Η Μητέρα Φύση, ο Οίκος του Θεού, η γυναίκα ή η μητέρα, Η πόρτα του απόκρυφου ιερού. Επιστήμη, σοφία, παιδεία. Αλλα και η έπαρση, άγνοια, ανειδίκευση, επιφανειακή γνώση. Μυστικά, μυστήριο, το άγνωστο μέλλον.
Είναι η φύλακας των Ακασικων πεδίων, κάθεται ανάμεσα σε μια μαύρη και μια άσπρη κολώνα. Η κολόνα του σκότους. Η κολόνα του φωτός. Και αυτή κάθεται στη μέση. Δεν μπορούν να την βλάψουν. Οι δυο κολώνες του Ναού του Σολομώντα. Οι πυλώνες απηχούν την έδρα του Μαντείου των Δελφών που καθόταν ανάμεσα σε δύο στήλες η καθεμία με βαθιά μαθήματα σε όλους όσους αναζητούν σοφία: «Γνώρισε τον εαυτό σου» και «Τίποτα υπερβάλλον». Στους μηρούς της (το όργανο του Τοξότη, το σημάδι της αλήθειας) φέρει την Τορά, που στα εβραϊκά σημαίνει «Ο δρόμος», ή στην κινεζική μυστικιστική παράδοση ονομάζεται Τάο, και πράγματι, οι κολώνες μπορούν να αντιπροσωπεύουν το σκοτεινό Γιν και το φως Γιανγκ. Η Αρχιέρεια τα γνωρίζει όλα, έχει πρόσβαση στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον. Με καμπαλιστικούς όρους, είναι η Shekinah, η Παρουσία του Θεού, όπως η έννοια του πολεμικού άστρου για τη «Δύναμη». Μέσα από τις εκλείψεις της Σελήνης είναι στο ζώδιο της ανάτασής (Ταύρος) και της πτώσης (Σκορπιός) είναι καλό να έχουμε το φως της να καθοδηγεί την πορεία μας.
Ο συμβολισμός της κρύβει μεγάλα μυστικά μεσα από τους αιώνες – προτού προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε πίσω από το «πέπλο» ή την κουρτίνα της Ιέρειας – θα πρέπει να εξετάσουμε αυτόν τον εναλλακτικό τίτλο και εικόνα, τη γυναίκα Ιέρεια. Ήταν μια σατιρική ή ανατρεπτική απάντηση σε ένα αποκλειστικά ανδρικό ιερατείο; Πολλοί αναγνώστες θα γνωρίζουν την ιστορία της πάπισσας Ιωάννας, μιας γυναίκας που μεταμφιέστηκε σε άντρα για να γίνει ιερέας και στη συνέχεια ανέβηκε για να εκλεγεί πάπας. Είτε αυτό συνέβη στην πραγματικότητα είτε ήταν απλώς ένας δημοφιλής θρύλος, μπορεί να προκάλεσε την κάρτα Ταρώ του La Papesse.
Και υπάρχει μια άλλη πιθανότητα. Στη δεκαετία του 1200, ένα ριζοσπαστικό κίνημα στην Ευρώπη, με επικεφαλής μια γυναίκα που ονομαζόταν Γουλιέλμα της Βοημίας, που κήρυξε ότι ο Χριστός θα επέστρεφε το 1300 για να ξεκινήσει μια νέα εποχή όπου οι γυναίκες θα ήταν πάπισσες. Η ίδια η Γουλιέλμα πέθανε πριν από τη μεγάλη μέρα, και έτσι οι Γουλιελμίτες εξέλεξαν μια γυναίκα που ονομαζόταν Μανφρέντα Βισκόντι ως την πρώτη γυναίκα Πάπα. Το 1300 ήρθε και παρήλθε χωρίς να εμφανιστεί ο Χριστός (τουλάχιστον όσον αφορά την ιστορία), και η εκκλησία έκανε πολύ ξεκάθαρη τη θέση της για τις γυναίκες παπάδες: Βέβαια, την έκαψαν στην πυρά.
Εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε η πρώτη γνωστή τράπουλα Ταρώ, με εντολή των ηγεμόνων της πόλης-κράτους του Μιλάνου —της οικογένειας Βισκόντι. Συνέχισε τα Ταρώ κρυφά τις αιρετικές διδασκαλίες της Γουλιέλμα; Πιθανώς όχι. Αλλά ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα: οι άνθρωποι αναζητούν ισορροπία, και ακόμη και στις πιο πατριαρχικές κουλτούρες, οι εικόνες του θηλυκού θα βρουν το δρόμο τους στην τέχνη και τις ιστορίες, ακόμη και στη θρησκεία.
Όταν η Καθολική Εκκλησία καθιέρωσε μια αποκλειστικά ανδρική θεότητα οι άνθρωποι στράφηκαν στα οράματα της Παναγίας, μιας ευγενικής φιγούρας που υποτίθεται ότι θα μεσολάβησε για αυτούς ενάντια στις πιθανές σκληρές τιμωρίες ενός αρσενικού Θεού. Η εκκλησία αντιστάθηκε σε τέτοιες προσπάθειες να εξυψώσει τη Μαρία, παρόλο που χρησιμοποίησαν τη δημοτικότητά της. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά μόλις το 1950 το Βατικανό έθεσε επίσημα τη Μαρία στον Παράδεισο μαζί με τον Γιο της. Πολλές αναγεννησιακές εικόνες της Μαρίας την δείχνουν να διαβάζει ένα βιβλίο.
Ήταν η ίδια η Μητέρα Μαρία μια από τις πηγές του La Papesse; Η Ταρώ, ειδικά με τις πρώιμες κάρτες, καθιερώνει ένα σύστημα δυαδικότητας – τον Μάγο και την Αρχιέρεια, ακολουθούμενες από την Αυτοκράτειρα και τον Αυτοκράτορα. Ο Μάγος και η Αρχιέρεια είναι το ίδιο το πρότυπο της δυαδικότητας στην Ταρώ. «Από το Ένα βγαίνει το δύο», λέει ο Tao Te Ching. Δεν μπορούμε να έχουμε βόρειο πόλο χωρίς νότιο, ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να έχει θετικό χωρίς αρνητικό, το φως δημιουργεί σκιά. Έτσι, μπορούμε να περιγράψουμε τον Μάγο ως φως, λογική, ενέργεια, αρσενικό, που πηγαίνει προς τα έξω και συνειδητά, και την Αρχιέρεια ως σκοτάδι, διαίσθηση, δεκτικότητα, θηλυκό, πηγαίνοντας προς τα μέσα, το ασυνείδητο.
Η στάση του Μάγου – το ένα χέρι ψηλά, το άλλο κάτω – επιτρέπει στη δύναμη να περάσει μέσα του, έτσι ώστε η αίσθηση του ενεργού και δημιουργικού να προέρχεται από το Πνεύμα (ή τη μούσα), όχι την προσωπική δύναμη ή τον έλεγχο. Και παρόλο που η Αρχιέρεια συμβολίζει το σκοτεινό θηλυκό (η κινεζική ιδέα του Γιν σε σύγκριση με το Γιανγκ – «Κάτσε με τη σκιά στην πλάτη σου, αγκάλιασε το φως στην αγκαλιά σου», μας λέει ο Τάο Τε Τσινγκ) – η σύγχρονη εκδοχή την δείχνει να κάθεται ανάμεσα δύο πυλώνες, ο ένας φωτεινός, ο άλλος σκοτεινός, ώστε η ίδια να γίνει η αρχή της ισορροπίας.
Αυτή είναι η ιδιοφυΐα των γνήσιων συμβόλων, ότι μπορούν να σημαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και οι δυνατότητες των εφαρμογών τους δεν τελειώνουν ποτέ πραγματικά. Τόσο η έκδοση Papesse όσο και της Ιέρειας περιλαμβάνουν την αίσθηση των τριών. Το τριπλό στέμμα της γυναίκας Ιέρειας συμβολίζει τη βασιλεία του Χριστού σε όλα τα επίπεδα. Η Αρχιέρεια φοράει το στέμμα της Ίσιδας, συμβολικό των τριών φάσεων της σελήνης.
Αλλά αν οι εικόνες μας έχουν παγιδεύουν, τότε οι εικόνες μπορούν να μας ελευθερώσουν. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τον αρχετυπικό κόσμο διαφωνώντας μαζί του, λέγοντας: «Αυτό δεν είναι λογικό, δεν έχει νόημα». Ή μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τους δικούς του όρους και ελπίζουμε να ταξιδέψουμε μέσα από την εμπειρία. Η Ταρώ μας δίνει το αρχέτυπο σε μια μορφή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για θεραπεία και για αυτοανακάλυψη. Θα μπορούσαμε να δούμε σε αυτήν τις διάφορες θεές του φεγγαριού διαφορετικών πολιτισμών, ως γυναίκες που απορρίψαν το γάμο και τις κοινωνικές δομές και έζησαν ελεύθερα στα βουνά με μια ομάδα των νυμφών. Ο Όμηρος εκπροσωπεί την Άρτεμη ως ένα είδος τραχύ αγοροκόριτσο, αλλά στην πραγματικότητα η λατρεία της και η εικόνα της πηγαίνουν τόσο πίσω στην προϊστορία που κανείς δεν γνωρίζει καν την προέλευση του ονόματος. Σηματοδοτεί οτιδήποτε είναι άγριο, ελεύθερο και αρχαίο, αλλά έρχεται και στις γυναίκες που τοκετεύουν, για να απαλύνει τον πόνο του τοκετού. Όπως και με την Ίσιδα, οι πίνακες συχνά απεικονίζουν την Άρτεμη με τεντωμένα φτερά.
Η κουρτίνα αντιπροσωπεύει το «πέπλο» πάνω από τα απόκρυφα μυστικά της ύπαρξης. Μπορούμε πραγματικά να δούμε ανάμεσα στους στύλους και την κουρτίνα, και όταν το κάνουμε δεν ανακαλύπτουμε κανένα σπουδαίο ναό, κανένα αρχαίο έγγραφο, κανένα άνοιγμα στον άλλο κόσμο. Αντίθετα, απλώς βρίσκουμε νερό—άμορφο, γαλήνιο, άψογο. Το απόλυτο μυστήριο. Με σύγχρονους όρους, ονομάζουμε αυτά τα κρυμμένα νερά «ασυνείδητο», αλλά μόνο αν το ξεχωρίσουμε από το «υποσυνείδητο», τη μάζα των απωθημένων σκέψεων, επιθυμιών και συναισθημάτων που το συνειδητό εγώ δεν θέλει να αναγνωρίσει. Όταν αντιδρούμε με ακραία συναισθήματα σε κάποιο αβλαβές σχόλιο, το υποσυνείδητο ενεργεί. Όταν έχουμε μια αίσθηση του θαύματος της ζωής και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, αγγίζουμε το ασυνείδητο.
Το ασυνείδητο εδώ σημαίνει την απέραντη θάλασσα της ζωής πέρα από την προσωπική εμπειρία, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Μύθοι, εμπνεύσεις θεϊκού θαύματος, όνειρα που μοιάζουν να προέρχονται από ένα βαθύτερο μέρος από τα συνηθισμένα άγχη—όλα αυτά μας δίνουν ματιές του ασυνείδητου πίσω από το πέπλο της καθημερινής ύπαρξης. Μπορούμε να συνδέσουμε την Αρχιέρεια με την Αιγυπτιακή Ίσιδα ή την Ελληνική Περσεφόνη. Στην καμπαλιστικη Ταρώ, ενσαρκώνει επίσης μια πολύ σημαντική φιγούρα γνωστή ως Shekinah. Ο όρος αρχικά σήμαινε την «ενοικία παρουσία» του Θεού, ότι είναι η θεϊκή δύναμη που ζει στη Γη και κατοικεί στην Κιβωτό της Διαθήκης στο κέντρο του ναού του Σολομώντα. Με την πάροδο του χρόνου, οι Καμπαλιστές έδωσαν ένα πιο ανεπτυγμένο νόημα στη Shekinah—τη γυναικεία όψη του Θεού, η οποία πράγματι ζούσε στο ναό και ήταν σύντροφος του «Βασιλιά», της αρσενικής όψης του Θεού, που κατοικεί στον Παράδεισο.
Είναι η Βαβυλωνιακή θεά Ιστάρ. Ο Καμπαλιστικός μύθος μας λέει περαιτέρω ότι όταν οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το ναό το έτος 70, η Shekinah γύρισε την πλάτη της στον Βασιλιά (ο οποίος, τελικά, είχε αφήσει τους Ρωμαίους να καταστρέψουν το σπίτι της) και πήγε στην εξορία με την ανθρωπότητα.
Έτσι γίνεται παρθένα, αποστασιοποιημένη, αλλά αφοσιωμένη, όπως η Αρχιέρεια. Μέρος του σκοπού μας ως άνθρωποι είναι να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση ανάμεσα στις δύο όψεις του Θεού. Αυτό το κάνουμε μέσω της ένωσης ανδρών και γυναικών (ή, πραγματικά, οποιωνδήποτε δύο εραστών), όπως φαίνεται στην κάρτα Εραστές, ή μέσω της εναρμόνισης των αρσενικών και θηλυκών μερών του εαυτού μας, του δικού μας Μάγου και Αρχιέρειας, όπως προτείνεται στην κάρτα, Κόσμος.
Μπορεί κατά καιρούς να υποδηλώνει μυστικά δόγματα και διδασκαλίες, ή ακόμα και το αξίωμα μιας ιέρειας, κάποιας που καθοδηγεί ή εμπνέει άλλους. Οι σύγχρονοι παγανιστές έχουν πρωτοστατήσει στην αναβίωση της έννοιας της ιέρειας. Ο τίτλος δεν σημαίνει απλώς μια γυναίκα ιερέα, γιατί ιερέας και ιέρεια είναι πολύ διαφορετικοί ρόλοι. Ο ιερέας ιερουργεί και διευθύνει, και στην καλύτερη του πλευρά κατευθύνει τη θεϊκή ενέργεια για να ευλογήσει τους ανθρώπους ή τη γη. Η ιέρεια μυεί? φέρνει τους ανθρώπους στα εσωτερικά επίπεδα όπου μπορούν να ανακαλύψουν τα δικά τους μυστήρια. Μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτόν τον ρόλο στη συνηθισμένη ζωή όταν βοηθούμε απαλά τους άλλους, ειδικά εκείνους που βρίσκονται σε κρίση, να βρουν τον δικό τους δρόμο αντί να τους πούμε τι να κάνουν (ή να τους φροντίσουν και να τους φροντίσουν, όπως θα μπορούσε η Αυτοκράτειρα).
Η κάρτα της Αρχιέρειας μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι πολύ βαθιά αφυπνισμένο μέσα μας, ειδικά την ψυχική ή πνευματική επίγνωση. Ίσως, μας υπενθυμίζει να είμαστε σιωπηλοί, να κοιτάμε προς τα μέσα και να συλλογιζόμαστε την ακινησία. Αυτό μπορεί να σημαίνει πραγματικό διαλογισμό ή κάποια άλλη πνευματική πρακτική, αλλά όχι απαραίτητα. Μας λέει απλώς να μην βιαζόμαστε, να μην προσπαθούμε να λύσουμε τα πράγματα, να μην κολλάμε. Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι διατρέχουν τη ζωή μας ανάμεσα σε δύο καταστάσεις, δράση και σχέση. Προσπαθούμε να πετύχουμε, να είμαστε υπεύθυνοι ή προσπαθούμε να συνδεθούμε με την οικογένεια, τους εραστές, τους φίλους με ουσιαστικούς τρόπους. Η κάρτα της Αρχιέρειας μπορεί να μας υπενθυμίσει να μένουμε με τον εαυτό μας, να εμπιστευόμαστε τα ένστικτα και τις διαισθήσεις μας. Δεν χρειάζεται να ενεργούμε με βάση αυτά και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να τα εξηγήσουμε, ακόμη και στον εαυτό μας, αλλά μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτή την αίσθηση της γνώσης. Υπάρχει μια σαγηνευτικότητα στη σιωπή της, αλλά αν μείνουμε πολύ σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να δυσκολευτούμε να πάρουμε πίσω τη ζωή μας, τις ευθύνες μας, τις σχέσεις μας.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.